Mälsiä velvollisuuksia lykkää, jos niiden tekeminen on vaivaloista.

Mälsiä velvollisuuksia lykkää, jos niiden tekeminen on vaivaloista. Tämän on oivaltanut amerikkalainen kirjailija Gretchen RubinTee siitä tapa -kirjassaan. Niinpä Rubin kehottaa tutkailemaan tekemättä jääviä velvollisuuksia, kuten nyt vaikkapa kotitöitä, tarkkaan. Miten asian voisi tehdä mahdollisimman vaivattomasti? Huomaan järjestelleeni perheeni pyykinpesun juuri Rubinin ajatuksen mukaan. Kun prosessi toimii, työn epämiellyttävyys on minimissä. Tässä on sen kulmakivet:

1. Pyykin lajittelu helposti

Pyykin lajittelemisen pitää olla helppoa. Lajittelemme pyykin neljään koriin. Lapsilla on oma kori lastenhuoneessa. Käytäntö on osoittanut, että oman huoneen nurkassa olevaan kannettomaan koriin vaatteet juuri jaksavat, kylpyhuone on liian kaukana. Kun loppulajittelen lasten pyykit itse, voin blokata joukosta ne puolipuhtaat, jotka oli liian vaikea viikata kaappiin.

Kylpyhuoneessa on kolme koria, yksi värillisille 40 asteisille, yksi kaikille 60 asteisille ja yksi tummille ja vaaleilla, joiden erottelu pyykkikoneeseen on simppeliä. Lisäksi pidän satunnaista 30 asteen pyykkiä ja villavaateita varten kangaskassia, jonka tarvittaessa ripustan kylpyhuoneen naulakkoon.

2. Pesuaineet ja tilpehöörit siististi

Pesuaineita hankin vain minimi määrän, mutta pidän huolta, että niitä on kotona aina. Kun pesuaineet ja mitat on helposti saatavilla ja väljästi hyllyllä, niitä on mukava käyttää. Sotkuinen ja täyteen ahdettu hylly on luotaantyöntävä.

Kaupan pesuaineviidakossa luovin selkein kriteerein: valitsen aina ympäristömerkityn, hajusteettoman tuotteen. Tällä tekniikalla voin jättää huomiotta suuren osan tyrkyllä olevia tuotteita. Kaapissani on aina valko- ja kirjopesujauhetta, nestemäistä pesuainetta kuori-, silkki- ja villavaatteille sekä pesupähkinöitä.

3. Lue se manuaali

Olen opetellut lukemaan käyttöohjeita, vaikka ne eivät kovin kutsuvia olekaan. Kun ymmärtää omasta pesukoneestaan muutakin, kun sen jokapäiväisen arkiohjelman, on koneensa herra. Silloin on selättänyt yhden turhan pyykinpesua estävän vaikeuden. Säilytän silti koneen ohjekirjaa pesuaineiden kanssa, niiden kertojen varalta, kun mieli tekisi jättää erikoispesut pesemättä.

4. Kuivaus kivasti

Pidän kuivaustelineen, pyykkipojat ja muutaman tyhjän henkarin pyykkikoneen lähellä. Monesti juuri pyykinripustamisen vaikeus estää ryhtymästä koko puuhaan. Kamalinta on etsiä tyhjiä henkareita täpötäysistä kaapeista. Koska käytän pääasiassa kuivuria, pidän sen aina käyttökunnossa ja tyhjennän nukkasihdin ja vesisäiliön samalla kun tyhjennän koneen.

5. Pyykit kaappiin

Pyykkäyksen viimeinen koetinkivi on puhtaan pyykin viikkaaminen ja lajittelu. Olennaisinta on, että tähän on tilaa. Paras viikkauspaikka on iso pöytä, jolle vaatteet saa levitettyä tasaisesti. Oma motivoijani on kaunis rottinkinen puhtaanpyykinkori. Toinen merkittävä seikka on se, millaiset pinot kaapissa odottavat. Mitä siistimmät pinot ja väljempi kaappi, sitä nopeammin vaatteet päätyvät paikoilleen.

Lue lisää

Kikka, jolla pidät lapsen vaatekaapin helposti järjestyksessä

Näin taltutat kaaoksen eteisessä

Kolme nerokasta säilytysratkaisua

Petti Jännäri on Meidän Perheen toimituspäällikkö, joka pyörittää nelihenkisen perheensä arkea 75,5 neliössä ja yrittää jatkuvasti miettiä uusia (lähes)nerokkaita sisustus- ja säilytysratkaisuja. Lapsuutensa kesät hän vietti lukien kiiltäväpintaisia sisustuslehtiä.

  

Vierailija

Tee pyykinpesusta vaivatonta

Meillä on pesutupa vastapäisessä talossa, kuivaushuone sentään omassa. Pyykinripustamisessa todella on tietty hankaluus...Kuulostavat kovin helpolta nuo omien koneiden omistajien ohjeet! "Viikkauspaikka" on olohuoneen nojatuoli, ja siihen ne usein jäävätkin aika pitkäksi aikaa.
Lue kommentti
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen

Kivojen eläinhahmojen yhdistely kehittää taaperon silmän ja käden yhteistyötä.

Tarvitset:

Tukevaa kartonkia tai pahvia, valmiiksi tulostetut eläinhahmot, paperiliimaa, kontaktimuovia,sakset tai mattoveitsen.

Tee näin:

 1. Tulosta valmiit eläinhahmot ja liimaa ne tukevalle kartongille tai ohuelle pahville. Eläinhahmoja on kuusi kappaletta: kettu, kissa, norppa, pingviini, pupu, sammakko.
 2. Päällystä kartonki kontaktimuovilla molemmin puolin.
 3. Leikkaa eläimet irti ääriviivoja pitkin joko saksilla tai mattoveitsellä materiaalista riippuen.
 4. Puolita eläimet vielä keskeltä kahteen osaan.

Vinkki! Paloja voi ja saa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Pupu, jolla on ketunhäntä, miksipä ei!

Tulosta valmiit eläinhahmot A4-kokoiselle paperille alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Joulun mahtavin piparitalo on talli, jossa asuu uljaiden ratsujen rivistö. Se sopii kotiin vielä tammikuussakin. Paitsi jos ehditte syödä sen ensin.

Tänä vuonna tehdään piparitaikinasta komea talli keppihevosineen. Talli on perinteistä piparkakkutallia helpompi rakentaa, sillä kokoat sen muutamasta osasta. Hevosille voit tietysti tehdä myös hoitajat pipariukoista.

Tarvitset 

 • piparitaikinaa (2 x 500 g pkt), leivinpaperia ja uunipellin
 • puisia grillltikkuja, jotka katkaiset sopivan mittaisiksi
 • n. 2 dl sokeria liimaamiseen
 • valkuais-tomusokerikuorrutetta, tomusokeria, lakritsinauhaa ja vaahtokarkkeja koristeluun

Tee näin

 1. Tulosta kaavat alta. Kaulitse piparitaikina ja leikkaa siitä kaavojen avulla kaikki tallin osat ja hevosten päät. Tee taikinasta myös haluamasi kokoinen alusta tallille. Älä tee pipareista kovin ohuita, jotta ne kestävät paremmin käsittelyä.
 2. Kastele grillitikut ja paina ne tukevasti kiinni hevosten kaulaan ennen paistamista. Paista kaikki pipariosat uunissa.
 3. Kokoa talli jäähtyneistä osaista. Käytä liimana sulaa sokeria, sillä se pitää parhaiten. Sulata sokeri paistinpannulla, varo ettei se pala. 
 4. Kasta etuseinän lautojen päät alapinnastaan yksitellen sulaan sokeriin ja liimaa etutolpan päälle niin, että reunat tulevat tasan. Voit merkitä ylimmän laudan korkeuden etukäteen, jotta etuseinästä tulee samankorkuinen kuin sivuseinästä. Kiinnitä toinen etutolppa samoin, voit kastaa nyt kaikki laudanpäät kerralla. Kasta tämän jälkeen sivuseinien päädyt sokeriin ja kiinnitä etuseinään. Kiinnitä seuraavana takaseinä ja viimeisenä katto.
 5. Koristele talli. Voit käyttää koristeluun valmista tomusokerikuorrutetta tai tehdä itse pikeeriä, joka kovettuu nopeammin. Sillä voit tehdä vaikka komeita jääpuikkoja tallin katolle. Pikeerin valmistat vatkaamalla 3 dl tomusokeria ja ½ dl kananmunan valkuaista. Tee lopuksi hevosille riimut lakritsi- tai karkkinauhasta. Saat aseteltua hevoset talliin tökkäämällä kepin jalustaksi vaikka vaahtokarkin.

Kaavat piparitalliin ja hevosiin löydät alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sitten, niin se tulostuu oikein.

PDF iconpiparitalli_kaavat_a4.pdf