Haluatko, että oma äitisi pysyy skarppina? Tarjoa hänelle sopivasti vastuuta lapsenlapsista.

Isovanhemmat ovat korvaamattomia apulaisia monen lapsiperheen arjessa. Usein vanhemmat ja isovanhemmat arvostavat toistensa mielipiteitä ja periaatteita.

Leppoisaan yhteiseloon kannattaakin tähdätä. Siitä hyötyy myös isovanhempi itse. Melbournen yliopiston tutkimuksen mukaan lastenlasten hoitaminen saattaa nimittäin hidastaa ikääntyvän naisen muistisairauksien kehittymistä.

Kohtuus mummoilussa

Tutkijoiden mukaan lapsenlapsen seura vaikuttaa erityisesti isovanhemman tiedonkäsittelykykyyn. Jos isovanhempi viettää lapsenlapsen kanssa aikaa yhtenä päivänä viikossa, hän pärjää tutkijoiden mukaan muita paremmin muistia mittaavissa tehtävissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mummon käyttäminen päivähoitopaikkana voi kuitenkin olla liikaa. Lapsenlapsista huolehtiminen yli viisi päivää putkeen heikentää isovanhemman työmuistia ja tiedonkäsittelyä. Säännöllinen ja runsas lapsenvahtina oleminen saattaakin tutkijoiden mukaan vaikuttaa negatiivisesti isovanhemman aivojen tiedonkäsittelytaitoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rakkaiden vaikutus on ihmeellinen

Brigham Youngin yliopisto tutkimuksen mukaan ihmissuhteet ovat ihmiselle iän myötä yhä tärkeämpiä. Ihmissuhteet vaikuttavat ihmisen elämään positiivisesti sukupuoleen tai luokkaan katsomatta. 

Kalifornian yliopiston tuoreessa tutkimuksessa puolestaan todetaan, että yksinäisyys noin 70-vuotiaana saattaa jopa johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.

Läheisistä ihmissuhteista kannattaa siis todellakin pitää kiinni.

Vierailija

Mitä lapsen isoisän aivoille tapahtuisi jos hän hoitaisi lasta? Varmaan räjähtäisivät. Siksi kai häntä ei ikinä huudeta apuun lapsenhoidossa.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Ihan hyvä artikkeli sinänsä, mutta tuossa ei nyt kohtaa, ainakaan kovinkaan yleisesti isovanhemman ja lapsen ikä. Esim. tuo kuvan vanhus vaikuttaa aika iäkkäältä. Lapsi on ehkä 7-vuotias.
Pikemminkin se on niin, että 7-vuotiaalla lapsella on noin 55-vuotias mummi, joka on täysillä vielä työelämässä ja elämässä muutenkin kiinni harrastellen ja matkustellen, ei mikään vanhus.
Kun se 55-vuotias on eläkkeellä ja vastaa enemmän tuon artikkelin isovanhempaa, hänen lapsenlapsensa ovat usein jo ohittaneet hoivaamisiän ja ovat jo teinejä, jotka saattavat viedä sekä omien että isovanhempien hermot koetukselle...

Isoäidiksi tullaan ensimmäisen kerran keskimäärin 56 –vuotiaana, mutta tuossahan on vaihtelua paljon ja nuorimpien lastenlasten syntyessä ollaan useinkin jo liki 70-vuotiaita. Esim. mun 9-vuotiaan mummoista toinen on 70 v ja toinen 80 v.

Sisältö jatkuu mainoksen alla