Poliisin pikaopas kaupantekoon nettikirppiksillä.

Lastenvaatteet ja -tavarat vaihtavat omistajaa nettikirppiksillä. Siellä liikkuvat myös huijarit. Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Mikko Lyytinen neuvoo, miten voit ehkäistä huijatuksi tulemista.

1. Pyydä kaupanteossa kuva

Jos et tapaa myyjää kasvokkain, pyydä ennen maksamista tuotteesta aina etukäteen ainakin kuva, jossa samassa kuvassa tavaran kanssa on lapulla esimerkiksi myyjän nimi ja päivämäärä. Näin varmistat, ettei kuva ole ladattu netistä, ja myyjällä ainakin periaatteessa on olemassa tavara, jota hän myy.

Monilla Facebookissa toimivilla lastenvaatekirppiksillä onkin sääntö, että myynti-ilmoituksissa pitää olla laputettu kuva.

2. Kysy aina puhelinnumero

Tarkista myyjän puhelinnumero. Poliisi neuvoo suhtautumaan varoen myyjiin, jotka asioivat prepaid-liittymästä.

3. Ehdota postiennakkoa

Käytä postiennakkoa aina kun mahdollista – ainakin, jos kyseessä on arvokas tavara. Lähettäjä voi antaa luvan sisällön tarkistukseen ennen maksua.

Postiennakolla varmistat, että paketissa on se, mitä pitää. Huijari voi lähettää paketissa vaikkapa sanomalehtipaperia.

4. Ei, et tehnyt löytöä

Älä osta tuotetta, jonka hinta on liian hyvä ollakseen totta. Yleensä se ei ole totta.

Rehellinen myyjä ei myöskään yleensä välttele kysymyksiä ja ylimääräisiä tarkistuksia, eikä kiirehdi myynnissä.

5. Kävikö huonosti? Tee rikosilmoitus

Tee aina rikosilmoitus, jos tulet huijatuksi nettikaupassa tai -kirppiksillä. Huijauksia sattuu: rikosilmoituksia tehdään huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin.

Rikosilmoituksen voi tehdä mistä tahansa huijauksesta, eurorajaa ei ole. Rikosilmoituksen voi tehdä myös poliisin nettipalvelussa.

Poliisi suosittelee, että rikosilmoitus tehdään aina. Monilla nettihuijareilla on kymmeniä ja jopa satoja huijauskohteita. Rikosilmoitusten perusteella poliisi pääsee huijarin jäljille.

Nettikirppishuijaus käsitellään lievänä tai normaalina petoksena. Lievästä petoksesta seuraa sakkorangaistus, petos johtaa sakkoihin tai jopa vankeuteen.

Lue lisää

Miten saat lastenvaatteista parhaan hinnan nettikirppiksellä? 10 vinkkiä

Maksan mitä tahansa – me&i-nettikirppiksiin hurahtanut äiti

Nimikoi nätisti, jos haluat hyvän kirppishinnan

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen

Kivojen eläinhahmojen yhdistely kehittää taaperon silmän ja käden yhteistyötä.

Tarvitset:

Tukevaa kartonkia tai pahvia, valmiiksi tulostetut eläinhahmot, paperiliimaa, kontaktimuovia,sakset tai mattoveitsen.

Tee näin:

 1. Tulosta valmiit eläinhahmot ja liimaa ne tukevalle kartongille tai ohuelle pahville. Eläinhahmoja on kuusi kappaletta: kettu, kissa, norppa, pingviini, pupu, sammakko.
 2. Päällystä kartonki kontaktimuovilla molemmin puolin.
 3. Leikkaa eläimet irti ääriviivoja pitkin joko saksilla tai mattoveitsellä materiaalista riippuen.
 4. Puolita eläimet vielä keskeltä kahteen osaan.

Vinkki! Paloja voi ja saa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Pupu, jolla on ketunhäntä, miksipä ei!

Tulosta valmiit eläinhahmot A4-kokoiselle paperille alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Joulun mahtavin piparitalo on talli, jossa asuu uljaiden ratsujen rivistö. Se sopii kotiin vielä tammikuussakin. Paitsi jos ehditte syödä sen ensin.

Tänä vuonna tehdään piparitaikinasta komea talli keppihevosineen. Talli on perinteistä piparkakkutallia helpompi rakentaa, sillä kokoat sen muutamasta osasta. Hevosille voit tietysti tehdä myös hoitajat pipariukoista.

Tarvitset 

 • piparitaikinaa (2 x 500 g pkt), leivinpaperia ja uunipellin
 • puisia grillltikkuja, jotka katkaiset sopivan mittaisiksi
 • n. 2 dl sokeria liimaamiseen
 • valkuais-tomusokerikuorrutetta, tomusokeria, lakritsinauhaa ja vaahtokarkkeja koristeluun

Tee näin

 1. Tulosta kaavat alta. Kaulitse piparitaikina ja leikkaa siitä kaavojen avulla kaikki tallin osat ja hevosten päät. Tee taikinasta myös haluamasi kokoinen alusta tallille. Älä tee pipareista kovin ohuita, jotta ne kestävät paremmin käsittelyä.
 2. Kastele grillitikut ja paina ne tukevasti kiinni hevosten kaulaan ennen paistamista. Paista kaikki pipariosat uunissa.
 3. Kokoa talli jäähtyneistä osaista. Käytä liimana sulaa sokeria, sillä se pitää parhaiten. Sulata sokeri paistinpannulla, varo ettei se pala. 
 4. Kasta etuseinän lautojen päät alapinnastaan yksitellen sulaan sokeriin ja liimaa etutolpan päälle niin, että reunat tulevat tasan. Voit merkitä ylimmän laudan korkeuden etukäteen, jotta etuseinästä tulee samankorkuinen kuin sivuseinästä. Kiinnitä toinen etutolppa samoin, voit kastaa nyt kaikki laudanpäät kerralla. Kasta tämän jälkeen sivuseinien päädyt sokeriin ja kiinnitä etuseinään. Kiinnitä seuraavana takaseinä ja viimeisenä katto.
 5. Koristele talli. Voit käyttää koristeluun valmista tomusokerikuorrutetta tai tehdä itse pikeeriä, joka kovettuu nopeammin. Sillä voit tehdä vaikka komeita jääpuikkoja tallin katolle. Pikeerin valmistat vatkaamalla 3 dl tomusokeria ja ½ dl kananmunan valkuaista. Tee lopuksi hevosille riimut lakritsi- tai karkkinauhasta. Saat aseteltua hevoset talliin tökkäämällä kepin jalustaksi vaikka vaahtokarkin.

Kaavat piparitalliin ja hevosiin löydät alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sitten, niin se tulostuu oikein.

PDF iconpiparitalli_kaavat_a4.pdf

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.