Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lähdetkö lasten kanssa lomalle Lontooseen? Lue ensin tämä.

Houkuttaako loma Lontoossa lasten kanssa? Meidän Perhe kokosi Lontoossa lasten kanssa lomailleiden parhaat vinkit. Ota nämä avuksi, kun suunnittelet matkaa.

Valitse hyvä hotelli

Oma keittosyvennys on kätevä ainakin pienten lasten kanssa: silloin aamu- ja iltapalan voi syödä omassa huoneessa.

Huoneistoa voi hakea myös Airbnb:n kautta. Varmista, että lapset ovat tervetulleita.

Poikkea puistoihin

Pieniä lapsia on pidettävä suurkaupungissa tiukasti kädestä: liikenne on kovaa, ja ruuhka-aikaan metrossa aikuiset kävelevät nopeasti.

Vapaampaan menoon tottunutta lasta tämä voi alkaa harmittaa. Kävele puistojen poikki, niissä lapsi voi kulkea vapaammin – silti lähellä ja näköpiirissä koko ajan.

Esimerkiksi Hyde Park ja Regent’s Park ovat hyviä kävelypaikkoja ja Kensington Gardensin puistoissa on mukava kulkea.

Puistoissa on siistit yleiset vessat, mutta niitä ei ole paljon. Yleensä vessa on jossakin portin tietämillä.

Diana Memorial Fountainissa saa vaikka vilvoitella jalkoja.

Lue puistoista lisää täältä.

Pysähdy leikkimään

Hyviä leikkipaikkoja ovat esimerkiksi Diana Memorial Playground Kensingtonin puistossa. Leikkipaikan teema on Peter Pan -kirjasta, ja puistossa on muun muassa hieno merirosvolaiva.

Myös Hyde Parkissa on leikkipaikkoja, esimerkiksi Westbourne Gaten kulmalla.

London Eye -maailmanpyörän kupeessa on niin ikään hyvä leikkipaikka.

Kulje jokirantaa

Hyvä kävelyreitti on kulkea jokirantaa, South Bankia London Bridgelta London Eyelle. Kävelykadulla on kahviloita ja ravintoloita ja usein katutaiteilijoita.

Kurkkaa markkinat

Myös Portobello Road Market on sympaattinen käveltävä. Kadun varressa on kojuja ja kahviloita.

Aja julkisilla

Osta ladattava Oyster Card -lippu, jolla voit kulkea metrossa ja busseissa rajoituksetta loman ajan. Kortissa on pantti, jonka saa takaisin kun kortin palauttaa.

Matkustamisen hinta määräytyy vyöhykkeiden mukaan: yleensä kaksi vyöhykettä riittää viikonlopputuristille.

Metrossa lippu avaa portit sekä sisään että ulos. Älä siis hukuta korttia kassin pohjalle.

Nappaa metrosta kartta myös lapselle. Siitä on kiva katsoa, mihin mennään.

Julkisessa liikenteessä ei käytännössä ole tilaa rattaille. Pieni lapsi kulkee kantorepussa tai -liinassa, isommat kävelevät.

Kaksikerroksinen Lontoon-bussi on lapsille elämys – ja pieni hengähdystauko kaupungin vilinästä. Myös turistibussiajelu voi olla hyvä tapa katsoa nähtävyyksiä.

Jokea pitkin kulkee vesibusseja, joilla voi matkustaa halvemmalla kuin risteilyaluksella. Jokiajelu on kiva tapa siirtyä kaupunginosasta toiseen.

Varaa aikaa eläintarhaan

Lontoon eläintarha on hieno, mutta liput ovat hintavat. Jos menet, varaa aikaa kokopäiväretkeen. Piipahdus tulee kalliiksi.

Katsasta dinot

Monet museot ovat ilmaisia. Esimerkiksi Natural History Museumin upeat dinosaurukset näkee ilmaiseksi, samoin Science Museumin, The British Museumin ja Maritime Museumin kokoelmat.

Modernin taiteen museo Tate Modernin perusnäyttelyt ovat myös ilmaisia, ja rakennus huikea. Tate Modernissa 3- ja 5-vuotiaat lapset jaksoivat kulkea kauan, kun miettivät mikä mikäkin taideteos omasta mielestä on.

Myös The Tower of London on lapsista jännä, joskin maksullinen. Sehän on ihan oikea ritarilinna! On korppeja, tyrmiä ja kuningattaren jalokivet! Mene aamulla ja vältä ruuhka.

Isommille Potteria

Kouluikäiset tykkäävät Harry Potter -studioista. 7-, 10- ja 12-vuotiaat kävijät viihtyivät koko päivän, vaikka eivät ihan superfaneja olekaan.

Juna- ja bussiyhteys oli helppo ja vei aikaa noin tunnin. Liput on ostettava ennakkoon.

Kierros yläilmoihin

Maailmanpyörä London Eye sopii myös lievästi korkeita paikkoja kammoavalle, sillä hytit ovat tukevia ja olo kuin huoneessa.

Lapset bongaavat kyydistä tuttuja rakennuksia. (Kas, Big Benhän oli Autot 2:ssa!)

London Eye on joskus ruuhkainen. Ennakkolipuillakin voi joutua jonottamaan niiden lunastusta.

Itse kierros kestää noin puoli tuntia.

Syö rennosti

Pienissä arkisissa ravintoloissa ruoka on jotakuinkin saman hintaista kuin Suomessa.

Ketjuista kannattaa kokeilla esimerkiksi Wagamamaa tai Bella Italiaa.

Osassa ketjuravintoloita lastenannokset (esimerkiksi Pizza Expressissä) tuntuivat vaatimattomilta. Starbucks-kahviloista aikuinen nappaa mutkattomasti hyvät kahvit, lapset vaikka jäähilejuomat.

Jamie Oliverin kokkauskursseja järjestävällä ketjulla on ravintolan ja myymälän yhdistelmiä, jotka sopivat hyvin myös perheille. Notting Hillissä bonuksena kivat näkymät.

Kierrä ainakin Hamleys

Tavaratalot käyvät nähtävyydestä.

Harrodsilla voi ihmetellä luksustavaroita ja lemmikkitarvikeosasto on monen lapsen suosikki.

Lelutavaratalo Hamleys on lapsista – ja aikuisistakin – ihana. Ihmeellistä, myyjät leikkivät!

Vältä näitä

Toimituksen raati välttäisi vastedes Ripley’siä ja vahakabinetti Madame Tussaudsia. Jälkimmäisessä jonot ovat hurjat – eivätkä lapsetkaan nyt oikein innostu nukke-Arafatista.

Lue lisää:

5 vinkkiä lapsiperheille lomakohteen valintaan

Lähdössä Legolandiin? Lue viisi tärppiämme!

Näissäkin kylpylöissä viihtyy

Kun Lintsi ja Korkeasaari on koettu, paljon on vielä jäljellä! Kokosimme kivat ja edulliset kohteet syyslomapäivien ohjelmaksi.

Ulkona on hyvä seikkailla – eväät mukaan!

1. Keskustassa ehdoton kävelylenkki kulkee Baanaa pitkin. Näe pyörälähetit ja tubettajien ja instaajien suosimat maisemat ja ota #baanapose Love Helsinki -veistoksen luona. 1,3 kilometrin mittainen kevyen liikenteen väylä kulkee entisessä ratakuilussa. Päätepisteet Kiasman ja Musiikkitalon välissä sekä Ruoholahdessa. Kun jatkatte lenkkiä Ruoholahdesta Jätkäsaareen, näette pissaavan pojan eli Bad Bad Boy -patsaan.

2. Lasten liikennepuistossa vietetään 16.–20.10. kaikille avoimia perhepäiviä. Puisto on avoinna kello 9–15, ja puistosta voi lainata polkuauton liikennepuistossa ajelua varten. Vapaa pääsy. Auroranportti 2, Helsinki, liikennekaupunki.munstadi.fi.

3. Junabongarin lempipaikka on hienoista maisemista tunnettu Linnunlaulun silta, joka vie rautatiekiskojen yli Eläintarhantieltä Tokoinrannasta Linnunlauluntielle Töölönlahteen. Töölönlahden puolella sijaitsevat myös vanhat Linnunlaulun huvilat.

Suomenlinnassa odottaa seikkailu vanhassa merilinnoituksessa. Pukeutukaa lämpimästi!
Suomenlinnassa odottaa seikkailu vanhassa merilinnoituksessa. Pukeutukaa lämpimästi!

4. Suomenlinnan historiallisiin ja jylhiin maisemiin pääsee seikkailemaan syksylläkin säännöllisesti kulkevalla lauttayhteydellä Kauppatorin rannasta. Lauttamatka maksaa joukkoliikenteen lipun hinnan, aikataulut HSL:n sivuilla

5. Lammassaareen kuljetaan pitkospuita Vanhankaupunginkoskelta. Jo puinen polku saareen on elämys! Perillä odottavat suojeltu ulkoilu- ja mökkialue ja upeat merimaisemat ihan kaupungin vieressä. Saaressa saa liikkua vain yleisillä poluilla.

6. Kauempana idässä Vuosaaren kupeessa on Uutela, Itä-Helsingin laajin ulkoilualue ja hieno kohde luontoretkelle. Alueelta löytyy kaksi opastettua luontopolkua, joiden pituudet ovat 2,5 ja 1,5 kilometriä. Jylhiä silokallioita ja upeita merimaisemia, rantaniittyjä, soita ja metsiä sekä vanhaa huvila-asutusta ja Skatan tila laidunalueineen. Huom: pyöräily luontopoluilla on kielletty. Lisätietoja vuosaari.fi

7. Pulahda uima-altaaseen Helsingin keskustassa! Allas Sea Poolissa on kaksi lämmitettyä uima-allasta, joista toinen on matala lastenallas. Vähän hyisempää kyytiä tarjoaa merivesiallas. Yli 12-vuotiaat 12 euroa, 2–12-vuotiaat 6 euroa, alle 2 vuotiaat ilmaiseksi. Katajanokanlaituri 2a, allasseapool.fi

Ihan ilmaista sisätiloissa!

8. Lasten kaupunki on leikki-ikäisten suosikkimuseo Senaatintorin laidalla Sederholmin talossa. Hyppää hevoskärryihin, ohjaa vanhaa laivaa, piipahda 1970-luvun mummolassa tai kokeile 1930-luvun kouluelämää. Helsingin kaupunginmuseoon kuuluva Lasten kaupunki kertoo historiasta lapsille sopivalla tavalla. Kaikkeen saa koskea. Vapaa pääsy! Aleksanterinkatu 16, helsinginkaupunginmuseo.fi/lastenkaupunki.

Onkos tullut kesä? Talvipuutarhassa on!
Onkos tullut kesä? Talvipuutarhassa on!

9. Talvipuutarha on sympaattinen, vihreä ja lämmin keidas keskellä kaupunkia. Ihastele eksoottisia kasveja, seuraa lammissa uiskentelevia karppeja ja istahda penkeille piirtelemään tai syömään eväitä. Vapaa pääsy! Hammarskjöldintie 1 A. Katso aukioloajat Helsingin kaupungin sivuilta.

10. Piipahda haahuilemaan kirjastoon. Rikhardinkadun kirjasto Helsingin keskustassa on kiehtova ja suuri kirjastotalo, josta löytyy paljon tutkittavaa. Se on myös taiteen ystävän helppo kohde: kirjaston tiloissa sijaitsee Helsingin Taiteilijaseuran taidelainaamo. 23. ja 30.10 sekä 6.11. kirjastossa järjestetään myös Pulmaario: Keksi ja koodaa -työpajoja lapsille. Rikhardinkatu 3. Katso myös muut kirjastot ja niiden syyslomaohjelma helmet.fi

11. Annantaloon koottu Unikudelmia-näyttelymaailma tutustuttaa suomalaisten kirjojen tarinoihin. Pääpaino ja lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kirjojen maailmojen pohjalta on koottu elämyksellinen näyttely, jonka jokainen esine viittaa taustalla olevaan tarinaan. Vapaa pääsy! Annankatu 30, annantalo.fi

Vai mennäänkö museoon?

12. Ateneumin taidemuseossa pääsee ihailemaan Ankallisgallerian taideaarteita eli Ankkalinnan kokoelman omia versioita tunnetuista taideteoksista. Samalla lipulla pääsee toki näkemään myös teosten innoittajat Ateneumin kokoelmanäyttelyssä. Lapset ilmaiseksi, aikuiset 15 euroa. Kaivokatu 2, ateneum.fi.

13. Dinosaurusfanin suosikkipäivään kuuluu vierailu Luonnontieteellisessä museossa Etu-Töölössä. 17.–20. lokakuuta järjestetään dinosaurusaiheisia opastuksia kello 11 ja 14. Noin 20 minuuttia kestävä opastuskierros sopii kaikenikäisille ja kuuluu lipun hintaan.  Aikuiset 13 euroa, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi, 7–17-vuotiaat 6 euroa. Pohjoinen Rautatiekatu 13, luomus.fi.

14. Tekniikan museo Vanhankaupunginkoskella kertoo tekniikan ja vempainten vaikutuksesta arkeen ennen, nyt ja tulevaisuudessa. 17.–22.10. museossa pidetään Optiikkaa oppimassa -työpajoja alakoululaisille lapsille. Pajassa erilaisiin optisiin laitteisiin: linsseihin, peileihin ja prismoihin sekä rakennetaan oma kaleidoskooppi. Aikuiset 8 euroa, lapset 2/0 euroa, työpajamaksu 5 euroa. Viikintie 1, tekniikanmuseo.fi

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsiperheillä on menossa mainio teatterisyksy! Näistä esityksistä perheen pienimmät nauttivat – ja aikuisetkin. 

Tippukivitapaus, Kansallisteatteri, Helsinki

Tv-sarja Yökyöpeleiden tekijät tuovat Kansallisteatterin suurelle näyttämölle koko perheen musikaalin. Näytelmän ohjaa sen kirjoittaja, Allakka pullakastakin tuttu runokirjailija Laura Ruohonen. Ensi-ilta keskiviikkona 22.11. Yli 5-vuotiaille

Kansallisteatterin Tippukivitapauksessa nähdään mm. Vuokko Hovatta, Seela Sella ja Jani Karvinen. Kuva: Kansallisteatteri
Kansallisteatterin Tippukivitapauksessa nähdään mm. Vuokko Hovatta, Seela Sella ja Jani Karvinen. Kuva: Kansallisteatteri

Mimmi Lehmä ja varis, Teatteri Hevosenkenkä, Espoo

Miten maailman näkee rohkea Mimmi Lehmä, miten pelokas varis? Miten kahden erilaisen ystävyys muodostuu? Vuorovaikutteinen näytelmä pohtii ystävyyttä yhdessä lapsiyleisön kanssa. Esitykset meneillään. Kolme vuotta täyttäneille

Elämäniloisen Mimmin ja ujon variksen ystävyys syttyy, vaikka välillä takkuileekin. Kuva: Teatteri Hevosenkenkä.
Elämäniloisen Mimmin ja ujon variksen ystävyys syttyy, vaikka välillä takkuileekin. Kuva: Teatteri Hevosenkenkä.

Peppi Pitkätossu, Helsingin kaupunginteatteri

Koko kaupunki menee sekaisin, kun Peppi Pitkätossu muuttaa yksikseen Huvikumpuun. Aikuisille turvallisen tuttu tarina toimii täysillä isolla näyttämöllä. Ensi-ilta oli 2015, uudet esitykset parhaillaan käynnissä. 5-vuotiaasta alkaen

”Olkoon vain maailman vahvin mies. Minä olenkin maailman vahvin tyttö!” Anna-Riikka Rajanen vuorottelee Pepin roolissa Maija Langin kanssa. Kuva: Helsingin kaupunginteatteri
”Olkoon vain maailman vahvin mies. Minä olenkin maailman vahvin tyttö!” Anna-Riikka Rajanen vuorottelee Pepin roolissa Maija Langin kanssa. Kuva: Helsingin kaupunginteatteri

Onnellinen prinssi, Kansallisteatteri, Helsinki

Oscar Wilden klassikkosatuun perustuva näytelmä on tuunattu Eppu Nuotion loruillla ja Maija Ruuskasen musiikilla. Esityksen aluksi nukkemaestro Juha Laukkanen hakee yleisön suuren näyttämön aulasta, josta lennetään porukalla yläkerran lämpiöön pääskysen siivin. Esitykset meneillään. 2–7-vuotiaille.

Juha Laukkanen liikuttaa kaikkia Onnellisen prinssin nukkahahmoja. Kuva: Kansallisteatteri
Juha Laukkanen liikuttaa kaikkia Onnellisen prinssin nukkahahmoja. Kuva: Kansallisteatteri

Kani Untuvakerä, Helsingin kaupunginteatteri

Miksi toisten auttaminen on niin tärkeää? Siitä oppia antaa suloinen eläinporukka, johon kuuluvat muun muassa myyrä, lintuäiti ja herra kettu Repolainen. Nukketeatterinäytelmän esitykset käynnissä. 2–7-vuotiaille

Kani Untuvakerä sopii perheen pienimmille kaksivuotiaasta alkaen. Tarinan esittää Outi Haaranen-Halme. Kuva: Helsingin kaupunginteatteri
Kani Untuvakerä sopii perheen pienimmille kaksivuotiaasta alkaen. Tarinan esittää Outi Haaranen-Halme. Kuva: Helsingin kaupunginteatteri

Mitä tehtäis, Tampereen työväen teatteri

Mitä kaikkea sanoilla voikaan tehdä? Näytelmässä sanailevat täti ja koira, jotka riimittelevät arkisten touhujensa lomassa. Lorut ovat peräisin alan huipuilta: muun muassa Jukka Itkoselta, Kirsi Kunnakselta sekä Tuula Korolaiselta. Esitykset käynnissä.  3–7-vuotiaille (sekä aikuisille).

Eeva-Riitta Salo ja Eriikka Väliahde herättävät lorut henkiin Mitä tehtäis -näytelmässä. Kuva: Tampereen työväen teatteri:
Eeva-Riitta Salo ja Eriikka Väliahde herättävät lorut henkiin Mitä tehtäis -näytelmässä. Kuva: Tampereen työväen teatteri:

Ella ja kaverit salaisessa palveluksessa, Tampereen komediateatteri

Ella ystävineen joutuu agenttihommiin, kun salaperäinen digiluudigilei-hirviö uhkaa koko koulua. Jollain tavalla kaikki liittyy uuteen digitekniikkaan, josta rehtoriksi noussut opettaja on aivan pihalla. Ensi-ilta 24.10. Suositellaan 3 vuotta täyttäneille

Suomen Teatteriopiston jatko-opiskelijat eläytyvät Ellan ja kavereiden rooleihin. Kuva: Tampereen komediateatteri
Suomen Teatteriopiston jatko-opiskelijat eläytyvät Ellan ja kavereiden rooleihin. Kuva: Tampereen komediateatteri

Molli, Turun kaupunginteatteri

Porilainen lastenteatteri Kurnuttava Sammakko tuo Turkuun pienen ja kiukkuisen Mollin, yksineläjän, joka haaveilee ystävästä. Miten käy, jos on vähän kulmikas tyyppi? Ja miten paljon sisukkuudella onkaan merkitystä? Esitykset 26.10. alkaen. Suositellaan 3 vuotta täyttäneille

Molli (Thomas Dellinger, oik.) tutustuu Sisuun (kuvassa Antton Kainulainen, näytelmässä Maria Hannonen), ja elämä muuttuu. Kuva: Kurnuttava Sammakko
Molli (Thomas Dellinger, oik.) tutustuu Sisuun (kuvassa Antton Kainulainen, näytelmässä Maria Hannonen), ja elämä muuttuu. Kuva: Kurnuttava Sammakko

Timo Ruuskasen ja Tuukka Vasaman klovnit tuovat näyttämölle modernin version Keisarin uudet vaatteet -klassikkosadusta. Seuraavat näytökset Aleksanterin teatterissa Helsingissä tammikuussa. Suositellaan yli 6-vuotiaille, mutta nelivuotias eläytyi näytelmään täysillä ja totesi katsomossa: ”Tämä on hurmaavan hauska!” 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.