Kaiva esiin kuminauha ja opettele muutama helppo ja hauska kuvio. Tätä voi harrastaa koko perheen kanssa!

Twistaus – Kutoset

Lasten matkaopas Eurooppaan -kirjan kirjoittaja Tittamari Marttinen vinkkaa, minne kannattaa matkustaa.

Miten loma lasten kanssa onnistuu varmimmin?

Siten, että aikuisella on rento asenne. Kirjailija Tittamari Marttinen kertoo suosikkejaan Euroopan perhekohteista uutuuskirjassaan Lasten matkaopas Eurooppaan. Hän kannustaa jättämään loma-aikataulun mahdollisimman väljäksi.

– Matkustamiseen kannattaa ottaa leppoisa asenne, sillä kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan. Nähtävyyksiä ei kannata ahnehtia vaan nauttia niistä silloin, kun ne sattuvat olemaan reitin varrella, Marttinen sanoo.

– Lasten kanssa voi miettiä myös ennen lomaa, minne voisi ostaa liput etukäteen. Silloin aikaa ei tuhraannu jonottamiseen.

Odense, Tanska

Tanska on kaikkiaan mainio kohde pienten lasten kanssa. Siellä pääsee helposti paikasta toiseen junalla, ja tanskalaiset ovat rentoja hyggeilijöitä, jotka suhtautuvat lapsiin rennosti.

Kööpenhaminasta on hyvä aloittaa. Tivoli on monen mielestä sen paras kohde, mutta lisäksi kaupunki on täynnä hyviä hengauspaikkoja: ihania puistoja, puutarhoja ja leikkipuistoja.

Meidän suosikkimme Tanskassa on ollut Odense, joka sijaitsee Fynin saarella. Se on satukirjailija Hans Christian Andersenin kotikaupunki ja erinomainen paikka liikkua pyörällä. Maasto on tasaista ja lähellä on pieniä kyliä, joissa voi yöpyä bed & breakfast -paikossa.

Pienenä vinkkinä: Odensen päärautatieaseman kirjastossa on huippu lastenosasto. 

Visby, Ruotsi

Gotlannissa sijaitseva Visby on monille tuttu ruotsalainen pikkukaupunki. Siellä on ainutlaatuinen tunnelma pienine taloineen ja ruusupensaineen. Neljän kilometrin päässä keskustasta sijaitsee lasten lempparikohde: Kneippby, josta löytyy todella kiva vesipuisto Vattenland sekä alkuperäinen Peppi Pitkätossun talo.

On Visbyssä muutakin. Meidän lastemme suosikkiajanvietettä oli poimia rannalta kiviä, joista saattoi löytää fossiileja. Myös Visbyssä on kiva pyöräillä, sillä liikennettä on vähän.

Visbyhyn pääsee paitsi lentäen myös lautalla Tukholman läheltä Nynäshamnista.

Reykjavik, Islanti

Jos tahdotte pois helteestä, on Islanti oikea paikka. Pienen pääkaupungin sää on tosi vaihteleva mutta liikkuminen siellä hyvin helppoa.

Islantilaiset ottavat lapsensa mukaan kaikkialle, joten turistikin voi tehdä niin. Huippupaikkoja ovat uimalat, joita Reykjavikista löytyy parikymmentä. Kaupungissa on hyviä kala- ja kasvisravintoloita.

Luontoelämykset  ovat mahtavia, ja retkille on helppo lähteä pääkaupungista. Heppahullut pääsevät ratsastamaan islanninhevosilla, isommat voivat bongata valaita retkillä. Jos menette kuumille lähteille, pidä lasta kädestä, ettei hän mene liian lähelle! Kuumat pisarat ovat polttavia.


Malta

Monikulttuurisella Välimeren saarella on ihania rantoja eikä juurikaan liikennettä. Pääkaupunki Valletta on Unescon maailmanperintökohde, jossa on kivaa seurata katuelämää ja syödä loistavaa ruokaa.

Vesitaksit vievät retkille. Läheltä löytyy esimerkiksi Gozon vehreä saari. Mdina on Maltan entinen pääkaupunki, eikä siellä ole ollenkaan autoliikennettä.

Toinen hyvä rantakohde perheille on Ischia Italiassa.

Pariisi, Ranska

Pariisi on mainettaan  parempi lasten kanssa. Ensinnäkin liikkuminen on todella helppoa: metropysäkkejä on niin tiheään, ettei kaupungissa pääse eksymään. Matkanteko on miellyttävintä aamupäivisin sekä ruuhka-aikojen ulkopuolella.

Pariisin-matkan jälkeen olen todennut, miten paljon iloa pienistä matkamuistoista voi olla reissun jälkeen. Muovinen Eiffel-torni oli pitkään lapseni suosikki. Erityinen elämys on myös croissant-aamiainen kahvilassa.

Pariisin isot puistot, kuten Luxemburgin puisto sekä Louvren vieressä oleva Tuileries’n puisto ovat upeita paikkoja lasten kanssa. Kesällä Seine-joen rannat muuttuvat keitaiksi, joissa pääsee tekemään hiekkakakkuja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
AIHE VAPAA -PODCAST OSA 11
Onko linoliemi teille tuttu lattiamateriaalina? Se on muuten hyvä ja kaunis, mutta sukat kastuu. Kuva: Kuva: Niina Markkanen/Pixabay.

Lattiaa valitsemassa? Aihe Vapaa -podcast auttaa: kuuntele, kannattaako valita illuminaatti, kuovimatto vai ehkä kuitenkin komposiitinlattia?

”Parketti vai illuminaatti. Olen kahden vaiheilla. Kokemuksia?
– Illuminaatti. Mitäpä olisi koti ilman kaikkinäkevää silmää?”

Kuuntele ja naura: Aihe Vapaa -podcastin löydät Suplasta tai klikkaamalla playeria alla – ja näet maailman aivan eri silmin! 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.