Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lukijamme tietävät, miten lasten piirustukset säilytetään.

Meidän Perheen ja Vauvan lukijat ovat ratkaisseet yhden vanhemmuuden suurimmista mysteereistä: miten säilyttää lasten tekemiä piirustuksia. Tässä vinkit.

A. Hanki kansioita

"Kansiossa meillä säilytetään. Rei’äät reunoihin ja mappiin.”

”Muovitaskuihin ja mappiiin.”

”Meillä tärkeimmät mapitetaan ja ne muut ei niin tärkeät tämä äiti käyttää takan sytykkeinä.”

”Kulmalukkokansiossa ja seinällä tärkeimmät. Muut menevät roskiin.”

”Minulla on arkistointimappeja, jotka ovat noin 10 sentin paksuisia ja pahvisia, A4-kokoa ja isompiakin. Niissä piirustukset pysyy siistissä tallessa.”

”Ostan A4-kokoisen blancon kierrevihkon per lapsi per vuosi ja niihin piirellään, kun halutaan säilöön. Irralliset -tämä-on-pakko-säästää-piirrustukset liimataan tai muuten kiinnitetään tyhjälle sivulle ja suuremmat työt (jos raskii taittaa) laitetaan vihkon väliin, muuten seinälle.”

B. Osta laatikoita

”Meillä on kaksi eri laatikkoa. Toiseen laitan lasten tekemät (ne hienoimmat) ja toiseen säästän lasten äidille ja isälle tekemät kortit yms. Loput takkaan...”

”Jokaisella tenavalla on oma kannellinen pahvilaatikko (Ikean Pingla), johon säilötään lasten piirustukset. Satunnaiset tuherrukset kylmästi roskiin, mutta mihin on vähäänkään käytetty yritystä, säästellään. Lapset tykkäävät itse katsoa piirustuksiaan laatikosta, ja näyttelevät niitä kaikille jotka jaksavat niihin perehtyä.”

”Päiväys tai vuosiluku kulmaan ja edes jonkinlaiseen laatikkoon. Digitaalinen säilöntä on hyvä, niin kauan kunnes häviävät bittiavaruuteen teknisten ongelmien vuoksi.”

”Armoton systeemi: Parhaat molemmilta lapsilta jääkaapin oveen tai seinälle sekä talteen eli molemmilla on oma pahvilaatikkonsa. Loput (= suurin osa) salaa mustaan jätesäkkiin. Ja silti lapsien luomisvimma vahvempi kuin minun tuhoamisviettini eli taidetta velloo kaikkialla.”

”Taideteoksille tarkoitettu laatikko (tarpeeksi iso eikä tarvitse rei'ittää mitään) kirjakaupasta. Sinne parhaat työt ja muut suoraan roskiin. Jokaiselle lapselle oma laatikko.”

”Meillä tulee piirustuksia niin vähän, että ollaan pärjätty lehtikotelolla, johon lapsi itse laittaa piirustukset ja maalaukset. Harvemmin hän haluaa säilyttää mitään, ennemmin lähettelisi sukulaisille ja ystäville.”

”Mieheni lapsuuden taiteilut ovat pahvilaatikossa, sama käytäntö nyt esikoisellamme ja tulossa nuoremmallekin. Lähes kaiken säästämme ja niitä tulee paljon! Tyttö nyt 3,5 v ja osaa piirtää ja maalata upeasti, ihmisiä, polkupyöriä, sateenkaaria, eläimiä jne.”

”Kankaisessa pukupussissa vaatekaapissa roikkuvat säästetyt.”

C. Ota kamera ja tekniikka avuksi

”Minä otan valokuvan ja arkistoin sen. Helmet jäävät säästöön.”

”Kaikkea ei vaan voi säilöä. Olen ratkaissut ongelman säästämällä vain ihan parhaat, loput olen arkistoinut ottamalla niistä kuvan kännykällä.”

”Kuvaan kaiken ja laitan omiin vuosikansioihin. Hienoimmat säästän fyysisesti.”

”Kansiot täyttyivät meillä niin kovin nopeasti, että kävin kaikki piirustukset läpi ja säästin ihan vain kaikista parhaimmat (max 10/lapsi) ja valokuvasin lähes kaikki piirustukset. Nyt olen tekemässä niistä Ifolor-kirjaa. Uskoisin että tulee upea ja säilyy hyvin.”

”Artkive-applikaatioon saa kirjoitettua kuvaukset ja lapsen iän ja ajankohdan, jolloin taide on tehty.”

”Keepy-applikaatio.”

”Nappaan digikuvan ja lähetän mummille.”

”Otan iPadilla kuvia piirustuksista. Ovatpahan tallessa jos tulipalo tulee.”

D. Pidä esillä

”Olen välillä haaveillut (4 taiteilijaa talossa) kiinteästä paikasta, missä taideteokset saisivat olla esillä. Esimerkiksi iso ilmoitustaulutyylinen tai magneettimaalilla maalattu, ja siinä voisi pitää uusimmat reilusti esillä. Sitten jokaisella on oma laatikkonsa, minne säilötään kivoimmat jutut. Sitä laatikkoa voi käydä lapsen kanssa läpi myöhemmin.”

”Ikean verhovaijeri ja siinä piirustukset kiinni.”

”Meillä on viritetty pyykkinaru tytön huoneeseen ja ripustettu kuvia siihen.”

”Meillä on vaihtuva taidenäyttely väliovessa, josta siirretään teokset mappiin talteen, kun uusi näyttely vaihdetaan.”

”Kerran tein pienen neidon lukuisista prinsessamaalauksista kaksi isoa taulua leikkaa-liimaa-kehystä-tekniikalla.”

Sitaatit Meidän Perheen ja Vauvan Facebook-kyselystä.

Tytti Kontula on Meidän Perheen päätoimittaja, joka on työskennellyt myös sisustuslehdissä. Hän on viisihenkisen perheensä ainoa henkilö, joka ymmärtää, miksi pyyhkeet ovat kaapissa viikattuna värijärjestyksessä.

Koti ja järjestys -palsta päivittyy keskiviikkoisin. Lue lisää palstan juttuja.

Kirsi Etulan yläkerrassa ompelukone surisee joskus myöhään yöhön. Lasten mielestä se on turvallisen unettava ääni.

Kirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola tutustuivat aikoinaan naperobaletin pukuhuoneessa. Sen jälkeen heiltä on syntynyt kolme kirjaa ja satoja mekkoja.

Olette tehneet yhdessä kolme käsityökirjaa. Miten Mekkotehdas sai alkunsa?

Kirsi: Kuusi vuotta sitten istuimme kerran viikossa naperobaletin pukuhuoneessa odottamassa, kun 4-vuotiaat Mona ja Line olivat tanssitunnilla. Sunnalla oli parivuotias Innu mukanaan puettuna aina nätteihin mekkoihin. Usein hän myös neuloi odottaessaan. Ajattelin, että tuossa on käsityöihminen. Erään kerran rohkaistuin ja avasin keskustelun.

Uudet vaatemallit testataan ensin omalla porukalla. Monalla on Hupi-haalari. Innun mekon printtikangas on löytö Kööpenhaminasta. Kirsillä on yllään Aino-mekko. (Kuva: Piia Arnould)
Uudet vaatemallit testataan ensin omalla porukalla. Monalla on Hupi-haalari. Innun mekon printtikangas on löytö Kööpenhaminasta. Kirsillä on yllään Aino-mekko. (Kuva: Piia Arnould)

Sunna: Minä tein seuraavan siirron ja kutsuin Kirsin lapsineen meille kahville. Heti ensimmäisellä kahvittelulla selvisi, että tämän ihmisen kanssa ei tarvitse kilisytellä pikkulusikkaa vaivautuneena kupissa. Meillä synkkasi heti.

Olemme molemmat intohimoisia käsityöihmisiä ja tykkäämme laittaa kotia kauniiksi. Samoilla kahvikutsuilla kävi myös ilmi, että meillä kummallakin oli haaveena käsityökirjan tekeminen.

Kirsi: Olin pitänyt käsityöblogia jo jonkin aikaa, mutta tutustuttuamme pyysin Sunnaa pitämään blogia kanssani. Yhdessä perustimme Mekkotehdas-blogin. Jo seuraavana keväänä meillä oli kustannussopimus ja kuvasimme ensimmäistä kirjaa.

Ronnin huone on Kirsin ompeluhuoneen vieressä. Pojasta on mukava kuunnella iltaisin, kun äiti ompelee seinän takana. Kettu ja ritarin vermeet ovat Kirsin käsialaa. (Kuva: Piia Arnould)
Ronnin huone on Kirsin ompeluhuoneen vieressä. Pojasta on mukava kuunnella iltaisin, kun äiti ompelee seinän takana. Kettu ja ritarin vermeet ovat Kirsin käsialaa. (Kuva: Piia Arnould)

Miten käsityöhulluus näkyy kodeissanne?

Sunna: Olemme molemmat ammatiltamme opettajia, joten teemme käsitöitä, blogia ja kirjoja kotona iltaisin, viikonloppuisin ja lomilla. Käsityöprojektini valtaavat usein oleskeluhuoneen niin, että perheellä ei ole paikkaa, missä katsoa mukavasti televisiota. Lupaan siivota jälkeni, kunhan homma valmistuu. Perhe nyökkäilee ja tietää, että sen jälkeen tulee kohta seuraava kaiken sotkeva projekti.

”Saatamme hurauttaa toistemme luo iltamyöhällä yöpuvun housut jalassa ompelemaan.”

Asumme Kirsin kanssa lähekkäin, ja saatamme hurauttaa toistemme luo iltamyöhällä yöpuvun housut jalassa hakemaan jotain tiettyä nappia tai ompelemaan yhdessä. Harvoin olemme olleet yhdessä yöelämässä, mutta monta yötä olemme istuneet yhdessä ompelemassa ja samalla jutelleet läpi kaikki maailman asiat.

Kirsin keittiössä on pidetty ompeluiltamat jos toisetkin. (Kuva: Piia Arnould)
Kirsin keittiössä on pidetty ompeluiltamat jos toisetkin. (Kuva: Piia Arnould)

Kirsi: Mieheni on rakennusalalla, eli olemme molemmat käsillä tekijöitä. Remontoimme rintamamiestaloa vaihe kerrallaan, yleensä keväällä ja kesällä. Mieheni suostuu remontoimaan kotona vain silloin, kun illallakin on hyvä valo.

Ainoa poikkeus oli se, kun yhtenä talvi-iltana sain idean, että yläkerran isosta lastenhuoneesta voisi lohkaista minulle ompeluhuoneen, jonne kankaat ja keskeneräiset projektit saataisiin kaappeihin. Se oli miehen mielestä niin houkutteleva idea, että hän tarttui toimeen siitä paikasta. Nyt me eristetään sinut ompelutavaroinesi, hän uhosi leikillään. Kaksi viikkoa myöhemmin minulla oli oma huone.

Unelmien täyttymys: oma ompeluhuone rintamamiestalon yläkerrassa. Sunnalla on päällään itse ommeltu Hyppy-toppi. Kirsi on mekkotehtailijoiden lettivastaava. (Kuva: Piia Arnould)
Unelmien täyttymys: oma ompeluhuone rintamamiestalon yläkerrassa. Sunnalla on päällään itse ommeltu Hyppy-toppi. Kirsi on mekkotehtailijoiden lettivastaava. (Kuva: Piia Arnould)

Samassa yhteydessä Monalle sisustettiin alakertaan huone, ja ompeluhuoneen viereinen tila jäi Ronnin huoneeksi. Poika on tyytyväinen, kun istun seinän takana ompelemassa iltaisin. Ompelukoneen surina on hänestä turvallinen, mukava ääni.

Mitä mieltä lapset ovat äitien ompeluvimmasta?

Sunna: Onneksi sekä lapsemme että miehemme tulevat hyvin juttuun keskenään. Monesti meillä on kaikki viisi lasta mukana kun kokoonnumme ompelemaan. Lapset löytävät heti tekemistä keskenään ja äidit saavat hyvällä omallatunnolla keskittyä omiin puuhiinsa.

Tytöt eivät ainakaan vielä tunnu kyllästyneen äitien tekemiin mekkoihin. Viimeksi Line pyysi minua ompelemaan musiikkiluokan kevätesitykseen tietyn mekkomallin tietystä kankaasta. Hänen mielestään matkalle pitää pakata mukaan ainakin kolme mekkoa. Joskus olen joutunut ompeluhommiin mökilläkin, kun mekko on unohtunut pakkauksesta.

Koko homma lähti aikoinaan liikkeelle Linen ja Monan naperobaletista. Linellä on päällään Line-mekko. (Kuva: Piia Arnould)
Koko homma lähti aikoinaan liikkeelle Linen ja Monan naperobaletista. Linellä on päällään Line-mekko. (Kuva: Piia Arnould)

Viime jouluna 10-vuotiaat Line ja Mona saivat kumpikin lahjaksi ompelukoneen. Nyt he saattavat ommella vaikka vaatteita barbeille samalla kun minä ja Kirsi teemme omia juttujamme. Myös 12-vuotias Niila osaa ommella. Jokin aika sitten hän teki itselleen hupparin ja shortsit.

Kirsi: Lapset ovat tottuneet siihen, että käytämme heitä sovitusnukkeina kirjoja tehdessämme. Välillä alakerrasta kuuluu aika kyllästyneellä äänellä, että joko taas, kun huudamme, että vaatteet pois ja sovittamaan.

Viime keväänä Sunna ja minä veimme Monan ja Linen kymppisynttärimatkalle Kööpenhaminaan. Sielläkin kiersimme kangaskauppoja, mutta vastapainoksi tytöt vaativat päästä lelukauppoihin.

Linellä ja Monalla on kummallakin kodeissaan omat ompelukoneet. Monan huoneessa on syntyy tällä kertaa koristetyyny. (Kuva: Piia Arnould)
Linellä ja Monalla on kummallakin kodeissaan omat ompelukoneet. Monan huoneessa on syntyy tällä kertaa koristetyyny. (Kuva: Piia Arnould)

Sunna: Lasten kaveritkin osaavat jo odottaa itsetehtyjä synttärilahjoja. Yhteen aikaan ompelimme paljon kännykkäpusseja lahjoiksi. Joskus siitä tulee paineitakin, kun aika ei riitä kaikkien ompelusten toteutukseen.

Mekkotehdas-blogisti ja -kirjailija Kirsi Etula asuu Helsingissä rintamamiestalossa miehensä Jounin ja lastensa Monan, 10, ja Ronnin, 6, kanssa. Sunna Valkeapää-Ikola käy Kirsin luona usein lastensa Niilan, 12, Linen, 10, ja Innun, 8, kanssa ompelemassa tai muuten vaan oleilemassa.

Meidän Perhe 8/2016

Lataa ja tulosta suloinen kuu-ukko lapsellesi.

Pimeneviin iltoihin tuo iloa hymyilevä kuu ja tuikkivat tähdet! Tulosta hymynaama alla olevasta linkistä ja kiinnitä se vaikka hoitopöydän yläpuolelle vauvasi iloksi.

Kuva on A4-koossa. Jotta kuva tulostuu oikein, lataa ja tallenna pdf-tiedosto ensin koneellesi ja tulosta sitten.