kuva: Shutterstock
kuva: Shutterstock

Kun työpaikka menee alta, perheen talous on mietittävä uusiksi. Tärkeintä on toimia nopeasti.

1. Ilmoittaudu työnhakijaksi

Jotta työttömyysturva alkaa juosta ilman turhia viivytyksiä, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Voit tehdä sen verkossa, mutta viikon sisällä on myös käytävä henkilökohtaisesti työ- ja elinkeinotoimistossa.

Työttömyyskassojen toimintanopeudessa on eroja – ruuhkan vuoksi voi joskus mennä aikaa, ennen kuin päivärahat saadaan maksuun. Tilanne on ikävä, jos säästöjä ei ole, pelkät puolison tulot eivät riitä tai elätät perhettä yksin ja lapsille pitäisi saada ruokaa pöytään. Periaatteessa toimeentulotukea voi hakea, mutta jos tuloja on kuitenkin odotettavissa, sitä ei välttämättä saa.

2. Mieti, miten saat kulut nopeasti alas

Kannattaa miettiä, mitä menoja leikkaamalla voi saada kuukausikuluja nopeasti alas, edes tilapäisesti. Muita kuin välttämättömyyksiä kannattaa lykätä heti: kylpyläviikonloppu siirtyköön, kunnes tilanne on selkiytynyt, ja ulkona syömiseen tulkoon tauko.

Lapsia ei kannata säikäyttää aikuisten taloushuolilla, mutta heillekin on hyvä selittää, että juuri nyt ei ole mahdollisuutta ylimääräiseen.

3. Asumiskulut minimimiin

Asuntovelallisen kannattaa soittaa pankkiin ja pyytää lainanmaksuun lyhennysvapaata tai kuukausierän pienentämistä. Useimmiten pankit suhtautuvat lyhennysvapaisiin suopeasti.

Vuokralla asujan on hyvä ilmoittaa uudet tulot Kelaan, jotta mahdollinen asumistukipäätös saadaan nopeasti.

4. Neuvottele laskuille maksuaikaa

Jos palkanmaksu loppuu ja tuet viivästyvät, mutta sähkö-, puhelin- ja nettilaskut odottavat maksamistaan, kannattaa heti ottaa yhteyttä laskuttajiin, selittää tilanne ja pyytää laskuille lisää maksuaikaa. Yleensä eräpäivästä on mahdollista neuvotella. Se on ehdottomasti järkevämpää kuin ottaa kaikessa hiljaisuudessa laskun maksamiseen pikavippi.

Pikavipit ovat huonoin mahdollinen vaihtoehto, sillä todelliset vuosikorot ovat usein huikeita ja sysäävät ongelmaa eteenpäin.
Tärkeintä on, ettet lamaannu ja anna laskujen kasautua.

5. Tee taloussuunnitelma

Jos et aiemmin ole tehnyt taloussuunnitelmaa, pienemmillä tuloilla se on entistä tärkeämpää. Kirjaa ylös tulot ja välttämättömät kiinteät menot, kuten asumismenot, sähkö ja vakuutukset. Näet, paljonko jää kaikkeen muuhun. Se auttaa hahmottamaan, mistä on helpointa nipistää pakon edessä.

Netistä löytyy paljon ohjeita ja valmiita pohjia taloussuunnitelman tekoon (esimerkiksi talouspaivakirja.fi).

6. Selvitä tuet

Tarkista, mihin kaikkiin maksuihin ja etuuksiin tulojen pieneneminen vaikuttaa. Esimerkiksi päivähoitomaksut yleensä pienenevät, kun perheen tulot laskevat. Tulojen muutos vaikuttaa myös Kelan etuuksiin, kuten kotihoidon tuen tai yksityisen hoidon tuen tulosidonnaiseen hoitolisään.

Jos perheen kokonaistulot jäävät alhaisiksi, voit olla oikeutettu asumistukeen. Siihen vaikuttavat myös perheen koko sekä mahdollinen omaisuus. Asumistuki ei koske vain vuokralla asujia, vaan osaomistus- ja omistusasunnon vastikkeisiin ja korkomenoihin voi myös tietyin edellytyksin saada asumistukea, samoin omakotitalon hoitomenoihin.
Jos opintolainaa on jäljellä ja tulosi laskevat, saatat saada korkoavustusta.

Muista ilmoittaa uudet tulosi sosiaalivirastoon ja Kelaan, jotta muutokset eivät viivästy.

7. Korjaa kulutustottumuksia

Tulojen romahdettua harva voi kuluttaa entiseen malliin. Säännöllisten menojen karsimisessa kukin päättää tärkeysjärjestyksen. Jos autoja on ollut kaksi, voisiko toisesta luopua? Hankitaanko vaatteita aiempaa enemmän käytettyinä, tehdäänkö edullista kausiruokaa, lainataanko hankkimisen sijasta? Paljon arjen säästövinkkejä saa esimerkiksi Martoilta.

Tilanteesta on hyvä puhua lastenkin kanssa ikätason mukaisesti: Tänä vuonna ei voida lähteä etelänlomalle tai kylpylään, mutta mietitään yhdessä, mitä mukavaa voisi tehdä pienemmällä rahalla. Harrastuksia täytyy ehkä karsia, tai pitää jossakin niistä taukoa – vai tingitäänkö viikkorahan määrästä? Käydäänkö harvemmin hampurilaisella? Selvittäisiinkö vanhoilla harrastusvälineillä vielä?

Tiukassa paikassa kaikki säännölliset kulut kannattaa kyseenalaistaa.

8. Pyydä rohkeasti apua

Jos omat keinot eivät riitä talouden sopeuttamiseen uuteen tilanteeseen, kannattaa hakea apua. Mitä pidemmälle tilanne pääsee riistäytymään, sitä hankalampi sitä on ratkoa.

Tunnista kriisin merkit: Hälytyskellojen on syytä soida, jos huomaat ostavasi ruokaa luotolla, vuokria on rästissä, laskunmaksu myöhästyy jatkuvasti tai joudut ottamaan velkaa maksaaksesi entisiä velkoja – tai jos tilanne on niin ahdistava, että laskut jäävät kokonaan avaamatta.

Samoin jos rahahuolet vievät yöunet tai kotona riidellään jatkuvasti, voi olla hyvä ottaa yhteyttä esimerkiksi oman kotikunnan talous- ja velkaneuvontaan.

Lue lisää:

Kela: Jos jäät työttömäksi

TE-palvelut: Näin asioit kanssamme

Takuu-Säätiö

Juttua varten on haastateltu Tampereen kaupungin johtavaa talous- ja velkaneuvojaa Aki Jauroa. Muut lähteet: Kela, Kuluttajavirasto, Takuu-Säätiö, Martat.fi.

Anna Tommola: Tulot romahtivat – miten tästä selvitään?, Meidän Perhe 12/2012.

Vierailija

Näin selviydytte, kun tulot romahtavat

Noi neuvot on kyllä aiheuttaa tällaisessa pienituloisessa naurunpyrskähdyksiä, kun ne eivät olekaan näitä tavallisia "hyödynnä sesongin kasviksia ja tee kerralla paljon ruokaa, joista pakasta osa" vaan oikeasti luokkaa "mieti, voisitko luopua perheen toisesta autosta ja yritä hyväksyä, että tänä vuonna ei voidakaan matkustaa Karibialle vaan ehkä vain Tukholmaan".
Lue kommentti

Kirsi Etulan yläkerrassa ompelukone surisee joskus myöhään yöhön. Lasten mielestä se on turvallisen unettava ääni.

Kirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola tutustuivat aikoinaan naperobaletin pukuhuoneessa. Sen jälkeen heiltä on syntynyt kolme kirjaa ja satoja mekkoja.

Olette tehneet yhdessä kolme käsityökirjaa. Miten Mekkotehdas sai alkunsa?

Kirsi: Kuusi vuotta sitten istuimme kerran viikossa naperobaletin pukuhuoneessa odottamassa, kun 4-vuotiaat Mona ja Line olivat tanssitunnilla. Sunnalla oli parivuotias Innu mukanaan puettuna aina nätteihin mekkoihin. Usein hän myös neuloi odottaessaan. Ajattelin, että tuossa on käsityöihminen. Erään kerran rohkaistuin ja avasin keskustelun.

Uudet vaatemallit testataan ensin omalla porukalla. Monalla on Hupi-haalari. Innun mekon printtikangas on löytö Kööpenhaminasta. Kirsillä on yllään Aino-mekko. (Kuva: Piia Arnould)
Uudet vaatemallit testataan ensin omalla porukalla. Monalla on Hupi-haalari. Innun mekon printtikangas on löytö Kööpenhaminasta. Kirsillä on yllään Aino-mekko. (Kuva: Piia Arnould)

Sunna: Minä tein seuraavan siirron ja kutsuin Kirsin lapsineen meille kahville. Heti ensimmäisellä kahvittelulla selvisi, että tämän ihmisen kanssa ei tarvitse kilisytellä pikkulusikkaa vaivautuneena kupissa. Meillä synkkasi heti.

Olemme molemmat intohimoisia käsityöihmisiä ja tykkäämme laittaa kotia kauniiksi. Samoilla kahvikutsuilla kävi myös ilmi, että meillä kummallakin oli haaveena käsityökirjan tekeminen.

Kirsi: Olin pitänyt käsityöblogia jo jonkin aikaa, mutta tutustuttuamme pyysin Sunnaa pitämään blogia kanssani. Yhdessä perustimme Mekkotehdas-blogin. Jo seuraavana keväänä meillä oli kustannussopimus ja kuvasimme ensimmäistä kirjaa.

Ronnin huone on Kirsin ompeluhuoneen vieressä. Pojasta on mukava kuunnella iltaisin, kun äiti ompelee seinän takana. Kettu ja ritarin vermeet ovat Kirsin käsialaa. (Kuva: Piia Arnould)
Ronnin huone on Kirsin ompeluhuoneen vieressä. Pojasta on mukava kuunnella iltaisin, kun äiti ompelee seinän takana. Kettu ja ritarin vermeet ovat Kirsin käsialaa. (Kuva: Piia Arnould)

Miten käsityöhulluus näkyy kodeissanne?

Sunna: Olemme molemmat ammatiltamme opettajia, joten teemme käsitöitä, blogia ja kirjoja kotona iltaisin, viikonloppuisin ja lomilla. Käsityöprojektini valtaavat usein oleskeluhuoneen niin, että perheellä ei ole paikkaa, missä katsoa mukavasti televisiota. Lupaan siivota jälkeni, kunhan homma valmistuu. Perhe nyökkäilee ja tietää, että sen jälkeen tulee kohta seuraava kaiken sotkeva projekti.

”Saatamme hurauttaa toistemme luo iltamyöhällä yöpuvun housut jalassa ompelemaan.”

Asumme Kirsin kanssa lähekkäin, ja saatamme hurauttaa toistemme luo iltamyöhällä yöpuvun housut jalassa hakemaan jotain tiettyä nappia tai ompelemaan yhdessä. Harvoin olemme olleet yhdessä yöelämässä, mutta monta yötä olemme istuneet yhdessä ompelemassa ja samalla jutelleet läpi kaikki maailman asiat.

Kirsin keittiössä on pidetty ompeluiltamat jos toisetkin. (Kuva: Piia Arnould)
Kirsin keittiössä on pidetty ompeluiltamat jos toisetkin. (Kuva: Piia Arnould)

Kirsi: Mieheni on rakennusalalla, eli olemme molemmat käsillä tekijöitä. Remontoimme rintamamiestaloa vaihe kerrallaan, yleensä keväällä ja kesällä. Mieheni suostuu remontoimaan kotona vain silloin, kun illallakin on hyvä valo.

Ainoa poikkeus oli se, kun yhtenä talvi-iltana sain idean, että yläkerran isosta lastenhuoneesta voisi lohkaista minulle ompeluhuoneen, jonne kankaat ja keskeneräiset projektit saataisiin kaappeihin. Se oli miehen mielestä niin houkutteleva idea, että hän tarttui toimeen siitä paikasta. Nyt me eristetään sinut ompelutavaroinesi, hän uhosi leikillään. Kaksi viikkoa myöhemmin minulla oli oma huone.

Unelmien täyttymys: oma ompeluhuone rintamamiestalon yläkerrassa. Sunnalla on päällään itse ommeltu Hyppy-toppi. Kirsi on mekkotehtailijoiden lettivastaava. (Kuva: Piia Arnould)
Unelmien täyttymys: oma ompeluhuone rintamamiestalon yläkerrassa. Sunnalla on päällään itse ommeltu Hyppy-toppi. Kirsi on mekkotehtailijoiden lettivastaava. (Kuva: Piia Arnould)

Samassa yhteydessä Monalle sisustettiin alakertaan huone, ja ompeluhuoneen viereinen tila jäi Ronnin huoneeksi. Poika on tyytyväinen, kun istun seinän takana ompelemassa iltaisin. Ompelukoneen surina on hänestä turvallinen, mukava ääni.

Mitä mieltä lapset ovat äitien ompeluvimmasta?

Sunna: Onneksi sekä lapsemme että miehemme tulevat hyvin juttuun keskenään. Monesti meillä on kaikki viisi lasta mukana kun kokoonnumme ompelemaan. Lapset löytävät heti tekemistä keskenään ja äidit saavat hyvällä omallatunnolla keskittyä omiin puuhiinsa.

Tytöt eivät ainakaan vielä tunnu kyllästyneen äitien tekemiin mekkoihin. Viimeksi Line pyysi minua ompelemaan musiikkiluokan kevätesitykseen tietyn mekkomallin tietystä kankaasta. Hänen mielestään matkalle pitää pakata mukaan ainakin kolme mekkoa. Joskus olen joutunut ompeluhommiin mökilläkin, kun mekko on unohtunut pakkauksesta.

Koko homma lähti aikoinaan liikkeelle Linen ja Monan naperobaletista. Linellä on päällään Line-mekko. (Kuva: Piia Arnould)
Koko homma lähti aikoinaan liikkeelle Linen ja Monan naperobaletista. Linellä on päällään Line-mekko. (Kuva: Piia Arnould)

Viime jouluna 10-vuotiaat Line ja Mona saivat kumpikin lahjaksi ompelukoneen. Nyt he saattavat ommella vaikka vaatteita barbeille samalla kun minä ja Kirsi teemme omia juttujamme. Myös 12-vuotias Niila osaa ommella. Jokin aika sitten hän teki itselleen hupparin ja shortsit.

Kirsi: Lapset ovat tottuneet siihen, että käytämme heitä sovitusnukkeina kirjoja tehdessämme. Välillä alakerrasta kuuluu aika kyllästyneellä äänellä, että joko taas, kun huudamme, että vaatteet pois ja sovittamaan.

Viime keväänä Sunna ja minä veimme Monan ja Linen kymppisynttärimatkalle Kööpenhaminaan. Sielläkin kiersimme kangaskauppoja, mutta vastapainoksi tytöt vaativat päästä lelukauppoihin.

Linellä ja Monalla on kummallakin kodeissaan omat ompelukoneet. Monan huoneessa on syntyy tällä kertaa koristetyyny. (Kuva: Piia Arnould)
Linellä ja Monalla on kummallakin kodeissaan omat ompelukoneet. Monan huoneessa on syntyy tällä kertaa koristetyyny. (Kuva: Piia Arnould)

Sunna: Lasten kaveritkin osaavat jo odottaa itsetehtyjä synttärilahjoja. Yhteen aikaan ompelimme paljon kännykkäpusseja lahjoiksi. Joskus siitä tulee paineitakin, kun aika ei riitä kaikkien ompelusten toteutukseen.

Mekkotehdas-blogisti ja -kirjailija Kirsi Etula asuu Helsingissä rintamamiestalossa miehensä Jounin ja lastensa Monan, 10, ja Ronnin, 6, kanssa. Sunna Valkeapää-Ikola käy Kirsin luona usein lastensa Niilan, 12, Linen, 10, ja Innun, 8, kanssa ompelemassa tai muuten vaan oleilemassa.

Meidän Perhe 8/2016

Lataa ja tulosta suloinen kuu-ukko lapsellesi.

Pimeneviin iltoihin tuo iloa hymyilevä kuu ja tuikkivat tähdet! Tulosta hymynaama alla olevasta linkistä ja kiinnitä se vaikka hoitopöydän yläpuolelle vauvasi iloksi.

Kuva on A4-koossa. Jotta kuva tulostuu oikein, lataa ja tallenna pdf-tiedosto ensin koneellesi ja tulosta sitten.