Kuva: Aurinkomatkat
Kuva: Aurinkomatkat
Kuva: Aurinkomatkat
Kuva: Aurinkomatkat

Suunnitteletteko perheen kanssa kesämatkaa Eurooppaan? Tässä parhaat kohteet.

Suunnitteletteko perheen kanssa kesämatkaa Eurooppaan? Mikä olisi teille paras lomakohde? Aurinkomatkojen tuotesuunnittelusta vastaava Sanna Forsström-Hack kertoo parhaat vinkit lomakohteen valintaan.

1. Helppo, monipuolinen rantaloma

Jos haluatte mukavan helppoa ja monipuolista oleilua lähellä rantaa, teille sopivia kohteita ovat esimerkiksi Kreeta ja Rodos Kreikassa, Mallorca Espanjassa tai Antalyan alue Turkissa.

Näissä kohteissa lomalaisen ei tarvitse jännittää sään vaihteluita, sillä aurinko paistaa varmasti. Kohteissa on monipuolinen hotellivalikoima ja hyvät rannat. Palvelutaso on korkea, ja tekemistä riittää kaikenikäisille.

2. Leppoisaa oleilua ja jotain erityistä

Mikäli haluatte nähdä lomallanne muutakin kuin hotellin uima-altaita ja läheistä rantaa, valitkaa ison kohteen sijasta pienempi. Paikallista kulttuuria janoaville sopivat esimerkiksi Zakinthos, Parga ja Lesvos Kreikassa tai Cattolica ja Pesaro Italiassa.

Näissä paikoissa lomailija voi tutustua paikalliseen elämään ilman hälinää ja suuria turistimassoja.

3. Aktiiviselle lomailijalle

Aktiivisen lomailijan nappivalinta kesällä on – yllätys yllätys – Itävalta.

Esimerkiksi Itävallan Söllissä tai Serfauksessa matkailijat voivat nousta hiihtohissillä ylös vuorille ja vaeltaa eripituisilla seikkailureiteillä, ilmaisissa lapsille sopivissa seikkailupuistoissa ja paljasjalkaradalla.

Mukavan leppoisa sää ja raikas vuoristoilma tekevät askelluksesta kepeämpää.

Itävallassa on myös paljon järviä ja maauimaloita, joissa perhe voi vuoristoretken jälkeen virkistäytyä.

Myös Italiasta Gardajärven alueelta löytyy Söllin kaltainen aktiivikohde. Täällä vuoristo ei ole aivan Itävallan luokkaa, mutta lapset pääsevät ulkoilun lisäksi mellastamaan paikallisessa Gardaland-huvi- ja akvaariopuistossa.

4. Jotain ranta- ja kaupunkiloman väliltä

Mikäli haluatte nauttia sekä aurinkokylvyistä että kaupungin houkutuksista, teille sopiva kohde on Kreikan Parga tai Italian Riccione tai Rimini.

Näissä lomakohteissa pääsette shoppailemaan laadukkaissa liikkeissä ja syömään tasokkaissa ravintoloissa. Perheelliset arvostavat varmasti myös kohteiden hyviä rantoja ja vesi- ja teemapuistoja.

5. Kaupunkikohteet

Vanhemmat haluavat yhä enemmän esitellä lapsilleen erilaisia kaupunkeja, nähtävyyksiä ja kulttuureja.

Suosittuja ovat esimerkiksi synttärimatkat, jolloin äiti, isä tai molemmat vanhemmat vievät synttärisankarin minilomalle yhdessä valittuun määränpäähän.

Tämä määränpää on usein tuttu kestosuosikki, kuten Pariisi, Barcelona, Kööpenhamina, Berliini, Amsterdam tai Lontoo.

Lue lisää

Lähdössä Legolandiin? Lue viisi tärppiämme.

Parasta perhelomaa – 6 viisasta vinkkiä

Mikset sä ikinä? Vältä pahimmat lomariidat.

Telttailu metsässä on lapselle mahtava seikkailu. Näillä ohjeilla koko perheen retki onnistuu.

Kirpeä syyssää ei haittaa, kun varusteet on valittu oikein. Valitse patikkareitti nuorimman kulkijan jaksamisen mukaan, jotta kaikille jäisi reissusta mukavat muistot. Jälkikasvua on turha yrittää houkutella metsään toistamiseen, jos heidän mielestään retki oli rämpimistä ikävässä maastossa itku silmässä.

1. Pakkaa oikein

Useimmiten aloittelijat pakkaavat liikaa tavaraa. Maisemat eivät jaksa kiinnostaa, jos kaikki energia hupenee ylipakattua reppua raahatessa. Ota mukaan vain ne asiat, joita oikeasti uskot tarvitsevasi. Pakkaa mukaan vaihtovaatteet kastumisen varalta ja muista, että pimeän tullen on aina kylmä.

2. Kerrospukeudu

Satsaamalla siihen, mitä puet päälle, voit pienentää vaihtovaatteiden kuormaa. Ihoa vasten tuleva vaatekerros on tärkeä, sillä se siirtää kosteutta ja pitää sinut lämpimänä. Kuorikerroksen taas olisi hyvä pitää kosteus ulkopuolella. Valitse ihoa vasten esimerkiksi merinovillaa. Kantorepussa tai -rinkassa matkustava vauva pärjää syyskelissä toppahaalarissa, joka toimii hyvin myös makuupussina päiväuniaikaan.

3. Uudelleen suljettavat muovipussit = paras ystäväsi

Pakkaa kaikki tavarat suljettaviin Minigrip-pusseihin. Jos sataa, reppu putoaa lampeen tai maitotetra menee rikki patikoinnin aikana, koko repun sisältö tulitikkuja myöten ei tuhoudu käyttökelvottomaksi. Lisäksi vaatteet on helppo pakata pusseissa ilmatiiviisti pieneen tilaan.

4. Varaudu kunnon eväillä

Ulkona ruoka maistuu. Pakkaa matkaevääksi keksejä ja pähkinöitä. Kauppojen valmiit smoothie- ja puuropussit ovat käteviä välipaloja. Grillimakkarapaketti pysyy viileänä, kun pakkaat sen jäähdytetyn vesipullon kanssa samaan pussiin. Vesi tietysti juodaan taukopaikalla.

Retkieväitä kannattaa maistattaa ensin kotioloissa. Etenkin retkeilykaupoissa myytävät veteen sekoitettavat pussiruuat saattavat olla lapsesta aluksi epäilyttäviä – ja kotimatka tyhjällä mahalla yhtä tuskaa.

5. Yksi kuppi per nenä riittää

Unohda kertakäyttöastiat ja muu hienostelu! Retkellä kaikki ruokailu tapahtuu kuupasta, josta juodaan kahvit ja maidot sekä syödään retkikeittimellä tai nuotiolla valmistetut mössöt ja makkarat. Muista, että kaikki, mitä viette luontoon, tulee myös mukananne takaisin. Yhden puukon ja parin mukin huuhtominen on huomattavasti helpompaa kuin roskasäkin roudaaminen.

6. Muista otsalamppu

Syksyllä hämärä hiipii leiripaikalle jo alkuillasta, ja kesäyössäkin on kurja suoriutua unisen lapsen puskapissattamisesta pelkän kuun valossa. Majoita retken pituus aina niin, että leiri on pystytetty ennen pimeää. Varaa myös lapsille omat valot – heistä on hauska tutkia kantoja ja koloja omilla lampuilla.

7. Panosta makuualustoihin

Teltan ja makuupussien lisäksi yöpymismukavuuteen vaikuttavat kunnolliset makuualustat. Lasten (ja itsesi) takia sijoita ilmatäytteiseen alustaan, joka on paksumpi ja mukavampi kuin perinteiset solumuovilärpäkkeet. Teltassa nukkuminen on lapsista muutenkin vähän epämukavaa, eikä kannata ottaa sitä riskiä, että kivi patjan alla pilaa koko porukan unet.

8. Huolehdi hygieniasta

Mukana kannettavaa vettä ei tuhlata käsien pesuun. Pakkaa mukaan käsidesi sekä kunnon tukko kosteuspyyhkeitä, joilla voit puhdistaa sekä kädet, naamat että peput tarvittaessa.

9. Jätä lelut kotiin

Jätä rinkasta pois lelut sekä varsinkin pelikoneet. Lapset ymmärtävät kohtalaisen mukavasti, että keskellä metsää ei ole wifiä – etenkin jos maltat jättää myös oman kännykkäsi reppuun. Kaikenikäiset lapset löytävät tekemistä luonnosta, kunhan he saavat ensin hetken marista, ettei täällä ole mitään tekemistä.

10. Varaa aikaa

Aikuisten retkeä varten on kohtalaisen helppoa laskea, kuinka pitkä matka päivän aikana taittuu tai kauanko leiriytymiseen menee aikaa. Pienten lasten kanssa aika kannattaa tuplata. Metsäpolun varrelta löytyy kiinnostavaa tutkittavaa tai pissalle pitää päästä hieman useammin, mikä metsässä on sekin oma operaationsa. Kiire ei kuulu rentouttavalle retkelle, joten valitse mieluummin lyhyempi reitti ja väljempi aikataulu.

+ Harjoittele telttailua

Jos aiotte yöpyä teltassa, sitä kannattaa harjoitella lasten kanssa etukäteen vaikkapa omalla pihalla tai olohuoneessa. Teltassa nukkuminen on vähän jännää, joten konseptiin kannattaa tutustua lähellä omaa sänkyä. Yöllä kaikki äänet kuulostavat telttakankaan läpi aivan erilaisilta kuin päivällä, eikä metsässä ole koskaan täysin hiljaista. Herkimmille lapsille saattaa olla hyvä idea ottaa mukaan kuulosuojaimet yöunien turvaamiseksi.

Aikuisten kannattaa treenata teltan pystytystä niin, että se tulee selkärangasta. Siinä vaiheessa, kun sadekuuro on kastellut koko porukan ja ilta alkaa hämärtyä, et halua enää tuhlata sekuntiakaan tappelemalla tukivaarnojen ja telttaköysien kanssa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Riina Peuhu

Topias aloitti ruuanlaiton opettelun kuusivuotiaana, aluksi yhdessä aikuisen kanssa.

”Ruuanlaitto on suuri osa elämääni. Kyllä minulta arkiruuatkin taittuvat, mutta erityisesti tykkään laittaa vähän haastavampia ruokia viikonloppuisin. Mieluiten kokkaan yksin, rauhoitun ja rentoudun siinä samalla. Kaiken kruunaa se hetki, kun pleittaan ruuan eli laitan sen kauniisti esille.

En pidä resepteistä. Reseptit ovat niin kaavamaisia: tee sitä ja tee tätä. Laitan ruokaa omien ideoitteni pohjalta, fiiliksen mukaan. Menen vanhempien mukana kauppaan ja kerron, mitä raaka-aineita pitää ostaa. Perhe suhtautuu harrastukseeni kannustavasti. Heistä on hyödyllistä, että joku perheessä osaa laittaa todella hyvää ruokaa.

Perustietoni ruuanlaitosta olen oppinut äidiltä ja mummilta – ja television kokkiohjelmista. Olen tykännyt katsoa niitä niin kauan kuin muistini riittää, ainakin kolmevuotiaasta asti.

Kuusivuotiaana aloin opetella ruuanlaittoa itse, aluksi yhdessä aikuisen kanssa. Ensimmäinen ruokalajini oli spagetti ja jauhelihakastike. Vaikka olen harjoitellut jo kuusi vuotta, epäonnistumisia tulee edelleen. Se kuuluu asiaan. Joku asia palaa, kastike menee pieleen. Silloin yritän viimeiseen saakka korvata sen jotenkin. Koskaan en vielä ole antanut periksi. Aina olen jotain saanut lautaselle.

Neljä vuotta sitten, kun Junior Master Chef tuli viimeksi televisiosta, päätin, että seuraavalle kaudelle aion päästä mukaan. Kun haku tuli auki, sinne piti lähettää kuva ruoka-annoksesta. Pelasin täysillä panoksilla: tein yhden sijaan kolme ruokalajia.

Oli hieno tunne, kun kuulin pääseväni mukaan. Pitkäaikainen haaveeni toteutui.”

Topias, 12