Ottakaa jää haltuun! Luistelu on ihana ja haastava taito.

1. Älä hoputa! Tärkein vinkki: älä painosta lasta oppimaan ja luistelemaan yksin. Luistelutaito opitaan vähän samaan tapaan kuin pyöräily: omassa tahdissa, oman innostuksen kautta. Kuulostele lapsen temperamenttia. Rohkea ja ennakkoluuloton ottaa jään haltuun heti omalla tyylillään, arka katselee ensi menoa kauempaa ja kuivaharjoittelee lumella.

2. Luistelutuki auttaa alkuun. Jos luistelukentällä on luistelutukia eli auroja, nappaa sellainen heti ensi alkuun. Aurasta lapsi saa juuri sopivasti tukea, että ensimmäiset potkut onnistuvat.

3. Harjoitelkaa pienissä osissa: ensin tunnustellaan, miltä luistimet tuntuvat jaloissa ja minkälaista niillä on kävellä. Kävelyn voi aloittaa ankkatyylillä: kannat laitetaan yhteen ja lähdetään tepastelemaan pienin askelin. Seuraavaksi harjoitellaan kaatumista ja ylösnousemista. Sitten kokeillaan luistelupotkua ja jarrutusta.

4. Älä kannattele kainaloista. Luistelussa kaiken idea on tasapainossa. Vältä siis tukemasta lasta kainaloiden alta, jolloin lapsi ei saa tuntumaa tasapainoonsa. Jos tukiauraa ei ole saatavilla, lasta voi pitää kiinni ranteista ja vanhempi luistelee itse takaperin. Kun lapsi löytää tasapainonsa ja alkaa luottaa siihen, hän haluaa aika pian lähteä itse luistelemaan.

5. Kun lapsi uskaltautuu lähtemään liikkeelle yksin, tasapainoa voi treenata erilaisilla kuvioilla. Piparkakku- tai makkarakuviossa jalat avataan ja vedetään vuorotellen yhteen: mitä reippaampi vauhti, sitä helpompaa! Voitte rakentaa jäälle myös temppuradan: jäälle asetetaan esimerkiksi isoja lumikimpaleita jonoon, ja kimpaleita pujotellaan hienoon slalom-tyyliin. Tämä vasta tasapainoa harjoittaakin!

Muista kypärä!

Kypärä aina päässä.
Menkää jäälle virkeänä. Jos lapsi on väsyneen oloinen ja vanhempi stressaantunut, lopputulos on todennäköisesti huono.
Millainen on hyvä luistin? On tärkeää, että luistin on oikean kokoinen eikä hölsky jalassa. Villasukalle voi varata hieman tilaa. Varren pitää olla tukeva, jotta nilkka pysyy suorana. Hyvä varsi on vuorellista, tukevaa nahkaa. Teroita luistimet aina ennen ensimmäistä käyttöä, ja sen jälkeen kerran kaksi kaudessa. Tylsät luistimet ovat turvattomat, eikä lapsi opi niillä oikeaa luistelutekniikkaa.

Vierailija

Lapsen kanssa luistinradalle – viisi vinkkiä aloittelijalle!

Vierailija kirjoitti: Vierailija kirjoitti: Kuvan lapsella ei ole kypärää Ja se on hyvä asia! Kypärä vaikeuttaa tasapainoa ja havainnointia. Omat lapseni ovat 90-luvulla oppineet 3-4 -vuotiaina luistelemaan ilman tätä turhaketta. Kuka oikeasti on kuollut luistinradalla tai edes vammautunut? Nykyään näkee tämän turva-ajattelun äärimmäisiä ilmiöitä. Kaksivuotiaalle isketään jokin ylisuuri jääkiekkoon tarkoitettu kypärä päähän ja sitten suureen ääneen ihmetellään, kun ei opi luistelemaan. Usein...
Lue kommentti
Vierailija

Lapsen kanssa luistinradalle – viisi vinkkiä aloittelijalle!

Vierailija kirjoitti: Vierailija kirjoitti: Kuvan lapsella ei ole kypärää Ja se on hyvä asia! Kypärä vaikeuttaa tasapainoa ja havainnointia. Omat lapseni ovat 90-luvulla oppineet 3-4 -vuotiaina luistelemaan ilman tätä turhaketta. Kuka oikeasti on kuollut luistinradalla tai edes vammautunut? Nykyään näkee tämän turva-ajattelun äärimmäisiä ilmiöitä. Kaksivuotiaalle isketään jokin ylisuuri jääkiekkoon tarkoitettu kypärä päähän ja sitten suureen ääneen ihmetellään, kun ei opi luistelemaan. Serkkuni...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Eeli haluaa pelata ihan oikeaa jalkapalloa. Kuva: Milka Alanen
Eeli haluaa pelata ihan oikeaa jalkapalloa. Kuva: Milka Alanen

Eeli haluaa oppia pelaamaan yhtä hyvin kuin isä.

”Käyn jalkapallotreeneissä Olavin kanssa. Me ollaan molemmat kolme. Äiti ja iskä istuu penkillä ja antaa mulle vettä, kun on tauko. Harkkoihin on kiva mennä. Siellä saa opetella pelaamaan hyvin jalkapalloa.

Treenien alussa mennään alkupiiriin. Siellä pitää kertoa, mikä mun nimi on ja onko juttuja. Jos ei ole juttuja, niin ei ole.

Parasta on se, että saa pelata ihan oikeaa jalkapalloa ja tehdä kikkoja. Mä haluan tehdä pääpuskuja ja harjoitella seinään päin potkuja. Vaikeita on yhdellä jalalla kikat ja takaperin juokseminen. Haluan oppia sellaisia temppuja, että toinen potkaisee tähän otsaan ja mä pusken pallon maaliin.

Joskus alkaa ärsyttää, kun treenit kestää niin pitkän aikaa. Tulee vähän väsynyt olo. Sitten alan potkia lattiaa ja nyrkkeillä.

Haluan harrastaa jalkapalloa myös isona. Käyn katsomassa isin pelejä. Siellä isi potkaisee Oskulle pallon ja Osku puskee maaliin.”

Eeli, 3

Avaimet onnistuneeseen yöretkeen: ennakoi, mutta älä liikaa, vinkkaa opaskirjailija Liisa Louhela.

Telttaretki yön yli lasten kanssa, uhka vai mahdollisuus? 

Mahdollisuus, ehdottomasti, sanoo Sata yötä ulkona -kirjan kirjoittanut vapaa kirjoittaja Liisa Louhela.

Tärkeää luonnossa oleilussa on löytää itselleen ja perheelleen sopivin tapa siihen.

– Kaikkien ei todellakaan tarvitse lähteä pitkälle vaellukselle. Luonnossa oleilun voi aloittaa vaikkapa laavulla ystävien kanssa iltaa istuen, Louhela sanoo.

Yleensä lapsia on helppo innostaa ulkona nukkumiseen, ja siitä voi tehdä koko perheen yhteisen jutun. Louhela yöpyi oman lapsensa kanssa ulkona ensimmäisen kerran, kun tämä oli alle kaksivuotias. Koko porukka viihtyi todella hyvin. 

Jos patikointi metsään tuntuu hurjalta, yöretken voi tehdä vaikka omalle pihalle.

Jos patikointi syrjäiseen metsään tuntuu lapsen kanssa hurjalta ajatukselta, yöretken voi tehdä vaikka omalle pihalle. Varusteiden olisi hyvä olla kunnossa, mutta niihin ei tarvitse satsata satoja euroja.

Telttoja saa vuokrattua, ja aikuisten makuupussista saa tehtyä lapselle sopivan version remmien avulla. Makuupussin oikea koko on tärkeää, sillä liian suuressa makuupussissa voi tulla kylmä. Myös kunnollinen makuualusta on tärkeä.

– Monesti lämmittävää makuupussia pidetään kaikista tärkeimpänä varusteena. Näin ei kuitenkaan ole. Lämmin makuupussi ei auta mitään, jos makuualusta ei eristä lämpöä tarpeeksi, Louhela huomauttaa.

Makuupussiin kannattaa sujahtaa sellaisilla vaatteilla, jotka eivät ole keränneet kosteutta. Jos siis päivän aikana on tullut patikoitua useampi kilometri, vaatteiden vaihtaminen on paikallaan. 

Retkivaatteiden materiaaleihin kannattaa kiinnittää huomiota. Villakerrasto on usein paras valinta retkeläisen ylle, myös kesällä.

Louhelan vinkit yöretkeilyyn lasten kanssa:

1. Älä lannistu

Aluksi lapsi ei välttämättä osaa nukahtaa ulkona samalla tavalla kuin kotona. Ei kannata luovuttaa, jos ensimmäinen ulkona nukuttu yö ei ole menestys. Kaikista parasta on suhtautua ulkona yöpymiseen ennakkoluulottomasti ja ottaa se opettavaisena kokemuksena.

– Parhaimmillaan ulkona vietetyn yön jälkeen ennakkoluulot yöretkeilyä kohtaan osoittautuvat vääriksi, ja pitkästä oleskelusta luonnon helmassa nauttii todella paljon, Louhela kertoo.

2. Ennakoi

Lasten kanssa retkeillessä joitakin asioita on pakko ennakoida: varmista, että mukana on aina lämpimät ja kuivat vaihtovaatteet, ja syö ennen kuin nälkäkiukku pääsee yllättämään. Kun pienen retkeläisen perustarpeet on täytetty, kaikki muukin sujuu paremmin.

Valitse kohde niin, että lapsia ei tarvitse koko ajan kieltää.

Yöpymispaikka on hyvä valita niin, että se on turvallinen kaikille. Pienten lasten kanssa ei välttämättä kannata yöpyä kallioisella seudulla tai virtaavien vesistöjen lähellä.

– Kannattaa valita kohde niin, että lapsia ei tarvitse koko ajan kieltää. Näin retkeily on kaikille mukavampaa, Louhela sanoo.

3. Jätä aikaa ihmettelylle

Jos matkassa on taapero, jota kannetaan pitkiä aikoja kantorinkassa, voi olla kätevää jemmata kantajan taskuihin kaikenlaista pientä tutkittavaa, kuten käpyjä tai keppejä. 

Luonto itsessään on täynnä mitä ihmeellisimpiä asioita, joten elektronisia viihdykkeitä ei tarvita. Usein lapset haluavat jäädä tutkimaan metsäpolulla kasvavia kasveja tai vastaan tulevia hyönteisiä pitkäksikin aikaa. Luonnon ihmettelylle kannattaa jättää aikaa, vaikka vanhemman mielessä siintäisikin jo seuraava nähtävyys tai taukopaikka.

Kellontarkkoja suunnitelmia yöretkelle ei kannata varsinkaan lasten kanssa tehdä. Lapsen kanssa luonnossa liikkuminen on mahdollisuus opetella kiireettömyyttä ja rentoutumista.

4. Entä jos pelottaa?

Lapset harvemmin pelkäävät ulkona yöpymistä. Mitä aiemmin ulkona yöpymisen lapsen kanssa aloittaa, sitä tavallisemmalta jutulta yö ulkona lapsesta tuntuu.

Aikuisia telttayö saattaa mietityttää ja pelottaa enemmän kuin lasta. Ensimmäisillä kerroilla luontoon voi lähteä yöksi isommalla porukalla, jolloin yhdessä voi kokeilla, miltä yö ulkona tuntuu.

Mukaan matkalle on hyvä varata otsalamppu. Pelon yllättäessä lampun voi pitää päällä vaikka koko yön. Kesäyöt ovat valoisia muutenkin, mutta muina vuodenaikoina lisävalo voi olla tarpeen. 

Lapsen kanssa voi jutella etukäteen asioista, joita pitää metsäretkellä varoa: esimerkiksi tulentekovälineet, käärmeet ja ampiaiset kuuluvat näihin asioihin. Karhujen tai susien näkeminen luonnossa on niin harvinaista, ettei niitä käytännössä kannata pelätä. Suuret petoeläimet kiertävät ihmiset kaukaa. 

Liisa Louhelan kirja Sata yötä ulkona – opas ulkona yöpyjälle (Maahenki) ilmestyi kesällä 2018.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.