Lukijoiden vinkit onnistuneelle kolmen sukupolven lomalle.

1. Lapsista päävastuussa ovat äiti ja isä

Mistä seuraa myös, että lastenhoitoavusta on hyvä sopia etukäteen. Lapsenlapsia ei lykätä isovanhempien vastuulle varoittamatta – ja auta armias, jos isovanhempi yrittää omia päävastuuta itselleen.

”Minä ja puolisoni olemme tietenkin päävastuussa lapsistamme. Isovanhempien apu on kuitenkin ollut korvaamatonta, ilman heitä loma ei olisi tuntunut niin lomalta. -- Kaikkien toiveet ollaan reissussa huomioitu, jolloin myös isovanhemmat ovat halutessaan ehtineet viettää aikaa ilman lastenlapsia.”

”Pahaa mieltä tuottaa isoäidin tiukka kuri, asioihin (mm. lasten pukeutumiseen) puuttuminen sekä lastenlasten epätasa-arvoinen kohtelu.”

2. Isovanhemmista apua, isovanhemmille apua

Voi olla niinkin päin, että isovanhempien kanssa tuntuu siltä, kuin reissussa olisi pari lasta lisää.

”Minä olen vastuussa lapsista ja aikataulusta, ja isovanhemmista, joita saa opastaa ja holhota kuin lapsia. Käännän ruokalistat ja tilaan heille ruoat, selvitän ongelmat, ohjaan minne mennään, luen kartat.”

Parhaimmillaan kaikki silti hyötyvät, tavalla tai toisella.

”Mieheni ja minä järjestettiin matka, varattiin lennot, kuljetukset ja majoitukset. Vastasimme aikatauluista tms. Isovanhemmat maksoivat matkat ja me olimme ’matkatoimisto’.”

3. Sopivasti omaa ja yhteistä aikaa

Ihan parasta monen sukupolven reissussa on, että lapsia on vahtimassa ja viihdyttämässä useampi aikuinen. Tasapaino oman ja yhteisen ajan välillä on tärkeää.

”Olemme saaneet puolisoni kanssa kahdenkeskistä aikaa lomamatkalla ja hotellin altailla olemme saaneet rauhassa loikoilla ja lukea, kun joku muu on välillä katsonut lasten perään.”

”Lentomatkat ovat olleet helpompia, kun matkassa on useampia aikuisia. Lapset ovat vielä pieniä, joten ovat kiertäneet sylistä syliin lennoilla. Ravintoloissakin on helpompi käydä isommalla porukalla, kun lasten jutuille löytyy aina kuuntelija, eivätkä he tylsisty niin äkkiä. Meidän päätöksemme on ollut varata lomareissuille omat huoneet meidän perheelle ja isovanhemmille. Loma vietetään muutenkin niin tiiviisti yhdessä, että edes ne lyhyet hetket hotellihuoneessa on mukava viettää oman perheen kesken.”

”Kaikki nauttivat. Kaikilla oli ’omaa aikaa’ ja yhdessä tehtiin paljon. Kaikki pääsivät myös yöelämään ja seuraava lapsikin sai alkunsa.”

4. Suunnitelkaa etukäteen

Jutelkaa toiveistanne ja odotuksistanne jo ennen reissua.

”Sovitaan pelisäännöt. Isovanhemmat vahtivat lapsia sopimuksen mukaan. Sovitaan myös, minne mennään yhdessä, ollaanko koko ajan koko porukalla syömässä...”

”Olettehan viettäneet paljon aikaa muutenkin yhdessä, tiedätte toistenne tavat ja säännöt lapsille? Onhan matka sellainen, jolle kaikki haluavat lähteä?”

5. Varaa mukaan kärsivällisyyttä

Varaudu silti siihen, että yhdessäolo ei ole pelkkää harmoniaa.

”Alkoi hermo kiristyä, kun kaikki oli niin hidasta ja vaikeaa ja kaikki piti selvittää moneen kertaan.”

”Lähinnä minulla itselläni meni hermot omiin vanhempiin muutaman kerran. Ihan mitättömistä aiheista, esim. ruokailurytmistä tai matkaohjelmasta, joista oltiin välillä eri mieltä.”

”Kunnioitus omia tai puolison vanhempia kohtaan auttaa pitkälle. Vaikkei jokin asia miellyttäisi, niin kannattaa katsoa kokonaiskuvaa ja arvostaa sitä kaikkea, mitä he teidän ja lastenne vuoksi tekevät.”

”Avoimin mielin vaan matkaan! Vaikka joku asia omissa tai puolison vanhemmissa ärsyttäisikin, voi sen koettaa unohtaa lomareissun ajaksi.”

Sitaatit on poimittu vastauksista Vauva.fi:n kyselyyn.

Lue lisää

Tutkimus: 1-vuotias saa kalleimmat synttärilahjat isovanhemmilta

Äidinäiti on isovanhemmista läheisin

Miten välttyä matkalla vatsataudilta ja 8 muuta matkailukysymystä

16-vuotiaat Livi ja Luna ovat identtiset kaksoset, joilla on hyvin erilaiset luonteet. Heidän isänsä Jani kertoo erikoisen tapauksen kaksosten taaperoajalta.

Jani, 48: ”Kaksostyttöni ovat hyviä ryhmäpelaajia”

Livi ja Luna ovat aina joutuneet ottamaan toisensa huomioon niin syömisessä ja pukeutumisessa kuin kouluun lähtemisessäkin. Odottamiseen on joutunut tottumaan, kun perheessä on ollut toinenkin huomion kohde. 

Kaksosuus on varmasti kehittänyt tyttöjen empatiakykyä ja oikeudentajua. He ovat aina olleet hyviä ryhmäpelaajia ja muutenkin sosiaalisesti taitavia, sillä he ovat saaneet harjoitella sitä jo pienestä pitäen. Toisaalta kaksosuudesta voi johtua sekin, että he hakeutuvat harrastuksiin, joissa tehdään enemmän yksin. Se on saattanut olla tiedostamaton keino korostaa omaa yksilöllisyyttä. 

Meille vanhemmille lasten erottamisessa ei ole ikinä ollut ongelmia. Luna on itsepäinen, rohkea ja nopea päätöksissään. Livi taas varmistelee ja harkitsee enemmän. Eriävien luonteenpiirteiden lisäksi heillä on myös pituuseroa. Ennen Luna oli pidempi, mutta nyt Livi on kasvanut ohi. Emmekä ikinä hankkineet heille identtisiä vaatteita. Samat mallit ja kuosit kylläkin, muttei ikinä samoja värejä. 

Pitää hyväksyä se, että kahden lapsen kontrolloiminen on mahdotonta.

Kaksosten kasvattaminen ei eroa hirveästi yhden lapsen kasvattamisesta. Ehkäpä se on jopa helpompaa. Kaksoset viihtyvät hyvin keskenään eivätkä ole niin huomionhakuisia. He ovat kuin paita ja peppu. Kumpikaan ei ole dominoinut toista, vaan he toimivat kuin symbioosissa.

Pitää hyväksyä se, että kahden lapsen kontrolloiminen on mahdotonta. Onneen on luotettava joskus. Mikäli haluaa nukkua edes tunnin tai pari, on pidettävä yllä tiukkaa vuorokausirytmiä. Nukuta molemmat samaan aikaan, syötä samaan aikaan ja tee kaikki rutiinit samaan aikaan. Jos rytmit ovat erilaiset, ei kukaan saa nukuttua tarpeeksi. Silti on hyvin tärkeää kohdella lapsia yksilöinä, ei yksikkönä.

Muistan yhden erikoisen tapauksen ajalta, kun  tytöt olivat ihan pieniä eivätkä vielä osanneet puhua. Kaksosten äiti Anita oli tullut vessasta ja Livi oli istunut keskellä keittiön lattiaa imeskelemässä leipäveistä. Anita oli hoitanut tilanteen rauhallisesti sanoen: Anna veitsi äidille, äiti tarvitsee veistä. Kun tulin töistä, hän moitti minua siitä, kuinka olin saattanut jättää veitsen lattialle pienten lasten ulottuville. Pari viikkoa myöhemmin huomasimme kaksosten istuvan lattialla jokeltelemassa toisilleen jonkinlaista kaksoskieltä. Pian tapahtuikin jotain omituista. Luna konttaa keittiön pöytätason viereen ja menee nelinkontin. Livi kiipeää hänen selkäänsä, nousee seisomaan, ottaa leipäveitsen pöydältä ja laskeutuu alas. Molemmat vetäytyvät tyytyväisinä takaisin lattialle vuorotellen imeskelemään veistä.

Jos pitäisi antaa neuvoja muille kaksosten vanhemmille, antaisin saman neuvon, joka minullekin kerrottiin: Kyllä se muuttuu vielä jonakin päivänä siunaukseksi. Ole kärsivällinen.

Livi harrastaa nykytanssia, balettia, kirjoittamista, huilunsoittoa ja musiikkiteatteria.
Livi harrastaa nykytanssia, balettia, kirjoittamista, huilunsoittoa ja musiikkiteatteria.

 
Livi, 16: ”Aina ei ole tarvinnut olla kauhean itsenäinen, kun rinnalla on ollut se toinen”

“Me ollaan Lunan kanssa aika samankaltaisia, mutta erojakin löytyy. Olen meistä se tarkempi, oikeastaan perfektionisti. Välillä tuntuu, että olisin myös laiskempi kuin Luna. En myöskään käytä meikkiä ja olen kasvissyöjä. 

En uskaltanut ostaa yksin jäätelöä ennen vitosluokkaa.

Kaksossisko on kyllä vaikuttanut minuun. Aina on saanut toiselta tukea ja ymmärrystä. Olen myös tajunnut, että aina ei tarvitse olla toista parempi, kunhan vain tekee oman parhaansa. Kaksosuus on aiheuttanut myös joitain haasteita. Aina ei ole tarvinnut olla kauhean itsenäinen, kun rinnalla on ollut se toinenkin. En esimerkiksi uskaltanut ostaa yksin jäätelöä ennen vitosluokkaa.

Emme ole ainakaan vielä kauheasti huijanneet muita esittämällä toisiamme. Olemme aika tylsiä ja näytämmekin nykyään erilaisemmilta hiustyylien takia. Ala-asteella baletissa kyllä kerran keijutanssin aikana vaihdoin Lunan kanssa paikkoja, koska en uskaltanut tanssia etunenässä. 

Meitä niputetaan usein yhteen. Sitä tapahtuu yleensä uusiin ihmisiin tutustuttaessa, ja se on hyvin ymmärrettävää. Silloin tulevat esille ne vakiokysymykset: Ootteko identtisiä? Pystynkö mä tunnistamaan teidät? Näytättekö ihan samalta? Onko teillä telepaattinen yhteys? Ja vaikka tuo telepaattinen yhteys heitetään ihan läpällä, niin on siinä osittain perääkin. Me kyllä pystytään aistimaan toistemme fiiliksiä helposti.”

Luna harrastaa sirkusta, viulun- ja pianonsoittoa, laulamista sekä maalaamista.
Luna harrastaa sirkusta, viulun- ja pianonsoittoa, laulamista sekä maalaamista.

Luna, 16v: ”Opettajat antoivat meille arvosanoja ristiin”

“Olen meistä kilpailuhenkisempi, musikaalisempi ja urheilullisempi. Käytän meikkiä toisin kuin Livi. En tykkää sihijuomista.

Joskus harvoin joku sattuu kysymään, olenko Livi vai Luna, mutta yleensä meitä ei mitenkään niputeta yhteen. Joskus yläasteella tuntui, että opettajat antoivat meille arvosanoja ristiin, mutta se ei ollut suuri ongelma. Lukiossakin on ollut pari hassua tapausta. Eräs oppilas väitti kivenkovaan, että olen hänen kanssaan samalla kurssilla, vaikka hän oli siellä Livin kanssa.

Jos tutustuu meihin molempiin, niin silloin meitä ei sekoita yhtä helposti. Jos on tutustunut vain toiseen, eikä tiedä siskosta, niin sekaannuksia voi tietysti käydä.

Olemme eläneet yhdessä kokonaisen eliniän miinus kolmetoista minuuttia.

Moni kyselee, onko meillä telepaattista yhteyttä, ja voin paljastaa että ei ole. Mutta sen voin sanoa, että pystymme ymmärtämään toisiamme tosi helposti. Usein kun Livi vaikka mumisee jotain pestessään hampaita, eivätkä muut saa siitä mitään selvää, niin minä kyllä ymmärrän oikein hyvin. Voihan se johtua myös siitä, että olemme eläneet yhdessä kokonaisen eliniän miinus kolmetoista minuuttia.”

Juttusarjassa Kallion lukion mediakurssilaiset haastattelevat lapsia ja vanhempia.

Nyt koti on parhaimmillaan, kun kaikki viisi lasta ovat yhtä aikaa paikalla, tänä keväänä Vain elämää -kaudella mukana oleva Mira Luoti sanoo.

Suur-uusperheen äiti. Sellainen muusikko Mira Luodista tuli kuusi vuotta sitten.

Uusperheen perustaminen tuntui Mirasta luonnolliselta, onhan hän sellaisesta itsekin.

– Minulle oli hirveän tärkeää, että kaikkia kohdellaan uusperheessä tasavertaisesti. Sen otin mukaan omasta kodistani. Ajattelin, että kun vedämme Mikan kanssa samaa linjaa, niin kyllä lapsi sopeutuu, Mira, 40, kertoo.

Yllätys oli, ettei se heti onnistunutkaan. Mikan tuolloin alakouluikäiset tytöt osoittivat aluksi mieltään.

– Aika kapinointia se oli alussa. Monta kertaa odottelin kotona pöytä katettuna, mutta tytöt eivät ilmestyneet syömään eivätkä ilmoittaneet, missä olivat.


Me olemme tässä. Perheen kuopuksen Urhon terveysongelmien keskellä Mira ja Mika hukkasivat parisuhteensa. ”Rankassa elämäntilanteessa emme pystyneet näkemään toisiamme. Kauempaa näimme paremmin, mitä arvokasta meillä on.” Kuva: Juha Salminen
Me olemme tässä. Perheen kuopuksen Urhon terveysongelmien keskellä Mira ja Mika hukkasivat parisuhteensa. ”Rankassa elämäntilanteessa emme pystyneet näkemään toisiamme. Kauempaa näimme paremmin, mitä arvokasta meillä on.” Kuva: Juha Salminen


Pyykkipäivä on joka päivä. Perheen sähkörummut sopivat kätevästi kodinhoitohuoneeseen. Kuva: Juha Salminen
Pyykkipäivä on joka päivä. Perheen sähkörummut sopivat kätevästi kodinhoitohuoneeseen. Kuva: Juha Salminen

Kapinoinnin lisäksi haastetta toi se, miten kahden perheen tavat sulautetaan yhteen.

– Koska minulla ei ole säännöllisiä työaikoja ja lapset kulkivat keikoilla mukana, rutiinit ovat minulle hirveän tärkeitä. Jotkut taiteilijat antavat lastensa valvoa, mutta silloin kun ruoka-ajoista ja nukkumisesta pidetään kiinni, lapset pysyvät kasassa.

– Mikan perheessä taas oli ollut aivan erilaiset elämäntavat. Eivät tytöt ilmoittaneet isälleenkään, missä ovat.

”Lapset pysyvät kasassa, kun ruoka-ajoista ja nukkumisesta pidetään kiinni.”

Tilanteeseen auttoi aika ja se, että Mira ymmärsi, että kaikki eivät ajattele kuten hän.

– Olen silti edelleen tarkka. Meillä lasten täytyy kysyä, saavatko he mennä koulun jälkeen kaverille, minkä jälkeen vielä varmistan, että se sopii myös kaverin vanhemmille.

Koti on parhaimmillaan, kun pöydän ääressä on koko porukka: Mikan 13- ja 15-vuotiaat tyttäret, Miran lapset Eirik, 10, ja Trine, 8, sekä pariskunnan yhteinen poika Urho, 3. 

Lue koko Miran haastattelu Meidän Perheen numerosta 3/2018!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.