Kuva: Juha Salminen
Kuva: Juha Salminen

Ritva Tikka oli nuorena kapinallinen, eikä mummoksi tuleminen muuttanut mitään. 

Jos on pakko. Silloin Ritva Tikka hoitaa lapsenlapsiaan. Ei muulloin.

– Autan, jos on tiukka paikka, mutten ala hyysätä. Olen tehnyt kaikille selväksi, etten ole sellainen, joka höpöttää mummon omista pikkuisista.

Ritva on mieluiten omissa oloissaan, eläkkeellä on ihanaa. Hän kuuntelee musiikkia, katsoo elokuvia ja keittää välillä vahvat kahvit.

”Mutta parhaita pienet lapset ovat matkan päästä ja pienissä annoksissa.”

– Huudatan Metallicaa ja Kissiä, en mitään suomipoppia tai iskelmää. Töllöttimestä katson scifiä ja vampyyrileffoja. Lapsenlapset kutsuvatkin usein minua mummon sijaan Kauhikseksi.

Ritvan ilme pehmenee. Hän sanoo, että ovathan lapsenlapset ihania, kaikki seitsemän, ja kaksi lapsenlapsenlasta vasta ihania ovatkin.

– Mutta parhaita pienet lapset ovat matkan päästä ja pienissä annoksissa.

Somessa yhteys säilyy

Vanhimmat lapsenlapset Jere, 23, ja Tiia, 22, ovat Ritvan kavereita Facebookissa. Se on hyvä tapa pitää yhteyttä. Somessa lastenlasten elämään voi osallistua mutta kotoa käsin, itselle sopivana aikana.

– Joskus siellä on joitakin bilekuvia, kaljaakin juodaan. Silloin tämä mummo painaa peukun kuvaa ylöspäin ja tykkää.

Seinätaulussa lukee: ”Olen allerginen kokkaukselle, siivoukselle, pyykkäykselle ja silitykselle.” Ritva on saanut taulun lahjaksi tyttäreltään.

”Tässä iässä en enää viitsi väsäillä ruokaa, einekset ja mikro on keksitty.”

– Sopiva taulu meikäläiselle. Tässä iässä en enää viitsi väsäillä ruokaa, einekset ja mikro on keksitty. Siinä oli tarpeeksi, kun aikoinaan ruokin kolme lasta joka päivä.

Lapsenlapsilleen Ritva on leiponut yhden kerran.

– Se oli 1990-luvulla. Taisin tehdä pullaa.

Hän ajattelee, että isovanhempi voi olla monella tavalla.

– Olin jo nuorena kapinallinen, vuorotellen hippi ja hevari. Miksi ihmisen täytyisi muuttaa luonnettaan, kun hänen lapsensa saavat lapsia?

”Minä teen, mitä haluan”

Erilainen ja ylpeä siitä, se lause sopii Ritvaan hyvin. Hänen suosikkimottonsa on tämä: Ulkoisesti voi olla satavuotias, mutta sisäisesti parikymppinen.

Toinen Ritvan lempilause menee näin: Muut tekevät, mitä uskaltavat. Minä teen, mitä haluan.

– Joissakin asioissa olen kyllä uhrautunut. Syksyllä kävin tyttären luona Tupperware-kutsuilla, vaikka tuntui siltä, etten voisi hullummassa tilaisuudessa olla.

”Odotan, että hiukset alkaisivat harmaantua. Sitten olisi kunnon noitatukka.”

Mieluummin Ritva olisi viettänyt senkin ajan kotisohvalla seuraamassa formuloita tai Jokereiden peliä.

Kahdesta asiasta Ritva ei luovu, vaikka lapset ovat joskus huomautelleet asiasta. Metallican lippiksestä ja pitkästä tukasta.

– Odotan, että hiukset alkaisivat harmaantua. Sitten olisi kunnon noitatukka.

Samanlaisia sisupusseja kaikki

Nuorin lapsenlapsista on yhdeksänvuotias Anniina. Hän asuu parinkymmenen kilometrin päässä ja tapaa mummoa suunnilleen kerran kuukaudessa. Silloin Ritva istuu sohvalle ja sammuttaa telkkarin.

– Likalla on mukana kamalat kasat niitä isopäisiä pikkuelukoita ja sitten leikitään. Vastailen, kun Anniina kyselee, että mikä otuksista on nätein. Se on ihan kivaa.

Mutta kivaa on sittenkin, kun lapsenlapset lähtevät ja Kauhis saa taas olla rauhassa. Ritvan lapset eivät ole pyytäneet, että äiti osallistuisi heidän arkeensa enemmän.

– Lapseni tuntevat minut. Olen parhaimmillani lastenlasten kanssa sitten, kun he ovat vähän vanhempia.

Lapsenlapsista Tiia on auttanut mummoa kiinnittämään hevijulisteita seinälle ja pohtii mielellään mummon muutakin sisustusta. Aika usein lapsenlapset lainaavat Ritvalta dvd-elokuvia.

”Ilman lapsenlapsia elämä olisi aika paljon tyhjempää.”

Joskus Ritva menee lastenlastensa Tonin, 22, ja Sakun, 19, kanssa ajelemaan. Silloin hevi soi ja Ritva istuu pelkääjän paikalla.

Hän vilkaisee lapsenlapsiaan sivusilmällä ja huomaa olevansa tyytyväinen.

– Samanlaisia itsenäisiä sisupusseja kuin mummonsakin. Ilman heitä elämä olisi aika paljon tyhjempää.

MEIDÄN MUMMO

”Mummo on erilainen ja ihanan omalaatuinen, kun ei kudo sukkia ja pelaa sudokua. Tykkään ehkä enemmän tällaisesta erilaisesta mummelista.”

Anniina, 9

Kauhis ja klaani

Ritva Tikka, 64, asuu Jokioisilla. Hänellä on kolme lasta, seitsemän 9–22-vuotiasta lastenlasta ja kaksi lastenlastenlasta.