Pikkuisen tutti pysyy mukana somalla nauhalla. Juuri oikean värisen saa, kun virkkaa itse.

Ohjeet

Ota ohutta puuvillalankaa, esimerkiksi merseroitu Novita Kotiväki Kartano tai merseroimaton Novita Kotiväki Huvila. Merseroitu lanka on kiiltäväpintaista ja kestää nukkaantumatta.

Valitse virkkuukoukku käsialasi mukaan, esimerkiksi kahden millimetrin koukku. Teräväkärkinen bambukoukku  on pienissä töissä kätevä.

Kuvan tähtiklipsit ja tuttirenkaat Nappikauppa Punahilkasta.

Jätä ennen aloitussilmukkaa reilu pätkä lankaa valmiin nauhan tuttirenkaaseen kiinnittämistä varten.

1. krs. Virkkaa aloitussilmukkaan 7 ketjusilmukkaa. Seitsemäs ketjusilmukka on toisen kerroksen ensimmäinen silmukka.

2. krs. Virkkaa kuusi kiinteää silmukkaa. Ensimmäinen kiinteä silmukka virkataan aloitusketjun kuudenteen ketjusilmukkaan. Käännä.

3. krs ja seuraavat: Virkkaa yksi ketjusilmukka ja sen jälkeen kuusi kiinteää silmukkaa. Käännä. Toista, kunnes nauhan pituus on noin 15 senttiä. Virkattu nauha venyy jonkin verran käytössä. Turvallinen ketju on valmiina alle 20 sentin mittainen.

Jätä reilu pätkä lankaa renkaan yhdistämistä varten ja katkaise. Päättele vetämällä lanka viimeisen kerroksen viimeisen silmukan läpi.

Viimeistely

Kiinnitä nauha toisesta päästä isosilmäisellä tylpällä parsinneulalla tuttirenkaaseen niin, että ompelet kaksi tai kolme pistoa samaan silmukkaan tuttirenkaan ympäri. Päättele solmimalla viimeiseen silmukkaan. Kuljeta lanka nauhan viimeisen kerroksen läpi rivin toiseen päähän ja solmi. Kuljeta taas lanka kerroksen läpi ja katkaise lanka kerroksen keskelle.

Kiinnitä nauha tuttiklipsiin taittamalla nauha klipsin läpi. Ompele pää nauhaan ja päättele solmimalla. Kuljeta lanka kerroksen läpi ja solmi toiseen reunaan. Kuljeta taas kerroksen läpi ja katkaise lanka kerroksen keskelle.

Varmista aina ennen käyttöä, ettei nauha ole purkaantunut eikä siitä irtoa osia, jotka voivat joutua lapsen suuhun.

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja, tuunauksia tai käsitöitä sinä olet tehnyt kotiin tai vauvalle? Nappaa kuva ja jaa se Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen

Kivojen eläinhahmojen yhdistely kehittää taaperon silmän ja käden yhteistyötä.

Tarvitset:

Tukevaa kartonkia tai pahvia, valmiiksi tulostetut eläinhahmot, paperiliimaa, kontaktimuovia,sakset tai mattoveitsen.

Tee näin:

 1. Tulosta valmiit eläinhahmot ja liimaa ne tukevalle kartongille tai ohuelle pahville. Eläinhahmoja on kuusi kappaletta: kettu, kissa, norppa, pingviini, pupu, sammakko.
 2. Päällystä kartonki kontaktimuovilla molemmin puolin.
 3. Leikkaa eläimet irti ääriviivoja pitkin joko saksilla tai mattoveitsellä materiaalista riippuen.
 4. Puolita eläimet vielä keskeltä kahteen osaan.

Vinkki! Paloja voi ja saa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Pupu, jolla on ketunhäntä, miksipä ei!

Tulosta valmiit eläinhahmot A4-kokoiselle paperille alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Joulun mahtavin piparitalo on talli, jossa asuu uljaiden ratsujen rivistö. Se sopii kotiin vielä tammikuussakin. Paitsi jos ehditte syödä sen ensin.

Tänä vuonna tehdään piparitaikinasta komea talli keppihevosineen. Talli on perinteistä piparkakkutallia helpompi rakentaa, sillä kokoat sen muutamasta osasta. Hevosille voit tietysti tehdä myös hoitajat pipariukoista.

Tarvitset 

 • piparitaikinaa (2 x 500 g pkt), leivinpaperia ja uunipellin
 • puisia grillltikkuja, jotka katkaiset sopivan mittaisiksi
 • n. 2 dl sokeria liimaamiseen
 • valkuais-tomusokerikuorrutetta, tomusokeria, lakritsinauhaa ja vaahtokarkkeja koristeluun

Tee näin

 1. Tulosta kaavat alta. Kaulitse piparitaikina ja leikkaa siitä kaavojen avulla kaikki tallin osat ja hevosten päät. Tee taikinasta myös haluamasi kokoinen alusta tallille. Älä tee pipareista kovin ohuita, jotta ne kestävät paremmin käsittelyä.
 2. Kastele grillitikut ja paina ne tukevasti kiinni hevosten kaulaan ennen paistamista. Paista kaikki pipariosat uunissa.
 3. Kokoa talli jäähtyneistä osaista. Käytä liimana sulaa sokeria, sillä se pitää parhaiten. Sulata sokeri paistinpannulla, varo ettei se pala. 
 4. Kasta etuseinän lautojen päät alapinnastaan yksitellen sulaan sokeriin ja liimaa etutolpan päälle niin, että reunat tulevat tasan. Voit merkitä ylimmän laudan korkeuden etukäteen, jotta etuseinästä tulee samankorkuinen kuin sivuseinästä. Kiinnitä toinen etutolppa samoin, voit kastaa nyt kaikki laudanpäät kerralla. Kasta tämän jälkeen sivuseinien päädyt sokeriin ja kiinnitä etuseinään. Kiinnitä seuraavana takaseinä ja viimeisenä katto.
 5. Koristele talli. Voit käyttää koristeluun valmista tomusokerikuorrutetta tai tehdä itse pikeeriä, joka kovettuu nopeammin. Sillä voit tehdä vaikka komeita jääpuikkoja tallin katolle. Pikeerin valmistat vatkaamalla 3 dl tomusokeria ja ½ dl kananmunan valkuaista. Tee lopuksi hevosille riimut lakritsi- tai karkkinauhasta. Saat aseteltua hevoset talliin tökkäämällä kepin jalustaksi vaikka vaahtokarkin.

Kaavat piparitalliin ja hevosiin löydät alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sitten, niin se tulostuu oikein.

PDF iconpiparitalli_kaavat_a4.pdf

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.