Erityisesti äidin puolen isovanhemmat panostavat pikku sankarin paketteihin.

Kun lapsi täyttää vuoden, hänen kunniakseen järjestetään yleensä kunnon kekkerit. Myöskään lahjoissa ei pihistellä, selviää leluvalmistaja Mattelin tilaamasta tuoreesta tutkimuksesta.

Erityisesti isovanhemmat, ja nimenomaan äidin puolen isovanhemmat,  panostavat lapsenlapsensa pirskeisiin – tutkimuksen mukaan pikku sankari saa heiltä arvokkaimmat lahjansa. Toiseksi arvokkaimmat lahjat sankari saa omilta vanhemmiltaan.

Suosituimpia lahjoja ovat opettavaiset, lapsen kehitystä tukevat lelut.

Mattelin tutkimuksen osallistuneista suomalaisista pienten lasten vanhemmista yli puolet arvioi lapsensa yksivuotissyntymäpäivälahjojen kokonaisarvon olevan 51–150 euroa. Jopa noin kolmannes arvioi kokonaisarvon olevan yli 150 euroa.

Miksi erityisesti äidin puolen isovanhemmat käyttävät  paljon rahaa lapsenlapsensa lahjoihin?

Kööpenhaminan yliopiston entisen lapsi- ja perheasiantuntijan Per Schultz Jørgensenin mukaan kyseessä ei ole uusi ilmiö. Syynä on äitien tiivis yhteydenpito omien äitiensä kanssa.

– Yleensä äiti on perheen aktiivisin tiedonvälittäjä, joka viestii perheen asioista muille. Äidit pitävät tiiviimmin yhteyttä omien äitiensä kanssa, ja tästä syystä äidin puolen isoäiti on läheisemmässä suhteessa uuteen tulokkaaseen kuin isän puolen isoäiti. Äiti ei tahallisesti suosi omaa sukuaan, vaan kanssakäyminen heidän kanssaan vain yksinkertaisesti tuntuu luontevimmalta, Per Schultz Jørgensen sanoo.

Leluvalmistaja Mattelin ja YouGov-markkinointitutkimuslaitoksen internet-paneeliin osallistui yhteensä 506 20–45-vuotiasta vanhempaa, joilla on 1–4-vuotiaita lapsia. Tutkimus toteutettiin toukokuun alussa 2014.

Pitävätkö tulokset paikkansa teidän perheessänne? Kertokaa kokemuksianne!

Tutkimus: 1-vuotias saa kalleimmat synttärilahjat isovanhemmilta

Meillä ainakin on pitänyt väite enemmän kuin hyvin paikkansa. Äidin puolen isovanhemmat ovat muistaneet molempia lapsiamme 1 vuotis syntymäpäivänä kalleimmalla, mutta järkevällä lahjalla. Esikoinen sai lahjaksi 100€ lahjakortin valokuvaukseen sekä plaston mustan mopon. Kuopus sai samanlaisen lahjakortin sekä stokke table top, tamburiinin ja aivan ihanan traktori kirjan. Joten meidän perheessä lahjojen yhteissummaksi (kaikkien vieraiden kesken) ei millään riitä tutkimuksessa mainittu 150€.
Lue kommentti