Näin siivoat lapsen vaatekaapin järkevästi ja pysyvästi.

Vuodenajan vaihtuminen on hyvä hetki käydä läpi koko lapsen vaatekaappi. Tee kevätsiivous tällä kertaa kovalla kädellä niin, että saat nauttia siististä vaatekaapista pitkään.

Kaikkein paras tapa on vähentää vaatteita reilusti ja raa’asti. Leikki- ja kouluikäinen pystyy itsekin pitämään vaatekaapin paremmin siistinä, kun se on väljä.

Tee se näin:

 1. Ennen kuin alat raakata vaatteita, tarkkaile muutama päivä, mitä vaatteita lapsesi oikeasti käyttää. Juttele vaatteista lapsen kanssa ja kysy, mihin ja miksi hän tykkää pukeutua. Valmistaudu itse henkisesti luopumaan omista suosikeistasi, jos lapsesi maku ja omasi eivät kohtaa. Tämä voi olla kaunosieluille rankkaa, jos lapsen suosikkiasu onkin verryttelyasu.
 2. Valitse vaatteiden läpikäymiselle ajankohta, jolloin olet virkeä ja siten valmiimpi tekemään päätöksiä järjellä. Katso, että vaatteiden omistajalla on muuta puuhaa. Tiedät hänen mielivaatteensa jo tarkkailuajalta.
 3. Käy vaatteet yksi kerrallaan läpi. Karsi ensin pois liian pienet, nuhjuiset ja rikkinäiset vaatteet. Ensimmäisiä et halua nähdä lapsesi päällä, jälkimmäisiä et kuitenkaan korjaa. Tai jos korjaat, tee se heti.
 4. Tarkastele jäljelle jääneitä vaatteita. Pistä yhteen kasaan vaatteet, joita lapsesi käyttää mielellään. Eli ne, jotka hän valitsee kaapista itse. Viikkaa nämä vaatteet takaisin kaappiin. Ne muodostavat lapsen peruspuvuston, joiden avulla arki rullaa.
 5. Jos lapsi on kasvanut ulos useasta lempivaatteestaan, ota poistettavista kuva muistin avuksi ja hanki tilalle samaa vaatekappaletta isompi koko. Tiedät, että nämä vaatteet tulevat käyttöön. 
 6. Käy seuraavaksi läpi kasa, jossa ovat vähemmän käytetyt vaatteet. Mieti jokaisen vaatteen kohdalla, miksi se on hankittu. Laita takaisin vaatekaappiin erityistilaisuuksissa tarvittavat vaatekappaleet, kuten yksi villapaita ja yksi juhla-asu. Karsi raa’asti vaatteet, jotka ovat omasta mielestäsi ihania, mutta jääneet lapselta käyttämättä. Paitsi että ne vievät tilaa kaapissa, aiheuttavat ne turhaa kitkaa välillänne. Vie nämä vaatteet heti kierrätykseen tai jaa ystävien tai työkavereiden kesken.

Lue lisää

Näin taltutat kaaoksen eteisessä

Näin ostin unelmieni pyykinpesukoneen

Kolme nerokasta säilytysratkaisua 
 

Vierailija

Kikka, jolla pidät lapsen vaatekaapin helposti järjestyksessä

Vierailija kirjoitti: Vie nämä vaatteet heti kierrätykseen tai jaa ystävien tai työkavereiden kesken. Ja taas siirretään ongelma kaverin kaappiin, josta kaveri tuo omat ylijäämänsä sinulle? Mitä ihmettä? Tuleeko sinulle yllätyksenä, että ihmisiä on eri muotoisia ja erilaisella maulla varustettuna? Yhden kauhistus on toisen kaunistus.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Joulun mahtavin piparitalo on talli, jossa asuu uljaiden ratsujen rivistö. Se sopii kotiin vielä tammikuussakin. Paitsi jos ehditte syödä sen ensin.

Tänä vuonna tehdään piparitaikinasta komea talli keppihevosineen. Talli on perinteistä piparkakkutallia helpompi rakentaa, sillä kokoat sen muutamasta osasta. Hevosille voit tietysti tehdä myös hoitajat pipariukoista.

Tarvitset 

 • piparitaikinaa (2 x 500 g pkt), leivinpaperia ja uunipellin
 • puisia grillltikkuja, jotka katkaiset sopivan mittaisiksi
 • n. 2 dl sokeria liimaamiseen
 • valkuais-tomusokerikuorrutetta, tomusokeria, lakritsinauhaa ja vaahtokarkkeja koristeluun

Tee näin

 1. Tulosta kaavat alta. Kaulitse piparitaikina ja leikkaa siitä kaavojen avulla kaikki tallin osat ja hevosten päät. Tee taikinasta myös haluamasi kokoinen alusta tallille. Älä tee pipareista kovin ohuita, jotta ne kestävät paremmin käsittelyä.
 2. Kastele grillitikut ja paina ne tukevasti kiinni hevosten kaulaan ennen paistamista. Paista kaikki pipariosat uunissa.
 3. Kokoa talli jäähtyneistä osaista. Käytä liimana sulaa sokeria, sillä se pitää parhaiten. Sulata sokeri paistinpannulla, varo ettei se pala. 
 4. Kasta etuseinän lautojen päät alapinnastaan yksitellen sulaan sokeriin ja liimaa etutolpan päälle niin, että reunat tulevat tasan. Voit merkitä ylimmän laudan korkeuden etukäteen, jotta etuseinästä tulee samankorkuinen kuin sivuseinästä. Kiinnitä toinen etutolppa samoin, voit kastaa nyt kaikki laudanpäät kerralla. Kasta tämän jälkeen sivuseinien päädyt sokeriin ja kiinnitä etuseinään. Kiinnitä seuraavana takaseinä ja viimeisenä katto.
 5. Koristele talli. Voit käyttää koristeluun valmista tomusokerikuorrutetta tai tehdä itse pikeeriä, joka kovettuu nopeammin. Sillä voit tehdä vaikka komeita jääpuikkoja tallin katolle. Pikeerin valmistat vatkaamalla 3 dl tomusokeria ja ½ dl kananmunan valkuaista. Tee lopuksi hevosille riimut lakritsi- tai karkkinauhasta. Saat aseteltua hevoset talliin tökkäämällä kepin jalustaksi vaikka vaahtokarkin.

Kaavat piparitalliin ja hevosiin löydät alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sitten, niin se tulostuu oikein.

PDF iconpiparitalli_kaavat_a4.pdf

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Helpoimmillaan tonttuovi on paperinpala, joka on kiinnitetty seinään. Kiinnostavampaa onkin, mitä tonttuoven ympärillä tapahtuu.

Maailmalla villinnyt tonttuovi on hieno ja söpö jouluhitti. Enää pitää tietää, mihin sitä käytetään.

1. Se voi olla ihan vain koriste

Kaikista helpointa on printata tonttuoven malli netistä, ja teipata se seinään. Niin yksinkertaista, niin helppoa! Tonttuovella voi siis vain levittää joulun odotusta kotiin vähän samaan tapaan kuin joulutähdellä.

2. Tee tonttuovesta uusi näyttämö joulukuvaelmalle

Tonttuoven eteen voi rakentaa modernin joulukuvaelman tai suloisen minimaailman vaikkapa nukkekodin tarvikkeilla tai legoilla. Oven edustaa voi koristella myös erilaisilla pienillä viherkasveilla, ja lattialistan päällä olevalle tonttuovelle voi rakentaa pienet tikapuut. Eikä tarvitse tulla kerralla valmista: koristeet voivat vaihtua ja täydentyä joulukuun edetessä.

3. Kurkistus tonttujen maailmaan

Tonttuovesta toi tehdä myös kolmiulotteisen – eikä seinään silti tarvitse lohkaista reikää. Ovesta voi tehdä oikeasti avautuvan, ja sen voi kiinnittää paksumpiin karmeihin. Kun oven avaa, voi sen sisällä olla vaikka maisemakuva, joka vie tonttujen salaiseen maailmaan.

Mikä parasta, mitään rajoituksia tonttuovelle ei ole, joten vain mielikuvitus on rajana!

4. Käytä tonttuovea joulukalenterina

Kyllästyttääkö perinteinen joulukalenteri? Voit tehdä tonttuovesta uuden. Piilota iltaisin tonttuoven vieressä olevaan rasiaan jokin pieni yllätys tai karkki. Lapsi saa aamulla hipsiä katsomaan, mitä hiippalakki tällä kertaa on tuonut.

5. Tee tontusta viestinviejä joululahjatoiveille

Monien tonttuovien kylkeen on askarreltu pienenpieni postilaatikko. Siitä tonttu voi näppärästi toimittaa lasten lahjatoiveet pukille. Tässä helppo tapa selvittää myös kumppanin lahjatoiveet!

Keskustele ja kommentoi alle: Onko teillä tonttuovi – ja mihin sitä käytätte?

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.