Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Homeongelma ajoi Susanna Makaroffin perheen kodistaan neljä vuotta sitten. Nyt hän neuvoo, mitä samassa tilanteessa kamppaileva voi tehdä. 

1. Tarkista ilmanvaihto

Jos epäilet sisäilmaongelmaa, neuvon aloittamaan tarkistamalla, että kodin ilmanvaihto toimii. Koneellisessa ilmanvaihdossa suodattimet ja ilmanvaihtoventtilit on huollettava ja puhdistettava säännöllisesti ohjeiden mukaan. Riittämätön ilmanvaihto aiheuttaa terveyshaittoja, hajuja ja tunkkaisuutta.

Jos kotona on painovoimainen ilmanvaihto, kannattaa tarkistaa ikkunat, tuuletusikkunat ja sisäovet. Eiväthän ne ole liian tiiviitä? Onko tuloilmaventtiilejä riittävästi?

2. Vie asia eteenpäin

Toimi nopeasti. Jos asut vuokralla, ota heti yhteyttä vuokranantajaan. Omassa asunnossa asunto-osakeyhtiössä vie asia isännöitsijälle. Vuokranantajalla ja isännöitsijällä on molemmilla velvollisuus viivyttelemättä selvittää, millainen ongelma on kyseessä.

Voit olla tarvittaessa yhteydessä myös oman kaupunkisi tai kuntasi terveystarkastajaan. Meidän tapauksessamme asiaa vei eteenpäin terveystarkastaja, ei isännöitsijä.

Jos asut omassa kiinteistössä, pyydä paikalle rakennustekniikkaan ja sisäilmaongelmiin perehtynyt ammattilainen. Terveyshaittaa ei voi tutkia kuka tahansa, vaan asiantuntijalla on oltava riittävä pätevyys. Minä käyttäisin rakennusterveysasiantuntijaa, jolla on myös rakennustekniikan koulutusta ja kokemusta. VTT:llä ja FISE:llä on pätevyysrekisteri rakennusten kuntotutkimusten ja korjausrakentamisen ammattilaisista.

Keskuskauppakamarin HTT-tavarantarkastaja on järkevä vaihtoehto riitatilanteessa ja silloin, jos asunnon myyjä on vielä vastuussa asunnon virheestä. Tavarantarkastajia sitovat tiukat ohjesäännöt ja puolueettomuusvaatimus, joten oikeudessa heitä pidetään erityisen luotettavina todistajina.

Moni pyytää kotiin homekoiran. Niin mekin teimme – tosin vasta kaikkien korjaustöiden jälkeen, kun oireilumme kokonaan uudelleen rakennetussa kodissa jatkuivat. Se voi olla ensimmäinen vaihe, jos haluaa pitää kustannukset pieninä. Toisaalta jos koira merkkaa kotona paikkoja, tarvitaan rakennustekniikan asiantuntijan lisätutkimuksia joka tapauksessa. Se, ettei koira merkkaa mitään, ei sulje mahdollista sisäilmaongelmaa pois.

3. Valokuvaa vauriot

Ota kaikista vauriokohdista valokuvat. En voi korostaa liikaa dokumentoinnin merkitystä. Hoida kaikki viestintä kirjallisesti, jotta siitä jää jälki. Silloin voit tarvittaessa todistaa kaiken.

Dokumentoi myös, että olet ilmoittanut ongelmasta. Vaikka ilmoittaisit asiasta ensin puhelinsoitolla, tee se myös kirjallisesti.

4. Etsi tukea

Suurimmat itkut itkin silloin, kun lapsen ihan kaikki lelut, pehmoeläimet, muistoesineet ja kirjat lensivät kaatopaikalle. Minusta tuntui, että hän menetti pysyvän turvallisen kodin ja kotirauhan. Lapsi itse suhtautui asiaan uskomattoman reippaasti.

Sisäilmapakolainen voi joutua ulos kodistaan yhdessä päivässä ja menettää samalla koko kodin irtaimiston vaatteineen päivineen. Yhteiskunta ei auta tilanteessa samalla tavalla kuin esimerkiksi perhettä, joka on menettänyt kotinsa tulipalon takia. Se on kuin musta aukko, johon putoaa koko perhe.

Siksi on hirveän tärkeää toimia alusta saakka oikein. Facebookin HOME sweet HOME on erinomainen vertaistukiryhmä, josta oli minulle paljon apua etenkin alkuvaiheessa. Älä siis jää yksin. Vertaistukiryhmissä kiirii hyvin myös sana hyvistä ja luotettavista asiantuntijoista – sekä niistä huonoista.

5. Älä korjaa itse

Paniikissa ei kannata ryhtyä korjaamaan mitään itse. Jos asiasta tulee myöhemmin riitatilanne, asunnon myyjä, taloyhtiö tai vuokraisäntä voi väittää, että olet aiheuttanut ongelman tai ainakin pahentanut sitä.

6. Kerää kaikki tiedot

Kun olet löytänyt pätevän asiantuntijan, kerää hänelle kattavat lähtötiedot kirjallisesti. Listaa ainakin:

 • kaikki havaitut vauriot, niiden sijainnit ja laajuudet
 • milloin vauriot on havaittu
 • asunnon ikä ja tekniset tiedot
 • remonttihistoria
 • onko asunnossa ollut vesivahinkoja ja kosteusvaurioita
 • arkkitehti-, rakenne- ja LVI-piirustukset ja pohjakuva
 • perheen oire- ja sairasteluhistoria.

7. Pyydä korjausehdotukset 

Jos kotoa löytyy silminnähden havaittava kosteus-, home- tai lahovaurio, mittauksia tai rakennenäytteitä ei tarvita – ellet ole riitauttamassa asuntokauppasi.

Mieti, mitä tutkimuksella tavoittelet. Haluatko todentaa ja varmistaa homevaurion? Tai jos se on jo osoitettu, onko tavoitteena paikallistaa se ja selvittää laajuus ja korjaustarve? Joka tapauksessa aina kannattaa nähdä vaivaa sen kanssa, että selvittää ongelman syyn. Mistä kosteus on seinään tullut? Miten varmistetaan, ettei niin enää tapahdu?

Jos tilaat kunto- tai rakennenäytetutkimuksen, varmista kirjallisesti, että sen hintaan sisältyy myös tulosten tulkinta sekä korjaustapaehdotus. Vain ammattilainen pystyy tulkitsemaan laboratoriotuloksia. Pyydä toimenpide-ehdotus, kustannusarvio ja laskutusperusteet aina kirjallisina.

Tutkimuksissa on isoja hintaeroja. Jos kotiisi suositellaan todella laajoja ja kalliita tutkimuksia, kysy toistakin mielipidettä.

Itse en ottaisi sisäilmasta näytteitä. Jos jotakin tutkitaan, niin rakenteiden kuntoa rakenneavauksilla.

8. Vaadi kunnolliset terveystutkimukset

Meidän perheestämme pahimmat oireet olivat minulla ja 10-vuotiaalla kuopuksellamme.

Jos perheesi oireilee, ja epäilette, että se johtuu kodista, vaadi kunnollisia tutkimuksia. Älä suostu siihen, että tilannetta jäädään seuraamaan. Yleislääkäri voi kirjoittaa lähetteen erikoislääkärille, erikoislääkäri voi ohjata tarkempiin tutkimuksiin iho- ja allergiasairaalaan.

Sisäilmaongelma voi aiheuttaa mm.

 • toistuvia hengitystietulehduksia
 • korvatulehduskierrettä
 • poskiontelotulehduksia
 • astmaattisia oireita
 • voimakkaita iho-oireita
 • jatkuvaa päänsärkyä ja väsymystä
 • aivosumua
 • silmäoireita
 • äänen menetystä ja käheyttä
 • pitkittynyttä yskää
 • niveloireita.

Jos vauva tai pieni lapsi on elänyt koko ikänsä saman katon alla kotihoidossa ja ollut koko ajan kipeä, pitäisi syy-yhteys olla löydettävissä.

Helppo tapa tutkia itse kodin sisäilman terveellisyyttä on lähteä viikoksi tai kahdeksi evakkoon muualle. Jos oireet helpottavat muualla ja kotiin paluun jälkeen olette taas kipeinä, kertoo se paljon kodin sisäilmasta.  

Neuvot antoi Homeäidin päiväkirja -kirjan kirjoittanut Susanna Makaroff, jonka oman kodin homeongelma paljastui neljä vuotta sitten. Näiden vuosien aikana Susannan perhe on muuttanut yhdeksän kertaa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Avaimet, lompakot ja puhelimet ovat aina hukassa tai lojuvat kasoina keittiön tai eteisen pöydällä tai olohuoneen sohvalla. Mitä tehdä? Kuva: Ilana Aalto

Haluaisin jonkun paikan, jonne avaimet, lompakon ja puhelin voisi laittaa töistä ja koulusta tullessa.

Avaimet, lompakot ja puhelimet ovat aina hukassa tai lojuvat kasoina keittiön tai eteisen pöydällä tai olohuoneen sohvalla. Neuvo, Ilana, joku fiksu paikka, jonne ne voisi laittaa! En tykkää avainnaulakoista. Olemme kokeilleet isoa kulhoa (erilaisia), mutta niihin kertyy sitten kaikenlaista roinaa kuten aurinkolaseja, teippiä, purkkaa, kolikoita, ylimääräisiä kengännauhoja, kuitteja jne, ja ne alkavat näyttää kamalilta.

- Inhoan kasoja!

Ilana Aalto vastaa:

Ratkaisu ongelmaasi on vanhassa sanonnassa ”paikka kaikelle ja kaikki paikoilleen”, etenkin tässä jälkiosassa.

Ei ole niin väliä, millainen tärkeiden tavaroiden säilytyspaikka on. Se voi olla kori, kulho, pienempi laatikko piirongin vetolaatikon sisällä, hylly, naulakko tai vaikka käsilaukku. Tämä on makuasia.

Muutamia ehtoja paikan pitää kuitenkin täyttää. Ensinäkin tavaran pitää olla helposti laitettavissa paikoilleen ja otettavissa esille. Tämän takia kannellinen säilytin ei yleensä ole hyvä. Paikan pitää olla riittävän suuri, jotta tärkeät esineet mahtuvat sinne mukavasti. Yleensä esineitä kannattaa säilyttää lähellä käyttöpaikkaa, joka tässä tapauksessa on eteinen. Puhelimet vaativat myös latausmahdollisuuden.

Miettisin lisäksi sitä, toimisiko teillä paremmin se, että jokaisella perheenjäsenellä on tärkeille tavaroilleen oma paikka kuin se, että laskette ne kaikki yhteen ja samaan, todennäköisesti aika ruuhkaiseen paikkaan. Itse tykkään pitää omassa asustekorissani pienempää koria, jossa ovat lähtöön liittyvät tärkeät esineeni.

Miettisin lisäksi sitä, toimisiko teillä paremmin se, että jokaisella perheenjäsenellä on tärkeille tavaroilleen oma paikka kuin se, että laskette ne kaikki yhteen ja samaan, todennäköisesti aika ruuhkaiseen paikkaan?

Sitten kaikki paikoilleen. Teidän pitää kouluttaa itsenne laittamaan tärkeät tavarat omaan paikkaansa aina kun tulette ovesta sisään. Jos käytätte puhelimia, nekin pitää viedä takaisin paikoilleen. Itseään voi aluksi muistuttaa vaikka eteisen seinään kiinnitetyllä lapulla.

Entäpä sitten se kulhojen pohjalle kertyvä sälä? Roina vetää roinaa puoleensa, joten jos kulhoon päästää yhdenkin kengännauhan, on siellä kohta myös polkupyörän lamppu, pariton hansikas, huulirasva, heijastin, käytettyjä paristoja ja tulostimen mustekasetti, jota tarvitaan malliksi uuden ostamiseen.

Sälä kertyy tärkeiden tavaroiden kulhoon siksi, että sillä ei ole omaa paikkaa tai sen oma paikka on vaivalloinen käyttää. Näin ollen myös aurinkolasit, teipit, purkat, kolikot, ylimääräiset kengännauhat, kuitit ja muut ajelehtijat tarvitsevat kukin oman paikan, jonne ne myös käytön jälkeen laitetaan.

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto vastaa lukijoiden kysymyksiin vauva.fissä. Lähetä kysymyksesi lomakkeella tai meilitse meidanperhe@sanoma.com otsikolla "Kysy ammattijärjestäjältä".

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.