Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Joulua voi viettää monella tapaa. Löytäkää yhdessä omanne.

Leivo joulupiparit. Osta ja paketoi lahjat. Valmista ruoat (ja muistathan ehdottomasti, että kinkku on joulupöydän kunkku). Koristele kuusi. Vie kynttilät haudalle. Kutsu kylään sukulaiset.

Perheellisen muistilista jouluna voi olla loputtoman pitkä.

Tai sitten ei.

– Alunperin lapsilla ei ole mitään ennakkokäsitystä joulun perinteistä, Meidän Perheen asiantuntija, lastenpsykiatri Janna Rantala sanoo.

– Joulusta tulee sellainen, millaiseksi me aikuiset sen luomme.

Päästele turhia paineita

Ainakaan lasten takia vanhempien (lue=yleensä äidin) ei siis tarvitse imellyttää kolmatta satsia perunalaatikkoa, jos aiemmat menivät pieleen.

Eikä notkua iltamyöhään marketin kalatiskillä tappelemassa viimeisistä graavilohifileistä. Eikä vääntää hikihatussa paperinarurusetteja lahjapakkauksiin. Eikä kutsua sukulaisia kylään, jos ei huvita.

– Jouluun latautuu valtavasti paineita aivan turhaan, Janna Rantala sanoo.

Joulustressikin on ok

Varsinkin monen äidin voisi olla hyvä miettiä, miksi hössöttää ja suorittaa joulua. Tekeekö sen tavan vuoksi, näyttääkseen muille, vai siksi, että nauttii siitä?

– Jos aikuiset nauttivat joulustressistä ja -kiireestä, niin antaa mennä vaan! Eivät lapset siitä tuhoudu. Se on teidän perheenne tapa viettää joulua.

Kaikille mahdollisuus vaikuttaa

Mutta jos aikuinen tunnistaa itsessään joulukulissien ylläpitäjän, joka luo joulua vain perinteiden pakosta, kannattaa vaihtaa pienemmälle vaihteelle ja miettiä asia uusiksi.

Kaikille mieluisia joulunviettotapoja voi pohdiskella yhdessä koko perheen kanssa.

– Lapset voivat kertoa, mitä he joululta odottavat, ja aikuiset samoin. Näin kaikki voivat vaikuttaa siihen, millainen joulusta tulee.

Lahjattomuutta ei tarvitse hävetä

Myöskään lahjojen, tai etenkään niiden puutteen, ei tarvitse muodostua joulun kynnyskysymykseksi.

Jos perheellä ei ole rahaa lahjojen ostoon, tämän voi Janna Rantalan mukaan kertoa lapsille suoraan.

– Voi sanoa, ettei meillä tällä kertaa ole varaa ostaa lahjoja, mutta ehkä jonain toisena jouluna on.

– Ei joulu mene pilalle, vaikkei lapsi saakaan yhtä hienoja lahjoja kuin naapurin lapset. Hän voi protestoida, mutta sekään ei ole vaarallista.

Vierailija

Janna Rantala: "Viettäkää joulua niin kuin haluatte!"

Äiti, äiti, äiti... Ihan kuin se olisi äidin asia päättää, millainen on perheen joulu! Eikö se ole kuitenkin yhteinen ja monessa perheessä on mieskin, jonka kanssa asioista voisi keskustella sen sijaan että äiti päättää, millainen on meidän perheen joulu. Jutussa mainitaan lyhyesti, että yhdessä tulisi päättää, mutta yleissävy on se, että joulu on äidin juhla.
Lue kommentti

Helppoa kuin mikä: sekoita ainekset ja jätä yöksi värjäytymään.

Pääsiäismunien värjäämiseen tarvitset väriaineen lisäksi suolaa ja etikkaa, jotka auttavat väriä kiinnittymään kananmunankuoren pintaan.  

Tee näin:

Keitä kananmunat ensin koviksi. Voit myös laittaa raa'an kananmunan kiehumaan samaan aikaan värjäysaineen kanssa, mutta silloin väri jää haaleammaksi. Syvän tuloksen saat, kun jätät kananmunat värjäytymään yöksi jääkaappiin.

Voit käyttää värjäyskippoina vaikkapa juomalaseja. Kaada nestettä päälle sen verran, että muna peittyy kokonaan.

Vihreä – käytä pinaattia

 • 1 dl pakastepinaattia
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää pinaatti ja suola. Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Siivilöi ja anna jäähtyä. Lisää etikka ja kaada kippoon kananmunan päälle. 

Ruskea onnistuu kahvilla

 • 3 rkl kahvinporoja tai pikakahvia
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää suola ja kahvi. Anna kiehua kolme minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada kananmunan päälle ja jätä värjäytymään.  

Keltainen lähtee kurkumasta

 • 3 rkl kurkumaa
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää suola ja kurkuma. Anna kiehua kolme minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada kananmunan päälle.

Punainen – pelkkä punajuuriliemi riittää

 • 2 dl etikkapunajuuren lientä
 • Kaada liemi lasiin kananmunan päälle. Anna värjäytyä. 

Sininen syntyy mustikoista

 • 3 dl mustikoita
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää mustikat ja suola. Anna kiehua 10 minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada astiaan kananmunan päälle ja anna värjäytyä.

Ilahduta tulevaa äitiä komealla ruusukimpulla. Tämä kimppu ei lakastu, vaan kukkii sujuvasti vauvan syntymään saakka.

Näitä tarvitset:

Maljakon, oasis-kukkasienen, noin 40 kpl vastasyntyneen vaippoja, ohutta tyllikangasta (n. 1 metri 260 cm leveää kangasta riittää), grillitikkuja, puuvillanarua, vihreää käsintehtyä paperia

Tee näin:

 1. Valitse sopivankokoinen maljakko ja vuoraa se sisäpuolelta valkoisella paperilla. Laita pohjalle kukkasieni, johon saat ruusut aseteltua.
 2. Kieputtele valkoiset ruusut pienistä teippivaipoista. Avaa vaippa ja laita grillitikun tylppä pää keskelle vaippaa. Taita vaippa kahtia, kieputa tiiviiksi rullaksi ja sido kiinni puuvillanarulla.
 3. Liilat ruusut syntyvät tyllistä. Leikkaa siitä noin 15 cm leveitä ja 130 cm pitkiä nauhoja. Solmi nauhan pää kiinni tikkuun ja pyörittele nauha tikun ympärille ruusuksi.
 4. Tee vaippakukkia 30–40 kappaletta. Tyllikukkia tarvitset noin puolet tästä määrästä.
 5. Työnnä ensin kaikki vaippakukkatikut pystyyn kukkasieneen. Asettele sen jälkeen tyllikukat tasaisesti vaippakukkien lomaan. Revi lopuksi lehtiä vihreästä käsintehdystä paperista ja asettele ne kimpun ympärille.