Kuva: Pekka Elomaa
Kuva: Pekka Elomaa

Tatu ja Patu pääsevät Hyperkybermiehen apulaisiksi mainiossa nukketeatteriesityksessä.

Loistavat lavasteet ja ilmeikkäät nuket tekevät espoolaisen Teatteri Hevosenkengän uutuusnäytelmästä hitin.

Täältä tulevat Aktiivipoika ja Mittamies

Tatun ja Patun apua tarvitaan, kun Ylivetolan vanha kaupungintalo on kadonnut jättiläismäinen pahvilaatikon sisään. Pahvilaatikoita ilmestyy vähitellen yhä vain lisää ja pian kaupungin kaikki rakennukset on laatikoitu. Ainoa johtolanka on post-it-lapulle kirjoitettu viesti, jonka allekirjoituksena on T.T. Mutta ennen kuin mysteerin selvittäminen voi alkaa, täytyy Tatusta ja Patusta sukeutua Aktiivipoika ja Mittamies, hyperkybermiehen innokkaat apupojat. 

Tehokas kolmiulotteinen toteutus

Tatu ja Patu -kirjat ovat monissa perheissä puhkiluetut, joten odotukset ovat korkealla. Sillä hetkellä, kun verhot näyttämöllä avautuvat, tiedän, että tässä on täysosuma.

Lavatoteutus on suorastaan kolmiulotteinen ja tyylikkäät hahmot esiintyvät kahdessa eri koossa. Osa lavasteista on toteutettu pienoismaailmoina. Nuket näyttävät viisivuotiaasta juuri siltä, mitä Tatun ja Patun tulee näyttääkin. Itse vaikutun nukkien ilmeikkyydestä ja siitä, miten luontevasti esitys yhdistää perinteisen nukketeatterin ja oikeiden ihmisten tähdittämän lastennäytelmän.

Kirjojen tunnelma on vahvasti läsnä. Esitys tykittää sanakirjamaisia listoja, ja tekstiä on hengästyttävän paljon. Seikkailua on silti helppo seurata. Pienimmät katsojat eläytyvät lavastuksen yksityiskohtiin ja nauttivat pelkästään siitä, että tutut hahmot heräävät eloon. Jo viisivuotias saa vitseistä paljon irti ja aikuiset nauravat näytelmän ennakossa vatsa kippurassa.

Nukketeatteria jo 40 vuotta

Tatu ja Patu supersankareina avaa vuonna 1975 perustetun teatterin juhlavuoden. Ensikertalaisille vinkkinä, että teatterikäyntiin kannattaa varata aikaa, sillä samoista tiloista löytyy myös nukke- ja lavastegalleria.

Tatu ja Patu supersankareina, Teatteri Hevosenkenkä, ikäsuositus 3-vuotiaista ylöspäin, kesto 50 min.

Teatteri Hevosenkenkä

Iiro on nopea, madot hitaita. Kuva: Mikko Hannula
Iiro on nopea, madot hitaita. Kuva: Mikko Hannula

Iirosta on hauskaa seurata matojen touhuja ja viedä niitä multaan turvaan, kun äiti tekee puutarhatöitä.

”En ole matojen pelastaja. Tai olen. Kun äiti kaivaa ja huutaa, että täällä on hieno, mä tulen ottamaan madon. Vien sen multaan turvaan.

Mullassa mato syö ja kakkaa. Se kasvattaa meidän herneitä.

Tiellä auto tai pyörä voi ajaa madon päälle. Madot ei osaa vielä varoa.

Toi iso on varmaan isä ja toi toinen äiti. Kohta ne varmaan sukeltaa. Onkohan niiden koti kaukana?

Käyn välillä tekemässä muuta ja tulen sitten taas seuraamaan niitä. Madot on aika hitaita. Mä olen nopea.”

Iiro, 4

Alaraajavammat ovat lasten jalkapallovammojen suurin yksittäinen ryhmä, sanoo professori Jari Salo.

Lasten loukkaantumisalttius kasvaa, kun treeneistä siirrytään peleihin, joissa vauhti ja loppuun saakka yrittäminen ovat kovemmalla tasolla.

Yleisimpiä lasten jalkapallovammoja ovat nilkkojen vääntövammat sekä eri puolille kehoa kohdistuvat kolhut. Myös päähän kohdistuu lukumääräisesti paljon vammoja, mutta ne ovat onneksi yleensä vaikutuksiltaan vähäisiä.

– Nyrjähdykset ja nivelsidevammat ovat yleisempiä tytöillä, murtumat puolestaan pojilla, Jari Salo kertoo.

Murtumat ja ruhjeet liittyvät usein kontaktitilanteisiin, kun taas nivelside- ja lihasvammat syntyvät kaatumisten yhteydessä ja suunnanvaihdoista. 

– Takareiden alue jää usein liian vähälle huomiolle. Sen vammat ovat nopeimmin kasvava ryhmä jalkapallossa. Kasvuiässä tilanteeseen tuo lisähaasteen reisiluun pituuskasvu, johon lihasten tulisi mukautua, Salo painottaa.

Rasitusvammojen taustalla usein kasvuun liittyvät tekijät

Lasten ja nuorten rasitusvammoissa ikä on merkittävä tekijä. Kasvavalla lapsella tai nuorella on useita kohtia, joissa luiden kasvutumakkeiden luutuminen ja jänteiden ongelmat ilmaantuvat tietyssä järjestyksessä ikävaiheiden mukaan, jos rasitus ylittää sietokyvyn. 

– Tyypillisiä rasitusvaivojen kohtia ovat mm. kantapääkivut sekä polvilumpiojänteen alaosan vaivat, kuvailee Salo.

Urheilun muuttuminen ”ammattimaisemmaksi” yhä nuoremmissa ikäluokissa lisää rasitusvammoja.

Spesifi lajikohtainen harjoittelu yhdistettynä vähentyneeseen yleiseen vapaa-ajan liikkumisen näyttäisi osittain selittävän rasitusvammojen yleistymistä. Toinen merkittävä tekijä on urheilun muuttuminen ”ammattimaisemmaksi” yhä nuoremmissa ikäluokissa.

– Useampaa lajia harrastavilla lapsilla rasituksen sietokyvyn rajan huomaaminen on usein vaikeaa, kun kussakin lajissa pyritään maksimoimaan siinä tarvittava harjoittelu. Tällöin ennaltaehkäisyssä korostuu vanhempien ja valmentajien yhteistyö myös eri lajien kesken, Salo toteaa.

Vammojen ennaltaehkäisy monen tekijän summa

Akuuttien pelitilanteessa syntyneiden vammojen ennaltaehkäisyyn ei ole oikotietä. Rasitusperäisiä vammoja voidaan vähentää oikeanlaisella harjoittelulla sekä huomioimalla lapsen kokonaistilanne. 

– Riittävän monipuolinen harjoittelu, alkulämmittelyt, palautumisen seuranta, tasapainoinen ravitsemus, lapsen kuuntelu sekä maltti olla pois rasituksesta, jos ilmenee viitteitä rasitusperäisestä vammasta ovat hyviä keinoja vammojen ennaltaehkäisyyn, sanoo lastentautien erikoislääkäri Petri Koponen.

Aikuisen on huomioitava, jos lapsi ei pysty enää tekemään suorituksia aiemmalla tavalla, vaikka hän ei oireita valittaisikaan.

Lapsi ei vielä tunne omaa kehoansa ja siinä tapahtuvia muutoksia, jolloin harrastuksessa mukana olevien aikuisten rooli korostuu. Aikuisen on huomioitava, jos lapsi ei pysty enää tekemään suorituksia aiemmalla tavalla, vaikka hän ei oireita valittaisikaan.

– Treeniohjelma on hyvä rakentaa monipuoliseksi: nuorille ei kannata suunnitella liiaksi voimaharjoitteita ja alakouluikäisille lapsille on tärkeä mahdollistaa eri lajien kokeilu lapsen näin halutessa. Myös joukkueen reilut pelisäännöt ovat lasten ja nuorten joukkuepeleissä tärkeässä roolissa, painottaa Koponen lopuksi.

Jos urheillessa sattuu - milloin lääkäriin?

  • Urheilukentällä aloitettu perinteinen kylmä-koho-kompressio -hoito on hyvä ensiapu.  
  • Päävammojen osalta on tärkeä selvittää, onko lapsi ollut tajuttomana tilanteen jälkeen. Jos lapsi on hetkenkin tajuttomana tai päävamman liittyy muistikatko, lääkärin arvio on tarpeen.
  • Akuuteissa vammoissa on hyvä lähteä lääkäriin, jos lapsi ei pysty käyttämään loukkaantunutta raajaa, raaja on epämuotoinen, kipu on kova tai kyseessä on avovamma. 
  • Rasitusvammoissa on hyvä kääntyä asiantuntijan puoleen, jos vammoihin liittyy lepokipua, aiempi vaiva pahenee akuutisti tai tilanne pitkittyy harjoittelutausta huolimatta.

Lähde: Mehiläinen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.