Lapset keräilevät pieniä leluja, lippuja ja lappuja, eli aarteita. Mutta mihin ne voi laittaa?

Pääsiäismunien yllätyksiä, actionfigureita, noppia, pelinappuloita, keräilykortteja, muovieläimiä, timanttien virkaa toimittavia muovihelmiä. Lastenhuoneeseemme pesiytynyt pikkusälä lisääntyy salakavalasti ja tukkii hylly- ja pöytätasot.

Moni minun silmissäni muovinen turhake, on lapselle aarre.
Niinpä olen keksinyt niille arvoisiaan säilytyspaikkoja, jotta lastenhuoneen siivoaminen ei ole ylivoimaista. Tässä viisi kätköä, joista aarteet löytyvät myös helposti leikkiin:

1. Blogisuosikin parempi versio

Litteästä peltirasiasta lapsen on helppo tutkailla aarteitaan, toisin kuin suosituista syvistä peltipurkeista. Toimivinta on hankkia muutama keskikokoinen ja pinota ne päällekkäin. Jos löydät koottavan kolmilokeroisen peltirasian, poimi talteen.

2. Yllätys karkkikaupasta

Läpinäkyvät muoviset irtokarkkirasiat, ovat käteviä pienikokoisten lelujen säilömiseen. Kovin esteettinen esine ei ole, joten kaunosielu sijoittaa sen kaapinovien suojaan. Mutta edut ovat kistattomat: rasiasta näkee silmäyksellä, mitä se sisältää ja se on tarpeeksi iso, ettei huku kaappiin. Tyhjiä karkkirasioita voi kysellä leffavuokraamoista ja karkkikaupoista. 

3. Kaunosielu kehystää

Aseta esille se minkä haluat kätkeä, on sanottu. Sievä seinälokerikko on omiaan juuri tähän. Kun jalkapalloilijahahmot tai muovieläimet asettelee kunkin omaan lokeroonsa onkin kyseessä asetelma kauniilla kehyksillä. Ja mikä parasta minilelut ovat lapsen ulottuvilla, eivätkä unohdu kaapinpohjalle.

4. Pilttipurkien tuhannes käyttötapa

Jos lapsi on innokas lajittelija, ja lasinen käyttöesine ei tunnu liian uhkarohkealta, pilttipurkeista saa kätevät säilytyskätköt. Yhteen hamahelmet, toiseen pelinappulat, kolmanteen pääsiäisyllätykset. Iloisen värinen pilttipurkkirivistö näyttää hauskalta kirjahyllyssä tai tauluhyllyllä.   

5. Minilipasto kuin Pepillä

Kirjahyllyyn sujahtava minikokoinen lipasto on oikea lapsen unelma. Ihan kuin Peppi pitkätossun aarrekaappi, mutta pienempi. Sopii paitsi säilytykseen, myös kotileikkiin.

Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen

Kivojen eläinhahmojen yhdistely kehittää taaperon silmän ja käden yhteistyötä.

Tarvitset:

Tukevaa kartonkia tai pahvia, valmiiksi tulostetut eläinhahmot, paperiliimaa, kontaktimuovia,sakset tai mattoveitsen.

Tee näin:

 1. Tulosta valmiit eläinhahmot ja liimaa ne tukevalle kartongille tai ohuelle pahville. Eläinhahmoja on kuusi kappaletta: kettu, kissa, norppa, pingviini, pupu, sammakko.
 2. Päällystä kartonki kontaktimuovilla molemmin puolin.
 3. Leikkaa eläimet irti ääriviivoja pitkin joko saksilla tai mattoveitsellä materiaalista riippuen.
 4. Puolita eläimet vielä keskeltä kahteen osaan.

Vinkki! Paloja voi ja saa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Pupu, jolla on ketunhäntä, miksipä ei!

Tulosta valmiit eläinhahmot A4-kokoiselle paperille alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Joulun mahtavin piparitalo on talli, jossa asuu uljaiden ratsujen rivistö. Se sopii kotiin vielä tammikuussakin. Paitsi jos ehditte syödä sen ensin.

Tänä vuonna tehdään piparitaikinasta komea talli keppihevosineen. Talli on perinteistä piparkakkutallia helpompi rakentaa, sillä kokoat sen muutamasta osasta. Hevosille voit tietysti tehdä myös hoitajat pipariukoista.

Tarvitset 

 • piparitaikinaa (2 x 500 g pkt), leivinpaperia ja uunipellin
 • puisia grillltikkuja, jotka katkaiset sopivan mittaisiksi
 • n. 2 dl sokeria liimaamiseen
 • valkuais-tomusokerikuorrutetta, tomusokeria, lakritsinauhaa ja vaahtokarkkeja koristeluun

Tee näin

 1. Tulosta kaavat alta. Kaulitse piparitaikina ja leikkaa siitä kaavojen avulla kaikki tallin osat ja hevosten päät. Tee taikinasta myös haluamasi kokoinen alusta tallille. Älä tee pipareista kovin ohuita, jotta ne kestävät paremmin käsittelyä.
 2. Kastele grillitikut ja paina ne tukevasti kiinni hevosten kaulaan ennen paistamista. Paista kaikki pipariosat uunissa.
 3. Kokoa talli jäähtyneistä osaista. Käytä liimana sulaa sokeria, sillä se pitää parhaiten. Sulata sokeri paistinpannulla, varo ettei se pala. 
 4. Kasta etuseinän lautojen päät alapinnastaan yksitellen sulaan sokeriin ja liimaa etutolpan päälle niin, että reunat tulevat tasan. Voit merkitä ylimmän laudan korkeuden etukäteen, jotta etuseinästä tulee samankorkuinen kuin sivuseinästä. Kiinnitä toinen etutolppa samoin, voit kastaa nyt kaikki laudanpäät kerralla. Kasta tämän jälkeen sivuseinien päädyt sokeriin ja kiinnitä etuseinään. Kiinnitä seuraavana takaseinä ja viimeisenä katto.
 5. Koristele talli. Voit käyttää koristeluun valmista tomusokerikuorrutetta tai tehdä itse pikeeriä, joka kovettuu nopeammin. Sillä voit tehdä vaikka komeita jääpuikkoja tallin katolle. Pikeerin valmistat vatkaamalla 3 dl tomusokeria ja ½ dl kananmunan valkuaista. Tee lopuksi hevosille riimut lakritsi- tai karkkinauhasta. Saat aseteltua hevoset talliin tökkäämällä kepin jalustaksi vaikka vaahtokarkin.

Kaavat piparitalliin ja hevosiin löydät alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sitten, niin se tulostuu oikein.

PDF iconpiparitalli_kaavat_a4.pdf