Eli kuinka luovia nettikaupoissa ja kodinkoneliikkeissä ja löytää itselle parhaat pyykinpesukone ja kuivausrumpu.

Olin haaveillut uudesta pyykinpesukoneesta vuosia. Mutta, kun ensimmäiseen omaan kotiini hankkimani 20 vuotta vanha 3,5 kilon Cylinda ruksutti nelihenkisen perheemme pyykit uskollisesti, pidin uuden hankkimista turhana hienosteluna. Olkoonkin, että jouduin pyörittämään konetta päivittäin. Lopulta ostopäätöksen sinetöi energiatehokkaiden lämpöpumpputekniikkaa käyttävien kuivausrumpujen saapuminen kauppoihin. Enää emme haaskaisi asuintilaa narukuivatteluun.

Ostopäätöksen jälkeen sukelsin pyykinpesukoneiden ja kuivausrumpujen maailmaan. Ensimmäiseksi huomasin, että kodinkoneiden mitat ilmoitettiin syystä millimetrien tarkkuudella. Kylppäriimme mahtuisi tasan 60 senttiä leveä kone, muttei milliäkään yli. Ensin etsin Kuluttaja-lehden vertailut pyykinpesukoneista ja kuivausrummuista. Tutkailin verkkokauppojen tarjoukset ja valmistajien sivuja. (esim. Aeg, Samsung, LG, Whirlpool, Miele.)

Googlasin keskustelupalstoille  ja kävin katsomassa koneita livenä. Opin, että vanhojen koneiden täyttömäärät eivät ole verrattavissa uusiin ja että ulkoisesti pesukoneita on tarjolla kahta eri tyyppiä: klassisia koruttomia pesulatyyppisiä koneita ja avaruusalukselta tipahtaneita moderneja masiinoita.

Kun lopulta olin rajannut vaihtoehtoni kahteen, vilkaisin vielä netistä käyttöohjeita, ennen kuin tein päätökseni ja marssin kauppaan.

Ei mikään ihan pieni prosessi, mutta koska olin sijoittamassa koneeseen useamman satasen ja  valitsemassa (toivottavasti) pitkäaikaista kumppania, vaivannäkö kannatti.

Nyt olen käyttänyt uutta pyykkitornia muutaman viikon ja pyykkihuolto on ihanaa ja vaivatonta.

Jälkiviisaus on hyvästä, joten käyttökokemuksen perustelella näistä olisin voinut tinkiä:

  • Nopein kierrosnopeus 1600 k/min on tehokas, mutta myös rypistää pyykin, joten usein valitsen alemman nopeuden. Alan nyt ymmärtää niitä, jotka silittävät pyykkinsä.
  • 9 kg täyttömäärä. Menikö kuitenkin vähän överiksi? Iso pyykkilasti pidentää pesuaikaa, joten arjessa on kätevämpi pestä pienempiä satseja.

Lue lisää

Kolme nerokasta säilytysratkaisua

Kolme viisasta siivousvinkkiä, joita et tiennyt

Näin taltutat kaaoksen eteisessä

Petti Jännäri on Meidän Perheen toimituspäällikkö, joka pyörittää nelihenkisen perheensä arkea 75,5 neliössä ja yrittää jatkuvasti miettiä uusia (lähes)nerokkaita sisustus- ja säilytysratkaisuja. Lapsuutensa kesät hän vietti lukien kiiltäväpintaisia sisustuslehtiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Slime, jonka voi syödä! Se on helppo tehdä vain kolmesta raaka-aineesta. 

Tarvitset:

  • 100 g vaahtokarkkeja
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 tl kookosöljyä

Tee näin: 

  1. Kaada kaikki ainekset astiaan.
  2. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
  3. Sekoita ensin lusikalla ja sitten käsin. 

Videolta näet, miten ainekset sekoittuvat slimeksi mikrottamisen jälkeen.

Huom! Vaahtokarkkislime on mahtavan venyvää ja erittäin, erittäin sitkeää. Pidä se siis etäällä esimerkiksi sohvasta ja hiuksista.

Jos et – jostain syystä – halua sittenkään syödä limaa, on sen paikka biojätteessä. Lima irtoaa ihosta märällä kädellä, ja jämät lähtevät hyvin vedellä ja saippualla. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuva: Tuomas Kolehmainen

Löhöpatjaan tarvitset vain valmiita tyynyliinoja sekä niille täytteet.

Kun koulu alkaa, tekee omaa huonetta mieli sisustaa vähän uudestaan. Lapsen omaan tilaan tarvitaan ainakin sänky nukkumiseen, pöytä piirtelyyn sekä paikka, jossa on hyvä löhötä, lukea ja pelata.

Koululaisen lempipaikka syntyy petivaatteista. Valitse sitä varten valmiita tyynyliinoja, joiden kuosit ovat lapsen makuun. Ompele liinat yhteen niiden pitkiltä sivuilta ja täytä sisukset varapeitoilla ja -tyynyillä. Isompi koululainen voi hoitaa ompeluhomman itsekin.

Patjasta voi rakentaa vaikka koko huoneen mittaisen tyynymadon. Ja pim, petivaatteiden säilytyspulma on samalla ratkaistu!

Innostuitko kuvan kynätyynyistä? Ohjeen niihin löydät Suuren Käsityön digilehdestä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.