Lapsiperheen voi olla vaikea vaihtaa arkirumbasta leppoisaan lomarytmiin. Onko se edes mahdollista?

Pitkät kiireettömät aamut, päivän lehti ja kuppi kahvia kaikessa rauhassa. Ne ovat yksi Ullan – ja monen muun vanhemman – suurimmista lomahaaveista.

Mutta Ulla on realistinen lomasuunnitelmissaan ja tietää, että todellisuudessa lapsiperheen aamut ovat täynnä meteliä ja erilaisia aamupalavaatimuksia, kesälläkin. Arki kaksi-, neljä- ja kuusivuotiaiden lasten kanssa on aika rankkaa, eivätkä lasten tarpeet lopu lomaan.

– Lasten kitinä ja märinä ovat asioita, jotka tekevät lomailusta välillä raskasta. Olemme kokemuksesta oppineet, että kitinää aiheuttavia asioita ovat muutokset arkirutiineissa, kuten se, etteivät aamut menekään tietyssä järjestyksessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siksi rauhallinen aamiainen on suunniteltava etukäteen: annettava lasten katsoa loman kunniaksi haluamiaan lastenohjelmia tai lähdettävä koko perheen kanssa aamiaispiknikille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Psykoterapeutti Arto Pietikäinen sanoo, että Ulla on oikeassa.

– Loma ei ole mikään irrallinen osa muusta elämästä. Lapsen uhmaikä, rutiinien tarve tai parisuhteen ongelmat eivät lopu siihen, kun loma alkaa. Toisin sanoen elämä jatkuu lomallakin.

Yksi lomaohjelma, yksi pallo

Lapset ovat pahimman laatuisia konservatiiveja, sanoo Ullan mies Jussi. Siksi reissuja ja tekemisiä kannattaa suunnitella hyvissä ajoin ja yhdessä lasten kanssa.

– Lomailun taito taitaakin olla odotusten hallintaa: niiden luomista ja kivojen asioiden asteittaista tiputtelua, Jussi sanoo.

Lomasuunnitelmia voi hahmotella yhdessä ajatusleikin avulla, vinkkaa Pietikäinen. Vertaa lomaa suureen lasimaljakkoon, jonka täytät palloilla eli lomaohjelmalla. Pane pohjalle isoimmat pallot eli ne asiat, jotka ovat lomalla kaikkein tärkeimpiä: yhdessä olo, kiireettömyys, oma aika, laiturin rakentaminen – mitä tahansa.

Isoimmat pallot kertovat perheen arvoista. Ne ovat asioita, joihin haluatte lomalla panostaa.

Asettele päälle vähän pienempiä palloja eli niitä asioita, joita tehdään, jos ehditään: käydään sukulaisten mökillä tai viikonloppuretkellä kavereiden luona.

Tipauta päällimmäiseksi pienimmät pallot eli asiat, jotka eivät ole arvojen kannalta tärkeitä mutta vievät aikaa: pakollisen työjutun hoitaminen tai uuden pesukoneen hankinta.

Kun lomakeskustelu on käyty ja pallot aseteltu, on aika katsoa kalenteria ja täyttää – tai jättää täyttämättä – se suurimpien pallojen mukaan. Näin on olemassa jo jonkinlainen realistinen suunnitelma siitä, mitä kaikkea lomalla haluaa ja ehtii tehdä.

Unohda to do -lista

Ei se pendolino-junakaan niin vain pysähdy, Arto Pietikäinen vertaa. Jos vanhemmat ovat koko pitkän vuoden puurtaneet töissä ja suorittaneet arkea, niin lomatunnelmaan pääseminen saattaa kestää hetken.

– Itselleen voi antaa muutaman päivän aikaa laskeutua lomaan. Koko loma ei ole pilalla, jos on loman alussa väsynyt ja äkäinen. Mielen rauhoittuminen tulee usein vähän perässä.

Joillain väsymys voi purkautua lomanaloitusriitana. Se voi kertoa myös siitä, että esimerkiksi parisuhteen ongelmat on arjessa lakaistu maton alle, eikä niitä yhtäkkiä pääsekään pakoon.

Pietikäinen kehottaa vanhempia panostamaan lomalla läsnäoloon, eikä tekemättömien töiden to do -listaan. Kun ei ole koko ajan kiire seuraavaan paikkaan, kiireisestä arki- ja työrytmistä pääsee parhaiten eroon.

Ullan ja Jussin perheelle onnistuneimpia lomia ovat olleet toiminnalliset lomat, sillä lapsia on helppo innostaa yhdessä tekemiseen. Aikuisetkin viihtyvät. Siksi perhe lomailee mielellään esimerkiksi mökillä, jossa voi uida tai kalastaa, tai kaupungeissa, joissa voi käydä näyttelyissä, museoissa ja syödä uusissa ravintoloissa.

Koska ison porukan tavaroiden pakkaaminen vie aikaa, perhe viettää yhdessä paikassa mieluummin pitemmän aikaa kuin yhden yön. Lapsenkin mieli pysyy paremmin mukana, kun ei olla jatkuvasti pakkaamassa ja lähtemässä.

Vanhemmat myöntävät, että he riitelevät lomalla tavalliseen tapaan. He taistelevat lomanaloitusstressin kanssa varsinkin silloin, kun perhe on lähdössä reissuun. Aina jotain jää. Vähintäänkin roskat viemättä.

– Siihen emme ole löytäneet vielä ratkaisua, Ulla sanoo.

Mä lähden nyt leffaan!

Mökkilomalla isovanhempien luona Johanna ja hänen miehensä Jussi hyppäävät moottoripyörän selkään ja lähtevät puolen päivän ajelulle kahdestaan. Mummi ja vaari hoitavat mielellään sen ajan kaksi- ja viisivuotiaita lapsia.

Paitsi yhteistä aikaa, Johanna ja Jussi järjestävät sekä arkena että lomalla molemmille myös omaa aikaa. Johanna on huomannut, että se on koko perheen etu.

– Minusta kuoriutuu mäkättävä ihmishirviö, jos en pääse lomallakin urheilemaan tai vaikka lukemaan kirjaa riippumatossa.

Psykoterapeutti Arto Pietikäinen on samoilla linjoilla. Hänen mielestään oma aika lisää yhteistä hyvinvointia.

– On sisäänrakennettua, että ihmisillä on erilaisia toiveita. Silloin on tärkeää, että kaikkia kuunnellaan ja tehdään kompromisseja. Jos vanhemmat tarvitsevat välillä omaa aikaa, sitä kannattaa järjestää.

Johanna suosittelee hoito- ja vapaavuorojen järjestämistä tasapuolisesti.

– Sitten jaksaa taas temmeltää lasten kanssa. Varsinkin naiset tuntuvat uhrautuvan ja ottavan koko hoitovastuun lapsista hyvin helposti.

Johanna ja Jussi ovat järjestäneet kummallekin omaa aikaa myös perheen matkoilla. He ovat käyneet vuoropäivinä retkillä, joihin lapsia ei ole voinut ottaa mukaan.

Kolmen lapsen vanhemmat Ulla ja Jussi ovat saaneet kahden keskistä aikaa lomareissuilla, kun mukana on ollut sukulaisia. Ne ovat olleet muutenkin onnistuneimpia lomia, sillä lapset ovat nauttineet läheisistä, joita näkevät harvemmin.

– Kroatiassa meitä oli jalkapallojoukkueellinen ihmisiä. Opimme, että mukaan kannattaa ottaa mahdollisimman paljon porukkaa. Anopilla ja tädillä on aivan eri tavalla virtaa touhuta lasten kanssa kuin meillä vanhemmilla.

Onko muilla rennompaa?

Omat lomatavoitteet on hyvä pitää mielessä myös silloin, kun tuttavat päivittävät Facebookiin täydellisiä lomakuulumisiaan.

Kukaan ei ehdi kaikkea. Siksi on turha alkaa vertailla lomaansa toisten lomiin. Sitä paitsi ei kai kukaan jaa Facebookissa kuvaa lapsensa heinäkuisesta uhmakohtauksesta vaan mieluummin niistä pienistä varpaista hiekkarannalla.

Ulla sanoo, että hänen lomaltapaluupuheeseensa kuuluu sanoa, että onpas kiva päästä töihin lepäämään.

– Mutta en tietenkään tarkoita sitä oikeasti. Kyllä loma on aina loma.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla