”Joskus toivoisin, etten olisi visuaalisesti niin kunnianhimoinen”, sanoo perheen äiti Sanna.

Graafinen tyylinne ulottuu sisustuksesta sukkiin. Miten se toimii tosielämässä?

Sanna: Pyrin opettamaan lapsille, mitkä asiat sopivat yhteen. Viisivuotias Vienokin osaa jo kommentoida, että äiti, nämä puserot ja housut sopivat yhteen. Vieno ja Vilho valitsevat joka ilta itselleen seuraavan päivän päiväkotivaatteet. Tarhan alkaessa viime vuonna korostui se, että lapsella pitää olla mukava ja itsevarma olo vaatteissaan.

Kieltämättä heidän vaatettamisensa on nyt hankalampaa kuin silloin, kun heillä ei vielä ollut mielipiteitä. Menee aikaa, kun etsimme kaupoista vaatteita, jotka sopivat sekä lasten makuun että minun makuuni. Kaksoset ovat usein mukanani vaatekaupassa, mutta yritän kierrättää heitä vain sopivilla hyllyillä.

Kuinka tärkeää on se, miltä kaikki näyttää?

Sanna: Visuaalinen maailma on minulle tosi tärkeä. En suhtaudu mihinkään niin, että ihan sama. Valitsen myös hammasharjan tai astianpesuaineen värin huolella.

Lidlistä saa valkoista tiskiainetta, siispä asioin siellä. Joskus toivoisin, etten olisi niin kunnianhimoinen visuaalisesti. Elämä voisi olla rennompaa.

Kapinoiko kukaan perheessä yhteistä tyyliänne vastaan?

Sanna: Olemme olleet Jarkon kanssa 18 vuotta kimpassa. Ensimmäiset yhteiset kotimme olivat sinivalkoisia. Sitten meille tuli valkoinen kausi, jota seurasi tämä mustavalkoinen kausi. Se onkin kestänyt aika pitkään. Onhan meillä tehosteena vähän keltaista.

Jarkko: Minulla on aina päällä mustaa ja valkoista, Sannalla samoin, paitsi että hän käyttää myös harmaata. Me olemme tällaisia yhden uniformun ihmeitä. Emme kaipaa muunlaisia vaatteita.

Sisustaessaan Sanna esittää minulle muutaman vaihtoehdon, joista valita. Sannalla on muotoilijan koulutuksensa ansiosta enemmän kykyä hahmottaa kokonaisuuksia kuin minulla. Luotan hänen tyylitajuunsa täysin.

Eivätkö lapset halua vaaleanpunaisia vaatteita tai Spider-Man-paitoja?

Sanna: Meillä värikkäät Hello Kittyt, Elsat ja supersankarit ovat lasten kalsareissa ja yövaatteissa. Se on riittänyt toistaiseksi. Lisäksi naamiaisasut saavat olla minkä värisiä vain.

En pakota lapsia kokonaan mustavalkoisiin: Vienolla ja Vilholla on molemmilla omat lempivärit, pinkki ja vihreä, ja yhdistelemme niitä tehosteväreinä mustaan, valkoiseen ja harmaaseen.

Meidän Perhe 4/2016

Lue lisää perheen elämästä Sannan Kesällä kerran -blogista

Perhe

Sanna Helenius-Vilkkilä, 37, ja Jarkko Vilkkilä, 37, asuvat Tampereella Vienon, 5, Vilhon, 5, ja Valton, 2, kanssa. Sanna on hoitovapaalla keittiösuunnittelijan työstään, ja Jarkko opettaa yläkoulussa latinaa. Perhe asuu itse remontoimassaan 1980-luvun rivitalohuoneistossa.

Helppoa kuin mikä: sekoita ainekset ja jätä yöksi värjäytymään.

Pääsiäismunien värjäämiseen tarvitset väriaineen lisäksi suolaa ja etikkaa, jotka auttavat väriä kiinnittymään kananmunankuoren pintaan.  

Tee näin:

Keitä kananmunat ensin koviksi. Voit myös laittaa raa'an kananmunan kiehumaan samaan aikaan värjäysaineen kanssa, mutta silloin väri jää haaleammaksi. Syvän tuloksen saat, kun jätät kananmunat värjäytymään yöksi jääkaappiin.

Voit käyttää värjäyskippoina vaikkapa juomalaseja. Kaada nestettä päälle sen verran, että muna peittyy kokonaan.

Vihreä – käytä pinaattia

 • 1 dl pakastepinaattia
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää pinaatti ja suola. Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Siivilöi ja anna jäähtyä. Lisää etikka ja kaada kippoon kananmunan päälle. 

Ruskea onnistuu kahvilla

 • 3 rkl kahvinporoja tai pikakahvia
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää suola ja kahvi. Anna kiehua kolme minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada kananmunan päälle ja jätä värjäytymään.  

Keltainen lähtee kurkumasta

 • 3 rkl kurkumaa
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää suola ja kurkuma. Anna kiehua kolme minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada kananmunan päälle.

Punainen – pelkkä punajuuriliemi riittää

 • 2 dl etikkapunajuuren lientä
 • Kaada liemi lasiin kananmunan päälle. Anna värjäytyä. 

Sininen syntyy mustikoista

 • 3 dl mustikoita
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää mustikat ja suola. Anna kiehua 10 minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada astiaan kananmunan päälle ja anna värjäytyä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ilahduta tulevaa äitiä komealla ruusukimpulla. Tämä kimppu ei lakastu, vaan kukkii sujuvasti vauvan syntymään saakka.

Näitä tarvitset:

Maljakon, oasis-kukkasienen, noin 40 kpl vastasyntyneen vaippoja, ohutta tyllikangasta (n. 1 metri 260 cm leveää kangasta riittää), grillitikkuja, puuvillanarua, vihreää käsintehtyä paperia

Tee näin:

 1. Valitse sopivankokoinen maljakko ja vuoraa se sisäpuolelta valkoisella paperilla. Laita pohjalle kukkasieni, johon saat ruusut aseteltua.
 2. Kieputtele valkoiset ruusut pienistä teippivaipoista. Avaa vaippa ja laita grillitikun tylppä pää keskelle vaippaa. Taita vaippa kahtia, kieputa tiiviiksi rullaksi ja sido kiinni puuvillanarulla.
 3. Liilat ruusut syntyvät tyllistä. Leikkaa siitä noin 15 cm leveitä ja 130 cm pitkiä nauhoja. Solmi nauhan pää kiinni tikkuun ja pyörittele nauha tikun ympärille ruusuksi.
 4. Tee vaippakukkia 30–40 kappaletta. Tyllikukkia tarvitset noin puolet tästä määrästä.
 5. Työnnä ensin kaikki vaippakukkatikut pystyyn kukkasieneen. Asettele sen jälkeen tyllikukat tasaisesti vaippakukkien lomaan. Revi lopuksi lehtiä vihreästä käsintehdystä paperista ja asettele ne kimpun ympärille.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.