Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Pukki ei saa olla maistissa, tuumaavat Millainen on täydellinen joulupukki? -kyselyyn vastanneet.

Meidän Perhe kysyi, millainen on täydellinen joulupukki. Te vastasitte näin:

Raitis ja pukkimainen

Selvästi tärkeimmäksi hyvän pukin kriteeriksi nousi kyselyssä raittius. 86 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että maistissa olevaa joulupukkia ei jaksa erkkikään.

Seuraavaksi tärkeimmäksi vaatimukseksi nousi pukin ulkonäkö: pukilla on oltava "pukkimaiset" vaatteet, vaati noin puolet vastaajista. Vähän harvempi toivoi, että pukin on oltava mies ja tällä on oltava parta.

Laulutaidolla ja iällä ei sen sijaan ollut vastaajille suurtakaan merkitystä.

"Niin ja sitten kunnon setti, eli etukäteen mietitty ohjelma, ei mitään hätäistä kymmentä minuuttia lahjojen jakamisineen."

Hinnalla on väliä

Joulupukin vierailun hinta riippuu paljon siitä, asuuko perhe pääkaupunkiseudulla vai muualla Suomessa.

Pääkaupunkiseudulla pukista voi joutua pulittamaan reippaasti yli satasen, jos mielii saada pukin kotiinsa kuuden maissa aattoiltana.

Vastaajien mielestä sopiva hinta pukin käynnille on 40–59 euroa. Kukaan ei ollut valmis maksamaan pukista yli 100 euroa, ja joka kymmenes toivoi pukin lähtevän liikkeelle alle 20 eurolla.

"Pukista voi maksaa enemmänkin kunhan hän on uskottava ja osaa ottaa kontaktia lapsiin."

Saa tulla ennen kuutta

Paras aika pukin vierailulle oli vastaajien mielestä aattona kello 17–18. Kello 18–19 oli passeli kellonaika vähän harvemman mielestä. Myös ennen kello 17 sai jonkin verran kannatusta.

Mummo hyttysverkossa ja muita pukkikokemuksia

"Lapsena vietimme sukujoulua ja mummo oli 'pukeutunut' joulupukiksi, päässään naamari ja hyttysverkko. Silloin taisin pelätä, myöhemmin olen nauranut valokuville mitä tilanteesta on otettu."

"Itsellä meni usko pukkiin, kun pukin korvissa näkyi kultaiset korvarenkaat. Pukinhan piti olla mies, eikä todellakaan korvakoruja korvissa."

"Hupaisin joulupukkikokemus on varmaan ollut se kun pukin kengät vähän luisti liikaa eteisen matolla ja pukki kömmähti nurin."

"Isosisko oli pukkina pikkuveljelleen, joka oli tuolloin kolme. Olin hankkinut ihan kelvolliset varusteet, mutta pukilla ei ollut käsineitä. Kesken pukin vierailun huomasin, miten kolmevuotias tuijotti joulupukin käsiä. Jälkeenpäin hän sanoi, että joulupukki oli Aino (sisko) ja kertoi kaikille muillekin miten "Aino-joulupukki "oli tuonut hänelle lahjoja."

"3 kuukauden ikäinen vauva tarttui pukin partaan niin lujasti, että pelkäsin parran lähtevän irti, ja koska paikalla oli myös vanhempia lapsia, irroitin mahdollisimman nopeasti tytön nyrkin parrasta."

Vastaukset ovat 1.12.2013 päättyneestä kyselystä Millainen on täydellinen joulupukki? Juttua varten kokemuksiaan kertoi 114 vastaajaa.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti