Pesuainekapselit ovat kuin karkkeja. Säilytä ne poissa lasten ulottuvilta.

Pesuainekapselit ovat pieniä ja värikkäitä ja näyttävät ihan karkeilta. Siksi ne ovatkin vaarassa joutua pienten lasten suuhun. Kemikaalit aiheuttavat vakavia vaaroja myös iholla ja silmissä.

Vahingot voi välttää säilyttämällä houkuttelevan näköiset kapselit lapsilta piilossa, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Se on mukana maailmanlaajuisessa OECD:n kampanjassa, jonka tavoitteena on kiinnittää huomiota pyykinpesukapseleiden turvalliseen käyttöön.

Pesuainepakkauksille uusia määräyksiä

Maailmanlaajuisesti noin 16 000 ihmistä, suurin osa heistä lapsia, altistuu vuosittain pesuainekapseleiden sisältämille kemikaaleille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa Myrkytystietokeskukseen tulee soittoja sekä pyykinpesuainekapseleista että astianpesuainekapseleista, joiden karkkimainen ulkonäkö houkuttelee lapsia puoleensa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaaran tiedostanut Euroopan komissio on asettanut uusia vaatimuksia kertakäyttöisille pesuainepakkauksille ja myös lainsäädäntöä ollaan parantamassa.

Kesäkuun alussa mm. uusissa ulkopakkauksissa on oltava merkintä "Säilytä lasten ulottumattomissa" ja niissä on oltava erityinen suljin.

Sisäpakkauksilta edellytetään tiettyä kestävyyttä myös kosketuksissa veden kanssa sekä vaaditaan, että niihin lisätään – imeskelyn karkottamiseksi – pahalta maistuvaa ainetta.

Pyykinpesukapselit sisältävät tiivistettyä pesuainetta, joka vapautuu, kun suojaava kalvo kapselin ympärillä on kosketuksissa kosteuden kanssa, esimerkiksi lapsen kädessä.

Seuraa oireita

Jos lapsi on ehtinyt niellä pesuainetta, hän oksentelee voimakkaasti, yskii ja voi pahoin. Myös uneliaisuus, hengitysvaikeudet ja ihottuma voivat olla oireina.

Silmissä pesuaine aiheuttaa sidekalvotulehdusta, silmäkipua ja -ärsytystä. Iholle siitä voi tulla palovamma, ihottumaa tai ihoärsytystä.

Säilytä ja käytä turvallisesti

* Säilytä pesuaineet lasten ulottumattomissa, korkealla ja poissa näkyviltä. Pidä ne alkuperäisissä, suljetuissa pakkauksissa ja sulje ne kunnolla käytön jälkeen.
* Jos pesuaineita säilytetään niin alhaalla että lapsetkin yltävät niihin, varusta kaapit ja laatikot lapsiturvallisilla lukoilla.
* Lue pakkausmerkinnät huolellisesti ja noudata niitä.
* Älä koskaan lävistä tai riko pesuainekapseleita. Äläkä jätä kapseleita pakkauksen ulkopuolelle

Jos sattuu vahinko

Jos lapsi on laittanut kapselin suuhunsa, huuhtele hänen suunsa ja kasvonsa huolellisesti. Älä oksennuta lasta.
Jos pesuainetta on silmien lähellä tai käsissä, huuhtele runsaalla vedellä.

Soita Myrkytystietokeskukseen 09-471 977 tai mene ensiapuun, jos huomaat oireita.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla