Eli kuinka luovia nettikaupoissa ja kodinkoneliikkeissä ja löytää itselle parhaat pyykinpesukone ja kuivausrumpu.

Olin haaveillut uudesta pyykinpesukoneesta vuosia. Mutta, kun ensimmäiseen omaan kotiini hankkimani 20 vuotta vanha 3,5 kilon Cylinda ruksutti nelihenkisen perheemme pyykit uskollisesti, pidin uuden hankkimista turhana hienosteluna. Olkoonkin, että jouduin pyörittämään konetta päivittäin. Lopulta ostopäätöksen sinetöi energiatehokkaiden lämpöpumpputekniikkaa käyttävien kuivausrumpujen saapuminen kauppoihin. Enää emme haaskaisi asuintilaa narukuivatteluun.

Ostopäätöksen jälkeen sukelsin pyykinpesukoneiden ja kuivausrumpujen maailmaan. Ensimmäiseksi huomasin, että kodinkoneiden mitat ilmoitettiin syystä millimetrien tarkkuudella. Kylppäriimme mahtuisi tasan 60 senttiä leveä kone, muttei milliäkään yli. Ensin etsin Kuluttaja-lehden vertailut pyykinpesukoneista ja kuivausrummuista. Tutkailin verkkokauppojen tarjoukset ja valmistajien sivuja. (esim. Aeg, Samsung, LG, Whirlpool, Miele.)

Googlasin keskustelupalstoille  ja kävin katsomassa koneita livenä. Opin, että vanhojen koneiden täyttömäärät eivät ole verrattavissa uusiin ja että ulkoisesti pesukoneita on tarjolla kahta eri tyyppiä: klassisia koruttomia pesulatyyppisiä koneita ja avaruusalukselta tipahtaneita moderneja masiinoita.

Kun lopulta olin rajannut vaihtoehtoni kahteen, vilkaisin vielä netistä käyttöohjeita, ennen kuin tein päätökseni ja marssin kauppaan.

Ei mikään ihan pieni prosessi, mutta koska olin sijoittamassa koneeseen useamman satasen ja  valitsemassa (toivottavasti) pitkäaikaista kumppania, vaivannäkö kannatti.

Nyt olen käyttänyt uutta pyykkitornia muutaman viikon ja pyykkihuolto on ihanaa ja vaivatonta.

Jälkiviisaus on hyvästä, joten käyttökokemuksen perustelella näistä olisin voinut tinkiä:

 • Nopein kierrosnopeus 1600 k/min on tehokas, mutta myös rypistää pyykin, joten usein valitsen alemman nopeuden. Alan nyt ymmärtää niitä, jotka silittävät pyykkinsä.
 • 9 kg täyttömäärä. Menikö kuitenkin vähän överiksi? Iso pyykkilasti pidentää pesuaikaa, joten arjessa on kätevämpi pestä pienempiä satseja.

Lue lisää

Kolme nerokasta säilytysratkaisua

Kolme viisasta siivousvinkkiä, joita et tiennyt

Näin taltutat kaaoksen eteisessä

Petti Jännäri on Meidän Perheen toimituspäällikkö, joka pyörittää nelihenkisen perheensä arkea 75,5 neliössä ja yrittää jatkuvasti miettiä uusia (lähes)nerokkaita sisustus- ja säilytysratkaisuja. Lapsuutensa kesät hän vietti lukien kiiltäväpintaisia sisustuslehtiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen

Kivojen eläinhahmojen yhdistely kehittää taaperon silmän ja käden yhteistyötä.

Tarvitset:

Tukevaa kartonkia tai pahvia, valmiiksi tulostetut eläinhahmot, paperiliimaa, kontaktimuovia,sakset tai mattoveitsen.

Tee näin:

 1. Tulosta valmiit eläinhahmot ja liimaa ne tukevalle kartongille tai ohuelle pahville. Eläinhahmoja on kuusi kappaletta: kettu, kissa, norppa, pingviini, pupu, sammakko.
 2. Päällystä kartonki kontaktimuovilla molemmin puolin.
 3. Leikkaa eläimet irti ääriviivoja pitkin joko saksilla tai mattoveitsellä materiaalista riippuen.
 4. Puolita eläimet vielä keskeltä kahteen osaan.

Vinkki! Paloja voi ja saa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Pupu, jolla on ketunhäntä, miksipä ei!

Tulosta valmiit eläinhahmot A4-kokoiselle paperille alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Joulun mahtavin piparitalo on talli, jossa asuu uljaiden ratsujen rivistö. Se sopii kotiin vielä tammikuussakin. Paitsi jos ehditte syödä sen ensin.

Tänä vuonna tehdään piparitaikinasta komea talli keppihevosineen. Talli on perinteistä piparkakkutallia helpompi rakentaa, sillä kokoat sen muutamasta osasta. Hevosille voit tietysti tehdä myös hoitajat pipariukoista.

Tarvitset 

 • piparitaikinaa (2 x 500 g pkt), leivinpaperia ja uunipellin
 • puisia grillltikkuja, jotka katkaiset sopivan mittaisiksi
 • n. 2 dl sokeria liimaamiseen
 • valkuais-tomusokerikuorrutetta, tomusokeria, lakritsinauhaa ja vaahtokarkkeja koristeluun

Tee näin

 1. Tulosta kaavat alta. Kaulitse piparitaikina ja leikkaa siitä kaavojen avulla kaikki tallin osat ja hevosten päät. Tee taikinasta myös haluamasi kokoinen alusta tallille. Älä tee pipareista kovin ohuita, jotta ne kestävät paremmin käsittelyä.
 2. Kastele grillitikut ja paina ne tukevasti kiinni hevosten kaulaan ennen paistamista. Paista kaikki pipariosat uunissa.
 3. Kokoa talli jäähtyneistä osaista. Käytä liimana sulaa sokeria, sillä se pitää parhaiten. Sulata sokeri paistinpannulla, varo ettei se pala. 
 4. Kasta etuseinän lautojen päät alapinnastaan yksitellen sulaan sokeriin ja liimaa etutolpan päälle niin, että reunat tulevat tasan. Voit merkitä ylimmän laudan korkeuden etukäteen, jotta etuseinästä tulee samankorkuinen kuin sivuseinästä. Kiinnitä toinen etutolppa samoin, voit kastaa nyt kaikki laudanpäät kerralla. Kasta tämän jälkeen sivuseinien päädyt sokeriin ja kiinnitä etuseinään. Kiinnitä seuraavana takaseinä ja viimeisenä katto.
 5. Koristele talli. Voit käyttää koristeluun valmista tomusokerikuorrutetta tai tehdä itse pikeeriä, joka kovettuu nopeammin. Sillä voit tehdä vaikka komeita jääpuikkoja tallin katolle. Pikeerin valmistat vatkaamalla 3 dl tomusokeria ja ½ dl kananmunan valkuaista. Tee lopuksi hevosille riimut lakritsi- tai karkkinauhasta. Saat aseteltua hevoset talliin tökkäämällä kepin jalustaksi vaikka vaahtokarkin.

Kaavat piparitalliin ja hevosiin löydät alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sitten, niin se tulostuu oikein.

PDF iconpiparitalli_kaavat_a4.pdf

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.