Kysymys sukulaissijoituksista on kiperä, ja sitä on mietitty eduskunnassakin.  Kuva: Stocksnap.io
Kysymys sukulaissijoituksista on kiperä, ja sitä on mietitty eduskunnassakin. Kuva: Stocksnap.io

Miten vanhempien puuttuminen vaikuttaa pojan kehitykseen ja kasvuun, ja onko lapselle haitta tai rasite kasvaa isovanhemman hoivissa?

Jäin töistä hoitamaan lapsenlastani pariksi kolmeksi vuodeksi. Mielestäni näin pienen lapsen paikka on kotona, ei suurissa päiväkotiryhmissä. Ilman miehen mallia hän ei joudu kasvamaan, sillä mieheni osallistuu lapsen hoitoon päivittäin.

Jäin töistä hoitamaan lapsenlastani pariksi kolmeksi vuodeksi.

Sosiaalityöntekijöiden kanssa on pohdittu lapsen vanhemman tai huoltajan oikeaa ikää. Totta on, etten viisikymppisenä olisi biologista lasta hankkinut, mutta mielestäni huoltajan ikä ei pelkästään saa lasta sairastumaan, vaan hoidon, hoivan ja rakastamisen puute. Lastenkoti on huonoin vaihtoehto vauvan kiintymyssuhteen syntymiselle. Siellä poika makasi sängyssä ja tuijotti seinää eikä hakenut kontaktia. Nyt poika on lääkärin mielestä kehittynyt ikätasoa vastaavasti.

Vauvan sijoittaminen lastenkotiin ja oikean sijoitusperheen tai perhekodin etsiminen on mielestäni suurempi terveysriski kuin sukulaisperheeseen sijoitus. Sosiaalityöntekijät näkevät riskit toisin eivätkä suostu sijoittamaan lasta sukulaisperheisiin, ellei sukulainen hae päätöstä käräjäoikeudesta.

Kysynkin, milloin ammatillinen kasvattaminen on parempi valinta lapsen kannalta? Miten kirjaviisaus ja akateemisuus on korvannut maalaisjärjen?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Kysymys sukulaissijoituksista on kiperä, ja sitä on mietitty eduskunnassakin. Lapsen sijoittaminen jomman kumman vanhempansa sisaruksen perheeseen tai isovanhemmille tuntuu luontevalta ratkaisulta, ja silloin suvun keskinäinen yhteydenpitokin onnistuu. Joskus sukulaissijoituksiin liittyy kuitenkin tunnelatauksia, jotka mutkistavat lapsen hyvää hoitoa. Biologisten sukulaisten ei aina ole helppoa asettua sijaisperheeksi ja ottaa vastaan lastensuojeluviranomaisten tukea ja neuvontaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokaisen sijoituksen tavoitteena olisi oltava, että lapsi saa mahdollisuuden luoda vähintään yhden kestävän kiintymyssuhteen häntä hoitavaan aikuiseen.

Jokaisen sijoituksen tavoitteena olisi oltava, että lapsi saa mahdollisuuden luoda vähintään yhden kestävän kiintymyssuhteen häntä hoitavaan aikuiseen. Se, missä ja miten tämä tapahtuu ja keitä nuo hoitavat aikuiset ovat, on vähemmän tärkeää. Suomessa huostaan otettuja ja sijoitettuja lapsia hoidetaan liian usein laitoksissa, missä pysyvien kiintymyssuhteiden muodostaminen on vaikeaa.

Kysyjä on sijoitetun pojan mummi, ja lapsen hoitoon osallistuu myös hänen miehensä. Lastenkodissa ollessaan poika oli apaattinen ja tuli huonosti kontaktiin. Tilanne on muuttunut täysin, mikä kertoo luottamuksen kehittymisestä ja turvallisuuden kokemuksesta. Mummi jäi kotiin, mikä on varmasti ollut pojan kuntoutumisen kannalta välttämätöntä.

Isovanhemman rakastavassa hoivassa kasvaminen ei tietenkään ole lapsen kehityksen kannalta riski. Iällä ja terveydentilalla on merkitystä siksi, että lapsen olisi saatava varttua täysi-ikäiseksi samassa paikassa. Jos kontaktia omiin vanhempiin ei ole tai he ovat kenties kuolleet, on tärkeää, että lapsi voi aina halutessaan ottaa kysymyksen puheeksi, ja että häntä autetaan käymään läpi asiaan liittyvät tunteensa.

 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla