Välillä epätoivo iskee kotiovella. Miksi eteinen näyttää taas tältä?

Kenkäläjä, takkikasa, mailoja, palloja, kypäriä, säärisuojuksia... Välillä epätoivo iskee kotiovella. Eihän tänne pääse sisään. Miten ne lapset aina onnistuvat?

Totuuden nimissä kaaoksesta voi aikuinen syyttää vain itseään, sillä joko a) kamoilla ei yksinkertaisesti ole selkeitä paikkoja, b) emme ole onnistuneet opettamaan lapsille niitä.

Jos sotkun sietäminen ei onnistu, on tehtävä jotain. Kohta a on helppo ratkaista, eikä vaadi lehmänhermoja. Tee näin:

 1. Mieti, mitä kaikkea eteiseen pitää mahtua. Mitä pienempi eteinen, sitä enemmän tavaraa toisaalla. Onko eteisessäsi tilaa rattaille, lasten pyöräilykypärille tai harrastusvälineille? Jos saatte usein vieraita, mieti paikka myös heidän takeille ja kengilleen.
   
 2. Perkaa eteinen ja säilytä käsillä vain kauden vaatteet, kengät ja varusteet. Siis ne, joita ihan oikeasti käytätte päivittäin. Tähän tarvitset kylmiä hermoja, tunteettomuutta ja ehkäpä lasin lempijuomaasi. Näytä niille!
   
 3. Tutkaile jäljelle jääneitä kamoja ja mieti, miten ne eteiseen sijoitat. Siirry seuraavaan kohtaan Täsmäpaikat kaikelle.

Täsmäpaikat kaikelle

Ihan pienten lasten ulkovaatteet ja kengät sujahtavat vielä mukavasti aikuisten kamojen joukkoon. Jossain vaiheessa tulee kuitenkin se hetki, jolloin lapsesi kengänkoko lähestyy uhkaavasti omaasi ja vie jo tuplasti tilaa aiempaan verrattuna. Tässä muutama säilytysidea eteiseen:

 1. Kengät Kenkäkaappi on neron keksintö: kapea ja kätevä. Valitse malli, jota tiedät voivasi hankkia myöhemmin lisää, sillä tilan tarpeen lisääntyminen on väistämätöntä. Kaapin lisäksi tarvitset avohyllyn tai ritilän. Siihen on henkisesti lyhyempi matka, joten on todennäköisempää, että päivän lenkkarit löytävät paikkansa. Äläkä yritä tunkea korkkaireitasi samoille apajille, niiden paikka nyt vaan on vaatekaapissasi­ – käytät niitä kuitenkin harvoin.
   
 2. Takit ja haalarit Jotta ulkovaatteet löytävät paikoilleen, henkareita ja koukkuja on oltava enemmän kuin säilytettäviä vaatteita, kertoo vuosien kokemus. Ideaali on kaksi erillistä naulakkoa: henkarinaulakko aikuisten takeille ja perinteinen nuppinaulakko lasten korkeudelle. Jos säilytettävää on paljon, hanki jokaiselle lapselle oma naulakkonsa. Takki jää lattialle, jos tyhjää koukkua saa etsiä.
   
 3. Pipot, hanskat ja huivit Näiden sijoittelussa ratkaisevaa on lajittelu ja suodattaminen: jokaiselle oma lipastonlaatikko, kori hattuhyllyllä, seinäkori tai vaikkapa naulakkoon ripustettu kangaskassi. Käy näitä läpi tasaisin väliajoin ja poista rikkinäiset, liian pienet, parittomat tai muuten vaan hankaavat, huonot ja siten käyttämättömät. Ei armoa edes mummon kutomille kintaille!
   
 4. Pyöräilykypärät Jos kypärät voi säilyttää pyörävarastossa, hyvä. Jos niiden paikka taas on eteisessä, suuntaa katseesi seinälle. Kypärät ripustaa kätevästi seinään teipattaviin koukkuihin ja voit (ainakin) kuvitella niiden olevan hauska sisutuselementti. Hanki koukut rautakaupasta, niin saat tarpeeksi jykevät. Kun pyöräilykausi on ohi, voit ripustaa samoihin koukkuihin vaikkapa pärekorit pipoille ja hanskoille.
   
 5. Avaimet ja muu sälä Hanki siisti pieni avainkaappi tai -taulu seinälle ja ripusta se korkeudelle, johon lapsetkin yltävät. Jos tavoitteenasi on harmoninen kotiinpaluu, älä sijoita ilmoitustaulua eteiseen. Se on sälämagneetti, etkä halua ensimmäisenä kohdata maksamatonta puhelin- ja luottokorttilaskuasi tai muistutuksia muusta tekemättömästä. Jos eteisessäsi on laskutaso, sijoita sille iso vati, nätti kori tai rasia, johon bussikortit, heijastimet, aurinkolasit ja huulirasvat on helppo sujauttaa. Käy tämäkin säilytyspaikka säännöllisesti läpi ja perkaa se lapsen kotiin kantamista kivistä, superpalloista ja muista aarteista.
   
 6. Harrastusvälineet Jääkiekkokypärät, jalkapallot, mailat ja muut urheiluvälineet vievät paljon tilaa. Jos ne pitää säilyttää eteisessä, koeta piilottaa ne. Sopivia paikkoja ovat säilytyspenkit tai isot kanneliset pyykkikorit. Jos siedät niitä silmissäsi ja eteiseesi mahtuu, jättimäinen metallikori on hyvä ja ilmava ratkaisu. Tärkeintä on, että välineet on helppo laittaa paikoillen.
   
 7. Lattia: Koska hiekka, kura ja lumi valtaavat kotisi eteisen kautta, on syytä miettiä hetki myös lattiapintaa. Paras suoja sille on metritavarana myytävä pohjamuovitettu kuramatto. Sen saat ostettua eteisen mittojen mukaan vaikka seinästä seinään. Erityisen hyvin kuramatto toimii, jos eteisessä säilytetään myös rattaita tai vaunuja.

 

 

Kirsi Etulan yläkerrassa ompelukone surisee joskus myöhään yöhön. Lasten mielestä se on turvallisen unettava ääni.

Kirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola tutustuivat aikoinaan naperobaletin pukuhuoneessa. Sen jälkeen heiltä on syntynyt kolme kirjaa ja satoja mekkoja.

Olette tehneet yhdessä kolme käsityökirjaa. Miten Mekkotehdas sai alkunsa?

Kirsi: Kuusi vuotta sitten istuimme kerran viikossa naperobaletin pukuhuoneessa odottamassa, kun 4-vuotiaat Mona ja Line olivat tanssitunnilla. Sunnalla oli parivuotias Innu mukanaan puettuna aina nätteihin mekkoihin. Usein hän myös neuloi odottaessaan. Ajattelin, että tuossa on käsityöihminen. Erään kerran rohkaistuin ja avasin keskustelun.

Uudet vaatemallit testataan ensin omalla porukalla. Monalla on Hupi-haalari. Innun mekon printtikangas on löytö Kööpenhaminasta. Kirsillä on yllään Aino-mekko. (Kuva: Piia Arnould)
Uudet vaatemallit testataan ensin omalla porukalla. Monalla on Hupi-haalari. Innun mekon printtikangas on löytö Kööpenhaminasta. Kirsillä on yllään Aino-mekko. (Kuva: Piia Arnould)

Sunna: Minä tein seuraavan siirron ja kutsuin Kirsin lapsineen meille kahville. Heti ensimmäisellä kahvittelulla selvisi, että tämän ihmisen kanssa ei tarvitse kilisytellä pikkulusikkaa vaivautuneena kupissa. Meillä synkkasi heti.

Olemme molemmat intohimoisia käsityöihmisiä ja tykkäämme laittaa kotia kauniiksi. Samoilla kahvikutsuilla kävi myös ilmi, että meillä kummallakin oli haaveena käsityökirjan tekeminen.

Kirsi: Olin pitänyt käsityöblogia jo jonkin aikaa, mutta tutustuttuamme pyysin Sunnaa pitämään blogia kanssani. Yhdessä perustimme Mekkotehdas-blogin. Jo seuraavana keväänä meillä oli kustannussopimus ja kuvasimme ensimmäistä kirjaa.

Ronnin huone on Kirsin ompeluhuoneen vieressä. Pojasta on mukava kuunnella iltaisin, kun äiti ompelee seinän takana. Kettu ja ritarin vermeet ovat Kirsin käsialaa. (Kuva: Piia Arnould)
Ronnin huone on Kirsin ompeluhuoneen vieressä. Pojasta on mukava kuunnella iltaisin, kun äiti ompelee seinän takana. Kettu ja ritarin vermeet ovat Kirsin käsialaa. (Kuva: Piia Arnould)

Miten käsityöhulluus näkyy kodeissanne?

Sunna: Olemme molemmat ammatiltamme opettajia, joten teemme käsitöitä, blogia ja kirjoja kotona iltaisin, viikonloppuisin ja lomilla. Käsityöprojektini valtaavat usein oleskeluhuoneen niin, että perheellä ei ole paikkaa, missä katsoa mukavasti televisiota. Lupaan siivota jälkeni, kunhan homma valmistuu. Perhe nyökkäilee ja tietää, että sen jälkeen tulee kohta seuraava kaiken sotkeva projekti.

”Saatamme hurauttaa toistemme luo iltamyöhällä yöpuvun housut jalassa ompelemaan.”

Asumme Kirsin kanssa lähekkäin, ja saatamme hurauttaa toistemme luo iltamyöhällä yöpuvun housut jalassa hakemaan jotain tiettyä nappia tai ompelemaan yhdessä. Harvoin olemme olleet yhdessä yöelämässä, mutta monta yötä olemme istuneet yhdessä ompelemassa ja samalla jutelleet läpi kaikki maailman asiat.

Kirsin keittiössä on pidetty ompeluiltamat jos toisetkin. (Kuva: Piia Arnould)
Kirsin keittiössä on pidetty ompeluiltamat jos toisetkin. (Kuva: Piia Arnould)

Kirsi: Mieheni on rakennusalalla, eli olemme molemmat käsillä tekijöitä. Remontoimme rintamamiestaloa vaihe kerrallaan, yleensä keväällä ja kesällä. Mieheni suostuu remontoimaan kotona vain silloin, kun illallakin on hyvä valo.

Ainoa poikkeus oli se, kun yhtenä talvi-iltana sain idean, että yläkerran isosta lastenhuoneesta voisi lohkaista minulle ompeluhuoneen, jonne kankaat ja keskeneräiset projektit saataisiin kaappeihin. Se oli miehen mielestä niin houkutteleva idea, että hän tarttui toimeen siitä paikasta. Nyt me eristetään sinut ompelutavaroinesi, hän uhosi leikillään. Kaksi viikkoa myöhemmin minulla oli oma huone.

Unelmien täyttymys: oma ompeluhuone rintamamiestalon yläkerrassa. Sunnalla on päällään itse ommeltu Hyppy-toppi. Kirsi on mekkotehtailijoiden lettivastaava. (Kuva: Piia Arnould)
Unelmien täyttymys: oma ompeluhuone rintamamiestalon yläkerrassa. Sunnalla on päällään itse ommeltu Hyppy-toppi. Kirsi on mekkotehtailijoiden lettivastaava. (Kuva: Piia Arnould)

Samassa yhteydessä Monalle sisustettiin alakertaan huone, ja ompeluhuoneen viereinen tila jäi Ronnin huoneeksi. Poika on tyytyväinen, kun istun seinän takana ompelemassa iltaisin. Ompelukoneen surina on hänestä turvallinen, mukava ääni.

Mitä mieltä lapset ovat äitien ompeluvimmasta?

Sunna: Onneksi sekä lapsemme että miehemme tulevat hyvin juttuun keskenään. Monesti meillä on kaikki viisi lasta mukana kun kokoonnumme ompelemaan. Lapset löytävät heti tekemistä keskenään ja äidit saavat hyvällä omallatunnolla keskittyä omiin puuhiinsa.

Tytöt eivät ainakaan vielä tunnu kyllästyneen äitien tekemiin mekkoihin. Viimeksi Line pyysi minua ompelemaan musiikkiluokan kevätesitykseen tietyn mekkomallin tietystä kankaasta. Hänen mielestään matkalle pitää pakata mukaan ainakin kolme mekkoa. Joskus olen joutunut ompeluhommiin mökilläkin, kun mekko on unohtunut pakkauksesta.

Koko homma lähti aikoinaan liikkeelle Linen ja Monan naperobaletista. Linellä on päällään Line-mekko. (Kuva: Piia Arnould)
Koko homma lähti aikoinaan liikkeelle Linen ja Monan naperobaletista. Linellä on päällään Line-mekko. (Kuva: Piia Arnould)

Viime jouluna 10-vuotiaat Line ja Mona saivat kumpikin lahjaksi ompelukoneen. Nyt he saattavat ommella vaikka vaatteita barbeille samalla kun minä ja Kirsi teemme omia juttujamme. Myös 12-vuotias Niila osaa ommella. Jokin aika sitten hän teki itselleen hupparin ja shortsit.

Kirsi: Lapset ovat tottuneet siihen, että käytämme heitä sovitusnukkeina kirjoja tehdessämme. Välillä alakerrasta kuuluu aika kyllästyneellä äänellä, että joko taas, kun huudamme, että vaatteet pois ja sovittamaan.

Viime keväänä Sunna ja minä veimme Monan ja Linen kymppisynttärimatkalle Kööpenhaminaan. Sielläkin kiersimme kangaskauppoja, mutta vastapainoksi tytöt vaativat päästä lelukauppoihin.

Linellä ja Monalla on kummallakin kodeissaan omat ompelukoneet. Monan huoneessa on syntyy tällä kertaa koristetyyny. (Kuva: Piia Arnould)
Linellä ja Monalla on kummallakin kodeissaan omat ompelukoneet. Monan huoneessa on syntyy tällä kertaa koristetyyny. (Kuva: Piia Arnould)

Sunna: Lasten kaveritkin osaavat jo odottaa itsetehtyjä synttärilahjoja. Yhteen aikaan ompelimme paljon kännykkäpusseja lahjoiksi. Joskus siitä tulee paineitakin, kun aika ei riitä kaikkien ompelusten toteutukseen.

Mekkotehdas-blogisti ja -kirjailija Kirsi Etula asuu Helsingissä rintamamiestalossa miehensä Jounin ja lastensa Monan, 10, ja Ronnin, 6, kanssa. Sunna Valkeapää-Ikola käy Kirsin luona usein lastensa Niilan, 12, Linen, 10, ja Innun, 8, kanssa ompelemassa tai muuten vaan oleilemassa.

Meidän Perhe 8/2016

Lataa ja tulosta suloinen kuu-ukko lapsellesi.

Pimeneviin iltoihin tuo iloa hymyilevä kuu ja tuikkivat tähdet! Tulosta hymynaama alla olevasta linkistä ja kiinnitä se vaikka hoitopöydän yläpuolelle vauvasi iloksi.

Kuva on A4-koossa. Jotta kuva tulostuu oikein, lataa ja tallenna pdf-tiedosto ensin koneellesi ja tulosta sitten.