Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lähdetkö lasten kanssa lomalle Lontooseen? Lue ensin tämä.

Houkuttaako loma Lontoossa lasten kanssa? Meidän Perhe kokosi Lontoossa lasten kanssa lomailleiden parhaat vinkit. Ota nämä avuksi, kun suunnittelet matkaa.

Valitse hyvä hotelli

Oma keittosyvennys on kätevä ainakin pienten lasten kanssa: silloin aamu- ja iltapalan voi syödä omassa huoneessa.

Huoneistoa voi hakea myös Airbnb:n kautta. Varmista, että lapset ovat tervetulleita.

Poikkea puistoihin

Pieniä lapsia on pidettävä suurkaupungissa tiukasti kädestä: liikenne on kovaa, ja ruuhka-aikaan metrossa aikuiset kävelevät nopeasti.

Vapaampaan menoon tottunutta lasta tämä voi alkaa harmittaa. Kävele puistojen poikki, niissä lapsi voi kulkea vapaammin – silti lähellä ja näköpiirissä koko ajan.

Esimerkiksi Hyde Park ja Regent’s Park ovat hyviä kävelypaikkoja ja Kensington Gardensin puistoissa on mukava kulkea.

Puistoissa on siistit yleiset vessat, mutta niitä ei ole paljon. Yleensä vessa on jossakin portin tietämillä.

Diana Memorial Fountainissa saa vaikka vilvoitella jalkoja.

Lue puistoista lisää täältä.

Pysähdy leikkimään

Hyviä leikkipaikkoja ovat esimerkiksi Diana Memorial Playground Kensingtonin puistossa. Leikkipaikan teema on Peter Pan -kirjasta, ja puistossa on muun muassa hieno merirosvolaiva.

Myös Hyde Parkissa on leikkipaikkoja, esimerkiksi Westbourne Gaten kulmalla.

London Eye -maailmanpyörän kupeessa on niin ikään hyvä leikkipaikka.

Kulje jokirantaa

Hyvä kävelyreitti on kulkea jokirantaa, South Bankia London Bridgelta London Eyelle. Kävelykadulla on kahviloita ja ravintoloita ja usein katutaiteilijoita.

Kurkkaa markkinat

Myös Portobello Road Market on sympaattinen käveltävä. Kadun varressa on kojuja ja kahviloita.

Aja julkisilla

Osta ladattava Oyster Card -lippu, jolla voit kulkea metrossa ja busseissa rajoituksetta loman ajan. Kortissa on pantti, jonka saa takaisin kun kortin palauttaa.

Matkustamisen hinta määräytyy vyöhykkeiden mukaan: yleensä kaksi vyöhykettä riittää viikonlopputuristille.

Metrossa lippu avaa portit sekä sisään että ulos. Älä siis hukuta korttia kassin pohjalle.

Nappaa metrosta kartta myös lapselle. Siitä on kiva katsoa, mihin mennään.

Julkisessa liikenteessä ei käytännössä ole tilaa rattaille. Pieni lapsi kulkee kantorepussa tai -liinassa, isommat kävelevät.

Kaksikerroksinen Lontoon-bussi on lapsille elämys – ja pieni hengähdystauko kaupungin vilinästä. Myös turistibussiajelu voi olla hyvä tapa katsoa nähtävyyksiä.

Jokea pitkin kulkee vesibusseja, joilla voi matkustaa halvemmalla kuin risteilyaluksella. Jokiajelu on kiva tapa siirtyä kaupunginosasta toiseen.

Varaa aikaa eläintarhaan

Lontoon eläintarha on hieno, mutta liput ovat hintavat. Jos menet, varaa aikaa kokopäiväretkeen. Piipahdus tulee kalliiksi.

Katsasta dinot

Monet museot ovat ilmaisia. Esimerkiksi Natural History Museumin upeat dinosaurukset näkee ilmaiseksi, samoin Science Museumin, The British Museumin ja Maritime Museumin kokoelmat.

Modernin taiteen museo Tate Modernin perusnäyttelyt ovat myös ilmaisia, ja rakennus huikea. Tate Modernissa 3- ja 5-vuotiaat lapset jaksoivat kulkea kauan, kun miettivät mikä mikäkin taideteos omasta mielestä on.

Myös The Tower of London on lapsista jännä, joskin maksullinen. Sehän on ihan oikea ritarilinna! On korppeja, tyrmiä ja kuningattaren jalokivet! Mene aamulla ja vältä ruuhka.

Isommille Potteria

Kouluikäiset tykkäävät Harry Potter -studioista. 7-, 10- ja 12-vuotiaat kävijät viihtyivät koko päivän, vaikka eivät ihan superfaneja olekaan.

Juna- ja bussiyhteys oli helppo ja vei aikaa noin tunnin. Liput on ostettava ennakkoon.

Kierros yläilmoihin

Maailmanpyörä London Eye sopii myös lievästi korkeita paikkoja kammoavalle, sillä hytit ovat tukevia ja olo kuin huoneessa.

Lapset bongaavat kyydistä tuttuja rakennuksia. (Kas, Big Benhän oli Autot 2:ssa!)

London Eye on joskus ruuhkainen. Ennakkolipuillakin voi joutua jonottamaan niiden lunastusta.

Itse kierros kestää noin puoli tuntia.

Syö rennosti

Pienissä arkisissa ravintoloissa ruoka on jotakuinkin saman hintaista kuin Suomessa.

Ketjuista kannattaa kokeilla esimerkiksi Wagamamaa tai Bella Italiaa.

Osassa ketjuravintoloita lastenannokset (esimerkiksi Pizza Expressissä) tuntuivat vaatimattomilta. Starbucks-kahviloista aikuinen nappaa mutkattomasti hyvät kahvit, lapset vaikka jäähilejuomat.

Jamie Oliverin kokkauskursseja järjestävällä ketjulla on ravintolan ja myymälän yhdistelmiä, jotka sopivat hyvin myös perheille. Notting Hillissä bonuksena kivat näkymät.

Kierrä ainakin Hamleys

Tavaratalot käyvät nähtävyydestä.

Harrodsilla voi ihmetellä luksustavaroita ja lemmikkitarvikeosasto on monen lapsen suosikki.

Lelutavaratalo Hamleys on lapsista – ja aikuisistakin – ihana. Ihmeellistä, myyjät leikkivät!

Vältä näitä

Toimituksen raati välttäisi vastedes Ripley’siä ja vahakabinetti Madame Tussaudsia. Jälkimmäisessä jonot ovat hurjat – eivätkä lapsetkaan nyt oikein innostu nukke-Arafatista.

Lue lisää:

5 vinkkiä lapsiperheille lomakohteen valintaan

Lähdössä Legolandiin? Lue viisi tärppiämme!

Näissäkin kylpylöissä viihtyy

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti