Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kodin tärkeiden papereiden hallinta on helppoa. Tarvitaan vain kolmivaiheinen systeemi.

Kodin tärkeiden papereiden hallinta on helppoa. Tarvitaan vain kolmivaiheinen systeemi.

1. vaihe: pinot

On reilua itseä kohtaan myöntää tarvitsevansa pinoja.

A-pinoon kuuluvat laskut ja sellaiset paperit, joihin on reagoitava välittömästi tai lähiaikoina. Tämä ”pino” voi olla myös ilmoitustaululla, seinätelineessä tai vastaavassa paikassa, josta se ei pääse unohtumaan.

Kun asia on hoidettu, siihen liittyvä paperi siirretään B-pinoon. Vaihtoehtona on laittaa paperi suoraan mappiin tai laatikkoon – mutta se vaatii todella hyvää itsekuria. Itse en siihen pysty. 

B-pinoon kuuluvat kaikki ne paperit, jotka pitää säilyttää, koska niitä saattaa joskus tarvita. Tällaisia papereita ovat muun muassa maksetut laskut, vakuutusasiakirjat, pankkipaperit, puhelinsopimukset, päiväkodin ja koulun tiedotteet.

Tätä pinoa saa kasvattaa vain harkiten – mieti ensin, kun laitat paperin B-pinoon. Aika harvoin tulee tarvinneeksi esimeriksi pankin esitettä rahastosäästämisestä.

2. vaihe: perkaus

Jotta B-pino ei kasva metrin korkuiseksi, sitä on välillä käytävä läpi. Olen huomannut, että muutaman kuukauden sykli on toimiva. Homma ei ole työläs, vaan paperipinosta selviää reilussa tunnissa.

Luontevimmin pinonperkaus tapahtuu esimerkiksi ennen koulunalkua tai lukukauden lopussa, mutta välietappejakin kannattaa ottaa. Perkaus yllättää aina – poisheitettäviä papereita on paljon!

3. vaihe: arkistointi

Kolmas vaihe on vaativin: arkistoi kaikki ne B-pinon paperit, jotka haluat säilyttää pidempään. Arkistointi tehdään B-pinon perkauksen jälkeen tai ainakin joka toinen kerta.

Päätä ensiksi, oletko mappi- vai laatikkoihminen. Laatikoihin heittely on mapittamista vaivattomampaa, sillä et tarvitse edes rei’ittäjää.

Älä tee liian pikkutarkkoja jaotteluja ja unohda mappien välilehdet. Hanki mieluummin paljon mappeja tai matalia laatikoita ja otsikoi ne yleisesti, kuten  vakuutus, pankki, lapset, lääkäri.

Meillä sekalaiset säästettävät on kaikkein täysinäisin laatikko. Perheessäni on käytössä helposti saatavilla olevia laatikko myös kuiteille ja lasten piirustuksille, joita tulee talouteen lähes päivittäin.

Laatikoihin tai mappeihin voit kerätä papereita kunnes ne tulevat täyteen. Meilläkin on säästössä tärkeitä papereita 1990-luvulta lähtien.

Tytti Kontula on Meidän Perheen päätoimittaja, joka on työskennellyt myös sisustuslehdissä. Hän on viisihenkisen perheensä ainoa henkilö, joka ymmärtää, miksi pyyhkeet ovat kaapissa viikattuna värijärjestyksessä.

Koti ja järjestys -palsta päivittyy keskiviikkoisin. Lue lisää palstan juttuja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Hyödynnä jämälangat tupsuiksi, niistä syntyy sadetta! Kuva: Anna Huovinen

Sympaattinen pilvimobile ilahduttaa pientä pötköttäjää. Hyödynnä jämälangat tupsuiksi ja tee niistä nätti räntäsade pilven alle.

Tarvitset:

 • Harmaata askarteluhuopaa
 • palan pinkkiä fleeceä tai muuta kangasta
 • (kangasliimaa)
 • kaksi nappia
 • eri värisiä villalankoja
 • neulan

Tee näin:

 1. Leikkaa ohuesta askarteluhuovasta kaksi samanlaista pilven muotoista palaa.
 2. Leikkaa pinkistä kankaasta pyöreät palat poskia varten. Voit käyttää apuna esimerkiksi pullonkorkkia. Kiinnitä posket pilveen kiinni kangasliimalla tai ompelemalla.
 3. Ompele mustalla villalangalla pilvelle hymysuu ja kiinnitä nappisilmät.
 4. Asettele pilven palat vastakkain ja ompele ne yhteen tikkipiston. Jätä aukko täyttämistä varten.
 5. Täytä pilvi sopivan pulleaksi vanulla ja ompele täyttöaukko kiinni.
 6. Pilven alapuolelle syntyy sadetta itse tehdyistä villatupsuista tai pienistä huopapalloista. Jos tupsujentekotaidot ovat ruosteessa, katso mallia Kodin Kuvalehden havainnollisesta videosta.
 7. Kun olet tehnyt tarpeeksi tupsuja, pujota niitä haluamasi määrä tupsuja villalankaan. Muista tehdä solmu ennen tupsun pujotusta. Tee 3-5 tupsulankaa.
 8. Kiinnitä tupsulangat pilven alaosaan. Kiinnitä vielä lopuksi lanka pilven ripustusta varten.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun kurahousukausi käy hermoille, ota kuppi kahvia, kynä käteen ja väritä.

Värittäminen on parasta mindfulnessia, eikö?

Tulosta Jaxuhali-värityskuva alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

PDF iconjaxuhali_printattava_a4.pdf

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.