iStockphoto
iStockphoto

Kaipaatko tehtävää lasten synttäreille? Nämä leikit ja kisat viihdyttävät niin pieniä kuin isojakin kutsuvieraita.

Lastenkutsuille kannattaa järjestää hauskaa ohjelmaa ja puuhaa, jotta touhu ei menisi yleiseksi kaaokseksi ja juoksenteluksi. Tässä muutamia vaihtoehtoja, jotka on helppo toteutaa sisätiloissa.

Kutistuvat saaret

Tämä yksinkertainen ja hupaisa leikki on variaatio tutusta tuolileikistä, jossa yritetään napata tuoli musiikin loppuessa. Leikkialueen lattialle levitetään pyyhkeitä, ja soitetaan musiikkia lasten kävellessä aluetta ympäri. Musiikin loppuessa on tavoitteena päästä seisomaan jollekulle "saarelle", joita pyyhkeet esittävät. Samalle pyyhkeelle saa ahtautua useampikin jalkapari, kunhan kaikkien jalat vain ovat pyyhkeen reunojen sisäpuolella. Saarien ulkopuolelle jääneet tippuvat pelistä pois. Pelin edetessä pyyhkeitä vähennetään ja myös pienennetään (kylpypyyhkeistä käsipyyhkeisiin ja lopulta vaikka tiskirättiin). Viimeiseksi jäänyt on voittaja.

Vierivä marmorikuula

Tähän leikkiin tarvitaan talouspaperirullan hylsyjä ja yksi marmorikuula. Hylsyt leikataan pituussuunnassa kahtia, ja jokainen osallistuja saa itselleen puolikkaan. Osallistujat asettuvat piiriin, ja marmorikuulaa aletaan vierittää pelaajalta toiselle hylsyä pitkin. Se, joka tiputtaa kuulan, tipahtaa pelistä pois, ja piiri tiivistyy. Viimeiseksi jäänyt voittaa leikin.

Jalkalentopallo

Tämä liikunnallinen peli vaatii hieman enemmän tilaa, mutta on taatusti hauska. Ideana on pelata tavallista lentopalloa ilmapallolla ja koskea palloon vain jaloin. Verkon sijaan käytetään matalalle pingotettua narua. Peli tapahtuu nojaten lattiaan taakse ojennetuin käsin, toinen jalka maassa ja toinen valmiina potkuun. Pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen, ja jokaisesta pallon kosketuksesta maahan tulee piste vastapuolelle. Sovitun määrän pisteitä kerännyt joukkue voittaa.

Tornikisa

Pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen. Kummallekin annetaan sama määrä erilaisia purkkeja (esimerkiksi pakasterasioita, pestyjä jugurttipurkkeja tai säilyketölkkejä jne.). Alkuvalmisteluna tehdään kummallekin joukkueelle peliväline: sidotaan esim. froteiseen hiuslenkkiin vastaava määrä naruja tai paksuja lankoja kuin joukkueessa on jäseniä.
Joukkueen jäsenet asettuvat piiriin, jonka keskelle asetetaan purkit ja peliväline siten, että jokainen pelaaja ottaa yhdestä narunpätkästä kiinni. Tavoitteena on kasata purkeista mahdollisimman korkea torni siten, että pelaajat venyttävät naruista vetämällä lenkin purkkien ympärille ja nostavat niitä päällekkäin. Sovitaan jokin aika, jonka jälkeen verrataan kummalla joukkueella on korkeampi torni.

Syömäpuikkoviesti

Tämä joukkuepeli vaatii taitoa käyttää syömäpuikkoja. Pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen, jotka asettuvat vastakkain riviin esimerkiksi ruokapöydän molemmin puolin. Jokainen saa eteensä pienen lautasen ja syömäpuikot, ja viimeisten pelaajien viereen asetetaan vielä ylimääräiset, "maalilautaset". Ensimmäiset pelaajat saavat lautaselleen pieniä esineitä - esimerksi herneen, saksanpähkinän, kirsikkatomaatin, viinirypäleen, puolukan - jotka on tarkoitus siirtää syömäpuikoilla viereisen pelaajan lautaselle. Se joukkue, jonka esineet ovat ensimmäisenä viimeisellä lautasella, voittaa.

Pakettien avausleikki

Tässä hauskassa leikissä voittaja saa palkinnon. Leikkiä varten tarvitaan jokin pieni palkinto - esimerkiksi suklaapatukka - joka piilotetaan mahdollisimman monen laatiko sisään. Sisimpänä on pieni, umpeen teipattu laatikko, joka suljetaan hieman isompaan laatikkoon jne. Voit käyttää leikkiin kaikenlaisia kotoa löytyviä käytettyjä paketteja ja laatikoita. Leikkijät asettuvat piiriin ja nuorin pelaaja valitsee, mitä nopan lukua 1-6 yritetään tavoitella. Tämän jälkeen pelaajat heittävät noppaa vuorotellen. Se joka saa tavoitellun luvun, pukee käsiinsä uunikintaat ja saa alkaa avata pakettia. Vuoro vaihtuu aina kun joku saa tavoitellun luvun. Se, joka onnistuu saamaan paketin sisällön esiin, voittaa leikin ja saa pitää palkinnon itsellään.

Sardiinipiiloleikki

Kun tavallinen piiloleikki kyllästyttää, kannattaa kokeilla sardiinipiilosta. Yksi leikkijä valitaan piiloutujaksi, ja muut laskevat silmät kiinni sovittuun lukuun ja alkavat sen jälkeen etsiä häntä. Kun joku leikkijöistä löytää  piiloutujan, hän tunkee itsensä samaan piiloon. Viimeisenä piilon löytäneestä leikkijästä tulee seuraava piiloutuja.

Lähde: spoonful.com

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.