Kuva: Jenni Rinkinen
Kuva: Jenni Rinkinen

Paketoi lahjaksi syksyn parhaat kirjat!

Iltakirjoja

Perheen pienimmille iltasaduksi käyvät lorut. Satumainen kuvitus kruunaa yörunot ja kehtolaulut. Tuulia Aho ja Aino-Maija Metsola: Tähtienlaskijan runoja (WSOY)

Siirin isä hurahtaa tähtien tutkimiseen ja löytää Sirius-tähden. "Sehän on melkein kuin minä!" Siiri tajuaa. Kahdestoista Siiri-kirja valloittaa leikki-ikäiset. Tiina Nopola ja Mervi Lindman: Siiri ja kadonnut tähti (Tammi)

Sofia muuttaa ja Aatos huomaa tykkäävänsä kaverista tosi paljon. Hieno kuvaus pienten koululaisten rakkaudesta. Riitta Jalonen ja Kristiina Louhi: Aatos ja Sofian sorsapuisto (Tammi)

Kaksikymmentä satua vie Pohjolaan, jossa ihmiset ja haltijat elävät naapureina. Sopii ääneenluettavaksi koulu-ikäisenkin kanssa. Leena Laulajainen ja Virpi Penna: Hopea­sarvinen poro – Satuja Lapista (Tammi)

Joulukirjoja

Joulunodotus sujuu sutjaan, kun jokaiselle illalle on oma tarinansa. Kanien ja tonttujen kohtaaminen lumoaa. Ulf Stark ja Eva Eriksson: Suuren metsän joulu (WSOY)

Nyt soivat joululaulut. Pienikin lapsi oppii nopeasti, mistä napista löytyy suosikkikappale. Leena Järvenpää ja Sanna Uimonen: Soiva joululaulukirja koko perheelle (Tammi)

Joululauluja pääsee laulamaan toisessakin kirjassa. Samalla on hauska katsella tuttujen hahmojen sähellystä. Mauri Kunnas: Joulupukin soiva laulukirja (Otava)

Perttu-tonttu hukkaa tulitikut. Jääkö majakan jouluvalo syttymättä? Lempeästi kuvitetussa sadussa on vanhan ajan tunnelmaa. Pirkko Vainio: Majakan jouluvalo (Lasten Keskus)

Vauvoille

Iloiset lorut kertovat päivän puuhista. Värikäs kuvitus on lapsen mieleen. Pia Perkiö: Kiitos! sanoi Leijona (Lasten Keskus)

Kamu-dinosaurus etsii syötävää. Pahvikirjassa on hauska vipu, jolla Kamun suun saa auki. Dinojuna: Mikä maistuu Kamulle? (Sanoma)

Etsi ja löydä! Postikoira Pontukselta on kadoksissa mahdoton määrä asioita. Tor Freeman: Postikoira Pontus (Mäkelä)

Pahvisivuilla seikkaileva sammakko saa koko kirjan hyppimään. Pieni koko sopii vauvan käteen. Disney: Pomppiva sammakko (Sanoma)

Hauskasta katselukirjasta löytyvät lampaat ja lehmät, mukana myös ääninapit. Mauri Kunnas: Ammuu! Äänekkäät eläimet (Otava)

Rullaavat riimit kuljettavat viidakon uumeniin. Kullankeltainen kuvitus lumoaa. Jeanne Willis: Apina löysi ipanan (Mäkelä)

Hiirulainen etsii ystävää ja yrittää tunnistaa eläimet häntien perusteella. Klassikon uusintapainos on kätevästi pokkarikoossa. Eric Carle: Haluatko olla ystäväni? (Tammi)

Värikkäät ja selkeät kuvat kertovat muodoista ja väreistä. Pienet kartonkikirjat on helppo napata mukaan hoitokassiin. Disney: Omat sanat – Lukuja, Vaatteita, Muotoja, Värejä (Sanoma)

Supersankari istuu potalla ja laskee kymmeneen. Potta-asiat tulevat tutuksi raikkaasti kuvitetussa pahvikirjassa. Saatavana myös pottasatuprinsessa. Mabel Forsyth: Pottasupersankari – Isojen poikien housut jalkaan (Gummerus)

Taaperolle

Maisa-hiiri sai ikioman linnan. Näyttämöksi aukeavan kirjan hahmot voi irrottaa. Lucy Cousins: Maisan linna (WSOY)

Anni kertoo, millaista on saada koira. Rauhallisesti kuvitettu kirja kertoo pennun ensimmäisistä kuukausista. Pirjo Suvilehto: Anni ja ihana pentu (WSOY)

Näyttämökirjassa etsitään aarretta yhdessä Muumipeikon kanssa. Tove Jansson: Muumi ja suuri aarteen metsästys (WSOY)

Tassut ja kuonot seikkailevat nokkelissa lastenloruissa. Kuvituksesta löytyy hauskoja yksityiskohtia. Kirsi Kunnas: Tiitiäisen kissa- ja koiraystävät (WSOY)

Leikki-ikäiselle

Kissakaverusten seikkailut jatkuvat tällä kertaa talvimetsässä. Virkistävä kuvitus ja räiskyvä tarina kiinnostavat kouluikäistäkin. Messi ja Mysteeri: Käpälät kohti seikkailua (Otava)

Syksyn elokuvatapauksen saa myös kuvakirjana. Tarina ja kuvat ihastuttavat luettunakin. Tove Jansson: Muumit Rivieralla (WSOY)

Mimmi Lehmä suorittaa uintimerkin ja varista harmittaa, koska se ei osaa uida. Onneksi kaveruksilla on idea. Jälleen kerran ihana kertomus ystävyydestä. Jujja Wieslander ja Sven Nordqvist: Mimmi Lehmä uimahallissa (Mäkelä)

Eetu saa vieraikseen serkkutytöt Ruotsista. Tytöt eivät olekaan ihan tavallisia, ainakaan omasta mielestään. Hervottoman hauska kirja sopii kaikille. Mervi Lindman: Eetu ja nokkelat neropatit (WSOY)

Viisivuotias Elsa on innokas oppimaan uusia asioita. Nyt hän pääsee luistelemaan. Opettavainen kirja kiinnosti valtavasti samanikäistä vasta-alkajaa. Saatavilla myös kirja Elsa uimahallissa. Kerttu Ruuska: Elsa luistelemassa (Sanoma)

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.