Ensiaputaidot ovat tarpeen, kun ammattiauttajat ovat kaukana.

Auts, tuliko vähän isompi pipi? Tarttuiko ongenkoukku ihoon? Ei kai käärme puraissut?

Ne kaikki samoin kuin palo- ja nivelvammat ovat kesäisiä tapaturmia, joita varten jokaisen kannattaisi kerrata ensiaputaitojaan. Jos haaveri sattuu matkalla tai vaikka kesämökillä, ammattiauttajilla voi olla sinne pitkä matka. Silloin omat ensiaputaidot korostuvat.

Ensiaputarvikkeet kannattaa päivittää ajan tasalle heti loman alussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos onnettomuus sattuu ja on tarve auttaa muita tai itseä, on hyvä että ensiaputarvikkeet ovat lähellä, Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun hankitaan ensiaputarvikkeita, tulee samalla mietittyä mahdollisia vahinkoja. Kun riskit ovat tiedossa, osataan vahingoilta paremmin välttyä.

Tarkista ensiapuohjeet

Punaisen Ristin kesän ensiapuohjeet auttavat varautumaan pieniin tapaturmiin ja onnettomuuksiin. Ne voi tulostaa netistä muistilistaksi.

Ongenkoukku ihossa -tilanteen selvität ohjeiden mukaan seuraavasti: Jos koukun kärki on näkyvissä, poista koukku leikkaamalla ensin sen kärki pois. Jos et pysty irrottamaan koukkua turvallisesti, hakeudu lääkäriin. Puhdista ja suojaa haava.

Käärmeen pureman oireita ovat turvotus, mustelma sekä pienet puremajäljet iholla. Lisäksi voi olla yleisoireita kuten pahoinvointia. Toimi näin: Viilennä pistokohtaa. Ota kyypakkauksen kortisonipillerit allergisen reaktion hillitsemiseksi ja vältä raajan liikuttelua. Hakeudu aina lääkäriin.

Palovammaa hoidat ensin viilentämällä palovamma-aluetta viileässä vedessä noin 20 minuuttia. Jos tarpeen, aseta suojaside. Jos paloalue on autettavan kämmentä suurempi tai syvä, tai siinä on tulehduksen merkkejä, hakeudu lääkäriin.

Tiedätkö lomapaikan osoitteen?

Jos haaverin takia pitää kutsua lisäapua, on erittäin tärkeää tietää, missä ollaan. Se ei esimerkiksi tuttavien mökillä vieraillessa ole aina selvää.

Ennen lomalle lähtöä selvitä siis tarkka sijainti, esimerkiksi kesämökin koordinaatit. Koordinaatit voi tarkistaa osoitteen perusteella hätäkeskuksen tiedä sijaintisi -sivuilta.

Tarkka osoite kannattaa pitää näkyvässä paikassa ja opettaa se lapsillekin. Koskaan ei tiedä, vaikka itse joutuisi autetuksi ja avun hälyttäjänä on kesävieras toiselta paikkakunnalta, Myllyrinne suosittelee.

Hätäkeskuslaitoksen karttakoordinaattipalvelu auttaa mökkiläisiä, veneilijöitä ja muita luonnossa liikkujia määrittämään tarkan sijaintinsa. Koordinaattipisteen avulla hätäkeskus voi hälyttää paikalle apua, vaikka tarkkaa osoitetta ei olisikaan mahdollista antaa.

Punaisen Ristin verkkosivuilta voi tulostaa myös täytettävän turvataulun, johon mökin sijainnin ja tärkeimmät puhelinnumerot voi merkitä muistiin.Turvataulu löytyy täältä.

Lue lisää: Ota nämä lääkkeet lapsille mukaan kesälomalle

Sisältö jatkuu mainoksen alla