Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Ota selvää, onko lapsesi pelaaminen normaalia vai haitallista.

1. Puhukaa pelaamisesta

Ota pelaaminen puheeksi lapsen kanssa rauhallisesti, hyvässä hengessä. Älä syyttele vaan totea esimerkiksi: "Olemme huomanneet että vietät paljon aikaa koneella. Pelaatko omasta mielestäsi sopivasti? Kuinka paljon pelaat?"

Näin saatte selville, onko kyseessä oikea ongelma vai oletko huolestunut turhaan. Lapsi ei välttämättä vietäkään aikaa koneella niin paljon kuin luulet.

2. Pysy rauhallisena

Huoli muuttuu usein nopeasti ärtymykseksi. Yritä olla kärsivällinen ja ajatella lapsen parasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Älä siis vedä suutuspäissäsi koneen töpseleitä seinästä, vaikka löydät lapsesi toistuvasti koneelta. Odota rauhassa, että pöly laskeutuu ja tilanne rauhoittuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Arvioi tilanne

Kannattaa muistaa, että digipeleistä nauttiva lapsi voi olla vain aktiivinen, innokas peliharrastaja, ei ongelmapelaaja.

Pelaamisesta tulee haitallista, kun se rajoittaa lapsen muuta elämää ja hyvinvointia: läksyt jäävät tekemättä, ruokailut unohtuvat, yöunet lyhenevät.

Yhden viikonlopun pelisessio kavereiden kanssa ei vielä ole merkki vaarallisesta peliriippuvuudesta.

4. Ole läsnä ja osallistu

Digipelien pelaaminen on hyvä ja kehittävä harrastus. Olisikin hyvä, jos lapsi voisi harrastaa sitä kotona avoimesti, ilman salailua. Näin pelaamisesta ei niin helposti tule jokapäiväistä kiistanaihetta.

Seuraa lapsen pelaamista ja osoita, että olet kiinnostunut siitä. Kysele peleistä lisäkysymyksiä ja jos rohkeutta riittää, kokeile pelata itsekin.

5. Selvitä pelaamisen syyt

Lapsen haitallisen pelaamisen taustalla on usein muita ongelmia, joita hän pakenee peleihin.

Jos lapsi pelaa liikaa, selvittäkää pelaamiseen syyt. Painaako joku lapsen mieltä? Onko hänellä kavereita? Kiusataanko häntä koulussa?

Tarjoavatko pelit jotain, mitä muu elämä ei?

Mikäli liikapelaamisen taustalta löytyy muita murheita, voitte alkaa ratkaista niitä. Tällöin pelaamisen ongelmatkin yleensä vähenevät tai jopa katoavat.  

Neuvot antoi projektiasiantuntija Mikko Meriläinen Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Pelitaito-projektista.

Lue lisää

Pelitaito.fi: Onko pelaaminen hallussa?

Pelipäiväkirja.fi

Pelitaito.fi: Vanhempana pelimaailmassa

Sisältö jatkuu mainoksen alla