Kuvateksti: Yhdestä kaksi. 180 x 250 cm -kokoinen päiväpeite 79,95 e, H&M Home. Ompelukulut noin 40 euroa.
Kuvateksti: Yhdestä kaksi. 180 x 250 cm -kokoinen päiväpeite 79,95 e, H&M Home. Ompelukulut noin 40 euroa.

Miten operaatio sänkyjen petaus onnistui? Lue täältä.

Havahduin alkusyksystä karmeaan tosiseikkaan, että 12- ja 9-vuotiaat poikani eivät olleet juuri koskaan itse pedanneet sänkyjään. Olin kasvattamassa heistä miehiä, jotka tulevaisuudessa lampsivat aamiaiselle tukka pystyssä olettaen, että mystinen petaajahenkilö siistii heidän sänkynsä.

Tiesin kyllä syyt alennustilaan, sillä olin kuullut ne pojiltani:

”Ei sitä peittoo saa siihen siististi”, sanoi toinen.

”Peitto on niin vaikea taitella reunojen väliin”, komppasi toinen.

”Mitä välii”, sanoivat molemmat.

Syy löytyy äidistä

Suurin syyllinen olin kuitenkin minä itse, sillä järjestystä rakastavalle petaamisella todellakin on välii. Viikkauksella ja oikomisella olin varmistanut, että sängyt näyttävät siisteiltä, mutta unohtanut aamuisen operaation syvemmän merkityksen: vastuunkannon omista asioista.

Ja peitot tosiaan olivat hankalasti pedattavia. Jopa minulle.

Uusien päiväpeittojen kriteerit

Jotta pojat innostuisivat petaamisesta, päätin poistaa tekniset esteet. Aloin etsiä päiväpeittoa seuraavin kriteerein:

  1. Sänkyyn jämptisti sopiva suikale, jota ei tarvitse taitella.
  2. Topattu kangas, jotta peitto näyttää siistiltä, vaikka sitä ei olisi suoristettu armeijamaisen tarkasti ja vaikka sen alla olisi möykkyinen peitto. Ohut liehuke ei asetu itsestään siististi paikoilleen.
  3. Hillitty väri ja järkevä hinta.

Sopivat löytyivät nettikaupasta

Toiveiden mukaista, Muuramen Jolla-sänkyihin sopivaa päiväpeittoa ei monien googlaus-kertojen perusteella löytynyt valmiina. Lastensänkyihin tarkoitetut peitteetkin olivat liian leveitä. Vetoketjulla patjan päälle laitettavat peitot taas tuntuivat liian kalliilta.

Ratkaisuksi keksin tilata nettikaupasta tikatun, yhden hengen sänkyyn sopivan päiväpeiton. Puolitin peitteen keittiösaksilla, jolloin sain kaksi juuri sopivan kapeaa peittoa. Pituudesta en lyhentänyt yhtään, vaikka toinen lapsista ei nukukaan vielä täyspitkässä sängyssä.

En pystynyt tavallisella ompelukoneella ompelemaan peiton paksua reunaa, joten vein peitot ompelijalle saumattavaksi.

Onnistuiko operaatio?

Nykyisin pojat petaavat sänkynsä oma-alotteisesti aina silloin tällöin. Vaikeuteen he eivät enää vetoa, mutta mitä välii? -kysymyksen kuulen vielä aika usein.

”Että opitte kunnon kansalaisiksi”, sanon pojilleni ja autan uusien päiväpeittojen petaamisessa.

Tytti Kontula on Meidän Perheen päätoimittaja, joka on työskennellyt myös sisustuslehdissä. Hän on viisihenkisen perheensä ainoa henkilö, joka ymmärtää, miksi pyyhkeet ovat kaapissa viikattuna värijärjestyksessä.

Koti ja järjestys -palsta päivittyy keskiviikkoisin. Lue lisää palstan juttuja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Osaatko neuloa oikeaa ja nurjaa silmukkaa? Muuta ei tarvitsekaan osata, kun tekee vauvalle soman kevätmyssyn. 

Lanka: Novita Baby Wool (100 merino-WO, 50 g = 113 m). 100 g mintunvihreää (309). Tupsuun hieman vihreää esim. Novita Nallea.
Puikot: 7 ja 8 mm.
Tiheys: 14 s helmineuletta paksummilla puikoilla kaksinkertaisella langalla = 10 cm.
Ainaoikeinneule: Neulo kaikki krs:t oikein. 
Helmineule: Neulo joka toinen s oikein, joka toinen nurin. Neulo jatkossa oikeat silmukat nurin ja nurjat oikein.

Työohje

Luo 7 mm puikoille kaksinkertaisella langalla 55(61) s. Neulo 6 krs ainaoikeaa. Vaihda työhön 8 mm puikot ja aloita helmineuleen neulominen nurjan puolen kerroksella. Neulo, kunnes työn pituus on 16(18) cm.

Päätä sitten pienessä koossa joka kerroksen alussa 7 s ja lopuksi viimeistet 8 s ja isossa koossa joka kerroksen alussa 4x 7 s, sitten 3x 8 s ja lopuksi
viimeiset 9 s.

Solmimisnauhat: Luo 8 mm sukkapuikoille 3 silmukkaa. Neulo koko ajan oikein, mutta älä käännä työtä missään vaiheessa vaan liu’uta kerroksen lopussa silmukat takaisin puikon toiseen päähän ja neulo ne uudelleen. Näin muodostuu tuubia. Neulo kaksi 3 cm pituista nauhaa.

Viimeistely: Taita kappale kaksinkerroin ja ompele päättelyreunat yhteen. Ompele nauhat etukulmiin. Tee tupsu, halkaisija noin 4 cm, ja kiinnitä yläkulmaan.

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Perintösohvalla. Sisarukset Oiva, Taito ja Tilda ovat tottuneet viettämään paljon aikaa yhdessä. Tuvan sohvalle kokoonnutaan pelaamaan ja katsomaan telkkaria. Antin äidiltä saadulle sohvalle mahtuvat myös bedlingtoninterrierit Armas ja Hellä. Kuva: Juha Salminen
Perintösohvalla. Sisarukset Oiva, Taito ja Tilda ovat tottuneet viettämään paljon aikaa yhdessä. Tuvan sohvalle kokoonnutaan pelaamaan ja katsomaan telkkaria. Antin äidiltä saadulle sohvalle mahtuvat myös bedlingtoninterrierit Armas ja Hellä. Kuva: Juha Salminen

Johannan ja Antin perhe asuu kaukana katuvaloista pienessä hirsitalossa, jossa eletään tiiviisti lähekkäin. Pihalla on tilaa sekä lapsille että lampaille.

Miten päädyitte asumaan pieneen kylään?

Johanna: Tämä on ensimmäinen omistusasuntomme. Meillä oli molemmilla oma yritys ja etsimme kotia, jonka läheltä löytyisi edullista työtilaa.

Antti: Sukuani on asunut täällä päin, ja isälläni on mökki lähellä. Kun isäni kertoi, että täältä on tulossa talo myyntiin, päätimme lähteä katsomaan sitä. Ostopäätös oli hetken mielijohde. Talo oli ollut kesämökkinä viimeiset parikymmentä vuotta, ja se oli tosi huonossa kunnossa. Piha oli yhtä viidakkoa. Taloa ei edes näkynyt viereiselle tielle.

 

Eläinrakas perhe hankki lampaita ja kanoja kolme vuotta sitten. Lampaat ovat perheen lemmikki- ja terapiaeläimiä. Johannan mielestä yksi parhaista asioista on istua kesällä pihakivellä ja rapsuttaa lampaita. Kuva: Juha Salminen
Eläinrakas perhe hankki lampaita ja kanoja kolme vuotta sitten. Lampaat ovat perheen lemmikki- ja terapiaeläimiä. Johannan mielestä yksi parhaista asioista on istua kesällä pihakivellä ja rapsuttaa lampaita. Kuva: Juha Salminen

 


Jaettu tila. Perheen nuorimmat sisarukset Tilda ja Taito jakavat yhteisen huoneen, joka on ennen toiminut olohuoneena ja vanhempien makuuhuoneena. Kuva: Juha Salminen

 


Tupakeittiön pöydän ääressä syödään, tehdään läksyt, leikitään, katsotaan telkkaria ja kootaan palapelejä. Keittiön katseenvangitsija on Johannan toivoma ruudullinen lattia, jonka 144 ruutua Antti teippasi ja maalasi itse. Kuva: Juha Salminen


Mihin ihastuitte huonokuntoisessa talossa?

Johanna: Minä ihastuin nykyisen lastenhuoneen tapettiin ja muovimaton alta löytyneeseen puulattiaan. Muuta ei tarvittu. Antti on myöhemmin ollut sitä mieltä, että asiaa olisi kannattanut harkita tarkemmin, mutta olimme silloin nuoria ja pöljiä. Hetken ajatus kantoi pitkälle.

”Lähdimme soitellen sotaa, sillä emme olleet koskaan ennen remontoineet vanhaa taloa.”

Antti: Vesi piti kantaa sisään, eikä talossa ollut sisävessaa. Sulake paloi heti, jos lämmityspatterit ja kahvinkeitin olivat samaan aikaan päällä. Keittiön lattia oli romahtanut yhdestä nurkasta. Sain alkaa ensitöikseni tehdä lämmintä kuistia ja sisävessaa. Meitä ulkovessa ei olisi haitannut, mutta se kävi vanhempiemme luonnolle.

Johanna: Lähdimme soitellen sotaan, sillä emme olleet koskaan ennen remontoineet vanhaa taloa. Antti on onneksi puuseppä, ja hänen taitava isänsä on ollut isona apuna. Olemme etsineet tietoa perinnerakentamisesta kirjoista ja kyselleet ihmisten kokemuksia. Asioita olisi voinut tehdä toisinkin, mutta talo on ainakin vielä pystyssä.

Millaista on asua paikassa, joka kuhisee kesällä turisteja ja hiljenee talveksi?

Johanna: Nykyään nautin omasta rauhasta. Lähinaapurina meillä on yksi ympärivuotinen asukas. Muut ovat mökkiläisiä. Keskustaan on matkaa kuusi kilometriä, ja siellä ovat myös lähimmät katuvalot. Kotikylällä pitää liikkua talvisin otsalamput päässä.

Lapsilla ei ole kavereita ihan naapurissa, mutta toistaiseksi heillä on riittävästi seuraa toisistaan. Kun meillä käy ystäviä Helsingistä, heidän pitää saada heti radio ja telkkari päälle, koska meillä on liian hiljaista. Me taas nautimme hiljaisuudesta. Toisaalta taloon mahtuu huutoa ja kiljuntaa, kun ei tarvitse pelätä, että naapurit kuulevat.

Miten talo toimii lapsiperheen kotina?

Johanna: Talo on joustanut yllättävän hyvin perheen kasvaessa. Olemme muuttaneet ja vaihtaneet huoneita tarpeen mukaan. Tildan ja Taiton huone oli aluksi olohuone ja myöhemmin vanhempien makuuhuone. Oivalle rajasimme oman tilan lastenhuoneen viereiseen pieneen läpikulkutilaan. Oivaa ei häiritse, vaikka sisarukset kulkevat hänen huoneensa läpi. Lapset ovat niin tottuneita olemaan tiiviisti yhdessä ja jakamaan huoneen, että heillä on heti ikävä toisiaan, kun joku menee kaverin luokse yökylään.


Astia-aarteita. Kotiin on ostettu käytettyinä vain Oivan sänky ja salongin kirjahylly sekä pari uutta säilytyskalustetta. Muut esineet ovat tulleet jossain vastaan, saatu tai pelastettu roskalavalta. Kuva: Juha Salminen


Minkälaisia sisustajia olette?

Johanna: Emme kovin kummoisia. Meillä ei tarvitse olla samanlaista kuin muilla vaan sellaista, mikä näyttää meidän mielestämme kivalta. Vanhassa talossa hirret ovat vanhoja ja seinät vinoja. Lapsemme tykkäävät askarrella ja piirtää, ja heidän tuotoksiaan on paljon esillä. Pidämme siitä, että koti on käytännöllinen, ja käytämme sitä mitä on saatavilla. On meillä Ikean kuvasto, jota joskus selailen, mutta kun tarvitsemme jotain, käymme ensin etsimässä pihavarastosta. Kylällä on myös loistava kierrätyspiste.

Miten tavarat pysyvät teillä järjestyksessä?

Johanna: Kaikki perustuu siihen, että tavaraa on vain sen verran kuin kaappeihin mahtuu. Lasten syntymän myötä vannotimme sukulaisia, ettei meille hankita mitään turhia muovihärpäkkeitä. Ulkovarastossa säilytämme muun muassa huonekaluja. Käymme hakemassa sieltä pöydän tai tuolin, kun tarvitsemme jotain. Vien sinne aina osan lasten leluistakin, ja tuon mukanani vaihtureita. Silloin ne tuntuvat uusilta. Ei tarvitse olla jatkuvasti ostamassa uutta, kun osa tavaroista on välillä pois silmistä.


Lisää tilaa. Vanhemmat saivat oman makuuhuoneen talon laajennusosasta. Kodin tapetit ovat joko alkuperäisiä tai Johannan poistomyyntilöytöjä. Kuva: Juha Salminen

 


Matoilla on tarina. Tilda tykkää kodista, jossa on paljon itsetehtyjä juttuja. Kodin räsymatot ovat Johannan, hänen äitinsä ja mummunsa kutomia. Oivan huoneen räsymatto on kudottu vaarin vanhoista pussilakanoista. Kuva: Juha Salminen


Miten vietätte mieluiten aikaa kotona?

Johanna: Tykkään siitä, että tilaa on vähän ja olemme lähellä toisiamme. Talon koko ei ole ollut koskaan ongelma. Lisäosaakaan emme olisi välttämättä tarvinneet, mutta tuli ajatus, että jotain pitää rakentaa.

”Tarhapäivän jälkeen lapset kaipaavat läheisyyttä ja kantavat lelunsa tupaan.”

Keittiötupa on paikka, jossa oleskelemme ja puuhastelemme paljon yhdessä: syödään, tehdään läksyt, leikitään, katsotaan telkkaria ja kootaan palapelejä. Lapset kaipaavat tarhapäivän jälkeen läheisyyttä ja kantavat usein lelunsa tupaan.

Viikonloput vietämme kotihiirinä. Pizzaperjantaisin syömme itsetehtyä tai pakastepizzaa, mikä on lasten suosikki. Lauantaisin menemme ulkosaunaan, katsomme luonto-ohjelmia ja syömme jätskiä ja popcorneja.