Retkellä lasten kanssa voi kokeilla vaikka saalistushippaa tai puuystävän tunnistusta.

Kesällä tekee mieli mennä lasten kanssa metsään. Mutta mitä siellä voi tehdä, jos ei itse ole mikään erätaitojen sankari?

Milla Tuormaa Kiertävä luontokoulu Naakasta antaa kahdeksan vinkkiä pikkulapsiperheen metsäretkelle. Hän järjestää myös opastettuja lähiluontoretkiä pääkaupunkiseudulla.

1. Tärkeintä on kulkea aistit auki

Pienen lapsen kanssa retkeillessä ei haittaa, vaikkei aikuinen tuntisi montakaan kasvi- ja lintulajia. Riittää, kun havainnoi ja huomaa asioita. Kas, tuossa on kaunis kasvi. Lentääköhän joku hakemaan kukasta mettä? Tuossa on orava, löytyykö oravan syömiä käpyjä? Taaperoiästä aina kouluiän hujakoille useimmille riittää, että yhdessä ihmetellään luontoa. Isommilla lapsilla tiedonjano alkaa olla isompi, jolloin retkelle voi vaikka varata kirjoja lajien tunnistamista varten.

2. Ota mukaan suurennuslasi

Se on helppo hankkia ja ottaa mukaan, ja lapset tykkäävät tutkia sillä ötököitä.

3. Taskupeili nenälle ja katse ylös

Peili laitetaan nenälle peilipuoli ylöspäin niin, että oikeasta kulmasta katsottuna peilistä näkyvät taivas ja puiden oksat. Yritetään kävellä peili nenällä pieni matka. Metsä avautuu aivan toisesta näkökulmasta.

4. Pysähtykää tunnustelemaan ääniä ja tuoksuja

Aluksi ja ihan pienten kanssa se onnistuu vaikkapa evästauolla istuessa. Mitä kaikkea metsässä kuuluu, jos on itse ihan hiljaa?

5. Keräilkää aarteita maltilla

Lapset keräävät luonnosta mielellään kaikenlaista: keppejä, kiviä, käpyjä, kaarnanpaloja. Muistuta, että irrallisia asioita voi keräillä maltillisesti. Sammalta ei kannata riipiä eikä oksia katkoa elävistä puista. Muutenkin elävien kasvien keräämistä kannattaa harkita hetki. Luontoa voi katsella ja ihmetellä, mutta aina ei tarvitse ottaa kaikkea mukaansa.

6. Opeta marjojen ja sienten käyttöä

Kannattaa opetella muutama varma laji ja jättää tuntemattomat metsään. Helposti tunnistettavia turvallisia kerättäviä ovat esimerkiksi mustikka, puolukka, tatti ja kantarelli.

7. Lupa leikkiä!

Metsässä voi leikkiä vaikkapa saalistushippaa, jossa kiinniottaja esittää petoeläintä. Keksikää yksinkertaisia ravintoketjuja, toinen voi olla vaikka kettu ja toinen jänis.

8. Tunnetko puuystävän?

Kokeilkaa myös puuystävän tunnistamista. Lapsen silmät sidotaan huivilla ja vanhempi kuljettaa hänet puun luokse ja pyytää tunnustelemaan sitä. Sitten kuljetaan kauemmas ja avataan side, ja lapsen pitää yrittää arvata, mitä puuta kosketeltiin. Puun luokse palataan silmät auki ja kokeillaan, tuntuuko se samalta kuin silmät kiinni.

Lapsi on Ylösen ja hänen tyttöystävänsä Katriina Mikkolan ensimmäinen yhteinen.

The Rasmus -yhtyeen laulajana tutuksi tullut Lauri Ylönen, 38, on tullut toistamiseen isäksi.

Ylönen julkaisi viime yönä yhtyeensä Instagram -sivuilla suloisen kuvan vastasyntyneen vauvan pienestä jalasta. Kuvan hashtagien perusteella voisi päätellä, että tuore isä on uudesta tulokkaasta erittäin kiitollinen ja onnellinen.

 

It’s a boy! #laurisweek #newborn #doubledad #baby #la #grateful

Henkilön The Rasmus (@therasmusofficial) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @therasmusofficial

Lapsi on laulajan ja hänen kumppaninsa Katriina Mikkolan ensimmäinen yhteinen. Pari ilmoitti seurustelustaan vuonna 2017.

Ylösellä on avioliitostaan laulaja Paula Vesalan kanssa vuonna 2008 syntynyt Julius-poika.

Vierailija

Lauri Ylönen sai pojan — tuore isä kertoi syntymästä suloisella Instagram-kuvalla

Vierailija kirjoitti: Vierailija kirjoitti: Mistä vetoa että "Katriina-rakkaan" pillerit "petti".. Ei varmasti ollut Laurin puolelta suunniteltu lapsi, ja Laurista sen kyllä aistii pitkälle. Justhan se erosi Paulasta n.vuosi sitten. Jotenkin noloa. Mun mielestä Laurista kyllä aistii, että halusi enemmän lapsia kuin vain yhden. Jossain haastattelussahan tuli ilmi, että Paula oli se, joka ei enempää halunnut... Kannattaakohan sitä lasta silti pukata alulle viikon seurustelun jälkeen. Just sayin'
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kaksosvauva lumoaa usein koko perheen, vieraista puhumattakaan. Kuva: iStockPhoto.

Asuuko teillä vauhdikas oinas, herkkä rapu, aurinkoinen leijona vai hajamielinen vesimies?

 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.