Kesälomareissu autoillen sujuu jouhevasti, kun lapsilla on takapenkillä puuhaa. Eikä aina tarvitse turvata tablettiin tai älypuhelimeen.

Takapenkki pysyy tyytyväisenä, kun autossa on tekemistä matkan ajaksi. Tässä viisi vinkkiä lomareissuun:

1. Äänikirjat

Karhukirjeitä Karvoselle on Jukka Parkkisen hauska satukirja, joka toimii niin leikki- kun kouluikäisellekin. Näitä jaksaa vanhempikin kuunnella. Kuunnelkaa myös klassikkosadut Onneli ja Anneli sekä musiikkisatu Kolme iloista rosvoa. Sopivaa ajanvietettä myös niille, jotka voivat autossa helposti huonosti.

2. Yhteinen soittolista

Kootkaa jo ennen reissua yhteinen soittolista Spotifyihin tai tyhjälle cd:lle. Listatkaa koko perheen suosikkibiisit. Lapset viihtyvät, kun saavat kuunnella omat Robininsa ja muut suosikit. Kuskin pitää virkeänä väliin osuva lempparimusa. Musasta ei myöskään tarvitse tapella, kun soittolista on suunniteltu etukäteen. Jos haluat todellisen seikkailun, hae muiden käyttäjien listoja sanalla ”automatka”.

3. Puuhakirjat

Pakkaa mukaan penaali ja uusia puuhakirjoja. Kivoja sarjoja ovat Tammen Opin itse. SanomaPron Oppi & ilo tai vaikkapa Otavan uusi Tatun ja Patun Suomi touhukirja. Käytä hyväksesi yllätysmomenttia ja paljasta puuha vasta autossa.

4. Tehtäväkuutiot ja -kortit

Lautapelejä ja tehtäväkirjoja kätevämpiä ovat erilaiset tehtäväkortit, kuten Oppi & Ilon tehtäväkuutiot ja -kortit tai Otavan Riehurinteen arvoituskortit.

5. Piilokuvakirjat

Missä Vallu? -kirjat ovat piilokuvien klassikko ja niiden parissa lapsella vierähtää hetki jos toinenkin. Vallu-fanit tarttuvat innokkaasti uusiin Missä Vallu? Aikamatka ja Missä Vallu? Suuri kuvajahti- kirjoihin, jotka ilmestyivät keväällä. Kirjastosta löytyy myös muita kivoja kirjoja kuten Postikoira Pontus, kun etsii sanalla "piilokuvakirja".

Sanoma kustantaa Meidän Perhettä ja Oppi & Ilo -sarjaa.

Joulun mahtavin piparitalo on talli, jossa asuu uljaiden ratsujen rivistö. Se sopii kotiin vielä tammikuussakin. Paitsi jos ehditte syödä sen ensin.

Tänä vuonna tehdään piparitaikinasta komea talli keppihevosineen. Talli on perinteistä piparkakkutallia helpompi rakentaa, sillä kokoat sen muutamasta osasta. Hevosille voit tietysti tehdä myös hoitajat pipariukoista.

Tarvitset 

  • piparitaikinaa (2 x 500 g pkt), leivinpaperia ja uunipellin
  • puisia grillltikkuja, jotka katkaiset sopivan mittaisiksi
  • n. 2 dl sokeria liimaamiseen
  • valkuais-tomusokerikuorrutetta, tomusokeria, lakritsinauhaa ja vaahtokarkkeja koristeluun

Tee näin

  1. Tulosta kaavat alta. Kaulitse piparitaikina ja leikkaa siitä kaavojen avulla kaikki tallin osat ja hevosten päät. Tee taikinasta myös haluamasi kokoinen alusta tallille. Älä tee pipareista kovin ohuita, jotta ne kestävät paremmin käsittelyä.
  2. Kastele grillitikut ja paina ne tukevasti kiinni hevosten kaulaan ennen paistamista. Paista kaikki pipariosat uunissa.
  3. Kokoa talli jäähtyneistä osaista. Käytä liimana sulaa sokeria, sillä se pitää parhaiten. Sulata sokeri paistinpannulla, varo ettei se pala. 
  4. Kasta etuseinän lautojen päät alapinnastaan yksitellen sulaan sokeriin ja liimaa etutolpan päälle niin, että reunat tulevat tasan. Voit merkitä ylimmän laudan korkeuden etukäteen, jotta etuseinästä tulee samankorkuinen kuin sivuseinästä. Kiinnitä toinen etutolppa samoin, voit kastaa nyt kaikki laudanpäät kerralla. Kasta tämän jälkeen sivuseinien päädyt sokeriin ja kiinnitä etuseinään. Kiinnitä seuraavana takaseinä ja viimeisenä katto.
  5. Koristele talli. Voit käyttää koristeluun valmista tomusokerikuorrutetta tai tehdä itse pikeeriä, joka kovettuu nopeammin. Sillä voit tehdä vaikka komeita jääpuikkoja tallin katolle. Pikeerin valmistat vatkaamalla 3 dl tomusokeria ja ½ dl kananmunan valkuaista. Tee lopuksi hevosille riimut lakritsi- tai karkkinauhasta. Saat aseteltua hevoset talliin tökkäämällä kepin jalustaksi vaikka vaahtokarkin.

Kaavat piparitalliin ja hevosiin löydät alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sitten, niin se tulostuu oikein.

PDF iconpiparitalli_kaavat_a4.pdf

Helpoimmillaan tonttuovi on paperinpala, joka on kiinnitetty seinään. Kiinnostavampaa onkin, mitä tonttuoven ympärillä tapahtuu.

Maailmalla villinnyt tonttuovi on hieno ja söpö jouluhitti. Enää pitää tietää, mihin sitä käytetään.

1. Se voi olla ihan vain koriste

Kaikista helpointa on printata tonttuoven malli netistä, ja teipata se seinään. Niin yksinkertaista, niin helppoa! Tonttuovella voi siis vain levittää joulun odotusta kotiin vähän samaan tapaan kuin joulutähdellä.

2. Tee tonttuovesta uusi näyttämö joulukuvaelmalle

Tonttuoven eteen voi rakentaa modernin joulukuvaelman tai suloisen minimaailman vaikkapa nukkekodin tarvikkeilla tai legoilla. Oven edustaa voi koristella myös erilaisilla pienillä viherkasveilla, ja lattialistan päällä olevalle tonttuovelle voi rakentaa pienet tikapuut. Eikä tarvitse tulla kerralla valmista: koristeet voivat vaihtua ja täydentyä joulukuun edetessä.

3. Kurkistus tonttujen maailmaan

Tonttuovesta toi tehdä myös kolmiulotteisen – eikä seinään silti tarvitse lohkaista reikää. Ovesta voi tehdä oikeasti avautuvan, ja sen voi kiinnittää paksumpiin karmeihin. Kun oven avaa, voi sen sisällä olla vaikka maisemakuva, joka vie tonttujen salaiseen maailmaan.

Mikä parasta, mitään rajoituksia tonttuovelle ei ole, joten vain mielikuvitus on rajana!

4. Käytä tonttuovea joulukalenterina

Kyllästyttääkö perinteinen joulukalenteri? Voit tehdä tonttuovesta uuden. Piilota iltaisin tonttuoven vieressä olevaan rasiaan jokin pieni yllätys tai karkki. Lapsi saa aamulla hipsiä katsomaan, mitä hiippalakki tällä kertaa on tuonut.

5. Tee tontusta viestinviejä joululahjatoiveille

Monien tonttuovien kylkeen on askarreltu pienenpieni postilaatikko. Siitä tonttu voi näppärästi toimittaa lasten lahjatoiveet pukille. Tässä helppo tapa selvittää myös kumppanin lahjatoiveet!

Keskustele ja kommentoi alle: Onko teillä tonttuovi – ja mihin sitä käytätte?