Mälsiä velvollisuuksia lykkää, jos niiden tekeminen on vaivaloista.

Mälsiä velvollisuuksia lykkää, jos niiden tekeminen on vaivaloista. Tämän on oivaltanut amerikkalainen kirjailija Gretchen RubinTee siitä tapa -kirjassaan. Niinpä Rubin kehottaa tutkailemaan tekemättä jääviä velvollisuuksia, kuten nyt vaikkapa kotitöitä, tarkkaan. Miten asian voisi tehdä mahdollisimman vaivattomasti? Huomaan järjestelleeni perheeni pyykinpesun juuri Rubinin ajatuksen mukaan. Kun prosessi toimii, työn epämiellyttävyys on minimissä. Tässä on sen kulmakivet:

1. Pyykin lajittelu helposti

Pyykin lajittelemisen pitää olla helppoa. Lajittelemme pyykin neljään koriin. Lapsilla on oma kori lastenhuoneessa. Käytäntö on osoittanut, että oman huoneen nurkassa olevaan kannettomaan koriin vaatteet juuri jaksavat, kylpyhuone on liian kaukana. Kun loppulajittelen lasten pyykit itse, voin blokata joukosta ne puolipuhtaat, jotka oli liian vaikea viikata kaappiin.

Kylpyhuoneessa on kolme koria, yksi värillisille 40 asteisille, yksi kaikille 60 asteisille ja yksi tummille ja vaaleilla, joiden erottelu pyykkikoneeseen on simppeliä. Lisäksi pidän satunnaista 30 asteen pyykkiä ja villavaateita varten kangaskassia, jonka tarvittaessa ripustan kylpyhuoneen naulakkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Pesuaineet ja tilpehöörit siististi

Pesuaineita hankin vain minimi määrän, mutta pidän huolta, että niitä on kotona aina. Kun pesuaineet ja mitat on helposti saatavilla ja väljästi hyllyllä, niitä on mukava käyttää. Sotkuinen ja täyteen ahdettu hylly on luotaantyöntävä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaupan pesuaineviidakossa luovin selkein kriteerein: valitsen aina ympäristömerkityn, hajusteettoman tuotteen. Tällä tekniikalla voin jättää huomiotta suuren osan tyrkyllä olevia tuotteita. Kaapissani on aina valko- ja kirjopesujauhetta, nestemäistä pesuainetta kuori-, silkki- ja villavaatteille sekä pesupähkinöitä.

3. Lue se manuaali

Olen opetellut lukemaan käyttöohjeita, vaikka ne eivät kovin kutsuvia olekaan. Kun ymmärtää omasta pesukoneestaan muutakin, kun sen jokapäiväisen arkiohjelman, on koneensa herra. Silloin on selättänyt yhden turhan pyykinpesua estävän vaikeuden. Säilytän silti koneen ohjekirjaa pesuaineiden kanssa, niiden kertojen varalta, kun mieli tekisi jättää erikoispesut pesemättä.

4. Kuivaus kivasti

Pidän kuivaustelineen, pyykkipojat ja muutaman tyhjän henkarin pyykkikoneen lähellä. Monesti juuri pyykinripustamisen vaikeus estää ryhtymästä koko puuhaan. Kamalinta on etsiä tyhjiä henkareita täpötäysistä kaapeista. Koska käytän pääasiassa kuivuria, pidän sen aina käyttökunnossa ja tyhjennän nukkasihdin ja vesisäiliön samalla kun tyhjennän koneen.

5. Pyykit kaappiin

Pyykkäyksen viimeinen koetinkivi on puhtaan pyykin viikkaaminen ja lajittelu. Olennaisinta on, että tähän on tilaa. Paras viikkauspaikka on iso pöytä, jolle vaatteet saa levitettyä tasaisesti. Oma motivoijani on kaunis rottinkinen puhtaanpyykinkori. Toinen merkittävä seikka on se, millaiset pinot kaapissa odottavat. Mitä siistimmät pinot ja väljempi kaappi, sitä nopeammin vaatteet päätyvät paikoilleen.

Lue lisää

Kikka, jolla pidät lapsen vaatekaapin helposti järjestyksessä

Näin taltutat kaaoksen eteisessä

Kolme nerokasta säilytysratkaisua

Petti Jännäri on Meidän Perheen toimituspäällikkö, joka pyörittää nelihenkisen perheensä arkea 75,5 neliössä ja yrittää jatkuvasti miettiä uusia (lähes)nerokkaita sisustus- ja säilytysratkaisuja. Lapsuutensa kesät hän vietti lukien kiiltäväpintaisia sisustuslehtiä.

  

Vierailija

Meillä on pesutupa vastapäisessä talossa, kuivaushuone sentään omassa. Pyykinripustamisessa todella on tietty hankaluus...Kuulostavat kovin helpolta nuo omien koneiden omistajien ohjeet!

"Viikkauspaikka" on olohuoneen nojatuoli, ja siihen ne usein jäävätkin aika pitkäksi aikaa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla