Pikasiivousmenetelmä lupaa valmista hetkessä. Miten kävi?

Jokainen lapsi oppii siivoamaan huoneensa 10 minuutissa, lupaa amerikkalainen vinkkisivusto Howdoesshe.com. Näin se käy, lupaa sivusto – ja miten kävi testissä kuusivuotiaan kanssa:

1. Sänky kuntoon (1-2 minuuttia)

Neuvo lasta nostamaan ylimääräiset tavarat pois sängyltä ja petaamaan sänky. Petaamisessa pätee sama sääntö kuin jokaiseen kohtaan tästä eteenpäin: hyväksy lapsen kädenjälki, täydellistä ei tule.

Tämä kohta sujuu, sänky on onneksi melko tyhjä. Petaamiseksi meillä riittää, että tyyny ja peitto ovat paikallaan sängyssä.

2. Vaatteet lattialta (2 min)

Seuraavaksi kasataan lattialta vaatteet sängylle. Vinkkisivuston mukaan lapsi selviää siivoamisesta paremmin, kun hän kerää vain yhdenlaisia tavaroita kerrallaan. Siksi alkuun kaikki muu saa jäädä, nyt vain erotellaan vaatteet leluista. Näytä mallia ja toimi ripeästi.

No ei, ei tule täydellistä, koska kaikkea on lattialla liikaa. Kulta, huomasitko vielä tuon nurkan? Legojen seassa on sukkia, t-paitoja, yökkäri...

3. Tavarat paikoilleen (2 min)

Nyt on aika käydä muiden lattialla olevien tavaroiden kimppuun. Ota kori, lelulaatikko tai vastaava ja neuvo lasta keräämään koriin kaikki lattialla olevan tavarat, jotka kuuluvat huoneeseen. Korista tavarat pitäisi vielä ehtiä laittaa paikalleen. Toiseen koriin kerätään tavarat, joiden paikka on muualla. Ne laitetaan paikalleen vasta, kun tämä huone on siivottu (ja sitä aikaa ei lasketa 10 minuuttiin).

Ai kaksi minuuttia tähänkin? Hah! Metodi sitä paitsi selvästi edellyttää, että tavaroille on selvät paikat. Heti alkuun jaamme huoneeseen jäävät kahteen kategoriaan: legot ja muut.

4. Roskat roskikseen (2 min)

Tässä vaiheessa lattialla ei pitäisi olla enää muita irtotavaroita kuin roskia. Siis roskat roskikseen, helppo juttu!

Karkkipapereita, ruttuisia muistilappuja... ai, eikö tämä ollutkaan roska?

5. Vaatteiden lajittelu (2 min)

Näyttääkö lattia hyvältä? Sitten enää sängyllä olevat vaatteet: neuvo lasta valitsemaan likaiset pesuun, muut kaappiin. Valmista!

No, aikahan umpeutui jo hetki sitten. Ei tässä kauheasti puhtaita taida olla, kaikki syliin ja pyykkikoriin.

Lopputulos

Entäs imurointi – ja tosiaan, niille koreihin lykätyille tavaroille pitäisi vielä löytää paikka. Lapsi innostui aikahaasteesta, mutta ei huoneesta ihan valmista tullut. Yleisilme on kuitenkin jo huomattavasti siistimpi kuin hetkeä aiemmin.

Lue lisää

Kikka, jolla pidät lapsen vaatekaapin helposti järjestyksessä

”Siivouksessa on hienoa, jos tekee edes jotakin”

Kenkäkaaos eteisessä – ratkaise se helposti ja halvalla

Siivouksen tehotrio – löytyykö siivouskaapistasi nämä?

Joulun mahtavin piparitalo on talli, jossa asuu uljaiden ratsujen rivistö. Se sopii kotiin vielä tammikuussakin. Paitsi jos ehditte syödä sen ensin.

Tänä vuonna tehdään piparitaikinasta komea talli keppihevosineen. Talli on perinteistä piparkakkutallia helpompi rakentaa, sillä kokoat sen muutamasta osasta. Hevosille voit tietysti tehdä myös hoitajat pipariukoista.

Tarvitset 

  • piparitaikinaa (2 x 500 g pkt), leivinpaperia ja uunipellin
  • puisia grillltikkuja, jotka katkaiset sopivan mittaisiksi
  • n. 2 dl sokeria liimaamiseen
  • valkuais-tomusokerikuorrutetta, tomusokeria, lakritsinauhaa ja vaahtokarkkeja koristeluun

Tee näin

  1. Tulosta kaavat alta. Kaulitse piparitaikina ja leikkaa siitä kaavojen avulla kaikki tallin osat ja hevosten päät. Tee taikinasta myös haluamasi kokoinen alusta tallille. Älä tee pipareista kovin ohuita, jotta ne kestävät paremmin käsittelyä.
  2. Kastele grillitikut ja paina ne tukevasti kiinni hevosten kaulaan ennen paistamista. Paista kaikki pipariosat uunissa.
  3. Kokoa talli jäähtyneistä osaista. Käytä liimana sulaa sokeria, sillä se pitää parhaiten. Sulata sokeri paistinpannulla, varo ettei se pala. 
  4. Kasta etuseinän lautojen päät alapinnastaan yksitellen sulaan sokeriin ja liimaa etutolpan päälle niin, että reunat tulevat tasan. Voit merkitä ylimmän laudan korkeuden etukäteen, jotta etuseinästä tulee samankorkuinen kuin sivuseinästä. Kiinnitä toinen etutolppa samoin, voit kastaa nyt kaikki laudanpäät kerralla. Kasta tämän jälkeen sivuseinien päädyt sokeriin ja kiinnitä etuseinään. Kiinnitä seuraavana takaseinä ja viimeisenä katto.
  5. Koristele talli. Voit käyttää koristeluun valmista tomusokerikuorrutetta tai tehdä itse pikeeriä, joka kovettuu nopeammin. Sillä voit tehdä vaikka komeita jääpuikkoja tallin katolle. Pikeerin valmistat vatkaamalla 3 dl tomusokeria ja ½ dl kananmunan valkuaista. Tee lopuksi hevosille riimut lakritsi- tai karkkinauhasta. Saat aseteltua hevoset talliin tökkäämällä kepin jalustaksi vaikka vaahtokarkin.

Kaavat piparitalliin ja hevosiin löydät alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sitten, niin se tulostuu oikein.

PDF iconpiparitalli_kaavat_a4.pdf

Helpoimmillaan tonttuovi on paperinpala, joka on kiinnitetty seinään. Kiinnostavampaa onkin, mitä tonttuoven ympärillä tapahtuu.

Maailmalla villinnyt tonttuovi on hieno ja söpö jouluhitti. Enää pitää tietää, mihin sitä käytetään.

1. Se voi olla ihan vain koriste

Kaikista helpointa on printata tonttuoven malli netistä, ja teipata se seinään. Niin yksinkertaista, niin helppoa! Tonttuovella voi siis vain levittää joulun odotusta kotiin vähän samaan tapaan kuin joulutähdellä.

2. Tee tonttuovesta uusi näyttämö joulukuvaelmalle

Tonttuoven eteen voi rakentaa modernin joulukuvaelman tai suloisen minimaailman vaikkapa nukkekodin tarvikkeilla tai legoilla. Oven edustaa voi koristella myös erilaisilla pienillä viherkasveilla, ja lattialistan päällä olevalle tonttuovelle voi rakentaa pienet tikapuut. Eikä tarvitse tulla kerralla valmista: koristeet voivat vaihtua ja täydentyä joulukuun edetessä.

3. Kurkistus tonttujen maailmaan

Tonttuovesta toi tehdä myös kolmiulotteisen – eikä seinään silti tarvitse lohkaista reikää. Ovesta voi tehdä oikeasti avautuvan, ja sen voi kiinnittää paksumpiin karmeihin. Kun oven avaa, voi sen sisällä olla vaikka maisemakuva, joka vie tonttujen salaiseen maailmaan.

Mikä parasta, mitään rajoituksia tonttuovelle ei ole, joten vain mielikuvitus on rajana!

4. Käytä tonttuovea joulukalenterina

Kyllästyttääkö perinteinen joulukalenteri? Voit tehdä tonttuovesta uuden. Piilota iltaisin tonttuoven vieressä olevaan rasiaan jokin pieni yllätys tai karkki. Lapsi saa aamulla hipsiä katsomaan, mitä hiippalakki tällä kertaa on tuonut.

5. Tee tontusta viestinviejä joululahjatoiveille

Monien tonttuovien kylkeen on askarreltu pienenpieni postilaatikko. Siitä tonttu voi näppärästi toimittaa lasten lahjatoiveet pukille. Tässä helppo tapa selvittää myös kumppanin lahjatoiveet!

Keskustele ja kommentoi alle: Onko teillä tonttuovi – ja mihin sitä käytätte?