Kyyn purema on vaarallinen sekä lapsille että aikuisille.

Kyy on Suomen ainoa myrkyllinen käärme, ja tapaamista sen kanssa kannattaa varoa.

Onneksi kyy karttelee ihmisiä ja luikertaa yleensä karkuun kiireen vilkkaa ennen epätoivottua kohtaamista. Yllätettynä se kuitenkin puolustautuu ainoalla osaamallaan tavalla – iskemällä hampaansa häiritsijän nahkaan.

Kyy ei ole Suomessa rauhoitettu, mutta sitä ei tarvitse tappaa. Käärmeet ovat hyötyeläimiä, jotka popsivat myyriä ja hiiriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ehkäise kohtaamiset kyyn kanssa

 • Aja pihapiirin heinikko lyhyeksi. Vieraileva käärme erottuu silloin paremmin. Kun saavutte mökille, pistä ruohonleikkuri heti laulamaan.
 • Tömistele ja metelöi. Kyy on kuuro, mutta lähtee karkuun, kun aistii maan tärähtelyn.
 • Muista kumisaappaat.
 • Opeta lapset välttämään käärmeiden suosimia paikkoja. Pikkulasten saappaanvarret eivät yllä maan pinnasta kovin korkealle, joten turvallisinta on olla päästämättä taaperoita leikkimään paikkoihin, joissa tiedetään olevan kyitä.
 • Ryhmässä on turvallisinta. Jos käärmeiden suosimalle alueelle on pakko mennä, liikkukaa ryhmässä. Yksinäinen juoksentelija on eniten vaarassa.
 • Pidä piha siistinä. Älä houkuttele kyitä pihapiiriin jättämällä jyrsijöille syötävää. Missä jyrsijä, siellä käärme.

Jos kyy ehtii purra

Puremakohdassa on usein kaksi pientä reikää, mutta se voi olla muunkin näköinen. Purema-alue turpoaa ja aristaa. Iho punoittaa, ja rakkuloitakin voi kohota. Oireina voi olla myös pahoinvointia, päänsärkyä, vatsakipua ja ripulia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos kyyn purema aiheuttaa nopeasti vakavia oireita, kuten kurkunpään turvotusta ja hengenahdistusta, kyseessä on allerginen reaktio. Vaikeissa tapauksissa voi tulla sokki.

Toimi näin:

 • Tärkeintä on estää puremakohdan liikuttelu, jotta myrkky ei leviä. Älä liikuttele raajaa, jossa purema on, äläkä käsittele purema-aluetta millään tavoin. Rauhoittele pureman uhria.
 • Tue puremakohta lepoasentoon, ei koholle. Jalan voi lastoittaa. Älä laita kuitenkaan kiristyssidettä.
 • Jos saatavilla on kortisonitabletteja (kyypakkaus) tai antihistamiinitabletteja, voit antaa niitä ohjeen mukaan ensiavuksi. Ne eivät kuitenkaan ole vastalääke.
 • Järjestä pureman uhri aina lääkäriin. Erityisen tarkkaan pitää seurata alle 15-vuotiaita lapsia, raskaana olevia, vanhuksia tai muuten huonokuntoisia. Selvän pureman saaneet lapset kuuluvat sairaalaseurantaan.
 • Tulehduskipulääkkeitä ei saa antaa, koska niistä voi olla myrkytyksen yhteydessä munuaisille haittaa.

Hoito-ohjeiden lähde: Duodecim/Terveyskirjasto

Vierailija

"Jos kyyn purema aiheuttaa nopeasti vakavia oireita, kuten kurkunpään turvotusta ja hengenahdistusta, kyseessä on allerginen reaktio. Vaikeissa tapauksissa voi tulla sokki." Toimintaohjeista uupuu tärkein soita 112!!! Tälläisten oireiden ilmaannuttua soita aina 112. 

Vierailija

Tuo tömistely on ihan höpöä. Ei ne mitään tömistelyä pelkää. Mökillämme tamppasi kaivuri kauhallaan maata tiiviiksi ja kyy köllötteli n. 20 metrin päässä. Ei myöskään halkojen hakkaaminen pelota näitä luikeroita. Kahdesti olen tavannut kyyn lähelläni halkoja hakatessa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla