Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kokoa koululaiselle terveellinen ja maistuva välipala ravintoympyrän mallin mukaan.

Omena vai suklaapatukka? Välipalalla on väliä, sillä suomalaislapset saavat jopa 40 prosenttia päivän energiamäärästään välipaloista.

Varsinkin koulun jälkeen iltapäivällä lapsen vatsa kurnii ja vaatii täytettä. Hyvä välipala antaa virtaa leikkeihin ja läksyjen tekemiseen, pitää energiatason tasaisena ja takaa, ettei ateriaväli pääse venymään liian pitkäksi.

Välipala kuin ateria pienoiskoossa

Terveellinen välipala on monipuolinen ja sisältää kasviksia, vilja- ja maitotuotteita sekä lihaa tai kalaa, jos ne kuuluvat perheen ruokavalioon. Välipalan tulisi olla kuin lautasmallin mukaan koottu ateria pienoiskoossa ja sisältää kaikkia tärkeitä ravintoaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita sopivassa suhteessa.

Koululounasta tai perheen kanssa syötävää päivällistä välipala ei kuitenkaan saa korvata.

Ilman säännöllistä välipalaa lapsi helposti sortuu naposteluun, mikä vie nälän aterioilla ja aiheuttaa hampaille jatkuvan happohyökkäyksen.

- Säännöllinen ateriarytmi välipaloineen tarkoittaa eri asiaa kuin jatkuva napostelu, tähdentää ravitsemusasiantuntija Teija Keso Valiolta.

Tee välipala valmiiksi jääkaappiin

Aikuisten tehtävä on huolehtia, että lapsella on kotona koulun jälkeen tarjolla terveellisiä ja maistuvia välipalavaihtoehtoja.

Jos kaupassa käynti ja välipalan hankinta jää lapsen vastuulle, suuhun sujahtaa helposti vain makeita herkkuja.

Mitä nuorempi koululainen, sitä suurempi syy on varata jääkaappiin valmiiksi suunnitellut ja helposti koottavat välipala-ainekset.

Leikkaa rasiaan valittavaksi esimerkiksi valmiita porkkana- ja kurkkuviipaleita, ruisleipää, hedelmiä, juustoa, viiliä tai jogurttia. Välipalajuomaksi käy vaikka maitokaakao, janojuomaksi vesi.

Maistuvia vaihtoehtoja ovat hedelmät, hedelmäsalaatti, täysjyvämurot ja erilaiset smoothiet.

Vaihtelua välipalaan saat esimerkiksi pinaattiletuilla puolukkahillolla sekä karjalanpiirakoilla.

Jokaisella välipalalla proteiinia

Hyvään välipalaan kuuluu aina proteiinipitoinen osa, muistuttaa Teija Keso.

Proteiinia on paljon maitotuotteissa kuten raejuustossa, rahkassa, jogurtissa ja maidossa, samoin munissa ja juustossa.

Hiilihydraatteja lapsi saa helpoiten täysjyväleivästä, ja jokaisella välipalalla olisi hyvä nauttia myös joko marjoja tai hedelmiä tai sipaista ainakin tomaattiviipale tai salaattia leivän päälle.

Välipalaleipä voidellaan kasviöljyä sisältävällä levitteellä. Hyviä rasvahappoja lapsi saa myös pähkinöistä ja siemenistä.

Välipala osaksi päivän ruokavaliota

Suomalaislasten ruokavalio on kansainvälisessä vertailussa hyvä, mutta ruokavalion laadussa olisi silti parantamisen varaa.

Tämän pitäisi näkyä myös välipalojen koostumuksessa: Leikki-ikäisten olisi hyvä syödä nykyistä vähemmän sokeria, kovia rasvoja ja suolaa, mutta enemmän rautaa ja pehmeitä rasvoja, suosittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kouluikäisistä koululounaan syö päivittäin 70 prosenttia oppilaista, mutta kaikki aterian osat syö kuitenkin vain kolmannes. Ravintoaineiden saanti voi jäädä heillä alle tavoitteen.

Nuorten parhaaksi olisikin hyvä lisätä kokonaisruokavalioon kuidun määrää, folaattia ja rautaa, mutta nauttia vähemmän esimerkiksi virvoitusjuomien sisältämää sokeria.

 
Lähteinä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Valio

Lue myös: Nam! Parhaat välipalat koululaiselle

Vierailija

Kokoa koululaiselle terveellinen välipala

Maitokaakaota (mitäs muutakaan kaakaota Suomessa juotaisiin..?) ja muroja, siinä on joo terveelliset eväät...not. Mielestäni esim. näkkileipä juustolla ja kuorittu porkkana + lasi maitoa on ihan tarpeeksi hyvä ja terveellinen välipala. Usein isken käteen pelkkiä kuorittuja juureksiakin tai turkkilaista jogurttia hunajalla. Hyvin kelpaa!
Lue kommentti
Vierailija

Kokoa koululaiselle terveellinen välipala

Ravinnon merkitys! Hyviä rasvoja: Villi kala , pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut luomu kasviöljyt (rypsi-, kookos- ja oliiviöljy). Kylmäpuristuksen ansiosta öljyn rasvahappokoostumus ja vitamiinit säilyvät luonnollisessa muodossaan. Eläinrasvat (luomu parasta). EI margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä...
Lue kommentti

Kirsi Etulan yläkerrassa ompelukone surisee joskus myöhään yöhön. Lasten mielestä se on turvallisen unettava ääni.

Kirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola tutustuivat aikoinaan naperobaletin pukuhuoneessa. Sen jälkeen heiltä on syntynyt kolme kirjaa ja satoja mekkoja.

Olette tehneet yhdessä kolme käsityökirjaa. Miten Mekkotehdas sai alkunsa?

Kirsi: Kuusi vuotta sitten istuimme kerran viikossa naperobaletin pukuhuoneessa odottamassa, kun 4-vuotiaat Mona ja Line olivat tanssitunnilla. Sunnalla oli parivuotias Innu mukanaan puettuna aina nätteihin mekkoihin. Usein hän myös neuloi odottaessaan. Ajattelin, että tuossa on käsityöihminen. Erään kerran rohkaistuin ja avasin keskustelun.

Uudet vaatemallit testataan ensin omalla porukalla. Monalla on Hupi-haalari. Innun mekon printtikangas on löytö Kööpenhaminasta. Kirsillä on yllään Aino-mekko. (Kuva: Piia Arnould)
Uudet vaatemallit testataan ensin omalla porukalla. Monalla on Hupi-haalari. Innun mekon printtikangas on löytö Kööpenhaminasta. Kirsillä on yllään Aino-mekko. (Kuva: Piia Arnould)

Sunna: Minä tein seuraavan siirron ja kutsuin Kirsin lapsineen meille kahville. Heti ensimmäisellä kahvittelulla selvisi, että tämän ihmisen kanssa ei tarvitse kilisytellä pikkulusikkaa vaivautuneena kupissa. Meillä synkkasi heti.

Olemme molemmat intohimoisia käsityöihmisiä ja tykkäämme laittaa kotia kauniiksi. Samoilla kahvikutsuilla kävi myös ilmi, että meillä kummallakin oli haaveena käsityökirjan tekeminen.

Kirsi: Olin pitänyt käsityöblogia jo jonkin aikaa, mutta tutustuttuamme pyysin Sunnaa pitämään blogia kanssani. Yhdessä perustimme Mekkotehdas-blogin. Jo seuraavana keväänä meillä oli kustannussopimus ja kuvasimme ensimmäistä kirjaa.

Ronnin huone on Kirsin ompeluhuoneen vieressä. Pojasta on mukava kuunnella iltaisin, kun äiti ompelee seinän takana. Kettu ja ritarin vermeet ovat Kirsin käsialaa. (Kuva: Piia Arnould)
Ronnin huone on Kirsin ompeluhuoneen vieressä. Pojasta on mukava kuunnella iltaisin, kun äiti ompelee seinän takana. Kettu ja ritarin vermeet ovat Kirsin käsialaa. (Kuva: Piia Arnould)

Miten käsityöhulluus näkyy kodeissanne?

Sunna: Olemme molemmat ammatiltamme opettajia, joten teemme käsitöitä, blogia ja kirjoja kotona iltaisin, viikonloppuisin ja lomilla. Käsityöprojektini valtaavat usein oleskeluhuoneen niin, että perheellä ei ole paikkaa, missä katsoa mukavasti televisiota. Lupaan siivota jälkeni, kunhan homma valmistuu. Perhe nyökkäilee ja tietää, että sen jälkeen tulee kohta seuraava kaiken sotkeva projekti.

”Saatamme hurauttaa toistemme luo iltamyöhällä yöpuvun housut jalassa ompelemaan.”

Asumme Kirsin kanssa lähekkäin, ja saatamme hurauttaa toistemme luo iltamyöhällä yöpuvun housut jalassa hakemaan jotain tiettyä nappia tai ompelemaan yhdessä. Harvoin olemme olleet yhdessä yöelämässä, mutta monta yötä olemme istuneet yhdessä ompelemassa ja samalla jutelleet läpi kaikki maailman asiat.

Kirsin keittiössä on pidetty ompeluiltamat jos toisetkin. (Kuva: Piia Arnould)
Kirsin keittiössä on pidetty ompeluiltamat jos toisetkin. (Kuva: Piia Arnould)

Kirsi: Mieheni on rakennusalalla, eli olemme molemmat käsillä tekijöitä. Remontoimme rintamamiestaloa vaihe kerrallaan, yleensä keväällä ja kesällä. Mieheni suostuu remontoimaan kotona vain silloin, kun illallakin on hyvä valo.

Ainoa poikkeus oli se, kun yhtenä talvi-iltana sain idean, että yläkerran isosta lastenhuoneesta voisi lohkaista minulle ompeluhuoneen, jonne kankaat ja keskeneräiset projektit saataisiin kaappeihin. Se oli miehen mielestä niin houkutteleva idea, että hän tarttui toimeen siitä paikasta. Nyt me eristetään sinut ompelutavaroinesi, hän uhosi leikillään. Kaksi viikkoa myöhemmin minulla oli oma huone.

Unelmien täyttymys: oma ompeluhuone rintamamiestalon yläkerrassa. Sunnalla on päällään itse ommeltu Hyppy-toppi. Kirsi on mekkotehtailijoiden lettivastaava. (Kuva: Piia Arnould)
Unelmien täyttymys: oma ompeluhuone rintamamiestalon yläkerrassa. Sunnalla on päällään itse ommeltu Hyppy-toppi. Kirsi on mekkotehtailijoiden lettivastaava. (Kuva: Piia Arnould)

Samassa yhteydessä Monalle sisustettiin alakertaan huone, ja ompeluhuoneen viereinen tila jäi Ronnin huoneeksi. Poika on tyytyväinen, kun istun seinän takana ompelemassa iltaisin. Ompelukoneen surina on hänestä turvallinen, mukava ääni.

Mitä mieltä lapset ovat äitien ompeluvimmasta?

Sunna: Onneksi sekä lapsemme että miehemme tulevat hyvin juttuun keskenään. Monesti meillä on kaikki viisi lasta mukana kun kokoonnumme ompelemaan. Lapset löytävät heti tekemistä keskenään ja äidit saavat hyvällä omallatunnolla keskittyä omiin puuhiinsa.

Tytöt eivät ainakaan vielä tunnu kyllästyneen äitien tekemiin mekkoihin. Viimeksi Line pyysi minua ompelemaan musiikkiluokan kevätesitykseen tietyn mekkomallin tietystä kankaasta. Hänen mielestään matkalle pitää pakata mukaan ainakin kolme mekkoa. Joskus olen joutunut ompeluhommiin mökilläkin, kun mekko on unohtunut pakkauksesta.

Koko homma lähti aikoinaan liikkeelle Linen ja Monan naperobaletista. Linellä on päällään Line-mekko. (Kuva: Piia Arnould)
Koko homma lähti aikoinaan liikkeelle Linen ja Monan naperobaletista. Linellä on päällään Line-mekko. (Kuva: Piia Arnould)

Viime jouluna 10-vuotiaat Line ja Mona saivat kumpikin lahjaksi ompelukoneen. Nyt he saattavat ommella vaikka vaatteita barbeille samalla kun minä ja Kirsi teemme omia juttujamme. Myös 12-vuotias Niila osaa ommella. Jokin aika sitten hän teki itselleen hupparin ja shortsit.

Kirsi: Lapset ovat tottuneet siihen, että käytämme heitä sovitusnukkeina kirjoja tehdessämme. Välillä alakerrasta kuuluu aika kyllästyneellä äänellä, että joko taas, kun huudamme, että vaatteet pois ja sovittamaan.

Viime keväänä Sunna ja minä veimme Monan ja Linen kymppisynttärimatkalle Kööpenhaminaan. Sielläkin kiersimme kangaskauppoja, mutta vastapainoksi tytöt vaativat päästä lelukauppoihin.

Linellä ja Monalla on kummallakin kodeissaan omat ompelukoneet. Monan huoneessa on syntyy tällä kertaa koristetyyny. (Kuva: Piia Arnould)
Linellä ja Monalla on kummallakin kodeissaan omat ompelukoneet. Monan huoneessa on syntyy tällä kertaa koristetyyny. (Kuva: Piia Arnould)

Sunna: Lasten kaveritkin osaavat jo odottaa itsetehtyjä synttärilahjoja. Yhteen aikaan ompelimme paljon kännykkäpusseja lahjoiksi. Joskus siitä tulee paineitakin, kun aika ei riitä kaikkien ompelusten toteutukseen.

Mekkotehdas-blogisti ja -kirjailija Kirsi Etula asuu Helsingissä rintamamiestalossa miehensä Jounin ja lastensa Monan, 10, ja Ronnin, 6, kanssa. Sunna Valkeapää-Ikola käy Kirsin luona usein lastensa Niilan, 12, Linen, 10, ja Innun, 8, kanssa ompelemassa tai muuten vaan oleilemassa.

Meidän Perhe 8/2016

Lataa ja tulosta suloinen kuu-ukko lapsellesi.

Pimeneviin iltoihin tuo iloa hymyilevä kuu ja tuikkivat tähdet! Tulosta hymynaama alla olevasta linkistä ja kiinnitä se vaikka hoitopöydän yläpuolelle vauvasi iloksi.

Kuva on A4-koossa. Jotta kuva tulostuu oikein, lataa ja tallenna pdf-tiedosto ensin koneellesi ja tulosta sitten.