Miten pääsiäispupu voi munia? 7 kiperää kysymystä ja viisasta vastausta pääsiäisestä.

Kun lapset kysyvät kiperiä pääsiäisperinteistä, tässä sinulle valmiit vastaukset! Vastaukset kertoi tutkija Juha Nirkko, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

1. Kuka keksi mämmin?
Lounaissuomalaiset esiäitimme tai -isämme. Pääsiäistä ennen oli hiljentymisen ja paaston aika, jolloin ei syöty lihaa eikä maitoa. Silloin maistui vedestä, ruismaltaista ja ruisjauhosta tehty mämmi. Pitkänäperjantaina ei saanut edes lämmittää uunia, mutta mämmihän syötiin kylmänä.

2. Miten pääsiäispupu voi muka munia?
Pupu on monitaitoinen ja suosittu satuhahmo. Keski-Euroopassa jo keskiajalla, yli 500 vuotta sitten, lapset oppivat että juuri pupu tuo ja kätkee munat. Toimenkuva laajeni seuraavina vuosisatoina munimiseen saakka. Onhan se vielä ihmeellisempää kuin kukon muniminen, jota myöskin tapahtuu pääsiäisen aikaan ainakin minun asunnossani.

3. Minkä takia rairuohoa kasvatetaan?
Pääsiäisen aikaan on mukavaa, kun sula maa paljastuu ja tuoksuu. Eteläisemmissä maissa viheriöi ruohokin, mutta meillä sitä on kasvatettava sisällä koristeeksi ja tipun olinpaikaksi. Minun kotitalossani oli oikeitakin kanoja, joille lapsina veimme tämän ensimmmäisen ruohikon nokittavaksi pääsiäisen jälkeen.

4. Montako suklaamunaa pääsiäisenä saa syödä?
Suosittelen, että kymmenen pikkuruista TAI kolme keskikokoista TAI yhden suurensuuren päivässä. Jos syö kaksi keskikokoista, voi ehkä syödä lisäksi viisi pikkuruista.

5. Miksi pääsiäisenä maalataan munia?
Maalaaminen on hauskaa ja munat kauniita. Hienosti maalatut munat ovat oikeita taideteoksia. Kauan sitten munia maalattiin aluksi punaisiksi, ja nykyäänkin niistä saa kauniin punaruskeita, jos niitä keittää sipulinkuorien kanssa. Suklaamunien koristeelliset ja värikkäät käärepaperit matkivat metallista tehtyjen korumunien ulkomuotoa.

6. Kuka keksi pääsiäisnoidan?
Ennen vanhaan joku kateellinen tai epäluuloinen saattoi keksiä, että toinen on muka noita, jos hän on vähän salaperäinen tai osaa jotain erikoista tai jos hänellä menee vähän paremmin. Tarinankertojat ja taiteilijat ovat keksineet noidista lisää juttuja ja liittäneet heihin lisää yksityiskohtia.

7. Missä pääsiäisnoidan voi nähdä ja onko hänellä kissa?
Noidan saattaisi parhaiten tavata liikkeellä pääsiäislauantaina ja sitä seuraavana yönä. Noita voi liitää taivaalla tai lypsää lehmiä navetassa. Pääsiäissunnuntain aamuna auringon noustessa - ja tanssiessa - noita kuitenkin varmasti on kadonnut. Hyvin monilla noidilla on musta kissa, mutta niin on minullakin. Älkääpä luulko kaikkia kissan omistajia noidiksi.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 22.4.2011.

Lue lisää

Askartele hauska pupukortti pääsiäiseksi

Pääsiäisenä nautitaan vapaapäivistä ja suklaamunista
SKS tietopaketit: Pääsiäisperinteitä

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Hyödynnä jämälangat tupsuiksi, niistä syntyy sadetta! Kuva: Anna Huovinen

Sympaattinen pilvimobile ilahduttaa pientä pötköttäjää. Hyödynnä jämälangat tupsuiksi ja tee niistä nätti räntäsade pilven alle.

Tarvitset:

 • Harmaata askarteluhuopaa
 • palan pinkkiä fleeceä tai muuta kangasta
 • (kangasliimaa)
 • kaksi nappia
 • eri värisiä villalankoja
 • neulan

Tee näin:

 1. Leikkaa ohuesta askarteluhuovasta kaksi samanlaista pilven muotoista palaa.
 2. Leikkaa pinkistä kankaasta pyöreät palat poskia varten. Voit käyttää apuna esimerkiksi pullonkorkkia. Kiinnitä posket pilveen kiinni kangasliimalla tai ompelemalla.
 3. Ompele mustalla villalangalla pilvelle hymysuu ja kiinnitä nappisilmät.
 4. Asettele pilven palat vastakkain ja ompele ne yhteen tikkipiston. Jätä aukko täyttämistä varten.
 5. Täytä pilvi sopivan pulleaksi vanulla ja ompele täyttöaukko kiinni.
 6. Pilven alapuolelle syntyy sadetta itse tehdyistä villatupsuista tai pienistä huopapalloista. Jos tupsujentekotaidot ovat ruosteessa, katso mallia Kodin Kuvalehden havainnollisesta videosta.
 7. Kun olet tehnyt tarpeeksi tupsuja, pujota niitä haluamasi määrä tupsuja villalankaan. Muista tehdä solmu ennen tupsun pujotusta. Tee 3-5 tupsulankaa.
 8. Kiinnitä tupsulangat pilven alaosaan. Kiinnitä vielä lopuksi lanka pilven ripustusta varten.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun kurahousukausi käy hermoille, ota kuppi kahvia, kynä käteen ja väritä.

Värittäminen on parasta mindfulnessia, eikö?

Tulosta Jaxuhali-värityskuva alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

PDF iconjaxuhali_printattava_a4.pdf

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.