Aikuisten tulisi puuttua liian pelaamisen syihin, ei vain kieltää.

"Harva kasvattaja kieltää lapselta kaikki kirjat tai kaikki televisio-ohjelmat. Vanhemmat tietävät aika hyvin, mikä kirja tai ohjelma sopii lapselle. Haluaisin, että samoin olisi pelien kanssa.

Pelaamista ei pidä lähtökohtaisesti tuomita lapselle sopimattomaksi. Kasvattajan kannattaa selvittää, mistä pelissä on kyse. Ja miettiä sitten, sopiiko se omalle lapselle. Kaikki pelit eivät tietenkään sovi lapsille – niin kuin eivät kaikki kirjat tai televisio-ohjelmatkaan.

Peleillä on myös hyviä vaikutuksia. Pelaaminen avaa uusia maailmoja ja kehittää kielitaitoa, mielikuvitusta ja luovuutta. Silmän ja käden koordinaatio harjaantuu, liikuntapeleissä motoriikkakin. Peleissä tuntee onnistumista ja oppii käsittelemään pettymyksiä.

Pelejä käytetään helppona lapsenvahtina. Olisi kuitenkin hyvä, jos aikuinen pelaisi lapsen kanssa. Siinä vanhempi näkee, millainen peli on kyseessä, ja oppii samalla ymmärtämään pelien maailmaa. Pelaaminen voi olla lapsen ja vanhemman mukavaa yhteistä aikaa siinä missä leikkiminenkin.

Vanhemmilla lapsilla pelaamiseen alkavat liittyä kaverit. Pelien ympärille muodostuu vahvoja yhteisöjä, ja pelejä pelataan saman koneen äärellä tai verkossa. Verkkopelaaminenkin on sosiaalista. Jos nuorella on kiirettä, on parempi viettää kaverin kanssa vähän aikaa verkkopelissä kuin jättää yhteydenpito kokonaan väliin.

Sosiaalisuus ei rajoitu itse pelitapahtumaan. Nuoret juttelevat peleissä pyörivistä ilmiöistä ja katselevat yhdessä pelivideoita. Ihan niin kuin jalkapallon ystävät keskustelevat lajista ja katselevat matseja.

Lapselle kannattaa kertoa, että pelit on tarkoituksella tehty sellaisiksi, että ne houkuttelevat pelaamaan. Ja selittää, että liika pelaaminen ei ole hyväksi. Ihan niin kuin karkkejakaan ei voi syödä mahan täydeltä.

Useampi lyhyt pelihetki on lapsen kannalta parempi kuin yksi pitkä. Lapsesta kyllä yleensä huomaa, milloin on pelattu liikaa. Hän alkaa olla levoton, kärttyisä tai väsynyt.

Mitä pienempi lapsi on, sitä fiksumpaa on tehdä mahdollisimman selvät pelisäännöt. Milloin on pelipäivä ja kuinka paljon pelataan kerralla. Nuoren pelaamisen sääntely on helpompaa, jos hän saa pelata sovitun tason tai jakson loppuun sen sijaan, että pitäisi lopettaa tiettyyn kellonaikaan.

Jos lapsi pelaa liikaa, se on usein oire jostain. Jos koulukiusattu pakenee todellisuutta peleihin, tilanne voi pahentua, jos aikuiset eivät tajua puuttua liikapelaamisen syihin, vaan kieltävät pelaamisen – ehkä ainoan kivan asian kiusatun elämässä."

Mikko Meriläinen tekee väitöskirjaa pelikasvatuksesta Helsingin yliopistossa. Hän työskentelee asiantuntijana Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Pelitaito-projektissa ja on yksi Pelikasvattajan käsikirjan toimittajista.

Meidän Perhe 12/2014

Lue lisää

Nuorten toive vanhemmille: Aseta digipelaamiselle säännöt, mutta pysy kohtuudessa

Äidin tarina: "Lapseni on peliriippuvainen"

Pelaako lapsesi liikaa? Näin selvität sen

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.