kuva: Shutterstock
kuva: Shutterstock

Askartelu kehittää lasta, mutta onko se välttämätöntä?

Kaikkihan sen tietävät, että askarteleminen kehittää hienomotorisia taitoja, kuten tärkeää silmän ja käden yhteistyötä. Vaan entä jos askarteleminen ei voisi vähempää vanhempaa kiinnostaa?

Nihkeästi askarteluun suhtautuvan aikuisen kannattaa tarkistaa asenne. Jokaisessa näpertelyssä ei tarvitse häärätä innolla mukana, mutta lapsen kokemaa tekemisen iloa tulee kunnioittaa – edes seuraamalla touhuja vieressä ja osoittamalla kiinnostusta niitä kohtaan.

– Askarrellessa oppii monia elämässä tarvittavia perustaitoja, mutta kaikkien kohdalla askarteleminen ei ole välttämätöntä. Samat taidot voi oppia muutenkin, leikkien lomassa, sanoo neuvolaterveydenhoitaja Riitta Kero

Näin innostut askartelusta

1. Päivitä perusvarasto. Askartelulaatikkoon kuuluvat ainakin liima, vesi- ja sormivärit, lastensakset, värikynät ja paperinippu. Lisäksi kenties pumpulia, piippurasseja, kartonkia, lankakerä, vessapaperirullia, huopaa, munakennoja ja puuhelmiä.

2. Yllätä ekstralla. Esimerkiksi leikattava lelukatalogi, liikkuvat irtosilmät, kuivat makaronit ja ulkoa löydetyt tammenterhot inspiroivat.

3. Aseta esille. Pidä askartelutarvikelaatikko näkyvillä, jotta lapsi hoksaa itsekin ehdottaa askartelemista.

4. Hylkää mallit. Älä aseta askartelutarvikkeita ja mallikappaletta lapsen eteen ja kerro, että nyt askarrellaan tällainen pöllö. Kysy sen sijaan: minkälaisen pöllön haluaisit tehdä näistä tarvikkeista? Tai ainoastaan: mitähän näistä voisi askarrella?

5. Älä väheksy. Itseäsikään. Jos lapsi pyytää piirtämään robotin ja vastaat, ettet osaa, hän luulee, että piirtämisessä on kysymys taidosta. Jos et ihan oikeasti osaa, pyydä lasta piirtämään ensin malli.

6. Unohda utelu. Valmiin työn ääressä ei kannata kysyä, onko siinä kissa. Rohkaise lasta kertomaan itse, mikä otus on kyseessä – vai oliko se sittenkin lentokone.

7. Hehkuta hillitysti. Jokaista aikaansaannosta ei tarvitse ylistää vuolaasti, useinhan niitä syntyy kerralla kaksikymmentä. Silloin kiitokset menettävät merkityksensä. Lapsi tietää itsekin, milloin on nähnyt vaivaa ja ansaitsee kehuja.

8. Hyvästele kunnianhimo. Työ on onnistunut, kun se on lapsen näköinen. Pahinta, mitä aikuinen voi tehdä lapsen työlle, on sen korjaileminen jälkeenpäin.
Kehu yritystä. Valmista lopputulosta sopii ihastella, mutta vähintään yhtä tärkeää on kertoa lapselle, kuinka hienoja ideoita hänellä on ja kuinka taitavasti hän jaksoi maalata paperin reunoihin saakka.

9. Esittele ylpeänä. Jokainen lapsi ansaitsee kodissaan ikioman gallerian askarteluilleen. Kylään saapuneet vieraat häikäistyvät jääkaapin oveen tai eteisen seinään kootusta näyttelystä, kun heidät muistetaan asiaankuuluvin menoin johdattaa ihailemaan sitä. Ja pieni taiteilija pullistuu ylpeydestä.

10. Luovu lopputuloksesta. Aina ei tarvitse syntyä yhtään mitään (paitsi silppua). Onpahan askarreltu.

Vinkit jakoivat yksityinen perhepäivähoitaja Minna Ojala Kauhajoelta ja lastenohjaaja Veera Kinanen Lempäälästä.

Lähde: Anna Pihlajaniemi: Opi ja Kehity/ Kivi, paperi, sakset... Meidän Perhe 3/2011.

Lue lisää:

Askartele napeista!

Näin syntyy pieni lahja vaikka äitienpäiväksi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsi on Ylösen ja hänen tyttöystävänsä Katriina Mikkolan ensimmäinen yhteinen.

The Rasmus -yhtyeen laulajana tutuksi tullut Lauri Ylönen, 38, on tullut toistamiseen isäksi.

Ylönen julkaisi viime yönä yhtyeensä Instagram -sivuilla suloisen kuvan vastasyntyneen vauvan pienestä jalasta. Kuvan hashtagien perusteella voisi päätellä, että tuore isä on uudesta tulokkaasta erittäin kiitollinen ja onnellinen.

 

It’s a boy! #laurisweek #newborn #doubledad #baby #la #grateful

Henkilön The Rasmus (@therasmusofficial) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @therasmusofficial

Lapsi on laulajan ja hänen kumppaninsa Katriina Mikkolan ensimmäinen yhteinen. Pari ilmoitti seurustelustaan vuonna 2017.

Ylösellä on avioliitostaan laulaja Paula Vesalan kanssa vuonna 2008 syntynyt Julius-poika.

Vierailija

Lauri Ylönen sai pojan — tuore isä kertoi syntymästä suloisella Instagram-kuvalla

Vierailija kirjoitti: Vierailija kirjoitti: Mistä vetoa että "Katriina-rakkaan" pillerit "petti".. Ei varmasti ollut Laurin puolelta suunniteltu lapsi, ja Laurista sen kyllä aistii pitkälle. Justhan se erosi Paulasta n.vuosi sitten. Jotenkin noloa. Mun mielestä Laurista kyllä aistii, että halusi enemmän lapsia kuin vain yhden. Jossain haastattelussahan tuli ilmi, että Paula oli se, joka ei enempää halunnut... Kannattaakohan sitä lasta silti pukata alulle viikon seurustelun jälkeen. Just sayin'
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kaksosvauva lumoaa usein koko perheen, vieraista puhumattakaan. Kuva: iStockPhoto.

Asuuko teillä vauhdikas oinas, herkkä rapu, aurinkoinen leijona vai hajamielinen vesimies?

 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.