iStockphoto
iStockphoto

Kaipaatko tehtävää lasten synttäreille? Nämä leikit ja kisat viihdyttävät niin pieniä kuin isojakin kutsuvieraita.

Lastenkutsuille kannattaa järjestää hauskaa ohjelmaa ja puuhaa, jotta touhu ei menisi yleiseksi kaaokseksi ja juoksenteluksi. Tässä muutamia vaihtoehtoja, jotka on helppo toteutaa sisätiloissa.

Kutistuvat saaret

Tämä yksinkertainen ja hupaisa leikki on variaatio tutusta tuolileikistä, jossa yritetään napata tuoli musiikin loppuessa. Leikkialueen lattialle levitetään pyyhkeitä, ja soitetaan musiikkia lasten kävellessä aluetta ympäri. Musiikin loppuessa on tavoitteena päästä seisomaan jollekulle "saarelle", joita pyyhkeet esittävät. Samalle pyyhkeelle saa ahtautua useampikin jalkapari, kunhan kaikkien jalat vain ovat pyyhkeen reunojen sisäpuolella. Saarien ulkopuolelle jääneet tippuvat pelistä pois. Pelin edetessä pyyhkeitä vähennetään ja myös pienennetään (kylpypyyhkeistä käsipyyhkeisiin ja lopulta vaikka tiskirättiin). Viimeiseksi jäänyt on voittaja.

Vierivä marmorikuula

Tähän leikkiin tarvitaan talouspaperirullan hylsyjä ja yksi marmorikuula. Hylsyt leikataan pituussuunnassa kahtia, ja jokainen osallistuja saa itselleen puolikkaan. Osallistujat asettuvat piiriin, ja marmorikuulaa aletaan vierittää pelaajalta toiselle hylsyä pitkin. Se, joka tiputtaa kuulan, tipahtaa pelistä pois, ja piiri tiivistyy. Viimeiseksi jäänyt voittaa leikin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jalkalentopallo

Tämä liikunnallinen peli vaatii hieman enemmän tilaa, mutta on taatusti hauska. Ideana on pelata tavallista lentopalloa ilmapallolla ja koskea palloon vain jaloin. Verkon sijaan käytetään matalalle pingotettua narua. Peli tapahtuu nojaten lattiaan taakse ojennetuin käsin, toinen jalka maassa ja toinen valmiina potkuun. Pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen, ja jokaisesta pallon kosketuksesta maahan tulee piste vastapuolelle. Sovitun määrän pisteitä kerännyt joukkue voittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tornikisa

Pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen. Kummallekin annetaan sama määrä erilaisia purkkeja (esimerkiksi pakasterasioita, pestyjä jugurttipurkkeja tai säilyketölkkejä jne.). Alkuvalmisteluna tehdään kummallekin joukkueelle peliväline: sidotaan esim. froteiseen hiuslenkkiin vastaava määrä naruja tai paksuja lankoja kuin joukkueessa on jäseniä.
Joukkueen jäsenet asettuvat piiriin, jonka keskelle asetetaan purkit ja peliväline siten, että jokainen pelaaja ottaa yhdestä narunpätkästä kiinni. Tavoitteena on kasata purkeista mahdollisimman korkea torni siten, että pelaajat venyttävät naruista vetämällä lenkin purkkien ympärille ja nostavat niitä päällekkäin. Sovitaan jokin aika, jonka jälkeen verrataan kummalla joukkueella on korkeampi torni.

Syömäpuikkoviesti

Tämä joukkuepeli vaatii taitoa käyttää syömäpuikkoja. Pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen, jotka asettuvat vastakkain riviin esimerkiksi ruokapöydän molemmin puolin. Jokainen saa eteensä pienen lautasen ja syömäpuikot, ja viimeisten pelaajien viereen asetetaan vielä ylimääräiset, "maalilautaset". Ensimmäiset pelaajat saavat lautaselleen pieniä esineitä - esimerksi herneen, saksanpähkinän, kirsikkatomaatin, viinirypäleen, puolukan - jotka on tarkoitus siirtää syömäpuikoilla viereisen pelaajan lautaselle. Se joukkue, jonka esineet ovat ensimmäisenä viimeisellä lautasella, voittaa.

Pakettien avausleikki

Tässä hauskassa leikissä voittaja saa palkinnon. Leikkiä varten tarvitaan jokin pieni palkinto - esimerkiksi suklaapatukka - joka piilotetaan mahdollisimman monen laatiko sisään. Sisimpänä on pieni, umpeen teipattu laatikko, joka suljetaan hieman isompaan laatikkoon jne. Voit käyttää leikkiin kaikenlaisia kotoa löytyviä käytettyjä paketteja ja laatikoita. Leikkijät asettuvat piiriin ja nuorin pelaaja valitsee, mitä nopan lukua 1-6 yritetään tavoitella. Tämän jälkeen pelaajat heittävät noppaa vuorotellen. Se joka saa tavoitellun luvun, pukee käsiinsä uunikintaat ja saa alkaa avata pakettia. Vuoro vaihtuu aina kun joku saa tavoitellun luvun. Se, joka onnistuu saamaan paketin sisällön esiin, voittaa leikin ja saa pitää palkinnon itsellään.

Sardiinipiiloleikki

Kun tavallinen piiloleikki kyllästyttää, kannattaa kokeilla sardiinipiilosta. Yksi leikkijä valitaan piiloutujaksi, ja muut laskevat silmät kiinni sovittuun lukuun ja alkavat sen jälkeen etsiä häntä. Kun joku leikkijöistä löytää  piiloutujan, hän tunkee itsensä samaan piiloon. Viimeisenä piilon löytäneestä leikkijästä tulee seuraava piiloutuja.

Lähde: spoonful.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla