iStockphoto
iStockphoto

Mitä eri-ikäiset lapset harrastavat? Mikä on sopiva määrä harrastuksia?

Lasten harrastukset etenevät vauvamuskarista jumpan kautta urheiluun ja musiikkiin. Ja loppuvat pian, ellei lapsella itsellään ole intoa harrastaa. Näin kertovat Meidän Perheen harrastuskyselyyn vastanneet lukijat.

Pienelle riittää päivähoito

Vauvojen kanssa käydään muskarissa ja uimassa – jos vauva ylipäätään jotain harrastaa. Moni vauva-ajan harrastus hiipuu, kun vanhempien perhevapaat loppuvat ja taapero aloittaa päivähoidon.

Päivähoidossa on 1–4-vuotiaille lapsille virikkeitä tarpeeksi, kyselyn vastaajat arvioivat.

Yhdestä kolmeenvuotiaat keskittyvätkin yleisimmin leikkiin, ja kodin ulkopuoliset harrastukset ovat melko harvinaisia. Jotkut perheet jatkavat vauva-aikana aloitettua uintia tai muskaria, ja kaksivuotiaille on tarjolla myös kerhoja sekä jumppaa, esimerkiksi perheliikuntaa ja temppujumppaa urheiluseuroissa.

Joissakin jalkapalloseuroissa harjoituksia on jo 3-vuotiaille.

"Kolme ja puolivuotias lapsemme ei harrasta mitään perheen ulkopuolisten järjestämää ohjattua toimintaa. Päiväkoti järjestää aivan riittävästi ohjelmaa."

Nelivuotiaan vanhemmat heräävät

Monet vanhemmat alkavat harkita ja kokeilla lapsen kanssa harrastuksia, kun lapsi on 4-vuotias.

Yleisimpiä harrastuksia ovat kyselyn mukaan muskari, jumppa, tanssi ja uinti. Aikaisin aloitettavista harrastuksista tyypillinen on luistelu. Osa lapsista alkaa harjoitella luistelua jo nelivuotiaana.

Suurin osa vanhemmista ei kiirehdi harrastusten kanssa: Kyselyssä lähes jokainen vanhempi uskoo, ettei alle kouluikäinen juuri tarvitse ohjattuja harrastuksia. Yksi kerta viikossa riittää, eikä sekään ole välttämätön.

Harrastaminen on monille myös ohjatun toiminnan sijaan mieluisien asioiden tekemistä kotona.

"Neljävuotias ei harasta tällä hetkellä mitään ohjattua toimintaa. Muuten meillä ulkoillaan päivittäin pyöräilyn ja potkulautailun merkeissä."

"Tällä hetkellä lapsi ei harrasta vielä mitään, mutta ajattelimme että hän voisi aloitta tanssin, kun täyttää neljä. Hän haluaisi aloittaa sen jo nyt, mutta mielestämme neljä on hyvä ikä."

"Kaksi- ja neljävuotiaat pojat pelaavat kotipihalla jalkapalloa."

Lisää ikää, lisää lajeja

Viisi–kuusivuotiaana harrastusten valikoima kasvaa. Kyselyssä vanhemmat kertovat lasten harrastuksiksi jalkapallon, pianonsoiton, baletin ja salibandyn.

Harvinaisempiakin lajeja ilmestyy mukaan harrastuksiin, kuten golf, frisbeegolf ja paini. Aikaisimmat aloittavat jo jääkiekon harjoittelun.

Tässä iässä lapsi pystyy aloittamaan jonkin musiikki-instrumentin soiton: kitara-, viulu- ja nokkahuilutunnit alkavat.

Useimmat vanhemmat ottavat lasten harrastukset rennosti: tärkeintä on liikunta ja kokeileminen.

"Kuusivuotias poika harrastaa kerran viikossa judoa ja kerran koripalloa."

"Jalkapallo on sopivaa liikuntaa. Viisivuotias poikani potkii jo kivasti kohti maalia kerran viikossa."

Kouluikäisillä harrastuksiin tulee mukaan partio ja ratsastus sekä kuvataidekerhot. Urheilusta löytyy lisää lajeja: miekkailua, yleisurheilua ja cheerleadingia.

Yhdestä kolmeen iltaa viikossa

Moni kouluikäisen vanhempi laskee tarkoin harrastusten viemää aikaa. Useimmat arvioivat, että sopiva määrä harrastamista on yhdestä kolmeen kertaa viikossa.

Monet urheilulajit vievät enemmän aikaa jo nuorempana.

"Harrastusten määrä on sopiva, kun lapsella on riittävästi tekemistä, mutta kouluhommat ei kuitenkaan kärsi ja levollekin jää aikaa."

"Kuusivuotiaan jalkapallotreenien ja -tapahtumien määrä tulee piakkoin nousemaan kahteen tai kolmeen kertaan viikossa, mikä on hänelle ihan sopiva määrä. Hän nauttii niin hirveästi pelaamisesta, että tuen sitä mielelläni."

"Lapset harrastavat lähes joka päivä, vapaata on noin yksi päivä viikossa. Mutta he haluavat ja nauttivat harrastuksistaan! Hyvä että mieleiset lajit ovat löytyneet."

Liika kilpailu voi pilata innon

Joskus harrastusinto loppuu, koska harrastaminen on liian totista.

"Pelit ja treenit ovat menneet liian totiseksi, kun vielä toivoisi pelkästään leikkipohjalta harrastamista. Aina pitää vaan olla paras ja voittaa kaikki."

Ei pakkoharrastuksille

Pieniä lapsia ei patisteta harrastuksiin, mutta teinien vanhemmat kertovat joutuvansa joskus muistuttamaan esimerkiksi siitä, että kallis kausimaksu on maksettu. Vanhemmat korostavat lapsen halua harrastaa – ja haluavat välttää pakkoharrastamisen.

"Jokaisiin harjoituksiin ei ole pakko mennä, jos väsyttää tai ei huvita. Mutta yritämme rohkaista ja kannustaa poikaa niin, ettei monia harjoituksia peräkkäin jää väliin."

"Määrä on silloin sopiva, kun lapsi menee harrastuksiin koulua laiminlyömättä, iloissaan ja pakotta."

"Jos vanhempi joutuu jatkuvasti motivoimaan lasta, haluaako lapsi ylipäänsä harrastaa kyseistä toimintaa? Eikö innostuksen pitäisi tulla lapselta? Elääkö vanhempi lapsen harrastuksen kautta?"

"Muistelen hieman katkerasti sitä, miten minua ja sisaruksiani painostettiin jatkamaan harrastuksia, joihin mielenkiinto oli loppunut . En halua itse tehdä samaa, vaan antaa lapseni päättää itse."

Lainaukset ovat Meidän Perheen Kuinka paljon lapsi voi harrastaa? -kyselystä, johon vastasi 266 vanhempaa.

Lapsi on Ylösen ja hänen tyttöystävänsä Katriina Mikkolan ensimmäinen yhteinen.

The Rasmus -yhtyeen laulajana tutuksi tullut Lauri Ylönen, 38, on tullut toistamiseen isäksi.

Ylönen julkaisi viime yönä yhtyeensä Instagram -sivuilla suloisen kuvan vastasyntyneen vauvan pienestä jalasta. Kuvan hashtagien perusteella voisi päätellä, että tuore isä on uudesta tulokkaasta erittäin kiitollinen ja onnellinen.

 

It’s a boy! #laurisweek #newborn #doubledad #baby #la #grateful

Henkilön The Rasmus (@therasmusofficial) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @therasmusofficial

Lapsi on laulajan ja hänen kumppaninsa Katriina Mikkolan ensimmäinen yhteinen. Pari ilmoitti seurustelustaan vuonna 2017.

Ylösellä on avioliitostaan laulaja Paula Vesalan kanssa vuonna 2008 syntynyt Julius-poika.

Vierailija

Lauri Ylönen sai pojan — tuore isä kertoi syntymästä suloisella Instagram-kuvalla

Vierailija kirjoitti: Vierailija kirjoitti: Mistä vetoa että "Katriina-rakkaan" pillerit "petti".. Ei varmasti ollut Laurin puolelta suunniteltu lapsi, ja Laurista sen kyllä aistii pitkälle. Justhan se erosi Paulasta n.vuosi sitten. Jotenkin noloa. Mun mielestä Laurista kyllä aistii, että halusi enemmän lapsia kuin vain yhden. Jossain haastattelussahan tuli ilmi, että Paula oli se, joka ei enempää halunnut... Kannattaakohan sitä lasta silti pukata alulle viikon seurustelun jälkeen. Just sayin'
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kaksosvauva lumoaa usein koko perheen, vieraista puhumattakaan. Kuva: iStockPhoto.

Asuuko teillä vauhdikas oinas, herkkä rapu, aurinkoinen leijona vai hajamielinen vesimies?

 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.