Kuvat: Anna Huovinen
Kuvat: Anna Huovinen

Taaperon ensimmäiseksi naamiaisasuksi sopii vaikkapa pullea pehmeä dinonhäntä.

Pehmoinen häntä aloittaa leikin: Jurakauden jättimäinen stegosaurus pyyhkäisee hännällään kumoon käpypalmun ja alkaa syödä sen neulasia... Taaperon ensimmäinen naamiaisasu syntyy vaikkapa puuvillakankaasta tai fleecestä – fleecen reunoja ei edes tarvitse huolitella.

Tarvitset nämä:

 • kangasta
 • vanua hännän täyttämiseen
 • ommeltavaa tarranauhaa noin 15 senttimetriä, sekä nukka- että koukkupuoli
 • tukikangasta liskon piikkeihin. Tämä ei ole välttämätön.

Leikkaa kankaasta nämä palat – alla myös kuva

 • 2 kpl häntään tarvittavia ison kolmion muotoisia paloja
 • yksi ympyrän muotoinen pala. Ympyrän saat helposti, kun taittelet kankaasta neliön, jonka sivu on 9 cm ja pyöristät avoimen kulman.
 • kiinnitysnauhoihin 4 kangaspalaa
 • piikkejä varten kolmioita, aina kaksi kangaskolmiota yhtä piikkiä varten. Tässä hännässä korkein piikki on tehty kolmiosta, joka on 8 senttiä korkea.
   

Aloita ompelemalla piikkien kolmiot. Ompele jokainen piikin kolmio kahdelta sivulta yhteen, oikeat puolet vastakkain. Jätä alareuna auki. Väliin voit kiinnittää halutessasi tukikankaan. Käännä kolmiot oikein päin ja silitä. Kolmion kärjen saa teräväksi esimerkiksi kynällä työntämällä. Kiinnitä piikit nuppineuloilla hännän osien väliin, hännän yläsaumaan, oikeat puolet vastakkain.

Ompele hännän kolmioiden pitkät sivut yhteen niin, että piikit jäävät yläsauman väliin ja hännän sisäpuolelle. Ompele hännän pää pyöreäksi.

Jätä alasaumaan lähelle hännän lyhyttä sivua aukko (vähintään 10 cm), josta voit lopuksi kääntää hännän ja täyttää sen. Huomioi, että hännän lyhyeen sivuun kiinnitetään "pohjaksi" ympyrä, sitä ei ommella tässä vaiheessa vielä kiinni. Älä käännä häntää vielä oikein päin.

Jatka ompelemalla kiinnitysnauhat. Ompele tarranauhat kahteen kiinnitysnauhan päähän kankaan oikealle puolelle, huomioi saumanvara. Ompele tarranauhallinen osa ja nauhan takakappale yhteen oikeat puolet vastakkain niin, että tarranauha jää sisäpuolelle. Käännä kiinnitysnauhat tarrapuoli ulospäin ja silitä saumat, mutta varo sulattamasta tarranauhaa.

Kiinnitä nuppineuloilla kiinnitysnauhat hännän leveämmän pään aukon sisäpuolelle ylä- ja alasauman väliin. Tässä vaiheessa tarkista, että kiinnitysnauhat ovat oikein päin: niin, että tarranauhat tarttuvat yhteen, kun häntä lopuksi käännetään oikein päin. Ompele kiinnitysnauhat paikoilleen.

Kiinnitä kangasympyrä nuppineuloilla tasaisesti hännän aukon reunoihin ja ompele kiinni.

Tee tässä vaiheessa vielä tarkistuskierros: Varmista, että kiinnitysnauhojen tarrat osuvat yhteen, kun häntä kiinnitetään vyötärölle. Piikit ovat yläsaumassa ja kiinnitysnauhat ylä- ja alasauman puolivälissä.

Käännä häntä oikein päin aukon kautta. Täytä vanulla. Täytteen määrä riippuu siitä, miten haluat hännän asettuvan kiinnitettynä. Kiinnitä täyttöaukon reunat yhteen nuppineuloilla ja ompele käsin kiinni.

Jaa oma juttu

Millaisen naamiaisasun olet lapselle tehnyt? Nappaa kuva ja jaa se Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Slime, jonka voi syödä! Se on helppo tehdä vain kolmesta raaka-aineesta. 

Tarvitset:

 • 100 g vaahtokarkkeja
 • 1 dl maissitärkkelystä
 • 1 tl kookosöljyä

Tee näin: 

 1. Kaada kaikki ainekset astiaan.
 2. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
 3. Sekoita ensin lusikalla ja sitten käsin. 

Videolta näet, miten ainekset sekoittuvat slimeksi mikrottamisen jälkeen.

Huom! Vaahtokarkkislime on mahtavan venyvää ja erittäin, erittäin sitkeää. Pidä se siis etäällä esimerkiksi sohvasta ja hiuksista.

Jos et – jostain syystä – halua sittenkään syödä limaa, on sen paikka biojätteessä. Lima irtoaa ihosta märällä kädellä, ja jämät lähtevät hyvin vedellä ja saippualla. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuva: Tuomas Kolehmainen

Löhöpatjaan tarvitset vain valmiita tyynyliinoja sekä niille täytteet.

Kun koulu alkaa, tekee omaa huonetta mieli sisustaa vähän uudestaan. Lapsen omaan tilaan tarvitaan ainakin sänky nukkumiseen, pöytä piirtelyyn sekä paikka, jossa on hyvä löhötä, lukea ja pelata.

Koululaisen lempipaikka syntyy petivaatteista. Valitse sitä varten valmiita tyynyliinoja, joiden kuosit ovat lapsen makuun. Ompele liinat yhteen niiden pitkiltä sivuilta ja täytä sisukset varapeitoilla ja -tyynyillä. Isompi koululainen voi hoitaa ompeluhomman itsekin.

Patjasta voi rakentaa vaikka koko huoneen mittaisen tyynymadon. Ja pim, petivaatteiden säilytyspulma on samalla ratkaistu!

Innostuitko kuvan kynätyynyistä? Ohjeen niihin löydät Suuren Käsityön digilehdestä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.