Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ostaisinko käytetyn pyörän? Lue nämä vinkit ensin.

Jos lapselle pitää ostaa pyörä parin vuoden välein, on houkutus ostaa se käytettynä. Kokosimme 5 vinkkiä käytetyn pyörän ostoon.

1. Koeaja ennen ostopäätöstä
Jos pyörä ostetaan netistä, tiedossa on yleensä vain pyörän tuumakoko, jolloin rungon malli ei ole välttämättä oikea. Pyörän ostossa koot ovat nimittäin yhtä suuntaa-antavia kuin vaatteiden kokomerkinnät. Polkupyörä on oikean kokoinen, kun polkijan päkiät ylettävät maahan satulassa istuessa.

Jos taas istuimen ja ohjaustangon väli on liian pitkä, pyöräilijä joutuu nojaamaan eteenpäin, eikä hän saa kunnolla otetta etujarrusta. Lapselle pysty ajoasento on turvallisin.

Testiajossa selviää myös, onko etuhaarukka kiero, sillä sitä ei voi silmällä nähdä. Jos taidot rittävät, pyörää kannattaa kokeilla ajaa ilman käsiä. Jos pyörä lähtee venkuttamaan sivuille, runko ei ole suora.

2. Silmäile yleiskunto

Jos pyörää on säilytetty ulkona, sen renkaat todennäköisesti halkeilevat sivusta. Aurinko haperoittaa kumia kesällä ja talvella märän renkaan jäätyminen. Kevyen ruosteen saa pyyhittyä pyörästä pois, mutta edetessään ruoste tunkeutuu syvemmälle runkoon, esimerkiksi keskiölaakeriin. Jos se viottuu, polkimet rullaavat heikosti.

Vanteiden pitäisi olla suorat, sillä se vaikuttaa suoraan käsijarrullisen polkupyörän jarrutustehoon ja näin turvallisuuteen. Pyöristä ei saisi puuttua pinnoja.

3. Ota kiinni ja ravista
Ulkonäkö ei kerro kaikkea. Tartu rohkeasti fillarista kiinni ja ravista: jos laakerit ovat löysällä, pyörä hölskyy ja saattaa jopa rämistä. 

Ohjauslaakerien kunnon saa selville laittamalla käsijarrun pohjaan ja liikuttamalla pyörää pitkittäissuuntaan. Jos laakeri tuntuu väljältä, pyörä pitää huollattaa. Väljää ei saa olla myöskään renkaiden ja laakereiden välissä eikä polkimien ja keskiölaakerin välissä. Keskiölaakeria ei voi huollossa kiristää, vaan se pitää vaihtaa.

4. Oho, onpas halpa!
Onko pyörä oudon edullinen? Siihen voi olla monta syytä. Merkkipyörä voi olla varastettu tai muuten ajokelvottomassa kunnossa. Jopoja varastetaan kaikkein eniten. Hyvälaatuinen käytetty pyörä saattaa maksaa enemmän kuin uusi markettipyörä, mutta merkkipyörien jälleenmyyntiarvo säilyy.

5. Kysy huolloista 
Jos pyörä on ollut aktiivikäytössä, mutta sitä ei ole huollettu, osat alkavat hajoilla nopeasti. Käytetty pyörä kannattaisi huollattaa ennen seuraavaa pyöräilijää.

Näin harvemmin kuitenkaan tehdään, sillä käsityönä tehty huolto saattaa maksaa enemmän kuin halpa käytetty pyörä.

Asiantuntijat: Kimmo Suontakanen, Greenbike ja viestintäpäällikkö Pirkko Kapraali, Tunturi

Lue lisää

Miten valitsen oikean kokoisen pyörän? Katso mittataulukosta.

Näin huollat pyörän 

Sarjan kuudes osa pohtii, miten lasten kasvot käännetään menosuuntaan?

Vauva.fin keskustelupalsta Aihe vapaa on myös podcast! Kuuntele Vauva.fin keskustelupalsta Aihe vapaan klassikkoketju lapsen kasvojen kääntämisestä – mikä olikaan oikea suunta?

"– Minkä ikäisenä olette kääntäneet lapsenne kasvot menosuuntaan?
– Olivat jo syntyessään kasvot menosuuntaan. En varmaan olisi pystynyt niitä kääntämään, kun voin pahoin jo verikokeen otossakin."

 

Kuuntele Aihe Vapaa -podcastit Suplassa tai klikkaa playeria alla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
AIHE VAPAA -PODCAST OSA 4
 Nyt kyllä alkoi vähä norpattaa! Kuva: Niina Markkanen/Pixabay

Vauva.fin keskustelupalsta Aihe vapaa on myös podcast!

Tässä kertaa pohditaan porvoolaisia tapoja siivota:

”– Joo, Porvoossa tämä akkalauma kiertää norppien ja emättimen kanssa talosta toiseen kahvit ja pullat mukanaan. Omin silmin olen nähnyt. Olen eri kaveripiiriä, Luojan kiitos.
– Käykö ihan perusnorppa vai pitääkö olla Saimaannorppa? Mistä niitä saa? Saa lainaksi jostain kun en tahtoisi uhanalaista eläintä omaksi? Emätin on onneksi jo itsellä.”

Kuuntele Aihe Vapaa -podcastit Suplassa tai klikkaa playeria alla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.