Listasimme 15 parasta matka-appsia ja lastenpeliä.

Hyödylliset matkalla

Tripadvisor
Android, IOS
Ilmainen

Hieno appsi, jolla voi tsekata joko hakusanalla tai läheltä automaattisesti etsien hotelleja, ravintoloita ja huvittelupaikkoja. Tripadvisorin kanssa ei tarvitse olla mainospuheiden varassa, koska kaikki perustuu käyttäjien arviointeihin. Tripadvisorin luotettavuus tulee joukkovoimasta, koska sitä yksinkertaisesti käyttää niin moni, että arvioita on lähes mahdoton manipuloida. Hyvänä piirteenä Tripadvisor osaa opastaa perille, kun haluttu kohde on löytynyt.

Everytrail
Android, IOS
Ilmainen

Missä olisi parhaat ulkoilureitit? Everytrail kattaa koko maapallon ja osaa opastaa muiden ulkoilijoiden suosimille reiteille ja tarvittaessa näyttää matkan varrelta myös valokuvia. Ilmaisversiolla pärjää, mutta maksullisella voi ladata reitit ja kartat etukäteen, jolloin perillä ei välttämättä tarvitse nettiyhteyttä lainkaan.

Field Trip
Android, IOS
Ilmainen

Oma tabletissa tai puhelimessa kulkeva turistiopas on hauska idea. Se osaa kertoa lähistöllä olevista paikoista, painottuen lähinnä arkkitehtuuriin, mutta on mukana monenlaista muutakin yllättävää ja sellaista, joista ei välttämättä

Foreca Weather
Android, IOS
Ilmainen

Säätiedot voi tietysti käydä katsomassa netistä, mutta Forecan appsiin on keskitetty yhteen paikkaan selkeät ennusteet sade- ja pilvitutkineen.

Battery Doctor
Android
Ilmainen

Reissussa ei välttämättä aina pääse lataamaan mobiilivehkeistä. Battery Doctor auttaa säästämään akkuja opastaen, mitkä appsit on hyvä sulkea taustalta viemästä virtaa.

MyStreetView
Android
Ilmainen

Googlen kartat tulevat Android-laitteissa mukana, mutta niistä puuttuu selainversion mahdollisuus mennä katsomaan, miltä maan tasalla näyttää. MyStreetViewn avulla sekin onnistuu, mistä on ollut suuri apu matkakohteessa navigoidessa, kun on pitänyt vaikkapa selvittää, mistä kadunkulmasta tarkkaan ottaen pitäisi kääntyä, että pääsisi kohteeseen.

Waze
Android, IOS
Ilmainen

Joukkovoimaan perustuva navigointiappsi pieksee mennen tullen erilliset navigaattorit. Se kerää käyttäjiltään tietoa, minkä perusteella se osaa näyttää selkeästi, missä matkan varrella on ruuhkaa ja mitä kautta kannattaisi kiertää. Waze osaa myös kertoa onnettomuuksista ja jopa näyttää matkan varrelta halvimmat tankkauspaikat.

Skyscanner
Android, IOS
Ilmainen

Mistä halvimmat lennot? Skyscannerille annetaan kohde ja matkapäivät, minkä jälkeen se hakee suurin piirten kaikista maailman lentoyhtiöistä halvimmat lennot ja tarvittaessa suodattaa lentoja välilaskujen määrän ja matka-ajan perusteella. Ilman Skyscanneria hakemiseen saisi helposti kulutettua kokonaisen päivän. 

Viihdykettä lapsille

 Toca Boca

Android, IOS
2-3 €

Ruotsalainen Toca Boca on kokonainen lapsille tehtyjen ohjelmalelujen sarja. Mukana on kampaamo, robotteja, kauppa, rakentelua, kokkausta, autoja ja junia. Paino on alle kouluikäisten tekemisissä, mutta esimerkiksi Toca Builderissa rakentelu on tehty sen verran fiksusti, että tekemistä piisaa kouluikäisillekin. Toca Bocan kantava ajatus on se, että kyse on nimenomaan leikistä, ei peleistä, joten kilpailullisia elementtejä ei ole lainkaan. Kaikesta sisällöstä maksetaan kerralla.

Pikku Kakkonen
Android, IOS
Ilmainen

Leikkejä ja pelejä tuttujen juontajien ja Pikku Kakkosen hahmojen kanssa.

YLE Lapset
IOS
Ilmainen

Yle Lapset on Yle Areenasta lapsille tuunattu versio. Sillä voi katsella Ylen lastenohjelmia omaan tahtiin.

Netflix
Android, IOS
Ilmainen

Netflix on pakko mainita, koska reissun päällä harva pitää tenavia takapenkillä yhtä hiljaisena kuin leffojen katselu. Netflixissä voi tehdä erikseen lasten profiilin, jolla avautuu ainoastaan lapsille sopivaa sisältöä. Leffat ja sarjat eivät ole uusimpia, mutta silti katsottavaa riittää todennäköisesti koko kesäloman ajaksi.

Despicable Me, Subway Surfers
Android, IOS
Ilmainen

Jostain syystä muksut tykkäävät aivan älyttömästi niin sanotuista käytäväjuoksupeleistä. Niissä vipelletään tolkutonta vauhtia eteenpäin, väistellen esteitä ja keräten aarteita. Niillä taas saa avattua uusia vaatteita, varusteita ja hahmoja. Genressä on paljon pelejä, mutta leffoista tuttu Despicable Me ja Subway Surfers ovat parhaat.

Flightradar24 Pro
Android, IOS
Maksullinen

Mihin ylläpuolella näkyvä lentokone on menossa? Miltä sen ohjaamosta näyttää? Kuinka korkealla se on ja kuinka kovaa se lentää? Flightradar näyttää kaikki ilmassa olevat lentokoneet kartalla maailmanlaajuisesti, mutta maksullisella versiolla voi osoittaa myös suoraan ylhäällä olevaa konetta ja se näyttää ruudulla koneen tiedot. Pienten ja suurten pikkupoikien suosikki! 

Pou
Android
Ilmainen

Muistaako kukaan Tamagochia? Pou on kuin ruudulle siirretty versio virtuaalilemmikistä, joka kaipaa hoivaa ja syötävää, mutta jonka kanssa voi myös pelata ja leikkiä.

 Lue matkajuttumme 

 Legoland

 Lontoo

 Euroopan huvipuistot

Telttailu metsässä on lapselle mahtava seikkailu. Näillä ohjeilla koko perheen retki onnistuu.

Kirpeä syyssää ei haittaa, kun varusteet on valittu oikein. Valitse patikkareitti nuorimman kulkijan jaksamisen mukaan, jotta kaikille jäisi reissusta mukavat muistot. Jälkikasvua on turha yrittää houkutella metsään toistamiseen, jos heidän mielestään retki oli rämpimistä ikävässä maastossa itku silmässä.

1. Pakkaa oikein

Useimmiten aloittelijat pakkaavat liikaa tavaraa. Maisemat eivät jaksa kiinnostaa, jos kaikki energia hupenee ylipakattua reppua raahatessa. Ota mukaan vain ne asiat, joita oikeasti uskot tarvitsevasi. Pakkaa mukaan vaihtovaatteet kastumisen varalta ja muista, että pimeän tullen on aina kylmä.

2. Kerrospukeudu

Satsaamalla siihen, mitä puet päälle, voit pienentää vaihtovaatteiden kuormaa. Ihoa vasten tuleva vaatekerros on tärkeä, sillä se siirtää kosteutta ja pitää sinut lämpimänä. Kuorikerroksen taas olisi hyvä pitää kosteus ulkopuolella. Valitse ihoa vasten esimerkiksi merinovillaa. Kantorepussa tai -rinkassa matkustava vauva pärjää syyskelissä toppahaalarissa, joka toimii hyvin myös makuupussina päiväuniaikaan.

3. Uudelleen suljettavat muovipussit = paras ystäväsi

Pakkaa kaikki tavarat suljettaviin Minigrip-pusseihin. Jos sataa, reppu putoaa lampeen tai maitotetra menee rikki patikoinnin aikana, koko repun sisältö tulitikkuja myöten ei tuhoudu käyttökelvottomaksi. Lisäksi vaatteet on helppo pakata pusseissa ilmatiiviisti pieneen tilaan.

4. Varaudu kunnon eväillä

Ulkona ruoka maistuu. Pakkaa matkaevääksi keksejä ja pähkinöitä. Kauppojen valmiit smoothie- ja puuropussit ovat käteviä välipaloja. Grillimakkarapaketti pysyy viileänä, kun pakkaat sen jäähdytetyn vesipullon kanssa samaan pussiin. Vesi tietysti juodaan taukopaikalla.

Retkieväitä kannattaa maistattaa ensin kotioloissa. Etenkin retkeilykaupoissa myytävät veteen sekoitettavat pussiruuat saattavat olla lapsesta aluksi epäilyttäviä – ja kotimatka tyhjällä mahalla yhtä tuskaa.

5. Yksi kuppi per nenä riittää

Unohda kertakäyttöastiat ja muu hienostelu! Retkellä kaikki ruokailu tapahtuu kuupasta, josta juodaan kahvit ja maidot sekä syödään retkikeittimellä tai nuotiolla valmistetut mössöt ja makkarat. Muista, että kaikki, mitä viette luontoon, tulee myös mukananne takaisin. Yhden puukon ja parin mukin huuhtominen on huomattavasti helpompaa kuin roskasäkin roudaaminen.

6. Muista otsalamppu

Syksyllä hämärä hiipii leiripaikalle jo alkuillasta, ja kesäyössäkin on kurja suoriutua unisen lapsen puskapissattamisesta pelkän kuun valossa. Majoita retken pituus aina niin, että leiri on pystytetty ennen pimeää. Varaa myös lapsille omat valot – heistä on hauska tutkia kantoja ja koloja omilla lampuilla.

7. Panosta makuualustoihin

Teltan ja makuupussien lisäksi yöpymismukavuuteen vaikuttavat kunnolliset makuualustat. Lasten (ja itsesi) takia sijoita ilmatäytteiseen alustaan, joka on paksumpi ja mukavampi kuin perinteiset solumuovilärpäkkeet. Teltassa nukkuminen on lapsista muutenkin vähän epämukavaa, eikä kannata ottaa sitä riskiä, että kivi patjan alla pilaa koko porukan unet.

8. Huolehdi hygieniasta

Mukana kannettavaa vettä ei tuhlata käsien pesuun. Pakkaa mukaan käsidesi sekä kunnon tukko kosteuspyyhkeitä, joilla voit puhdistaa sekä kädet, naamat että peput tarvittaessa.

9. Jätä lelut kotiin

Jätä rinkasta pois lelut sekä varsinkin pelikoneet. Lapset ymmärtävät kohtalaisen mukavasti, että keskellä metsää ei ole wifiä – etenkin jos maltat jättää myös oman kännykkäsi reppuun. Kaikenikäiset lapset löytävät tekemistä luonnosta, kunhan he saavat ensin hetken marista, ettei täällä ole mitään tekemistä.

10. Varaa aikaa

Aikuisten retkeä varten on kohtalaisen helppoa laskea, kuinka pitkä matka päivän aikana taittuu tai kauanko leiriytymiseen menee aikaa. Pienten lasten kanssa aika kannattaa tuplata. Metsäpolun varrelta löytyy kiinnostavaa tutkittavaa tai pissalle pitää päästä hieman useammin, mikä metsässä on sekin oma operaationsa. Kiire ei kuulu rentouttavalle retkelle, joten valitse mieluummin lyhyempi reitti ja väljempi aikataulu.

+ Harjoittele telttailua

Jos aiotte yöpyä teltassa, sitä kannattaa harjoitella lasten kanssa etukäteen vaikkapa omalla pihalla tai olohuoneessa. Teltassa nukkuminen on vähän jännää, joten konseptiin kannattaa tutustua lähellä omaa sänkyä. Yöllä kaikki äänet kuulostavat telttakankaan läpi aivan erilaisilta kuin päivällä, eikä metsässä ole koskaan täysin hiljaista. Herkimmille lapsille saattaa olla hyvä idea ottaa mukaan kuulosuojaimet yöunien turvaamiseksi.

Aikuisten kannattaa treenata teltan pystytystä niin, että se tulee selkärangasta. Siinä vaiheessa, kun sadekuuro on kastellut koko porukan ja ilta alkaa hämärtyä, et halua enää tuhlata sekuntiakaan tappelemalla tukivaarnojen ja telttaköysien kanssa.

Kuva: Riina Peuhu

Topias aloitti ruuanlaiton opettelun kuusivuotiaana, aluksi yhdessä aikuisen kanssa.

”Ruuanlaitto on suuri osa elämääni. Kyllä minulta arkiruuatkin taittuvat, mutta erityisesti tykkään laittaa vähän haastavampia ruokia viikonloppuisin. Mieluiten kokkaan yksin, rauhoitun ja rentoudun siinä samalla. Kaiken kruunaa se hetki, kun pleittaan ruuan eli laitan sen kauniisti esille.

En pidä resepteistä. Reseptit ovat niin kaavamaisia: tee sitä ja tee tätä. Laitan ruokaa omien ideoitteni pohjalta, fiiliksen mukaan. Menen vanhempien mukana kauppaan ja kerron, mitä raaka-aineita pitää ostaa. Perhe suhtautuu harrastukseeni kannustavasti. Heistä on hyödyllistä, että joku perheessä osaa laittaa todella hyvää ruokaa.

Perustietoni ruuanlaitosta olen oppinut äidiltä ja mummilta – ja television kokkiohjelmista. Olen tykännyt katsoa niitä niin kauan kuin muistini riittää, ainakin kolmevuotiaasta asti.

Kuusivuotiaana aloin opetella ruuanlaittoa itse, aluksi yhdessä aikuisen kanssa. Ensimmäinen ruokalajini oli spagetti ja jauhelihakastike. Vaikka olen harjoitellut jo kuusi vuotta, epäonnistumisia tulee edelleen. Se kuuluu asiaan. Joku asia palaa, kastike menee pieleen. Silloin yritän viimeiseen saakka korvata sen jotenkin. Koskaan en vielä ole antanut periksi. Aina olen jotain saanut lautaselle.

Neljä vuotta sitten, kun Junior Master Chef tuli viimeksi televisiosta, päätin, että seuraavalle kaudelle aion päästä mukaan. Kun haku tuli auki, sinne piti lähettää kuva ruoka-annoksesta. Pelasin täysillä panoksilla: tein yhden sijaan kolme ruokalajia.

Oli hieno tunne, kun kuulin pääseväni mukaan. Pitkäaikainen haaveeni toteutui.”

Topias, 12