Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tee talvivaatteiden säilytyslista, ja pääset ensi syksynä helpommalla.

 1. Aloita talvivaatteiden poislaittaminen paksuimmista asusteista ja välipuvuista. Vaikka olisittekin jo siirtyneet välikausipukuihin, älä pese toppavaatteita vielä. Kokemus on opettanut, että lasten toppavaatteet kannattaa pestä säilytystä varten vasta vappuviikolla – kevätilmat ovat sen verran vaihtelevia.
 2. Useimmat villaiset välipuvut voi pestä pesukoneen villaohjelmalla. Pese käsinpesua vaativat herkemmät silkit ja villat heti, muuten löydät ne syksyllä pyykkikorin pohjalta.
 3. Heitä rikkinäiset hanskat roskiin. Harkitse tarkkaan, säästätkö varahanskoiksi rukkasia, jotka eivät pidä enää vettä. Varakamppeita ei käytännössä tarvita kuin yhdet per lapsi. Sama periaate koskee myös toppavaatteita.
 4. Säilö vaatteet seuraavaa talvea varten viikattuina pahvilaatikoissa tai neliömäisissä, vetoketjullisissa kasseissa.
 5. Tee lista säilytettävistä vaatteista ja teippaa se laatikon kylkeen tai kaapinoveen. Mitä enemmän perheessä on lapsia, sitä mahdottomampi on muistaa, mitä vaatteita säilössä on. Insinöörihenkinen voi tehdä listan Excelissä, mutta meille muille riittää käsinkirjoitettu A4. Sitä on helppo täydentää aina, kun laatikkoon lisää jotain.
 6. Tee samanlainen lista kengistä, jotka säästät ensi talveen. Kengät säilyttävät parhaiten muotonsa kenkälaatikoissa. Niitä saa ilmaiseksi kenkäkaupoista, jos kenkien alkuperäisiä laatikoita ei ole tallella. Kirjoita laatikkoon kenkien merkki ja koko. 
 7. Kierrätä pieneksi jääneet vaatteet heti. Hyväntekeväisyyskirppiset ottavat talvivaatteita ja -kenkiä vastaan ympäri vuoden. Myyntitilikirpputoreille talvivaatteita voi useimmiten viedä vasta kesän jälkeen.    

 

Tytti Kontula on Meidän Perheen päätoimittaja, joka on työskennellyt myös sisustuslehdissä. Hän on viisihenkisen perheensä ainoa henkilö, joka ymmärtää, miksi pyyhkeet ovat kaapissa viikattuna värijärjestyksessä.

Koti ja järjestys -palsta päivittyy keskiviikkoisin. 

Lue lisää

Helppo vinkki makuuhuoneen pimentämiseen

Tabletit tuovat väriä kattaukseen

Lakanoiden veto on jopa opettavaista lapsille

Keijuovi villitsee maailmalla. Näin tuunaat tonttuovesi hittikoristeeksi.

Joulukuussa rakennettiin kilpaa tonttuovia. Joulu meni, mutta hauskasta huonekoristeesta ei tarvitse vielä luopua. 

Voit tuunata tonttuovesta helposti keijuoven lisäämällä oveen hileitä tai muuttamalla sen edessä olevaa asetelmaa.

Jos et vielä päässyt mukaan seinäkoristevillitykseen, ei hätää; keijuoven voi rakentaa samaan tapaan kuin tonttuoven. Ovi syntyy helposti jo kotoa löytyvistä tarvikkeista.

Helpoimmillaan ovi rakennetaan paksusta pahvista. Oven voi myös kasata jäätelötikuista. Suurimmat keijuovifanit tilaavat oven netistä.

Lisää keijuovimalleja löydät Instagramista tunnisteella #fairydoor. Erilaisia ovimalleja on kertynyt kuvapalveluun jo liki 60 000!

Tarrat hyötykäyttöön

Jäikö joulukorteista kimaltelevia koristetarroja yli? Voit liimata ne keijuoveen saadaksesi siihen keijumaailman taikaa. 

Kuva: Instagram / @allthingself83

Pinkin ystävälle

Maalaa keijuovi pinkiksi ja lisää siihen kultaisia yksityiskohtia. Myös erilaiset kankaat tai värikkäät lankapallot toimivat hyvin koristeina.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @romanypearl3005

Rakenna kokonainen keijumaailma

Löytyykö kodistasi ylimääräinen pahvilaatikko? Laita sen sisälle keijuovi ja koristele ympäristö maalaamalla ja valoilla. Saat lapsesi huoneeseen upean yksityiskohdan, joka innostaa leikkimään.

Kuva: Instagram / @rylees.room

Nukkekodin kalusteet keijuille

Pienet leikkikalusteet sopivat täydellisesti koristamaan keijuovea. Asetelmaa voi vaihdella oven edessä vaikka viikoittain, ja siitä voi keksiä yhdessä lapsen kanssa mitä erilaisimpia tarinoita. 

Kuva: Instagram / @nahtzone

Karkkeja vartioivat keijut

Kertyykö herkkukaappiin liikaa karkkia? Ota karkit hyötykäyttöön ja tee erivärisistä herkuista kaunis asetelma keijuoven eteen. Voit lisätä asetelmaan jonkin esineen tuomaan kolmiulotteisuutta.

Kuva: Instagram / @taming_8_wildflowers

Keijuovi parilla puupalalla

Nappaa seuraavalla kävelylenkillä mukaasi pari erikokoista puupalaa. Liimaa pienempi pala isomman päälle ja lisää vielä pieni nuppi ovenkahvaksi. Näin saat seinälle helposti kolmiulotteisen keijuoven!

Kuva: Instagram / @nyxxism

Vaihda vain nimi

Yksinkertaisimmillaan keijuovi syntyy tonttuoven nimeä vaihtamalla. Kuinka ihanan helppoa!

Kuva: Instagram / @katti.we

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen

Kivojen eläinhahmojen yhdistely kehittää taaperon silmän ja käden yhteistyötä.

Tarvitset:

Tukevaa kartonkia tai pahvia, valmiiksi tulostetut eläinhahmot, paperiliimaa, kontaktimuovia,sakset tai mattoveitsen.

Tee näin:

 1. Tulosta valmiit eläinhahmot ja liimaa ne tukevalle kartongille tai ohuelle pahville. Eläinhahmoja on kuusi kappaletta: kettu, kissa, norppa, pingviini, pupu, sammakko.
 2. Päällystä kartonki kontaktimuovilla molemmin puolin.
 3. Leikkaa eläimet irti ääriviivoja pitkin joko saksilla tai mattoveitsellä materiaalista riippuen.
 4. Puolita eläimet vielä keskeltä kahteen osaan.

Vinkki! Paloja voi ja saa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Pupu, jolla on ketunhäntä, miksipä ei!

Tulosta valmiit eläinhahmot A4-kokoiselle paperille alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

 

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.