Pesuainekapselit ovat kuin karkkeja. Säilytä ne poissa lasten ulottuvilta.

Pesuainekapselit ovat pieniä ja värikkäitä ja näyttävät ihan karkeilta. Siksi ne ovatkin vaarassa joutua pienten lasten suuhun. Kemikaalit aiheuttavat vakavia vaaroja myös iholla ja silmissä.

Vahingot voi välttää säilyttämällä houkuttelevan näköiset kapselit lapsilta piilossa, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Se on mukana maailmanlaajuisessa OECD:n kampanjassa, jonka tavoitteena on kiinnittää huomiota pyykinpesukapseleiden turvalliseen käyttöön.

Pesuainepakkauksille uusia määräyksiä

Maailmanlaajuisesti noin 16 000 ihmistä, suurin osa heistä lapsia, altistuu vuosittain pesuainekapseleiden sisältämille kemikaaleille.

Suomessa Myrkytystietokeskukseen tulee soittoja sekä pyykinpesuainekapseleista että astianpesuainekapseleista, joiden karkkimainen ulkonäkö houkuttelee lapsia puoleensa.

Vaaran tiedostanut Euroopan komissio on asettanut uusia vaatimuksia kertakäyttöisille pesuainepakkauksille ja myös lainsäädäntöä ollaan parantamassa.

Kesäkuun alussa mm. uusissa ulkopakkauksissa on oltava merkintä "Säilytä lasten ulottumattomissa" ja niissä on oltava erityinen suljin.

Sisäpakkauksilta edellytetään tiettyä kestävyyttä myös kosketuksissa veden kanssa sekä vaaditaan, että niihin lisätään – imeskelyn karkottamiseksi – pahalta maistuvaa ainetta.

Pyykinpesukapselit sisältävät tiivistettyä pesuainetta, joka vapautuu, kun suojaava kalvo kapselin ympärillä on kosketuksissa kosteuden kanssa, esimerkiksi lapsen kädessä.

Seuraa oireita

Jos lapsi on ehtinyt niellä pesuainetta, hän oksentelee voimakkaasti, yskii ja voi pahoin. Myös uneliaisuus, hengitysvaikeudet ja ihottuma voivat olla oireina.

Silmissä pesuaine aiheuttaa sidekalvotulehdusta, silmäkipua ja -ärsytystä. Iholle siitä voi tulla palovamma, ihottumaa tai ihoärsytystä.

Säilytä ja käytä turvallisesti

* Säilytä pesuaineet lasten ulottumattomissa, korkealla ja poissa näkyviltä. Pidä ne alkuperäisissä, suljetuissa pakkauksissa ja sulje ne kunnolla käytön jälkeen.
* Jos pesuaineita säilytetään niin alhaalla että lapsetkin yltävät niihin, varusta kaapit ja laatikot lapsiturvallisilla lukoilla.
* Lue pakkausmerkinnät huolellisesti ja noudata niitä.
* Älä koskaan lävistä tai riko pesuainekapseleita. Äläkä jätä kapseleita pakkauksen ulkopuolelle

Jos sattuu vahinko

Jos lapsi on laittanut kapselin suuhunsa, huuhtele hänen suunsa ja kasvonsa huolellisesti. Älä oksennuta lasta.
Jos pesuainetta on silmien lähellä tai käsissä, huuhtele runsaalla vedellä.

Soita Myrkytystietokeskukseen 09-471 977 tai mene ensiapuun, jos huomaat oireita.
 

Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen

Kivojen eläinhahmojen yhdistely kehittää taaperon silmän ja käden yhteistyötä.

Tarvitset:

Tukevaa kartonkia tai pahvia, valmiiksi tulostetut eläinhahmot, paperiliimaa, kontaktimuovia,sakset tai mattoveitsen.

Tee näin:

 1. Tulosta valmiit eläinhahmot ja liimaa ne tukevalle kartongille tai ohuelle pahville. Eläinhahmoja on kuusi kappaletta: kettu, kissa, norppa, pingviini, pupu, sammakko.
 2. Päällystä kartonki kontaktimuovilla molemmin puolin.
 3. Leikkaa eläimet irti ääriviivoja pitkin joko saksilla tai mattoveitsellä materiaalista riippuen.
 4. Puolita eläimet vielä keskeltä kahteen osaan.

Vinkki! Paloja voi ja saa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Pupu, jolla on ketunhäntä, miksipä ei!

Tulosta valmiit eläinhahmot A4-kokoiselle paperille alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Joulun mahtavin piparitalo on talli, jossa asuu uljaiden ratsujen rivistö. Se sopii kotiin vielä tammikuussakin. Paitsi jos ehditte syödä sen ensin.

Tänä vuonna tehdään piparitaikinasta komea talli keppihevosineen. Talli on perinteistä piparkakkutallia helpompi rakentaa, sillä kokoat sen muutamasta osasta. Hevosille voit tietysti tehdä myös hoitajat pipariukoista.

Tarvitset 

 • piparitaikinaa (2 x 500 g pkt), leivinpaperia ja uunipellin
 • puisia grillltikkuja, jotka katkaiset sopivan mittaisiksi
 • n. 2 dl sokeria liimaamiseen
 • valkuais-tomusokerikuorrutetta, tomusokeria, lakritsinauhaa ja vaahtokarkkeja koristeluun

Tee näin

 1. Tulosta kaavat alta. Kaulitse piparitaikina ja leikkaa siitä kaavojen avulla kaikki tallin osat ja hevosten päät. Tee taikinasta myös haluamasi kokoinen alusta tallille. Älä tee pipareista kovin ohuita, jotta ne kestävät paremmin käsittelyä.
 2. Kastele grillitikut ja paina ne tukevasti kiinni hevosten kaulaan ennen paistamista. Paista kaikki pipariosat uunissa.
 3. Kokoa talli jäähtyneistä osaista. Käytä liimana sulaa sokeria, sillä se pitää parhaiten. Sulata sokeri paistinpannulla, varo ettei se pala. 
 4. Kasta etuseinän lautojen päät alapinnastaan yksitellen sulaan sokeriin ja liimaa etutolpan päälle niin, että reunat tulevat tasan. Voit merkitä ylimmän laudan korkeuden etukäteen, jotta etuseinästä tulee samankorkuinen kuin sivuseinästä. Kiinnitä toinen etutolppa samoin, voit kastaa nyt kaikki laudanpäät kerralla. Kasta tämän jälkeen sivuseinien päädyt sokeriin ja kiinnitä etuseinään. Kiinnitä seuraavana takaseinä ja viimeisenä katto.
 5. Koristele talli. Voit käyttää koristeluun valmista tomusokerikuorrutetta tai tehdä itse pikeeriä, joka kovettuu nopeammin. Sillä voit tehdä vaikka komeita jääpuikkoja tallin katolle. Pikeerin valmistat vatkaamalla 3 dl tomusokeria ja ½ dl kananmunan valkuaista. Tee lopuksi hevosille riimut lakritsi- tai karkkinauhasta. Saat aseteltua hevoset talliin tökkäämällä kepin jalustaksi vaikka vaahtokarkin.

Kaavat piparitalliin ja hevosiin löydät alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sitten, niin se tulostuu oikein.

PDF iconpiparitalli_kaavat_a4.pdf