Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Villavaatteeseen saa hauskan paikan huovuttamalla.

Hauska paikka villavaatteeseen syntyy huovuttamalla. Tarvitset:

 • villaa, hyvin pieni määrä riittää: 20 grammasta saa jo monta kuviota
 • huovutusneulan
 • muotin, piparkakkumuotti toimii hyvin
 • huovutusneulan
 • paksuhkon superlonalustan

Neulahuovutuksessa villaa pistellään pehmeän alustan päällä huovutusneulalla, jonka kärjessä on pieniä väkäsiä. Villan kuidut tarttuvat toisiinsa ja huopuvat. Valmiin pinnan tiheys riippuu siitä, kuinka tiheästi villaa on neulattu.

Villa tarttuu neulahuovuttamalla myös villaneuleeseen tai muuhun harvaan neuleeseen. Huomaa, että ihan ohut neule voi vahingoittua huovutettaessa.

Tee ensin paikka

Huovuta paikat muotin avulla ennen neuleeseen kiinnittämistä.

Asettele alustan päällä muotin sisään huovutusvillaa ohueksi kerrokseksi. Pistele huovutusneulalla tasaisesti villan läpi, niin että pinta huopuu. Käännä kuvio pari kertaa, ettei kuvio tartu alustaan ja lisää villaa tarvittaessa. Muista pistellä tarkasti myös reunat.

Älä neulaa kuviota liian tiukaksi. Kun kuvio pysyy hyvin koossa, mutta on vielä löyhästi huopunut, aseta se neuleen päälle haluamaasi kohtaan ja superlonalusta neuleen alle. Kiinnitä huovutusneulalla pistelemällä kuvio neuleeseen. Muottia kannattaa käyttää edelleen kuvion ympärillä, jotta kuvio pysyy muodossaan ja reunat siisteinä.

Villaa voi lisätä, jos kuvio vaikuttaa liian ohuelta.

Pistele kuviota tarpeeksi, että se kiinnittyy tiukasti neuleeseen. Varmista välillä neuleen nurjalta puolelta, ettei neule ala purkaantua.

Pese vain käsin

Valmis kuvio kestää käsinpesun. Sen voi huovuttaa vielä saippualla ja vedellä.

Materiaaleja saa askartelukaupoista. Tämän työn kaikki tarvikkeet ovat Hobby Pointista.

Millaisia askarteluja teillä syntyy?

Nappaa kuva ja jaa se Instagramissa tägättynä #teeite @meidanperhelehti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen

Kivojen eläinhahmojen yhdistely kehittää taaperon silmän ja käden yhteistyötä.

Tarvitset:

Tukevaa kartonkia tai pahvia, valmiiksi tulostetut eläinhahmot, paperiliimaa, kontaktimuovia,sakset tai mattoveitsen.

Tee näin:

 1. Tulosta valmiit eläinhahmot ja liimaa ne tukevalle kartongille tai ohuelle pahville. Eläinhahmoja on kuusi kappaletta: kettu, kissa, norppa, pingviini, pupu, sammakko.
 2. Päällystä kartonki kontaktimuovilla molemmin puolin.
 3. Leikkaa eläimet irti ääriviivoja pitkin joko saksilla tai mattoveitsellä materiaalista riippuen.
 4. Puolita eläimet vielä keskeltä kahteen osaan.

Vinkki! Paloja voi ja saa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Pupu, jolla on ketunhäntä, miksipä ei!

Tulosta valmiit eläinhahmot A4-kokoiselle paperille alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Joulun mahtavin piparitalo on talli, jossa asuu uljaiden ratsujen rivistö. Se sopii kotiin vielä tammikuussakin. Paitsi jos ehditte syödä sen ensin.

Tänä vuonna tehdään piparitaikinasta komea talli keppihevosineen. Talli on perinteistä piparkakkutallia helpompi rakentaa, sillä kokoat sen muutamasta osasta. Hevosille voit tietysti tehdä myös hoitajat pipariukoista.

Tarvitset 

 • piparitaikinaa (2 x 500 g pkt), leivinpaperia ja uunipellin
 • puisia grillltikkuja, jotka katkaiset sopivan mittaisiksi
 • n. 2 dl sokeria liimaamiseen
 • valkuais-tomusokerikuorrutetta, tomusokeria, lakritsinauhaa ja vaahtokarkkeja koristeluun

Tee näin

 1. Tulosta kaavat alta. Kaulitse piparitaikina ja leikkaa siitä kaavojen avulla kaikki tallin osat ja hevosten päät. Tee taikinasta myös haluamasi kokoinen alusta tallille. Älä tee pipareista kovin ohuita, jotta ne kestävät paremmin käsittelyä.
 2. Kastele grillitikut ja paina ne tukevasti kiinni hevosten kaulaan ennen paistamista. Paista kaikki pipariosat uunissa.
 3. Kokoa talli jäähtyneistä osaista. Käytä liimana sulaa sokeria, sillä se pitää parhaiten. Sulata sokeri paistinpannulla, varo ettei se pala. 
 4. Kasta etuseinän lautojen päät alapinnastaan yksitellen sulaan sokeriin ja liimaa etutolpan päälle niin, että reunat tulevat tasan. Voit merkitä ylimmän laudan korkeuden etukäteen, jotta etuseinästä tulee samankorkuinen kuin sivuseinästä. Kiinnitä toinen etutolppa samoin, voit kastaa nyt kaikki laudanpäät kerralla. Kasta tämän jälkeen sivuseinien päädyt sokeriin ja kiinnitä etuseinään. Kiinnitä seuraavana takaseinä ja viimeisenä katto.
 5. Koristele talli. Voit käyttää koristeluun valmista tomusokerikuorrutetta tai tehdä itse pikeeriä, joka kovettuu nopeammin. Sillä voit tehdä vaikka komeita jääpuikkoja tallin katolle. Pikeerin valmistat vatkaamalla 3 dl tomusokeria ja ½ dl kananmunan valkuaista. Tee lopuksi hevosille riimut lakritsi- tai karkkinauhasta. Saat aseteltua hevoset talliin tökkäämällä kepin jalustaksi vaikka vaahtokarkin.

Kaavat piparitalliin ja hevosiin löydät alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sitten, niin se tulostuu oikein.

PDF iconpiparitalli_kaavat_a4.pdf

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.