Totuus on, että pienten lasten kanssa loma on lähinnä lapsenhoitoa poikkeusoloissa.

Me tiedämme, usko pois. Olemme kokeilleet näitä kaikkia.

Veneily

Haaveissa: Meri on sininen, taivas avara. Näet valkeita veneitä ja pullistuvia purjeita, kivisiä luotoja ja pikkuisia saaria. Niihin ankkuroidaan illan tullen. Keskelle villiä luontoa, tietenkin, koska vierasvenesatamat ovat nössöille.

Vaaleassa kesäillassa paistetaan lättyjä ja grillataan. Retkeillään aurinkoisissa männiköissä lasten kanssa, piltit uittavat kaarnaveneitään kristallinkirkkaassa rantavedessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Todellisuudessa: Veneily on tiukkaa duunia. Usein siippa toimii kipparina, joten karien tähyily rantautuessa, köysien kiskominen ja painavan ankkurin kanssa taiteilu jäävät sinulle. Lapsia pitkät matkaosuudet kyllästyttävät, joten varaudu nurinaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itämeressä rantakalliot ovat jyrkkiä ja kivet liukkaita ja leväisiä, joten pienille lapsille sopivaa rantaa on luonnonsaarista vaikea löytää. Muutenkin saa olla tarkkana. Kallioilla viihtyvät kyyt, rantakaseikoissa punkit ja hyttyset. Sumu, sade tai myrsky voivat yllättää merellä koska vain.

Vierasvenesatamat ovat usein hälyisiä. Yritäpä saada lapset yöpuulle juopuneen seurueen mellastaessa naapuriveneessä pitkälle aamuyöhön.

Puolet lomastasi kuluu vastahakoisten lasten sullomisessa pelastusliiveihin.

Camping

Haaveissa: Leirintäalueilla kukoistaa iloinen yhteisöllisyys. Lapset saavat joka päivä uusia kavereita leikkipaikalla temmeltäessään. Iltaisin istutaan grillikatoksessa yhteislaulun merkeissä. Aina on hyvä ilma, joten sisällä vaunussa tai matkailuautossa käydään lähinnä nukkumassa.

Nurmet ovat vihreitä, järvet sinisiä, matkan varteen osuu paljon hauskaa nähtävää ja toinen toistaan kauniimpia maisemia. Lapsille jää kesäisistä seikkailuista unohtumattomia muistoja.

Todellisuudessa: Matkailuajoneuvossa kaikki tapahtuu pikkuruisessa tilassa. Yhden siirtyessä toinen väistää, vähän väliä jonkun pää, lonkka tai polvi kopsahtaa pöytään tai terävään kulmaan. Lasikuituasumus ei juuri ääntä pidättele, joten perheenne mahdollinen melskaus kuuluu kauas. Myös te tulette nopeasti tietoisiksi naapureiden kuulumisista.

Kun tuulee tai sataa, kökötätte sisällä. Kokkauksen ja tiskauksen pitää onnistua postimerkin kokoisessa keittiössä. Terassikalusteiden kokoontaittelu ja sänkyjen rakentelu päivittäin käy työstä.

Satojen kilometrien ajoreittien varsille mahtuu uskomattoman paljon rumaa sekametsää, betonista taajamaa ja tyhjää peltoa, henkeäsalpaavat maisemat tai merkittävät nähtävyydet pitää erikseen etsiä.

Mökkeily

Haaveissa: Uidaan, otetaan aurinkoa, pelataan krokettia, saunotaan. Järvi on aina lämmin, mökkivieraat hilpeää seuraa.

Lapset ovat päivettyneitä, pörrötukkaisia ja iloisia. Käydään poimimassa mustikoita ja kantarelleja, soudellaan, rupatellaan. Iltaisin poltetaan takkaa ja pelataan korttia ja lautapelejä.

Todellisuudessa: Usein tunnelma kiristyy etenkin monen sukupolven jakamilla mökeillä. Vanhempi väki innostuu suunnittelemaan talkoita, kun kerrankin on porukkaa paikalla. Löydät itsesi rapsuttamasta vanhaa maalia ulkohuussin seinästä tai kärräämästä kottikärryillä multakuormaa.

Kaikilla on ulkoilmassa koko ajan nälkä, joten alkeellisessa keittiössä kuluu tovi jos toinenkin. Puolisosi, joka normaalioloissa kantaa vastuuta lastenhoidosta ja kotitöistä, työllistyy mökkioloissa ”miesten hommiin” kuten saunan lämmittämiseen, halkojen hakkaamiseen tai huussin alustan tyhjentämiseen.

Huomaat yhtäkkiä olevasi päävastuussa niin lasten viihdyttämisestä ja hoidosta kuin omista töistäsikin. Jokaiseen toimeen saat runsaasti neuvoja vanhemmilta sukulaisilta, halusit tai et.

Yöt nukutaan epämukavilla vuodesohvilla ja kuoppaisilla lavereilla. Sateella mökissä on kylmää ja kosteaa, helteellä niin kuuma, että on vaikea hengittää.

Lapset ovat täynnä hyttysenpuremia ja naarmuja. Jokainen ilta päättyy punkkisyyniin.

Kotona

Ihana päästä kaupunkiin. Kaikki näyttää äkkiä avaralta, viileältä ja raikkaalta. Kodinkoneet ovat tehokkaita ja toimivia, tilat väljiä.

Lapset pelmahtavat pihalle omien kavereidensa kanssa. Ensimmäistä kertaa viikkoihin saat istua hetken rauhassa, yksin.

Kotiinpaluu on kuin onkin paras osa lomaa.

Vierailija

Ihme nillitystä. Voihan se tietysti olla kauheaa uusavuttomalle hipsterille, jos joutuu pois ratikkaverkoston ja trendikahviloiden ulottuvilta. Ja ne matkailukulkineet eivät muuten ole lasikuitua. Kannattaa ottaa asioista selvää muutenkin ennenkuin kirjoittaa puutaheinää.

Vierailija

Taitaa olla huumorilla kirjoitettu juttu. Tai sitten ei. Omaan perheeseeni kuuluu minun jamieheni lisäksi kaksi alle kouluikäistä lasta. Olemme intohimoisia mökkeilijöitä ja veneilijöitä. Lapset ovat tottuneet mökillä alkeellisiin oloihin ja merellä taas viihtyvät hyvin myös kehnommallakin kelillä. Väitän, että tämä on osittain asennekysymys, sillä me vanhemmat todella rakastamme näitä kahta elämäntapaa ja lapset ovat kasvaneet siihen mukaan. 

Ei kenenkään ole pakko tehdä näitä asioita, jos se saa stressitason nousemaan, mutta olisipa kiva, jos ei kuitenkaan yleistettäisi. Toki reissussakin välillä tulee kaikenlaista kränää, mutta tulee sitä arjessakin. Miksi ihmeessä viettäisimme joka vuosi keväästä syksyyn lähes kaiken vapaa-aikamme veneellä reissaten ja mökillä oleillen, jos emme nauttisi siitä?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla