Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Joulua voi viettää monella tapaa. Löytäkää yhdessä omanne.

Leivo joulupiparit. Osta ja paketoi lahjat. Valmista ruoat (ja muistathan ehdottomasti, että kinkku on joulupöydän kunkku). Koristele kuusi. Vie kynttilät haudalle. Kutsu kylään sukulaiset.

Perheellisen muistilista jouluna voi olla loputtoman pitkä.

Tai sitten ei.

– Alunperin lapsilla ei ole mitään ennakkokäsitystä joulun perinteistä, Meidän Perheen asiantuntija, lastenpsykiatri Janna Rantala sanoo.

– Joulusta tulee sellainen, millaiseksi me aikuiset sen luomme.

Päästele turhia paineita

Ainakaan lasten takia vanhempien (lue=yleensä äidin) ei siis tarvitse imellyttää kolmatta satsia perunalaatikkoa, jos aiemmat menivät pieleen.

Eikä notkua iltamyöhään marketin kalatiskillä tappelemassa viimeisistä graavilohifileistä. Eikä vääntää hikihatussa paperinarurusetteja lahjapakkauksiin. Eikä kutsua sukulaisia kylään, jos ei huvita.

– Jouluun latautuu valtavasti paineita aivan turhaan, Janna Rantala sanoo.

Joulustressikin on ok

Varsinkin monen äidin voisi olla hyvä miettiä, miksi hössöttää ja suorittaa joulua. Tekeekö sen tavan vuoksi, näyttääkseen muille, vai siksi, että nauttii siitä?

– Jos aikuiset nauttivat joulustressistä ja -kiireestä, niin antaa mennä vaan! Eivät lapset siitä tuhoudu. Se on teidän perheenne tapa viettää joulua.

Kaikille mahdollisuus vaikuttaa

Mutta jos aikuinen tunnistaa itsessään joulukulissien ylläpitäjän, joka luo joulua vain perinteiden pakosta, kannattaa vaihtaa pienemmälle vaihteelle ja miettiä asia uusiksi.

Kaikille mieluisia joulunviettotapoja voi pohdiskella yhdessä koko perheen kanssa.

– Lapset voivat kertoa, mitä he joululta odottavat, ja aikuiset samoin. Näin kaikki voivat vaikuttaa siihen, millainen joulusta tulee.

Lahjattomuutta ei tarvitse hävetä

Myöskään lahjojen, tai etenkään niiden puutteen, ei tarvitse muodostua joulun kynnyskysymykseksi.

Jos perheellä ei ole rahaa lahjojen ostoon, tämän voi Janna Rantalan mukaan kertoa lapsille suoraan.

– Voi sanoa, ettei meillä tällä kertaa ole varaa ostaa lahjoja, mutta ehkä jonain toisena jouluna on.

– Ei joulu mene pilalle, vaikkei lapsi saakaan yhtä hienoja lahjoja kuin naapurin lapset. Hän voi protestoida, mutta sekään ei ole vaarallista.

Vierailija

Janna Rantala: "Viettäkää joulua niin kuin haluatte!"

Äiti, äiti, äiti... Ihan kuin se olisi äidin asia päättää, millainen on perheen joulu! Eikö se ole kuitenkin yhteinen ja monessa perheessä on mieskin, jonka kanssa asioista voisi keskustella sen sijaan että äiti päättää, millainen on meidän perheen joulu. Jutussa mainitaan lyhyesti, että yhdessä tulisi päättää, mutta yleissävy on se, että joulu on äidin juhla.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.