Getty Images
Getty Images

Turvallisuuskouluttajan 6 vinkkiä lomareissulle.

Huvipuisto tai uimaranta ulkomailla, lapsi on ihan vieressä – ja sitten jossain. Ajatuskin kauhistuttaa. Turvallisuuskouluttaja Totti Karpela neuvoo varautumaan eksymistilanteisiin etukäteen.

1. Erotu joukosta. Lapsilla ja vanhemmilla kannattaa olla kaupungilla kirkkaat ja hyvin erottuvat vaatteet. Kirkkaissa vaatteissa oleva lapsi on helpompi löytää. Myös lapset hakevat katseellaan vanhempiaan, siksi vanhemmillakin on hyvä olla kirkkaat vaatteet.

2. Vain toinen osapuoli liikkuu. Kerro lapselle, että jos hän eksyy, kannattaa pysähtyä yhteen paikkaan – vanhemmat etsivät lasta. Jos lapsi liikkuu, häntä on vaikea löytää.

3. Kuka auttaa? Jos lapsi kokee, että vanhemmat ovat olleet kauan ”hukassa”, lapsen kannattaa kääntyä äidin tai isoäidin ikäisen naisen puoleen. Poliisin hakemista ei kannata suositella, sillä lapsi ei osaa tunnistaa hotellin ovimiehen, pysäköinninvalvojan tai poliisin ammattia asusteiden perusteella ulkomailla.

4. Yhteystiedot mukaan. Lapsilla on hyvä olla mukana vanhemman englanninkielinen käyntikortti.

5. Nimet piiloon. Lasten vaatteissa ei saa missään tapauksessa olla omaa tai vanhempien nimeä näkyvillä. Ulkomailla pedofiilien tiedetään kutsuneen lapsia luokseen näiden nimeä tai vanhempien nimeä käyttämällä.

6. Älä suutu, kun lapsi löytyy. Lapsille kannattaa korostaa, etteivät isä tai äiti ole vihaisia, jos lapset eksyvät. Pahimmassa tapauksessa lapsi saattaa eksyttyään vältellä vanhempiaan, koska pelkää näiden olevan vihaisia.

Lähde: Mervi Juusola: Mitä jos lapsi eksyy lomalla? Meidän Perhe 6/2012

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.