Syyslomalla reissuun? Nappaa vinkit omatoimimatkaan.

Vinkit antoi traveller-pariskunta Laura ja Niko Kaartinen Vantaalta. Perheessä on 5- ja 2-vuotiaat lapset. Suosikkikohteita ovat Thaimaa ja Karibia.

1. Omatoimisuus kannattaa

Välimeren maissa lämpöä riittää usein pitkälle syys-lokakuuhun, jolloin Suomessa on jo synkkä syksy. 3–4 tunnin lennot sujuvat vaivattomasti lasten kanssa. Syksyllä Euroopan kuumin lomasesonki on jo päättynyt, eli hintataso kaupoissa ja ravintoloissa on usein kesäkautta edullisempi.

Omatoimisuudella säästää pitkän pennin ja matkan keston ja lähtöajankohdan voi päättää itse. Kaikki alkaa lentojen buukkaamisesta. Hyviä nettiosoitteita lentojen löytämiseen ovat esimerkiksi momondo.com, skyscanner.fi ja lentodiilit.fi.

Yllättävän toimivia määränpäitä syyslomien aikaan ovat esimerkiksi Turkki ja Kroatia. Hintataso niissä on huomattavasti esimerkiksi Espanjaa edullisempi. Voit pitää kokonaisuutta edullisena, jos onnistut saamaan syyslomaksi lennot ja hotellin viikoksi kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle noin 1 800 eurolla. Alle 2-vuotias lapsi matkustaa usein lähes ilmaiseksi.

2. Edullisemmin perillä

Seuraavaksi varataan hotelli. Kurkkaile nettiosoitteita booking.com ja hotels.com. Jos suuntana on Aasia, myös nettisoite agoda.com on hyvä vaihtoehto.

Säästät selvää rahaa, jos valitset hotellin, joka sijaitsee hieman kauempana keskustasta. Ympäristö on rauhallisempi ja pienellä kävelymatkalla näet paikallista elämää ja saat liikuntaa. Kävellen säästyy myös rahaa, ja ravintolahinnat ovat edullisemmat kuin aivan ydinkeskustassa.

Hotellia varatessa ei välttämättä kannata ilmoittaa reissaavansa lasten kanssa. Huone kahdelle aikuiselle on aina perhehuonetta huomattavasti edullisempi.

Hotellin lisätiedoista löytyy usein maininta, että kaikki alle 12-vuotiaat lapset yöpyvät hotellissa ilmaiseksi. Jos lapset ovat jo liian isoja nukkumaan samassa sängyssä vanhempien kanssa voi valita lisävuodevaihtoehdon. Se on monessa hotellissa todella edullinen.

Paikallisbussien ja muiden paikallisten liikennevälineiden käyttö tuo paikan päällä säästöä takseihin verrattuna.

3. Pingotus pois

Lasten kanssa reissatessa kannattaa varmistaa, että nukkumapaikka on varma ja että ruokaa on tarjolla tasaisin väliajoin. Tärkeintä on stressitön ja kiireetön liikkuminen ja leppoisa ote.

Lapset aistivat vanhemmistaan, että asiat sujuvat eikä turhista hermostuminen kannata. Jonottaminen lentokentillä, turvatarkastukset, ruuhkat, myöhästelyt ja mahdolliset terveyspulmat kuten mahavaivat ovat reissaamisen riskejä, joita ei etukäteen pingottamalla voi välttää.

Matkoilla tärkeää on elää hetki kerrallaan, jokaisesta uudesta kokemuksesta nauttien. Mieli avoimena ja järki mukana.

Hyvää matkaa!

Vierailija

Matkusta lasten kanssa edullisemmin – reissaajaperheen 3 vinkkiä

Lapset kannattaa kyllä huomioida varausta tehdessä esimerkiksi Ranskassa huoneet hotelleissa ovat pieniä ja jokaiselle henkilölle pitää olla oma sänky. Henkilömäärä vaikuttanee myös paloturvallisuussäädöksiin ja muihin kustannuksiin. Löytöjä hotelleista voi tehdä, mutta ne pienet tekstit kannattaa oikeasti lukea ja varmistaa hotellilta, että lapset huoneessa ovat ok.
Lue kommentti
Kuva: Presidentin kanslia

Presidentin puoliso rouva Jenni Haukio esiintyi seesteisenä Heidi Karjalaisen suunnittelemassa smaragdinvihreässä puvussa.

Presidenttipari odottaa esikoistaan, jonka lasketun ajan on kerrottu olevan helmikuussa. Viimeisellä raskauskolmanneksella oleva Jenni Haukio näytti valovoimaiselta ja hehkuvalta Ylen haastattelussa ennen Linnan juhlien alkua. Kun kättely alkoi, Linnan juhlien kommentaattori, pukusuunnittelija Jarkko Valtee kehui pukua eleettömäksi ja yleväksi. Helsingin Sanomat kertoo, että raskaana oleva Haukio pitää tauon kesken kättelyn.

Jenni on luottanut Linnan juhlien pukunsa aiemmin suunnittelija Sari Nordströmin käsiin, lukuun ottamatta vuotta 2012, jolloin puvun suunnitteli Paola Suhonen. Tänä vuonna Haukio teki yhteistyötä nuoren taiteen kandidaatin Heidi Karjalaisen kanssa, ja kyseessä on suunnittelijan ensimmäinen tilaustyö. Rouva Haukion suunnittelijavalintaan vaikutti Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla.

”Nuorissa, lahjakkaissa tekijöissä on Suomen tulevaisuus”

– Nuorissa, lahjakkaissa tekijöissä on Suomen tulevaisuus, Haukio kertoi viime perjantaina.

Vauva.fin lukijat veikkasivat Jennin puvun pääväriksi sinistä tai valkoista, mutta suunnittelija Karjalainen yllätti valitsemalla Jennin ylle  smaragdinvihreää. Kauniisti laskeutuva puku kätki Jennin raskauden. Puvun kankaat on Helsingin Sanomien mukaan värjätty käsin. Puvussa on käytetty kaksipuolista silkkisatiinia ja habotaisilkkiä, joka on kiiltävä ja pehmeä silkkikangas.

Heidi Karjalainen kertoo tärkeintä suunnittelutyössä olleen mielenkiintoisen visuaalisen ilmeen löytämisen. Hän kertoo saaneensa puvun suunnitteluun laajat vapaudet.

– Tavoitteena oli löytää tuore näkemys juhlapukeutumiseen pukeutumisetikettiä ja perinteitä kunnioittaen. Halusin suunnitella ajassa kiinni olevan, arvokkaan ja elegantin puvun, joka poikkeaisi Jenni Haukion aiemmista puvuista, Karjalainen totesi presidentin kanslian tiedotteessa. 

Karjalainen on maisteriopiskelija Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa muotoilun laitoksella muodin pääaineessa. Heidi Karjalainen valittiin syyskuussa Vuoden nuoreksi suunnittelijaksi. Toukokuussa hän saavutti toisen sijan Apolda European Fashion Award -kilpailussa Saksassa.

Kuva: Jonna Öhrnberg
Kuva: Jonna Öhrnberg

Juttua muokattu 6.12. klo 21.40, Paola Suhosen suunnitteleman puvun vuosiluku korjattu.

Jenni Haukion juhlatyyli on edustanut melko perinteistä linjaa. Tänä vuonna lisäjännitystä juhlapukuun tuovat Haukion raskaus sekä uusi suunnittelija.

Presidentin puoliso Jenni Haukio on luottanut Linnan juhlien pukunsa useimmiten saman suunnittelijan käsiin. Tänä vuonna kuitenkin tilanne on erilainen, sillä Haukio on tehnyt yhteistyötä nuoren, vielä tuntemattoman suunnittelijalupauksen kanssa.

Haukion ja Sauli Niinistön esikoisen laskettu aika on helmikuussa, joten puvun suunnittelijan on otettava huomioon myös raskauden tuomat muutokset. 

Haukion päällä on edellisinä vuosina nähty niin perinteistä sinistä kuin näyttävää fuksianpunaista. Mikä on vuoden 2017 pääväri puvussa, joka on koko Linnan seuratuin? Osallistu kyselyyn jutun lopussa!

2012 

Kuva: Antti Hämäläinen
Kuva: Antti Hämäläinen

Vuonna 2012 olivat ensimmäiset tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimät Linnan juhlat. Presidentin puoliso Haukio oli valinnut ylleen Paola Suhosen suunnittelman iltapuvun, jossa oli kaunis sinisävyinen printti. 

2013

Kuva: Mika Ranta
Kuva: Mika Ranta

Vuonna 2013 Linnan juhlia vietettiin Tampere-talossa, sillä Presidentinlinna oli remontissa. Haukion asu oli tuolloin hieman rennommalla otteella valittu polvipituinen mekko, jossa oli kauniit samettiset yksityiskohdat. Puvun oli suunnitellut Sari Nordström.

2014

Kuva: Rio Gandara
Kuva: Rio Gandara

Vuonna 2014 Haukio luotti hieman perinteisempään linjaan puvussaan. Puku oli Sari Nordströmin käsialaa. Kauniin vaaleansinisen puvun kruunasi valkoinen laahus. 

2015

Kuva: Antti Hämäläinen
Kuva: Antti Hämäläinen

Tämä näyttävä fuksianpunainen puku erottuu Haukion edellisvuosien asuista värivalinnallaan ja mallillaan. Olkapäät paljaaksi jättävässä puvussa oli kaunis pitsinen yksityiskohta. Puvun oli jälleen suunnitellut Sari Nordström.

2016

Kuva: Antti Hämäläinen
Kuva: Antti Hämäläinen

Viime vuoden juhlissa Haukion yllä nähtiin Sari Nordströmin käsialaa oleva elegantti ja klassinen iltapuku. Haukion tyyli sai särmää kaulassa roikkuvasta kauniista korusta. 

Veikkaa! Mitä väriä näemme helmikuussa esikoisensa synnyttävän Jenni Haukion yllä tänä vuonna?

Kysely

Mikä on Jenni Haukion iltapuvun pääväri 2017 Linnan juhlissa?