Monen sukupolven yhteinen loma voi olla kesän paras viikko. Kuva: iStockphoto
Monen sukupolven yhteinen loma voi olla kesän paras viikko. Kuva: iStockphoto

Lukijoiden vinkit onnistuneelle kolmen sukupolven lomalle.

1. Lapsista päävastuussa ovat äiti ja isä

Mistä seuraa myös, että lastenhoitoavusta on hyvä sopia etukäteen. Lapsenlapsia ei lykätä isovanhempien vastuulle varoittamatta – ja auta armias, jos isovanhempi yrittää omia päävastuuta itselleen.

”Minä ja puolisoni olemme tietenkin päävastuussa lapsistamme. Isovanhempien apu on kuitenkin ollut korvaamatonta, ilman heitä loma ei olisi tuntunut niin lomalta. -- Kaikkien toiveet ollaan reissussa huomioitu, jolloin myös isovanhemmat ovat halutessaan ehtineet viettää aikaa ilman lastenlapsia.”

”Pahaa mieltä tuottaa isoäidin tiukka kuri, asioihin (mm. lasten pukeutumiseen) puuttuminen sekä lastenlasten epätasa-arvoinen kohtelu.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Isovanhemmista apua, isovanhemmille apua

Voi olla niinkin päin, että isovanhempien kanssa tuntuu siltä, kuin reissussa olisi pari lasta lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Minä olen vastuussa lapsista ja aikataulusta, ja isovanhemmista, joita saa opastaa ja holhota kuin lapsia. Käännän ruokalistat ja tilaan heille ruoat, selvitän ongelmat, ohjaan minne mennään, luen kartat.”

Parhaimmillaan kaikki silti hyötyvät, tavalla tai toisella.

”Mieheni ja minä järjestettiin matka, varattiin lennot, kuljetukset ja majoitukset. Vastasimme aikatauluista tms. Isovanhemmat maksoivat matkat ja me olimme ’matkatoimisto’.”

3. Sopivasti omaa ja yhteistä aikaa

Ihan parasta monen sukupolven reissussa on, että lapsia on vahtimassa ja viihdyttämässä useampi aikuinen. Tasapaino oman ja yhteisen ajan välillä on tärkeää.

”Olemme saaneet puolisoni kanssa kahdenkeskistä aikaa lomamatkalla ja hotellin altailla olemme saaneet rauhassa loikoilla ja lukea, kun joku muu on välillä katsonut lasten perään.”

”Lentomatkat ovat olleet helpompia, kun matkassa on useampia aikuisia. Lapset ovat vielä pieniä, joten ovat kiertäneet sylistä syliin lennoilla. Ravintoloissakin on helpompi käydä isommalla porukalla, kun lasten jutuille löytyy aina kuuntelija, eivätkä he tylsisty niin äkkiä. Meidän päätöksemme on ollut varata lomareissuille omat huoneet meidän perheelle ja isovanhemmille. Loma vietetään muutenkin niin tiiviisti yhdessä, että edes ne lyhyet hetket hotellihuoneessa on mukava viettää oman perheen kesken.”

”Kaikki nauttivat. Kaikilla oli ’omaa aikaa’ ja yhdessä tehtiin paljon. Kaikki pääsivät myös yöelämään ja seuraava lapsikin sai alkunsa.”

4. Suunnitelkaa etukäteen

Jutelkaa toiveistanne ja odotuksistanne jo ennen reissua.

”Sovitaan pelisäännöt. Isovanhemmat vahtivat lapsia sopimuksen mukaan. Sovitaan myös, minne mennään yhdessä, ollaanko koko ajan koko porukalla syömässä...”

”Olettehan viettäneet paljon aikaa muutenkin yhdessä, tiedätte toistenne tavat ja säännöt lapsille? Onhan matka sellainen, jolle kaikki haluavat lähteä?”

5. Varaa mukaan kärsivällisyyttä

Varaudu silti siihen, että yhdessäolo ei ole pelkkää harmoniaa.

”Alkoi hermo kiristyä, kun kaikki oli niin hidasta ja vaikeaa ja kaikki piti selvittää moneen kertaan.”

”Lähinnä minulla itselläni meni hermot omiin vanhempiin muutaman kerran. Ihan mitättömistä aiheista, esim. ruokailurytmistä tai matkaohjelmasta, joista oltiin välillä eri mieltä.”

”Kunnioitus omia tai puolison vanhempia kohtaan auttaa pitkälle. Vaikkei jokin asia miellyttäisi, niin kannattaa katsoa kokonaiskuvaa ja arvostaa sitä kaikkea, mitä he teidän ja lastenne vuoksi tekevät.”

”Avoimin mielin vaan matkaan! Vaikka joku asia omissa tai puolison vanhemmissa ärsyttäisikin, voi sen koettaa unohtaa lomareissun ajaksi.”

Sitaatit on poimittu vastauksista Vauva.fi:n kyselyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla