Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Vauvan ensimmäisiin leikkeihin sopii hypisteltävä liina. Se on nopea tehdä.

Miten jännittävä on vauvan maailma. Kaikki on uutta.

Vauvan ensimmäiset leikit ovat ottamista, tarttumista ja tunnustelemista. Hypistelylelun voi tehdä itse: tarvitset vain pehmeää kangasta ja erilaisia nauhoja. Rapiseva nauha on varma hitti. Hypistelylelu viihdyttää ja kestää konepesun.

Tämän tarvitset

 • Kaksi noin 40 cm x 40 cm kangaspalaa. Kaunis tulos tulee, kun valitset kahta erilaista kangasta.
 •  4 – 5 metriä erilaisia nauhoja

Tee liina näin

Leikkaa nauhoista noin 12 senttimetrin pätkiä. Kuvan liinassa on yhdeksän nauhaa joka sivulla, eli yhteensä 36 nauhaa. Niiden yhteismitta oli 4,3 metriä.

Sommittele nauhat kahtia taitettuina toisen kankaan oikealle puolelle niin, että leikatut päät ovat kankaan reunaa vasten, taitettu pää kohti kankaan keskustaa. Kiinnitä nauhat tasaisin välein nuppineuloilla.

Ompele nauhat ompelukoneella suoralla ompeleella kauttaaltaan kiinni, jätä noin puolen sentin saumavara kankaan reunasta.

Kiinnitä kankaiden oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla niin, että nauhalenkit jäävät kankaiden väliin. Tarkista kulmista, etteivät nauhat jää vastakkaisen sauman väliin ommeltaessa. Ompele kankaat yhteen noin sentin päästä reunasta. Jätä jollekin suoralle sivulle noin kahdeksan sentin  aukko, josta käännät työn oikein päin.

Käännä oikein päin ja työnnä nurkat teräviksi. Silitä saumat suoriksi ja kääntöaukon reunat sisäpuolelle. Ompele vielä kertaalleen ympäri aivan reunasauman vierestä. Varmista, että nauhat pysyvät kiinni kankaassa. Silitä valmis työ.

Vauva 3/17

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja ja tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tuttinauha syntyy puolessa tunnissa kieputellen tai solmien. 

Tutin paras kaveri on luotettava tuttinauha, joka pitää huolta, ettei turvaväline pääse katoamaan. Tuttinauha on helppo tehdä pehmeästä trikookuteesta. Yksi nauha syntyy nopsasti alle puolessa tunnissa.

Nauhan voi askarrella monella tavalla: omanlainen nauha syntyy letittäen, kieputellen tai kivannäköisillä makrameesolmuilla, joiden ohjeen löydät alla olevalta videolta. Silikonisia, vauvalle turvallisia tuttirenkaita sekä klipsejä löytyy askarteluliikkeistä ja kangaskaupoista.

Muistatko tämän tyylin alakoulusta? Kieputeltava tuttinauha syntyy, kun kierrät kahta eriväristä trikookudetta, taitat ne puolivälistä vastakkain ja annat kiertyä nyöriksi yhteen.
Muistatko tämän tyylin alakoulusta? Kieputeltava tuttinauha syntyy, kun kierrät kahta eriväristä trikookudetta, taitat ne puolivälistä vastakkain ja annat kiertyä nyöriksi yhteen.

Ja vaikka tyyli on vapaa, muista tämä: turvallinen tuttinauha on korkeintaan 22 senttiä pitkä, ettei se yllä kiertymään lapsen kaulan ympärille, ja vähintään 6 milliä leveä, ettei se mene herkästi solmuun.

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hieno naamio kelpaa vaikka lahjaksi kaverisynttäreille.

Mitä tarvitset?

 • mustia, keltaisia ja punaisia hamahelmiä 
 • suorakaiteen tai neliön muotoisen hamahelmialustan, johon mahtuu vaakasuunnassa ainakin 28 hamahelmeä ja pystysuunnassa 15 hamahelmeä
 • leivinpaperia
 • kuminauhaa
 • silitysrauta
 • painoksi esim. painava kirja.

Tee näin

 1. Katso mallia joko tulostamalla tarkempi malli alustan viereen jutun lopusta tai katsomalla alla olevista kuvista. Jos tulostat pdf-tiedoston, muista tallentaa se ensin työpöydälle ja tulosta vasta sitten. 2. Asettele hamahelmet ohjekuvien mukaisesti hamahelmialustalle. Voit aloittaa ensin helpommasta eli yksivärisestä Batman-naamarista. Kokoa helmiä alhaalta ylöspäin. Vinkki! Jos hamahelmi karkaa väärään paikkaan, sen saa nostettua kätevästi grillitikun avulla pois. 
 3. Kun naamari on valmis, nosta työ varovasti alustan kanssa silityslaudan päälle. Ole varovainen, sillä helmet liikkuvat tässä vaiheessa vielä helposti. Aseta työn päälle leivinpaperiarkki ja laita silitysrauta kuumenemaan. Suositeltu lämpötila on silitysraudan puuvilla-asetus eli melkein maksimilämpötila. Jos silitysraudassa on höyryominaisuus, katsothan ettei silitysraudassasi ole vettä eikä höyryasetus ole päällä.
 4. Kun silitysrauta on lämmennyt oikeaan lämpötilaan, silitä helmet kiinni toisiinsa leivinpaperin läpi pienillä pyörivillä liikkeillä. Sopivan silitysajan huomaat vasta kokeilemalla. Voit nostaa raudan välillä pois ja jatkaa uudestaan. Työ alkaa olla valmis, kun alat nähdä leivinpaperin läpi ja helmet alkavat tarttua ja sulaa hieman toisiinsa kiinni. Varo koskemasta työhön, se on kuuma!
 5. Kun kaikki helmet näyttävät olevan kiinni toisissaan, käännä varovasti kuuma työ leivinpaperin kanssa pöydälle nurin päin ja asettele päälle painava kirja. Näin työ ei käperry väärään suuntaan. Anna jäähtyä kirjan alla 5–10 minuuttia. 
 6. Kun naamari on jäähtynyt, nosta kirja ja irrota työ varovasti leivinpaperista. Voit halutessasi hieman taivuttaa naamaria sisäänpäin, niin sitä on mukavampi käyttää.
 7. Leikkaa kuminauhasta naamariin sopivanpituiset nauhat ja solmi kiinni silmien yläpuolille jätettyihin reikiin.

Vinkki! Jos jätät naamareista pois 6 ylintä kerrosta, saat naamarin ilman korvia. Voit myös kokeilla rakentaa erimuotoisia korvia itse.

Tarkat kaavat löydät täältä:

PDF iconhamahelminaamarit-tulostettava-kaava.pdf


 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.