Kun kotiin paukkaa nälkäinen koululainen, on jääkaapissa hyvä olla helppoa naposteltavaa.

Kolmasluokkalaisen vanhempana olen uuden haasteen edessä. Iltapäiväkerhon myötä lapselta loppui myös ip:n välipalahetki. Tilanne vaati aivan uudenlaista varustautumista. Lapsella on oltava koulusta tulleessaan helposti laitettavaa välipalaa.

Lasta ei viitsisi opettaa ihan passatuksi, mutta jos haluan, että lapsi syö terveellisesti, joudun näkemään hiukan vaivaa. Turha luulla, että porkkanan kuoriminen houkuttelisi yhdeksänvuotiasta. Varaudun siis pilkkomaan hedelmiä ja vihanneksia valmiiksi jääkaappiin. Ainakin näitä lapsi löytää jääkaapista:

 1. Naposteltavia vihanneksia: Porkkanoita, lanttua, kurkkua ja paprikaa valmiiksi kuorittuna ja viipaloituna. Pakasteherneitä on kiva napsia kulhosta. Niitä on kätevä ottaa pakkasesta aamulla sulamaan sopiva annos.
 2. Hedelmiä: Banaani, omena, päärynä ja viinirypäleet ovat lasten välipalasuosikkeja. Omenan sujahtaa mieluiten suuhun, kun se on viipaloitu. Ja kun omenan leikkaa tämän Youtuben ohjevideon mukaan, se säilyy kivan tuoreena jääkaapissa.
 3. Voileipä tarpeet ja ruisleipätikkuja: Voileivän teko onnistuu hyvin koululaiselta, kun kyseessä on vaalea pehmeä leipä. Mutta jos, haluan tarjoilla ruisleipää, se sujahtaa suuhin vain valmiiksi leikattuina puolen sentin paksuisina tikkuina.
 4. Smoothie: Luottoreseptissäni on luonnonjugurttia, loraus maitoa, banaani ja pari desiä mustikoita, mustaviinimarjoja tai mansikoita surautettuna blenderillä. Lisään hunajaa, jos maku on liian kirpeä. Tämän voisi valmistaa koko perheelle aamupalaksi ja jättää jämät koululaisen välipalahetkeen.
 5. Pähkinöitä ja manteleita: Nämä naposteltavat ovat paitsi terveellisiä myös lapsesta hyviä. Niitä sujahtaisi suuhun helposti pussillinen. Niinpä annostelen kourallisen valmiiksi välipalarasiaan.
 6. + Herkkuylläri: Jotta joka päivä ei ole samanlainen, välillä on kiva ilahduttaa lasta erikoistarjoilulla. Silloin jääkaapissa voisi odottaa myös vispi- tai riisipuuroa, marjakeittoa, jugurttipurkki, pinaattilettuja, pannukakkua, karjalanpiirakoita tai vaikkapa myslipatukka.

Millaisia välipaloja sinä teet lapsellesi? Jaa vinkkisi alla olevaan kommenttilaatikkoon.

Lue lisää:

Helppo välipala urheilijalapselle

Kokoa koululaiselle terveellinen välipala

Lomailevan koululaisen helppo eväs: Rieskarulla

Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen

Kivojen eläinhahmojen yhdistely kehittää taaperon silmän ja käden yhteistyötä.

Tarvitset:

Tukevaa kartonkia tai pahvia, valmiiksi tulostetut eläinhahmot, paperiliimaa, kontaktimuovia,sakset tai mattoveitsen.

Tee näin:

 1. Tulosta valmiit eläinhahmot ja liimaa ne tukevalle kartongille tai ohuelle pahville. Eläinhahmoja on kuusi kappaletta: kettu, kissa, norppa, pingviini, pupu, sammakko.
 2. Päällystä kartonki kontaktimuovilla molemmin puolin.
 3. Leikkaa eläimet irti ääriviivoja pitkin joko saksilla tai mattoveitsellä materiaalista riippuen.
 4. Puolita eläimet vielä keskeltä kahteen osaan.

Vinkki! Paloja voi ja saa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Pupu, jolla on ketunhäntä, miksipä ei!

Tulosta valmiit eläinhahmot A4-kokoiselle paperille alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Joulun mahtavin piparitalo on talli, jossa asuu uljaiden ratsujen rivistö. Se sopii kotiin vielä tammikuussakin. Paitsi jos ehditte syödä sen ensin.

Tänä vuonna tehdään piparitaikinasta komea talli keppihevosineen. Talli on perinteistä piparkakkutallia helpompi rakentaa, sillä kokoat sen muutamasta osasta. Hevosille voit tietysti tehdä myös hoitajat pipariukoista.

Tarvitset 

 • piparitaikinaa (2 x 500 g pkt), leivinpaperia ja uunipellin
 • puisia grillltikkuja, jotka katkaiset sopivan mittaisiksi
 • n. 2 dl sokeria liimaamiseen
 • valkuais-tomusokerikuorrutetta, tomusokeria, lakritsinauhaa ja vaahtokarkkeja koristeluun

Tee näin

 1. Tulosta kaavat alta. Kaulitse piparitaikina ja leikkaa siitä kaavojen avulla kaikki tallin osat ja hevosten päät. Tee taikinasta myös haluamasi kokoinen alusta tallille. Älä tee pipareista kovin ohuita, jotta ne kestävät paremmin käsittelyä.
 2. Kastele grillitikut ja paina ne tukevasti kiinni hevosten kaulaan ennen paistamista. Paista kaikki pipariosat uunissa.
 3. Kokoa talli jäähtyneistä osaista. Käytä liimana sulaa sokeria, sillä se pitää parhaiten. Sulata sokeri paistinpannulla, varo ettei se pala. 
 4. Kasta etuseinän lautojen päät alapinnastaan yksitellen sulaan sokeriin ja liimaa etutolpan päälle niin, että reunat tulevat tasan. Voit merkitä ylimmän laudan korkeuden etukäteen, jotta etuseinästä tulee samankorkuinen kuin sivuseinästä. Kiinnitä toinen etutolppa samoin, voit kastaa nyt kaikki laudanpäät kerralla. Kasta tämän jälkeen sivuseinien päädyt sokeriin ja kiinnitä etuseinään. Kiinnitä seuraavana takaseinä ja viimeisenä katto.
 5. Koristele talli. Voit käyttää koristeluun valmista tomusokerikuorrutetta tai tehdä itse pikeeriä, joka kovettuu nopeammin. Sillä voit tehdä vaikka komeita jääpuikkoja tallin katolle. Pikeerin valmistat vatkaamalla 3 dl tomusokeria ja ½ dl kananmunan valkuaista. Tee lopuksi hevosille riimut lakritsi- tai karkkinauhasta. Saat aseteltua hevoset talliin tökkäämällä kepin jalustaksi vaikka vaahtokarkin.

Kaavat piparitalliin ja hevosiin löydät alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sitten, niin se tulostuu oikein.

PDF iconpiparitalli_kaavat_a4.pdf

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.