Kuvat: Anna Huovinen
Kuvat: Anna Huovinen

Taaperon ensimmäiseksi naamiaisasuksi sopii vaikkapa pullea pehmeä dinonhäntä.

Pehmoinen häntä aloittaa leikin: Jurakauden jättimäinen stegosaurus pyyhkäisee hännällään kumoon käpypalmun ja alkaa syödä sen neulasia... Taaperon ensimmäinen naamiaisasu syntyy vaikkapa puuvillakankaasta tai fleecestä – fleecen reunoja ei edes tarvitse huolitella.

Tarvitset nämä:

 • kangasta
 • vanua hännän täyttämiseen
 • ommeltavaa tarranauhaa noin 15 senttimetriä, sekä nukka- että koukkupuoli
 • tukikangasta liskon piikkeihin. Tämä ei ole välttämätön.

Leikkaa kankaasta nämä palat – alla myös kuva

 • 2 kpl häntään tarvittavia ison kolmion muotoisia paloja
 • yksi ympyrän muotoinen pala. Ympyrän saat helposti, kun taittelet kankaasta neliön, jonka sivu on 9 cm ja pyöristät avoimen kulman.
 • kiinnitysnauhoihin 4 kangaspalaa
 • piikkejä varten kolmioita, aina kaksi kangaskolmiota yhtä piikkiä varten. Tässä hännässä korkein piikki on tehty kolmiosta, joka on 8 senttiä korkea.
   

Aloita ompelemalla piikkien kolmiot. Ompele jokainen piikin kolmio kahdelta sivulta yhteen, oikeat puolet vastakkain. Jätä alareuna auki. Väliin voit kiinnittää halutessasi tukikankaan. Käännä kolmiot oikein päin ja silitä. Kolmion kärjen saa teräväksi esimerkiksi kynällä työntämällä. Kiinnitä piikit nuppineuloilla hännän osien väliin, hännän yläsaumaan, oikeat puolet vastakkain.

Ompele hännän kolmioiden pitkät sivut yhteen niin, että piikit jäävät yläsauman väliin ja hännän sisäpuolelle. Ompele hännän pää pyöreäksi.

Jätä alasaumaan lähelle hännän lyhyttä sivua aukko (vähintään 10 cm), josta voit lopuksi kääntää hännän ja täyttää sen. Huomioi, että hännän lyhyeen sivuun kiinnitetään "pohjaksi" ympyrä, sitä ei ommella tässä vaiheessa vielä kiinni. Älä käännä häntää vielä oikein päin.

Jatka ompelemalla kiinnitysnauhat. Ompele tarranauhat kahteen kiinnitysnauhan päähän kankaan oikealle puolelle, huomioi saumanvara. Ompele tarranauhallinen osa ja nauhan takakappale yhteen oikeat puolet vastakkain niin, että tarranauha jää sisäpuolelle. Käännä kiinnitysnauhat tarrapuoli ulospäin ja silitä saumat, mutta varo sulattamasta tarranauhaa.

Kiinnitä nuppineuloilla kiinnitysnauhat hännän leveämmän pään aukon sisäpuolelle ylä- ja alasauman väliin. Tässä vaiheessa tarkista, että kiinnitysnauhat ovat oikein päin: niin, että tarranauhat tarttuvat yhteen, kun häntä lopuksi käännetään oikein päin. Ompele kiinnitysnauhat paikoilleen.

Kiinnitä kangasympyrä nuppineuloilla tasaisesti hännän aukon reunoihin ja ompele kiinni.

Tee tässä vaiheessa vielä tarkistuskierros: Varmista, että kiinnitysnauhojen tarrat osuvat yhteen, kun häntä kiinnitetään vyötärölle. Piikit ovat yläsaumassa ja kiinnitysnauhat ylä- ja alasauman puolivälissä.

Käännä häntä oikein päin aukon kautta. Täytä vanulla. Täytteen määrä riippuu siitä, miten haluat hännän asettuvan kiinnitettynä. Kiinnitä täyttöaukon reunat yhteen nuppineuloilla ja ompele käsin kiinni.

Jaa oma juttu

Millaisen naamiaisasun olet lapselle tehnyt? Nappaa kuva ja jaa se Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Joulun mahtavin piparitalo on talli, jossa asuu uljaiden ratsujen rivistö. Se sopii kotiin vielä tammikuussakin. Paitsi jos ehditte syödä sen ensin.

Tänä vuonna tehdään piparitaikinasta komea talli keppihevosineen. Talli on perinteistä piparkakkutallia helpompi rakentaa, sillä kokoat sen muutamasta osasta. Hevosille voit tietysti tehdä myös hoitajat pipariukoista.

Tarvitset 

 • piparitaikinaa (2 x 500 g pkt), leivinpaperia ja uunipellin
 • puisia grillltikkuja, jotka katkaiset sopivan mittaisiksi
 • n. 2 dl sokeria liimaamiseen
 • valkuais-tomusokerikuorrutetta, tomusokeria, lakritsinauhaa ja vaahtokarkkeja koristeluun

Tee näin

 1. Tulosta kaavat alta. Kaulitse piparitaikina ja leikkaa siitä kaavojen avulla kaikki tallin osat ja hevosten päät. Tee taikinasta myös haluamasi kokoinen alusta tallille. Älä tee pipareista kovin ohuita, jotta ne kestävät paremmin käsittelyä.
 2. Kastele grillitikut ja paina ne tukevasti kiinni hevosten kaulaan ennen paistamista. Paista kaikki pipariosat uunissa.
 3. Kokoa talli jäähtyneistä osaista. Käytä liimana sulaa sokeria, sillä se pitää parhaiten. Sulata sokeri paistinpannulla, varo ettei se pala. 
 4. Kasta etuseinän lautojen päät alapinnastaan yksitellen sulaan sokeriin ja liimaa etutolpan päälle niin, että reunat tulevat tasan. Voit merkitä ylimmän laudan korkeuden etukäteen, jotta etuseinästä tulee samankorkuinen kuin sivuseinästä. Kiinnitä toinen etutolppa samoin, voit kastaa nyt kaikki laudanpäät kerralla. Kasta tämän jälkeen sivuseinien päädyt sokeriin ja kiinnitä etuseinään. Kiinnitä seuraavana takaseinä ja viimeisenä katto.
 5. Koristele talli. Voit käyttää koristeluun valmista tomusokerikuorrutetta tai tehdä itse pikeeriä, joka kovettuu nopeammin. Sillä voit tehdä vaikka komeita jääpuikkoja tallin katolle. Pikeerin valmistat vatkaamalla 3 dl tomusokeria ja ½ dl kananmunan valkuaista. Tee lopuksi hevosille riimut lakritsi- tai karkkinauhasta. Saat aseteltua hevoset talliin tökkäämällä kepin jalustaksi vaikka vaahtokarkin.

Kaavat piparitalliin ja hevosiin löydät alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sitten, niin se tulostuu oikein.

PDF iconpiparitalli_kaavat_a4.pdf

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Helpoimmillaan tonttuovi on paperinpala, joka on kiinnitetty seinään. Kiinnostavampaa onkin, mitä tonttuoven ympärillä tapahtuu.

Maailmalla villinnyt tonttuovi on hieno ja söpö jouluhitti. Enää pitää tietää, mihin sitä käytetään.

1. Se voi olla ihan vain koriste

Kaikista helpointa on printata tonttuoven malli netistä, ja teipata se seinään. Niin yksinkertaista, niin helppoa! Tonttuovella voi siis vain levittää joulun odotusta kotiin vähän samaan tapaan kuin joulutähdellä.

2. Tee tonttuovesta uusi näyttämö joulukuvaelmalle

Tonttuoven eteen voi rakentaa modernin joulukuvaelman tai suloisen minimaailman vaikkapa nukkekodin tarvikkeilla tai legoilla. Oven edustaa voi koristella myös erilaisilla pienillä viherkasveilla, ja lattialistan päällä olevalle tonttuovelle voi rakentaa pienet tikapuut. Eikä tarvitse tulla kerralla valmista: koristeet voivat vaihtua ja täydentyä joulukuun edetessä.

3. Kurkistus tonttujen maailmaan

Tonttuovesta toi tehdä myös kolmiulotteisen – eikä seinään silti tarvitse lohkaista reikää. Ovesta voi tehdä oikeasti avautuvan, ja sen voi kiinnittää paksumpiin karmeihin. Kun oven avaa, voi sen sisällä olla vaikka maisemakuva, joka vie tonttujen salaiseen maailmaan.

Mikä parasta, mitään rajoituksia tonttuovelle ei ole, joten vain mielikuvitus on rajana!

4. Käytä tonttuovea joulukalenterina

Kyllästyttääkö perinteinen joulukalenteri? Voit tehdä tonttuovesta uuden. Piilota iltaisin tonttuoven vieressä olevaan rasiaan jokin pieni yllätys tai karkki. Lapsi saa aamulla hipsiä katsomaan, mitä hiippalakki tällä kertaa on tuonut.

5. Tee tontusta viestinviejä joululahjatoiveille

Monien tonttuovien kylkeen on askarreltu pienenpieni postilaatikko. Siitä tonttu voi näppärästi toimittaa lasten lahjatoiveet pukille. Tässä helppo tapa selvittää myös kumppanin lahjatoiveet!

Keskustele ja kommentoi alle: Onko teillä tonttuovi – ja mihin sitä käytätte?

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.